Yıl: 2003 Cilt: 27 Sayı: 1 Sayfa Aralığı: 93 - 99 Metin Dili: Türkçe İndeks Tarihi: 29-07-2022

Süt olum döneminde biçilen kimi mısır hasıllarına üre ve melas katkılarının silaj kalitesi ile sindirilebilir kuru madde verimine etkisi

Öz:
Bu çalışmada, süt olum döneminde hasat edilen mısır hasılına üre yada üre+melas ilavesinin silaj kalitesi ve in vitro sindirilme derecesine etkisi araştırılmıştır. Bu amaçla, süt olum döneminde biçilen 4 farklı mısır variyetesi (Rx-947, 33-94, Frassino ve Arifiye) kullanılmıştır. Silaj örnekleri % 0.5 üre yada % 0.5 üre + % 4 melas ilave edilerek 1 litre hacimli cam kavanozlarda silolanmıştır. Silaj örneklerinde ham besin madde analizleri ile pH ve organik asit (laktik, asetik, propiyonik ve bütirik asit) analizleri yapılmıştır. Çalışmada ayrıca, silajların in vitro kuru madde (KM) sindirilebilirlikleri ile birim alandan sağlanan sindirilebilir KM verimleri (kg/da) de hesaplanmıştır. Üre ilavesi, silajların ham protein içeriğinin yanısıra silaj pH'sını da yükseltmiştir. Üre yada üre+melas katkısı genelde silajların laktik asit düzeyinde azalmaya neden olmuş ve bu azalma Rx-947 ve Frassino variyetelerinde önemli bulunmuştur. Asetik asit miktarı katkılardan etkilenmemiş, ancak bütirik asit miktarı Frassino çeşidinin üre katkılı örneklerinde yükselmiş, 33-94 çeşidinin üre +melas grubu ile Arifiye çeşidinin üre ve üre+melas katkılı gruplarında düşmüştür (P<0.05). Frassino variyetesinde üre+melas katkısı silajın in vitro KM sindirilebilirliğini arttırmıştır. Bu etki diğer variyetelerde önemsiz bulunmuştur. Katkıların birim alandan elde edilen sindirilebilir KM miktarına etkisi önemsiz bulunmuştur (P>0.05). Sonuç olarak, süt olum döneminde biçilen mısır hasıllarına % 0.5 üre yada % 0.5 üre + % 4 melas ilavesi silajların besin madde içeriğini olumlu yönde etkilemekle birlikte, silaj kalitesinde olumlu bir etki sağlamamıştır.
Anahtar Kelime:

Belge Türü: Makale Makale Türü: Araştırma Makalesi Erişim Türü: Erişime Açık
APA NURSOY H, Demirel M, DENEK N (2003). Süt olum döneminde biçilen kimi mısır hasıllarına üre ve melas katkılarının silaj kalitesi ile sindirilebilir kuru madde verimine etkisi. , 93 - 99.
Chicago NURSOY Hüseyin,Demirel Murat,DENEK Nihat Süt olum döneminde biçilen kimi mısır hasıllarına üre ve melas katkılarının silaj kalitesi ile sindirilebilir kuru madde verimine etkisi. (2003): 93 - 99.
MLA NURSOY Hüseyin,Demirel Murat,DENEK Nihat Süt olum döneminde biçilen kimi mısır hasıllarına üre ve melas katkılarının silaj kalitesi ile sindirilebilir kuru madde verimine etkisi. , 2003, ss.93 - 99.
AMA NURSOY H,Demirel M,DENEK N Süt olum döneminde biçilen kimi mısır hasıllarına üre ve melas katkılarının silaj kalitesi ile sindirilebilir kuru madde verimine etkisi. . 2003; 93 - 99.
Vancouver NURSOY H,Demirel M,DENEK N Süt olum döneminde biçilen kimi mısır hasıllarına üre ve melas katkılarının silaj kalitesi ile sindirilebilir kuru madde verimine etkisi. . 2003; 93 - 99.
IEEE NURSOY H,Demirel M,DENEK N "Süt olum döneminde biçilen kimi mısır hasıllarına üre ve melas katkılarının silaj kalitesi ile sindirilebilir kuru madde verimine etkisi." , ss.93 - 99, 2003.
ISNAD NURSOY, Hüseyin vd. "Süt olum döneminde biçilen kimi mısır hasıllarına üre ve melas katkılarının silaj kalitesi ile sindirilebilir kuru madde verimine etkisi". (2003), 93-99.
APA NURSOY H, Demirel M, DENEK N (2003). Süt olum döneminde biçilen kimi mısır hasıllarına üre ve melas katkılarının silaj kalitesi ile sindirilebilir kuru madde verimine etkisi. Turkish Journal of Veterinary and Animal Sciences, 27(1), 93 - 99.
Chicago NURSOY Hüseyin,Demirel Murat,DENEK Nihat Süt olum döneminde biçilen kimi mısır hasıllarına üre ve melas katkılarının silaj kalitesi ile sindirilebilir kuru madde verimine etkisi. Turkish Journal of Veterinary and Animal Sciences 27, no.1 (2003): 93 - 99.
MLA NURSOY Hüseyin,Demirel Murat,DENEK Nihat Süt olum döneminde biçilen kimi mısır hasıllarına üre ve melas katkılarının silaj kalitesi ile sindirilebilir kuru madde verimine etkisi. Turkish Journal of Veterinary and Animal Sciences, vol.27, no.1, 2003, ss.93 - 99.
AMA NURSOY H,Demirel M,DENEK N Süt olum döneminde biçilen kimi mısır hasıllarına üre ve melas katkılarının silaj kalitesi ile sindirilebilir kuru madde verimine etkisi. Turkish Journal of Veterinary and Animal Sciences. 2003; 27(1): 93 - 99.
Vancouver NURSOY H,Demirel M,DENEK N Süt olum döneminde biçilen kimi mısır hasıllarına üre ve melas katkılarının silaj kalitesi ile sindirilebilir kuru madde verimine etkisi. Turkish Journal of Veterinary and Animal Sciences. 2003; 27(1): 93 - 99.
IEEE NURSOY H,Demirel M,DENEK N "Süt olum döneminde biçilen kimi mısır hasıllarına üre ve melas katkılarının silaj kalitesi ile sindirilebilir kuru madde verimine etkisi." Turkish Journal of Veterinary and Animal Sciences, 27, ss.93 - 99, 2003.
ISNAD NURSOY, Hüseyin vd. "Süt olum döneminde biçilen kimi mısır hasıllarına üre ve melas katkılarının silaj kalitesi ile sindirilebilir kuru madde verimine etkisi". Turkish Journal of Veterinary and Animal Sciences 27/1 (2003), 93-99.