Kan Yayla (Maçka - Trabzon) altınlı Zn-Pb yatağının minerolojik ve jeokimyasal özellikleri

Yıl: 1998 Cilt: 41 Sayı: 2 Sayfa Aralığı: 1 - 12 Metin Dili: Türkçe İndeks Tarihi: 29-07-2022

Kan Yayla (Maçka - Trabzon) altınlı Zn-Pb yatağının minerolojik ve jeokimyasal özellikleri

Öz:
Kan Yayla yöresi kayaçları yaşları Jura'dan Tersiyer'e kadar değişen birimlerden oluşmaktadır. Yörenin mineralizasyon içeren birimi tabandaki Jura yaşlı spilitleşmiş bazalt, andezit lav ve piröklastlarının oluşturduğu Pontid Alt Bazik Karmaşığı üzerine gelen Üst Kretase yaşlı cevherli dasitlerdir. Bu birimi üstleyen Dikkaya Dasiti yine Üst Kretase yaşlı olup cevherleşme içermez. Bu birimlere Tersiyer yaşlı Zigana Granitoyidi sokulum yapmıştır. Valles tipi kaldera oluşumuna bağlı olarak gelişen kırık sistemi, yöredeki cevherleşmelerin yerleşimini kontrol etmektedir. Kan Yayla Zn-Pb yatağı altın yönünden önemli olup, birbirine paralel konumdaki damarlar şeklinde yerleşmiştir. Sıvı kapanım çalışmaları düşük sıcaklıktı hidrotermal oluşumu işaret etmektedir. Damarlardaki eş oluşumlu parajenez başlıca: sfalerit, galen, pirit, kalkopirit, fahlerz, frayberjit, nabit altın ve elektrumdur. Jeokimyasal incelemeler, altının antimuana ve arseniğe, gümüşün kurşuna, kadmiyumun çinkoya bağlı olarak arttığını ortaya koymaktadır.
Anahtar Kelime:

Belge Türü: Makale Makale Türü: Araştırma Makalesi Erişim Türü: Erişime Açık
APA YALÇINALP B (1998). Kan Yayla (Maçka - Trabzon) altınlı Zn-Pb yatağının minerolojik ve jeokimyasal özellikleri. , 1 - 12.
Chicago YALÇINALP Bülent Kan Yayla (Maçka - Trabzon) altınlı Zn-Pb yatağının minerolojik ve jeokimyasal özellikleri. (1998): 1 - 12.
MLA YALÇINALP Bülent Kan Yayla (Maçka - Trabzon) altınlı Zn-Pb yatağının minerolojik ve jeokimyasal özellikleri. , 1998, ss.1 - 12.
AMA YALÇINALP B Kan Yayla (Maçka - Trabzon) altınlı Zn-Pb yatağının minerolojik ve jeokimyasal özellikleri. . 1998; 1 - 12.
Vancouver YALÇINALP B Kan Yayla (Maçka - Trabzon) altınlı Zn-Pb yatağının minerolojik ve jeokimyasal özellikleri. . 1998; 1 - 12.
IEEE YALÇINALP B "Kan Yayla (Maçka - Trabzon) altınlı Zn-Pb yatağının minerolojik ve jeokimyasal özellikleri." , ss.1 - 12, 1998.
ISNAD YALÇINALP, Bülent. "Kan Yayla (Maçka - Trabzon) altınlı Zn-Pb yatağının minerolojik ve jeokimyasal özellikleri". (1998), 1-12.
APA YALÇINALP B (1998). Kan Yayla (Maçka - Trabzon) altınlı Zn-Pb yatağının minerolojik ve jeokimyasal özellikleri. Türkiye Jeoloji Bülteni, 41(2), 1 - 12.
Chicago YALÇINALP Bülent Kan Yayla (Maçka - Trabzon) altınlı Zn-Pb yatağının minerolojik ve jeokimyasal özellikleri. Türkiye Jeoloji Bülteni 41, no.2 (1998): 1 - 12.
MLA YALÇINALP Bülent Kan Yayla (Maçka - Trabzon) altınlı Zn-Pb yatağının minerolojik ve jeokimyasal özellikleri. Türkiye Jeoloji Bülteni, vol.41, no.2, 1998, ss.1 - 12.
AMA YALÇINALP B Kan Yayla (Maçka - Trabzon) altınlı Zn-Pb yatağının minerolojik ve jeokimyasal özellikleri. Türkiye Jeoloji Bülteni. 1998; 41(2): 1 - 12.
Vancouver YALÇINALP B Kan Yayla (Maçka - Trabzon) altınlı Zn-Pb yatağının minerolojik ve jeokimyasal özellikleri. Türkiye Jeoloji Bülteni. 1998; 41(2): 1 - 12.
IEEE YALÇINALP B "Kan Yayla (Maçka - Trabzon) altınlı Zn-Pb yatağının minerolojik ve jeokimyasal özellikleri." Türkiye Jeoloji Bülteni, 41, ss.1 - 12, 1998.
ISNAD YALÇINALP, Bülent. "Kan Yayla (Maçka - Trabzon) altınlı Zn-Pb yatağının minerolojik ve jeokimyasal özellikleri". Türkiye Jeoloji Bülteni 41/2 (1998), 1-12.