Yıl: 2017 Cilt: 12 Sayı: 2 Sayfa Aralığı: 105 - 126 Metin Dili: Türkçe DOI: 10.21612/yader.2017.017 İndeks Tarihi: 12-08-2020

Müzelerde ve Arkeolojik Alanlarda Drama Uygulamaları

Öz:
ÖzDOI: 10.21612/yader.2017.017 Müzeler ve arkeolojik alanlar, bir taraftan tarihsel süreçte yaşananalar ile ilgilibilgileri somut buluntular üzerinden bizlere ulaştırırken, bir taraftan da alternatifeğitim ortamları olarak kalıcı öğrenmelerin sağlanması açısından önemli mekânlarolarak değerlendirilirler. Okullarda geleneksel eğitim anlayışı ile çocuklara sunulantarih, müzelerde ve arkeolojik alanlarda yapılan eğitim çalışmaları ile çocuklar içindaha anlamlı bir hale gelir.Halihazırda örgün eğitimde okullar, özellikle de müzeler haftasında, müze vearkeolojik alanlara geziler düzenlemeyi tercih etmektedirler. Herhangi birön çalışma ya da planlamayı içermeyen bu gezilerin öncesinde, sürecinde vesonrasında yapılan eğitim etkinliklerinde çoğu, çocukların katılımına izin vermeyendidaktik yöntemlerdir. Buna karşın çocukların aktif katılımına fırsat veren dramagibi yöntemlerin müzelerde ve arkeolojik alanlarda yapılan eğitim etkinliklerindekullanılması öğrenmelerin kalıcılığı açısından vazgeçilmezdir. Müzelerde vearkeolojik ortamlarda yapılan drama çalışmaları ile çocuklar geçmişi, geçmişe aitmekânlarda yaparak ve yaşayarak öğrenirler.Yaşamın ilk dokuz/on yılını içine alan erken çocukluk döneminde çocukların işlemöncesi ve somut işlemler döneminin başlarında oldukları düşünülürse, bu çocuklarlayapılacak eğitim çalışmalarında alternatif eğitim ortamları ve yaparak yaşayaraköğrenmeye fırsat veren drama gibi yöntemlerin kullanılması çok daha büyük önemtaşımaktadır. Bu dönemlerde olan çocuklar için geçmişi anlatan müzelerin anlamlıbir hale gelmesinde drama güçlü bir yöntem olarak karşımıza çıkmaktadır.Bu çalışmada, “Magnesia Kazısı Çocuk Şenlikleri”, “Leonardo: Evrensel DehaSergisi”, “Frig Kostümleri Tasarımı Projesi”, “Kaunos Çocuk ve ArkeolojiÇalıştayı” ve “Müzeler Haftası Çocuk Şenliği»nde çocuklar ile yapılan dramaçalışmalarına yer verilecek ve bu çalışmalardan yola çıkılarak “müzede eğitim”adına çeşitli önerilerde bulunulacaktır
Anahtar Kelime:

Drama Practices in Museums and Archaeological Sites

Öz:
While the museums and archaeological sites convey the information about historical events to us through concrete fi nds from one side and from the other side, they are considered as important places in terms of providing permanent learning as alternative educational environments. The history presented to children with the traditional education approach in the schools becomes more meaningful for children with educations made in museums and archaeological sites. At present, schools in structured education prefer to organize trips to museums and archaeological sites, especially at museum weeks. Many of the educational activities that took place before, during and after these trips that did not involve any preliminary work or planning were didactic methods that did not allow children to participate. On the other hand, the use of methods such as drama, which gives children active participation in education activities in museums and archaeological sites, is indispensable in terms of the permanence of learning. Through drama studies in museums and archaeological sites, children learn by making and living “in the past”, “in the places of the past”. If children are thought to be in the early stages of pre-operational and concrete operational in early childhood, which includes the fi rst nine to ten years of life, it is of utmost importance to use alternative methods of education in these educational activities, such as drama. For children in these periods, drama has emerged as a powerful method as the historical narrators become meaningful. In this work, the drama studies with the children will be given in the “Magnesia Excavation Children’s Festival”, “Leonardo: Universal Genius Exhibition”, “Phrygian Costume Design Project”, “Kaunos Children and Archaeology Workshop” and “Museum Week Children’s Festival” and various suggestions will be made on the way to “education in the museums”. This study will include drama studies with children in “Magnesia Excavation Children’s Festival”, “Leonardo: Universal Genius Exhibition”, “Phrygian Costume Design Project”, “Kaunos Children and Archaeology Workshop” and “Museum Week Children’s Festival” various suggestions will be made on behalf of “museum education”.
Anahtar Kelime:

Belge Türü: Makale Makale Türü: Araştırma Makalesi Erişim Türü: Erişime Açık
  • Adıgüzel, H. Ö. (2010 ). Eğitimde yaratıcı drama. Ankara: Nobel Yayıncılık
  • Akyol, A. A. (2003). Müze ve galerilerin eğitim işlevleri. Evrensel Kültür Dergisi, 140, 71-73.
  • Akyol, A. A. (2006). Müzecilikte bir müze: Anadolu Medeniyetleri Müzesi. Çoluk Çocuk Dergisi, 62(11), 58-59.
  • Akyol, A. A., Koman, E., Baysuğ, A., Yılmaz, M. O., Thomas-Özel, C.ve Demirdelen, H. (2004). Anadolu Medeniyetleri Müzesi eğitim seksiyonu projesi. M. Artar. (Ed.), IV. Ulusal Çocuk Kültürü Kongresi (437- 446). Ankara: Çocuk Kültürü Araştırma ve Uygulama Merkezi (ÇOKAUM).
  • Akyol, A. A. ve Köksal Akyol, A. (2005). Arkeolojik alanda drama: Magnesia örneği.7. Drama Liderleri Buluşması ve Ulusal Drama Semineri, Dramada Arayışlar (47-58). Ankara: Oluşum.
  • Akyol, A. A. ve Alpagut, A. (2012). Educational projects for the children at anatolian civilization museum between the years 2002-2008. Journal of Procedia- Social and Behavioral Sciences, 51(2012), 1087-1096.
  • Akyol, A. A., Paykoç, F., Dizdar Terwiel, C., Köksal Akyol, A., Aslan, N., Gürçay, B. ve Denizli, H. (2012).
  • Çocuk ve tarih dostu kitaplar: Senden Önce Anadolu Projesi Eğitim Kitapları. 3. Ulusal Çocuk ve Gençlik Edebiyatı Sempozyumu (171-179). Ankara: Ankara Üniversitesi Çocuk ve Gençlik Edebiyatı Uygulama ve Araştırma Merkezi (ÇOGEM).
  • Akyol, A. A., Köseoğlu, S., Türkay, B. C., Kıdıman, E. ve Özkan, H. (2015). Yasemin Karakaya Science and Art Center Archaeology Project, Global Journal on Humanites & Social Sciences, 2015: Vol 1, No: 1, 453-461.
  • Akyol, A. A. (2016). Alternatif Eğitim Ortamı Olarak Müzeler: Anadolu Medeniyetleri Müzesi Eğitim Projeleri. Ankara Üniversitesi Geliştirme Vakfı Özel Okulları ANKÜ Gelişen Öğrenci Gelişen Öğretmen Sempozyumu Bildiriler Kitabı (41-60). Yayın No: 1.
  • Alevcan, S. (2005). Drama uygulamaları, belirli gün ve haftalar için. İstanbul: Ya-Pa Yayın Pazarlama San. ve Tic. A.Ş.
  • Artut, K. (2009). Sanat eğitimi kuramları ve yöntemleri. Ankara: Anı.
  • Atagök, T. (1982). Çağdaş müzecilik kavramı doğrultusunda türk sanat müzelerini kültürel etkinliklerini saptanması. Yayınlanmamış yeterlilik tezi, Mimar Sinan Üniversitesi, İstanbul.
  • Bingöl, I. (2004). Çocuk gözü ile Magnesia. İstanbul: Homer Yayıncılık.
  • Bingöl, I. ve Bingöl, O. (2014). Through the eyes of children. Ankara: Bilgin Kültür Sanat.
  • Buyurgan, S. ve Mercin, L. (2005). Görsel sanatlar eğitiminde müze eğitimi ve uygulamaları. V. Özsoy (Ed.), Ankara: Görsel Sanatlar Eğitimi ve Derneği Yayınları: 2, Varan Matbaacılık.
  • Can Yaşar, M. (2013). Drama. Okul Öncesi Öğretmenliği. N. Aral, Ü. Deniz ve A. Kan (Ed.). (399-425). Ankara: Alan Bilgisi Yayınları.
  • Çocuk Çalıştayı, (2012).http://cocukcalistayi2012.baskent.edu.tr/, 12.04.2017.
  • Çorum Müzesi, (2011). http://www.corum-muzesi-cocuk-egitim-atolyesi-etkinlikleri.html, 12.04.2017.
  • Dalbudak Pekdemir, Z. ve Köksal Akyol, A. (2015). Examination of the effect of drama education on multiple intelligence domains of children attending to 5th grade. Education and Science, 40 (182), 143-158.
  • Demirdelen, H. (2003). Müze eğitimi uygulamaları. Anadolu Medeniyetleri Müzesi 2002 yıllığı. XVII, 331- 341. Ankara: Dönmez Offset.
  • Denizli, H., Alpagut, A., Demirdelen, H., Metin, M., Demirtaş, N. ve Akyol, A. A. (2006). Anadolu Medeniyetleri Müzesi 2005-2006 yılı eğitim etkinlikleri, müze eğitim atölyesi, III. Müze Çocuk Şenliği ve Roma
  • Hamamı I. Çocuk Olimpiyatları. Anadolu Medeniyetleri Müzesi 2005 Yıllığı, XIX, 35-85. Ankara: DÖSİM.
  • Denizli, H., Tırpan, N., Demirtaş, N., Alpagut, A., Demirdelen, H., Metin, M., Geleri, C., Çelik, T., Gündüz, U., Günay, S., Yıldız, B.ve Bayram, S. (2007). Anadolu Medeniyetleri Müzesi 2006-2007 yılı eğitim etkinlikleri, müze eğitim atölyesi, IV. Çocuk Şenliği ve II. Çocuk Olimpiyatları. Anadolu Medeniyetleri Müzesi 2006 Yıllığı, XX, 35-87. Ankara: DÖSİM. 126 Ali Akın Akyol &
  • Fazlıoğlu, Y. ve Fazlıoğlu, İ. (2009). Erken çocuklukta müze ve eğitim. Y. Fazlıoğlu (Ed.), Erken Çocukluk Gelişimi ve Eğitimi (325-340). İstanbul: Kriter.
  • Hein, G.E. (1998). Learning in the museum. London: Routledge.
  • Hui, A. and Lau, S. (2006). Drama education: a touch of the creative mind and communicative express in veability of elementary school children in Hong Kong. Thinking Skills and Creatvity, 1(2006): 34-40.
  • Kandır, A. (2003). Yaratıcı dramanın okul öncesi eğitim planındaki yeri ve hedefl eri. Okul Öncesi Eğitimde Drama Teoriden Uygulamaya (3. baskı). Ankara: Kök Yayıncılık.
  • Köksal Akyol, A. ve Akyol, A.A. (2014). Her Yönüyle Okul Öncesi Eğitim-Okul Öncesinde Görsel Sanat Eğitimi, “Okul Öncesi Eğitimde Müzeler”, (Ed. İlkay Ulutaş), Ankara: Hedef CS Yayıncılık ve Mühendislik, Cilt 2, 275-291.
  • Köksal Akyol, A. (2014). Drama in Preschool Education. Preschool Education in Turkey and in the World: A Theorical and Empirical Perspective. (Ed.) M. Taner Derman, H. A. Başal, E. Ömeroğlu, Z.Kostova, 44- 53. St. Kliment Ohridski University Press. Sofi a.
  • Köksal Akyol, A. ve Akyol, A. A. (2015). Museums and early childhood education. Global Journal on Humanites and Social Sciences, 1, 101-108. Mardin Müzesi (2010). http://www.mardinmuzesi.gov.tr/mardinmuzesi/detay.asp? id=96&kategori=ATÖLYE; 12.04.2017.
  • Mc Caslin, N. (2006). Creative drama in the classroom and beyond. America: United States of Pearson Education.
  • Onur, B. (2008). Çocuk müzeleri ve müze eğitimi. Ankara: Ürün.
  • Özbek, G. (2016). Alternatif mekânlarda drama. S. Erdoğan (Ed.), Çocuk ve Drama. s. 102-125. Eskişehir: Anadolu Üniversitesi.
  • Paykoç, F. (2011). Müzede drama. A. Köksal Akyol (Ed.), İlköğretimde Drama. İstanbul: Kriter Yayınları.
  • Paykoç, F. ve Baykal, S. (2000). Müze pedagojisi: Kültür, iletişim ve aktif öğrenme ortamı olarak müzelerin etkinliğine ilişkin bir çalışma. Müzecilikte yeni yaklaşımlar küreselleşme ve yerelleşme. 3. Uluslararası Tarih Kongresi, (102-113), İstanbul: Numune.
  • Szecsi, T. (2008). Creative Drama in Preschool Curriculum: Teaching Strategies Implemented in Hungary. Child Education, 85(2), 120.
  • Tezcan Akahmet, K. (2001). Müze ortamında öğrenme ve drama. N. Aslan (Ed.), Drama ve Müze Pedagojisi. Oluşum Drama Enstitüsü Yayınları, Ankara: Fersa.
  • Wright, P. R. (2006). Drama Education and Development of self: Myth or Reality?, Social Psychology of Education, 9: 43-65.
  • Yetimoğlu, S. ve Akyo l, A. A. (2013). Medical and Health Museums in Turkey and Educational Activities. European Conference on Social Science Research (IASSR) European Journal of Research on Education, Special Issue: Art in Education, 16-24.
APA AKYOL A, Köksal Akyol A (2017). Müzelerde ve Arkeolojik Alanlarda Drama Uygulamaları. , 105 - 126. 10.21612/yader.2017.017
Chicago AKYOL Ali AKIN,Köksal Akyol Aysel Müzelerde ve Arkeolojik Alanlarda Drama Uygulamaları. (2017): 105 - 126. 10.21612/yader.2017.017
MLA AKYOL Ali AKIN,Köksal Akyol Aysel Müzelerde ve Arkeolojik Alanlarda Drama Uygulamaları. , 2017, ss.105 - 126. 10.21612/yader.2017.017
AMA AKYOL A,Köksal Akyol A Müzelerde ve Arkeolojik Alanlarda Drama Uygulamaları. . 2017; 105 - 126. 10.21612/yader.2017.017
Vancouver AKYOL A,Köksal Akyol A Müzelerde ve Arkeolojik Alanlarda Drama Uygulamaları. . 2017; 105 - 126. 10.21612/yader.2017.017
IEEE AKYOL A,Köksal Akyol A "Müzelerde ve Arkeolojik Alanlarda Drama Uygulamaları." , ss.105 - 126, 2017. 10.21612/yader.2017.017
ISNAD AKYOL, Ali AKIN - Köksal Akyol, Aysel. "Müzelerde ve Arkeolojik Alanlarda Drama Uygulamaları". (2017), 105-126. https://doi.org/10.21612/yader.2017.017
APA AKYOL A, Köksal Akyol A (2017). Müzelerde ve Arkeolojik Alanlarda Drama Uygulamaları. Yaratıcı Drama Dergisi, 12(2), 105 - 126. 10.21612/yader.2017.017
Chicago AKYOL Ali AKIN,Köksal Akyol Aysel Müzelerde ve Arkeolojik Alanlarda Drama Uygulamaları. Yaratıcı Drama Dergisi 12, no.2 (2017): 105 - 126. 10.21612/yader.2017.017
MLA AKYOL Ali AKIN,Köksal Akyol Aysel Müzelerde ve Arkeolojik Alanlarda Drama Uygulamaları. Yaratıcı Drama Dergisi, vol.12, no.2, 2017, ss.105 - 126. 10.21612/yader.2017.017
AMA AKYOL A,Köksal Akyol A Müzelerde ve Arkeolojik Alanlarda Drama Uygulamaları. Yaratıcı Drama Dergisi. 2017; 12(2): 105 - 126. 10.21612/yader.2017.017
Vancouver AKYOL A,Köksal Akyol A Müzelerde ve Arkeolojik Alanlarda Drama Uygulamaları. Yaratıcı Drama Dergisi. 2017; 12(2): 105 - 126. 10.21612/yader.2017.017
IEEE AKYOL A,Köksal Akyol A "Müzelerde ve Arkeolojik Alanlarda Drama Uygulamaları." Yaratıcı Drama Dergisi, 12, ss.105 - 126, 2017. 10.21612/yader.2017.017
ISNAD AKYOL, Ali AKIN - Köksal Akyol, Aysel. "Müzelerde ve Arkeolojik Alanlarda Drama Uygulamaları". Yaratıcı Drama Dergisi 12/2 (2017), 105-126. https://doi.org/10.21612/yader.2017.017