Yıl: 1999 Cilt: 42 Sayı: 2 Sayfa Aralığı: 25 - 38 Metin Dili: Türkçe İndeks Tarihi: 29-07-2022

Diyarbakır akiferlerinin hidrojeokimyasal özellikleri ve kirlenebilirliği

Öz:
Bu çalışma Diyarbakır çevresinde yapılan hidrolojik ve hidrojeokimyasal araştırmaları kapsamaktadır. Alanda en altta bulunan Mardin formasyonu petrol ile birlikte çıkarılan üretim sularının haznesini oluşturmaktadır. Üzerine gelen Gercüş formasyonu akiklüd; Midyat, Germik, Şelmo formasyonları ve bazalt birimi akifer özelliğindedir. Alanda yüzey ve yeraltı suları için bir çok kirletici kaynak bulunmaktadır. Özellikle Mardin formasyonundan çıkarılan petrol artığı zararlı maddeler içeren üretim sularının alındıkları hazne yerine karstik kireçtaşlarından oluşan Midyat akiferine geri basılması Diyarbakır şehri içme suları için oldukça önemli bir tehlike oluşturmaktadır. Yapılan bu çalışmada akiferlerin hidrojeokimyasal özellikleri ve kirlenebilirlikleri irdelenmiştir.
Anahtar Kelime:

Konular: Su Kaynakları Mühendislik, Jeoloji Jeoloji

Hydrogeochemical characteristics and vulnerability to contamination of the Diyarbakır aquifers

Öz:
This study contains the hydrogeological and hydrogecohemical investigations carried out in Diyarbakır and surrounding area. Mardin formation, which is the oldest unit in the field, forms the reservoir of the oil and its production water. The overlying Gercüş formation is aquiclude, and Midyat, Germik, Şelmo formations and basalt unit are aquifers. There are a number of contaminant sources for both surface water and groudwater in the field. Particularly, reinjection of the production water, extracted from the Mardin formation, to the Midyat formation that consists of karstic limestone, instead of Mardin formation, (which is the reservoir of the production water) creates a high risk for the Diyarbakır City potable water. The hydrogeochemical properties and vulnerability to contamination of the aquifers in the study area are discussed.
Anahtar Kelime:

Konular: Su Kaynakları Mühendislik, Jeoloji Jeoloji
Belge Türü: Makale Makale Türü: Diğer Erişim Türü: Erişime Açık
APA Tarcan G, FİLİZ Ş, GEMİCİ Ü, SEZER U (1999). Diyarbakır akiferlerinin hidrojeokimyasal özellikleri ve kirlenebilirliği. , 25 - 38.
Chicago Tarcan Gültekin,FİLİZ Şevki,GEMİCİ Ünsal,SEZER Ubeyd Diyarbakır akiferlerinin hidrojeokimyasal özellikleri ve kirlenebilirliği. (1999): 25 - 38.
MLA Tarcan Gültekin,FİLİZ Şevki,GEMİCİ Ünsal,SEZER Ubeyd Diyarbakır akiferlerinin hidrojeokimyasal özellikleri ve kirlenebilirliği. , 1999, ss.25 - 38.
AMA Tarcan G,FİLİZ Ş,GEMİCİ Ü,SEZER U Diyarbakır akiferlerinin hidrojeokimyasal özellikleri ve kirlenebilirliği. . 1999; 25 - 38.
Vancouver Tarcan G,FİLİZ Ş,GEMİCİ Ü,SEZER U Diyarbakır akiferlerinin hidrojeokimyasal özellikleri ve kirlenebilirliği. . 1999; 25 - 38.
IEEE Tarcan G,FİLİZ Ş,GEMİCİ Ü,SEZER U "Diyarbakır akiferlerinin hidrojeokimyasal özellikleri ve kirlenebilirliği." , ss.25 - 38, 1999.
ISNAD Tarcan, Gültekin vd. "Diyarbakır akiferlerinin hidrojeokimyasal özellikleri ve kirlenebilirliği". (1999), 25-38.
APA Tarcan G, FİLİZ Ş, GEMİCİ Ü, SEZER U (1999). Diyarbakır akiferlerinin hidrojeokimyasal özellikleri ve kirlenebilirliği. Türkiye Jeoloji Bülteni, 42(2), 25 - 38.
Chicago Tarcan Gültekin,FİLİZ Şevki,GEMİCİ Ünsal,SEZER Ubeyd Diyarbakır akiferlerinin hidrojeokimyasal özellikleri ve kirlenebilirliği. Türkiye Jeoloji Bülteni 42, no.2 (1999): 25 - 38.
MLA Tarcan Gültekin,FİLİZ Şevki,GEMİCİ Ünsal,SEZER Ubeyd Diyarbakır akiferlerinin hidrojeokimyasal özellikleri ve kirlenebilirliği. Türkiye Jeoloji Bülteni, vol.42, no.2, 1999, ss.25 - 38.
AMA Tarcan G,FİLİZ Ş,GEMİCİ Ü,SEZER U Diyarbakır akiferlerinin hidrojeokimyasal özellikleri ve kirlenebilirliği. Türkiye Jeoloji Bülteni. 1999; 42(2): 25 - 38.
Vancouver Tarcan G,FİLİZ Ş,GEMİCİ Ü,SEZER U Diyarbakır akiferlerinin hidrojeokimyasal özellikleri ve kirlenebilirliği. Türkiye Jeoloji Bülteni. 1999; 42(2): 25 - 38.
IEEE Tarcan G,FİLİZ Ş,GEMİCİ Ü,SEZER U "Diyarbakır akiferlerinin hidrojeokimyasal özellikleri ve kirlenebilirliği." Türkiye Jeoloji Bülteni, 42, ss.25 - 38, 1999.
ISNAD Tarcan, Gültekin vd. "Diyarbakır akiferlerinin hidrojeokimyasal özellikleri ve kirlenebilirliği". Türkiye Jeoloji Bülteni 42/2 (1999), 25-38.