Yıl: 2016 Cilt: 2 Sayı: 1 Sayfa Aralığı: 1 - 10 Metin Dili: Türkçe İndeks Tarihi: 29-07-2022

Budyko Yaklaşımına Dayanan Bir Su Bütçesi Modeli ve Parçacık Sürü Optimizasyonu Algoritması ile Kalibrasyonu

Öz:
Sunulan çalışmada, aylık yağış-akış ilişkisini tanımlamak amacıyla Budyko yaklaşımına dayanan bir su bütçesi modeli kullanılmıştır. Önerilen beş parametreli model girdi olarak sadece aylık ortalama yağış ve potansiyel evapotranspirasyon verilerine ihtiyaç duymaktadır. Çalışma sahası Gediz Havzası'ndaki Nif Çayı'nı kapsamaktadır. Model parçacık sürü optimizasyonu algoritması (PSO) ile kalibre edilmiştir. PSO ile kalibre edilen modelin performansını sınamak maksadıyla istatistiksel ölçütler değerlendirilmiştir. Çalışmadan elde edilen bulgular, su bütçesi modelinin aylık akış serilerini modellemede başarılı olduğunu göstermiştir
Anahtar Kelime:

Belge Türü: Makale Makale Türü: Araştırma Makalesi Erişim Türü: Erişime Açık
APA Okkan U, KIRDEMİR U (2016). Budyko Yaklaşımına Dayanan Bir Su Bütçesi Modeli ve Parçacık Sürü Optimizasyonu Algoritması ile Kalibrasyonu. , 1 - 10.
Chicago Okkan Umut,KIRDEMİR Umut Budyko Yaklaşımına Dayanan Bir Su Bütçesi Modeli ve Parçacık Sürü Optimizasyonu Algoritması ile Kalibrasyonu. (2016): 1 - 10.
MLA Okkan Umut,KIRDEMİR Umut Budyko Yaklaşımına Dayanan Bir Su Bütçesi Modeli ve Parçacık Sürü Optimizasyonu Algoritması ile Kalibrasyonu. , 2016, ss.1 - 10.
AMA Okkan U,KIRDEMİR U Budyko Yaklaşımına Dayanan Bir Su Bütçesi Modeli ve Parçacık Sürü Optimizasyonu Algoritması ile Kalibrasyonu. . 2016; 1 - 10.
Vancouver Okkan U,KIRDEMİR U Budyko Yaklaşımına Dayanan Bir Su Bütçesi Modeli ve Parçacık Sürü Optimizasyonu Algoritması ile Kalibrasyonu. . 2016; 1 - 10.
IEEE Okkan U,KIRDEMİR U "Budyko Yaklaşımına Dayanan Bir Su Bütçesi Modeli ve Parçacık Sürü Optimizasyonu Algoritması ile Kalibrasyonu." , ss.1 - 10, 2016.
ISNAD Okkan, Umut - KIRDEMİR, Umut. "Budyko Yaklaşımına Dayanan Bir Su Bütçesi Modeli ve Parçacık Sürü Optimizasyonu Algoritması ile Kalibrasyonu". (2016), 1-10.
APA Okkan U, KIRDEMİR U (2016). Budyko Yaklaşımına Dayanan Bir Su Bütçesi Modeli ve Parçacık Sürü Optimizasyonu Algoritması ile Kalibrasyonu. Doğal Afetler ve Çevre Dergisi, 2(1), 1 - 10.
Chicago Okkan Umut,KIRDEMİR Umut Budyko Yaklaşımına Dayanan Bir Su Bütçesi Modeli ve Parçacık Sürü Optimizasyonu Algoritması ile Kalibrasyonu. Doğal Afetler ve Çevre Dergisi 2, no.1 (2016): 1 - 10.
MLA Okkan Umut,KIRDEMİR Umut Budyko Yaklaşımına Dayanan Bir Su Bütçesi Modeli ve Parçacık Sürü Optimizasyonu Algoritması ile Kalibrasyonu. Doğal Afetler ve Çevre Dergisi, vol.2, no.1, 2016, ss.1 - 10.
AMA Okkan U,KIRDEMİR U Budyko Yaklaşımına Dayanan Bir Su Bütçesi Modeli ve Parçacık Sürü Optimizasyonu Algoritması ile Kalibrasyonu. Doğal Afetler ve Çevre Dergisi. 2016; 2(1): 1 - 10.
Vancouver Okkan U,KIRDEMİR U Budyko Yaklaşımına Dayanan Bir Su Bütçesi Modeli ve Parçacık Sürü Optimizasyonu Algoritması ile Kalibrasyonu. Doğal Afetler ve Çevre Dergisi. 2016; 2(1): 1 - 10.
IEEE Okkan U,KIRDEMİR U "Budyko Yaklaşımına Dayanan Bir Su Bütçesi Modeli ve Parçacık Sürü Optimizasyonu Algoritması ile Kalibrasyonu." Doğal Afetler ve Çevre Dergisi, 2, ss.1 - 10, 2016.
ISNAD Okkan, Umut - KIRDEMİR, Umut. "Budyko Yaklaşımına Dayanan Bir Su Bütçesi Modeli ve Parçacık Sürü Optimizasyonu Algoritması ile Kalibrasyonu". Doğal Afetler ve Çevre Dergisi 2/1 (2016), 1-10.