Toklularda testisin sezon içi ve sezon dışı morfometrik ölçümleriyle spermatolojik özellikler arasındaki ilişkilerinin belirlenerek damızlık seçiminde kullanılabilirliğinin araştırılması

Yıl: 1996 Cilt: 6 Sayı: 1-2 Sayfa Aralığı: 1 - 7 Metin Dili: Türkçe İndeks Tarihi: 29-07-2022

Toklularda testisin sezon içi ve sezon dışı morfometrik ölçümleriyle spermatolojik özellikler arasındaki ilişkilerinin belirlenerek damızlık seçiminde kullanılabilirliğinin araştırılması

Öz:
Bu çalışmada Merinos ırkı toklularda teslise ilişkin morf ometrik ölçüm sonuçlarının damızlık seçiminde kullanılabilirliği araştırıldı. Çalışmada, 15 aylık toplam 20 baş toklu kullanıldı. Aşım sezonu içinde (Ağustos-Aralık) ve dışında (Şubat-Nisan) testislere ilişkin ölçümler, skrotal sirkumferens, testis uzunluğu, testis kalınlığı ve testis hacmi olmak özere 15'er gün aralıklarla 4 kez yapıldı. Yinesezoniçi vedışındahertokludan üçer gün aralıklarla 4 adet sperma örneği alınarak gerekli spermatolojik muayeneler gerçekleştirildi. Asım sezonu içerisinde skrotal sirkumferens, testis uzunluğu, testis kalınlığı ve testis hacmi değerleri ile sperma miktarı, kitle hareketi, motilite ve spermatozoon yoğunluğu arasında önemli pozitif bir korelasyon bulunduğu belirlendi (P<0.05). Aşım sezonu dışında ise skrotal sirkumferens, testis kalınlığı ve testis hacmi ile sperma miktarı, kitle hareketi, motilite ve spermatozoon yoğunluğu arasında; testis uzunluğu ile kitle hareketi, motilite ye spermatozoon yoğunluğu arasında önemli pozitif bir korelasyon tespit edildi (P<0.05). Öte yandan skrotal sirkumferens, testis uzunluğu, testis kalınlığı ve testis hacmi değerleri ile ölü ve anormal spermatozoon oranları arasında önemli negatif korelasyon belirlendi (P<0.05). Sonuç olarak; sezon içi ve sezon dışı testis ölçüm sonuçlan ile yukarıda belirtilen kimi spermatolojik özellikler arasında elde edilen önemli korelasyon bulguları göz önüne alınarak testisin morfometrik ölçüm sonuçlarının damızlık hayvan seçiminde bir kriter olarak kullanılabileceği kanısına varıldı.
Anahtar Kelime:

Belge Türü: Makale Makale Türü: Diğer Erişim Türü: Erişime Açık
APA (1996). Toklularda testisin sezon içi ve sezon dışı morfometrik ölçümleriyle spermatolojik özellikler arasındaki ilişkilerinin belirlenerek damızlık seçiminde kullanılabilirliğinin araştırılması. , 1 - 7.
Chicago Toklularda testisin sezon içi ve sezon dışı morfometrik ölçümleriyle spermatolojik özellikler arasındaki ilişkilerinin belirlenerek damızlık seçiminde kullanılabilirliğinin araştırılması. (1996): 1 - 7.
MLA Toklularda testisin sezon içi ve sezon dışı morfometrik ölçümleriyle spermatolojik özellikler arasındaki ilişkilerinin belirlenerek damızlık seçiminde kullanılabilirliğinin araştırılması. , 1996, ss.1 - 7.
AMA Toklularda testisin sezon içi ve sezon dışı morfometrik ölçümleriyle spermatolojik özellikler arasındaki ilişkilerinin belirlenerek damızlık seçiminde kullanılabilirliğinin araştırılması. . 1996; 1 - 7.
Vancouver Toklularda testisin sezon içi ve sezon dışı morfometrik ölçümleriyle spermatolojik özellikler arasındaki ilişkilerinin belirlenerek damızlık seçiminde kullanılabilirliğinin araştırılması. . 1996; 1 - 7.
IEEE "Toklularda testisin sezon içi ve sezon dışı morfometrik ölçümleriyle spermatolojik özellikler arasındaki ilişkilerinin belirlenerek damızlık seçiminde kullanılabilirliğinin araştırılması." , ss.1 - 7, 1996.
ISNAD "Toklularda testisin sezon içi ve sezon dışı morfometrik ölçümleriyle spermatolojik özellikler arasındaki ilişkilerinin belirlenerek damızlık seçiminde kullanılabilirliğinin araştırılması". (1996), 1-7.
APA (1996). Toklularda testisin sezon içi ve sezon dışı morfometrik ölçümleriyle spermatolojik özellikler arasındaki ilişkilerinin belirlenerek damızlık seçiminde kullanılabilirliğinin araştırılması. Hayvancılık Araştırma Dergisi, 6(1-2), 1 - 7.
Chicago Toklularda testisin sezon içi ve sezon dışı morfometrik ölçümleriyle spermatolojik özellikler arasındaki ilişkilerinin belirlenerek damızlık seçiminde kullanılabilirliğinin araştırılması. Hayvancılık Araştırma Dergisi 6, no.1-2 (1996): 1 - 7.
MLA Toklularda testisin sezon içi ve sezon dışı morfometrik ölçümleriyle spermatolojik özellikler arasındaki ilişkilerinin belirlenerek damızlık seçiminde kullanılabilirliğinin araştırılması. Hayvancılık Araştırma Dergisi, vol.6, no.1-2, 1996, ss.1 - 7.
AMA Toklularda testisin sezon içi ve sezon dışı morfometrik ölçümleriyle spermatolojik özellikler arasındaki ilişkilerinin belirlenerek damızlık seçiminde kullanılabilirliğinin araştırılması. Hayvancılık Araştırma Dergisi. 1996; 6(1-2): 1 - 7.
Vancouver Toklularda testisin sezon içi ve sezon dışı morfometrik ölçümleriyle spermatolojik özellikler arasındaki ilişkilerinin belirlenerek damızlık seçiminde kullanılabilirliğinin araştırılması. Hayvancılık Araştırma Dergisi. 1996; 6(1-2): 1 - 7.
IEEE "Toklularda testisin sezon içi ve sezon dışı morfometrik ölçümleriyle spermatolojik özellikler arasındaki ilişkilerinin belirlenerek damızlık seçiminde kullanılabilirliğinin araştırılması." Hayvancılık Araştırma Dergisi, 6, ss.1 - 7, 1996.
ISNAD "Toklularda testisin sezon içi ve sezon dışı morfometrik ölçümleriyle spermatolojik özellikler arasındaki ilişkilerinin belirlenerek damızlık seçiminde kullanılabilirliğinin araştırılması". Hayvancılık Araştırma Dergisi 6/1-2 (1996), 1-7.