Adli makamlarca çocuk psikiyatrisi polikliniğine gönderilen cinsel istismara uğramış çocukların, istismar şekilleri, ruhsal ve fiziksel muayene özellikleri

Yıl: 2009 Cilt: 8 Sayı: 1 Sayfa Aralığı: 24 - 32 Metin Dili: Türkçe İndeks Tarihi: 29-07-2022

Adli makamlarca çocuk psikiyatrisi polikliniğine gönderilen cinsel istismara uğramış çocukların, istismar şekilleri, ruhsal ve fiziksel muayene özellikleri

Öz:
Bu çalışmada; adli makamlarca cinsel istismara uğradıkları gerekçesiyle muayene edilerek rapor düzenlenmesi istenilen çocuk olguların verileri değerlendirilerek, istismar özellikleri ile bedensel ve ruhsal etkilenmelerinin boyutunun ortaya konulması amaçlanmıştır.Ondokuz Mayıs Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi Çocuk ve Ergen Psikiyatrisi polikliniğine Aralık 2004-Nisan 2008 tarihleri arasında, cinsel istismara uğradığı iddiası ile adli makamlarca muayeneye gönderilen 72 çocuk olgu çalışmaya dahil edilmiştir. Tüm olguların istismar özellikleri ve DSM-IV tanı kriterlerine göre istismar nedeniyle ortaya çıkan ruhsal bozuklukları araştırılmış ve beden muayeneleri yapılmıştır.Çalışmamızda büyük yaştaki çocukların, sıklıkla birden fazla istismar şekline maruz kaldığı, kız çocuklarında yaşın artmasıyla birlikte vajinal penetrasyon şeklindeki istismar oranının arttığı izlenmiştir. Beden muayenesinde fiziksel bulguların (anal-vajinal lezyonlar) varlığı, kız çocuklarında ve yaşça daha büyük çocuklarda yüksek oranda bulunmuştur. İstismar kurbanlarının çok yüksek oranda tehdit edildikleri ve yaşadıkları istismardan dolayı yüksek oranda psikiyatrik tanı aldıkları görülmüştür. Olguların yaş arttıkça konulan psikiyatrik tanı, ek tanı ve intihar girişimlerinde arttığı bulunmuştur. Yapılan bu ve benzeri çalışmalar, çocuk cinsel istismarının özellikleri ve çocuktaki örselenmenin boyutu konusundaki bilgile-rimizi arttırıcı niteliktedir. Konuyla ilgili profesyonellerin riskli grupların tanımlanması ve koruyucu önlemlerin alınabilmesi için yol gösterici olacak çalışmalara yer vermeleri önemli olacaktır.
Anahtar Kelime:

Belge Türü: Makale Makale Türü: Araştırma Makalesi Erişim Türü: Erişime Açık
APA (2009). Adli makamlarca çocuk psikiyatrisi polikliniğine gönderilen cinsel istismara uğramış çocukların, istismar şekilleri, ruhsal ve fiziksel muayene özellikleri. , 24 - 32.
Chicago Adli makamlarca çocuk psikiyatrisi polikliniğine gönderilen cinsel istismara uğramış çocukların, istismar şekilleri, ruhsal ve fiziksel muayene özellikleri. (2009): 24 - 32.
MLA Adli makamlarca çocuk psikiyatrisi polikliniğine gönderilen cinsel istismara uğramış çocukların, istismar şekilleri, ruhsal ve fiziksel muayene özellikleri. , 2009, ss.24 - 32.
AMA Adli makamlarca çocuk psikiyatrisi polikliniğine gönderilen cinsel istismara uğramış çocukların, istismar şekilleri, ruhsal ve fiziksel muayene özellikleri. . 2009; 24 - 32.
Vancouver Adli makamlarca çocuk psikiyatrisi polikliniğine gönderilen cinsel istismara uğramış çocukların, istismar şekilleri, ruhsal ve fiziksel muayene özellikleri. . 2009; 24 - 32.
IEEE "Adli makamlarca çocuk psikiyatrisi polikliniğine gönderilen cinsel istismara uğramış çocukların, istismar şekilleri, ruhsal ve fiziksel muayene özellikleri." , ss.24 - 32, 2009.
ISNAD "Adli makamlarca çocuk psikiyatrisi polikliniğine gönderilen cinsel istismara uğramış çocukların, istismar şekilleri, ruhsal ve fiziksel muayene özellikleri". (2009), 24-32.
APA (2009). Adli makamlarca çocuk psikiyatrisi polikliniğine gönderilen cinsel istismara uğramış çocukların, istismar şekilleri, ruhsal ve fiziksel muayene özellikleri. Adli Bilimler Dergisi, 8(1), 24 - 32.
Chicago Adli makamlarca çocuk psikiyatrisi polikliniğine gönderilen cinsel istismara uğramış çocukların, istismar şekilleri, ruhsal ve fiziksel muayene özellikleri. Adli Bilimler Dergisi 8, no.1 (2009): 24 - 32.
MLA Adli makamlarca çocuk psikiyatrisi polikliniğine gönderilen cinsel istismara uğramış çocukların, istismar şekilleri, ruhsal ve fiziksel muayene özellikleri. Adli Bilimler Dergisi, vol.8, no.1, 2009, ss.24 - 32.
AMA Adli makamlarca çocuk psikiyatrisi polikliniğine gönderilen cinsel istismara uğramış çocukların, istismar şekilleri, ruhsal ve fiziksel muayene özellikleri. Adli Bilimler Dergisi. 2009; 8(1): 24 - 32.
Vancouver Adli makamlarca çocuk psikiyatrisi polikliniğine gönderilen cinsel istismara uğramış çocukların, istismar şekilleri, ruhsal ve fiziksel muayene özellikleri. Adli Bilimler Dergisi. 2009; 8(1): 24 - 32.
IEEE "Adli makamlarca çocuk psikiyatrisi polikliniğine gönderilen cinsel istismara uğramış çocukların, istismar şekilleri, ruhsal ve fiziksel muayene özellikleri." Adli Bilimler Dergisi, 8, ss.24 - 32, 2009.
ISNAD "Adli makamlarca çocuk psikiyatrisi polikliniğine gönderilen cinsel istismara uğramış çocukların, istismar şekilleri, ruhsal ve fiziksel muayene özellikleri". Adli Bilimler Dergisi 8/1 (2009), 24-32.