Yıl: 2004 Cilt: 14 Sayı: 2 Sayfa Aralığı: 209 - 223 Metin Dili: Türkçe İndeks Tarihi: 29-07-2022

Dede Korkut Hikayeleri'nin Çocuk Eğitimi Açısından Öne Sürdüğü Değerler ve Ortaya Çıkarmak İstediği Tip Üzerine Bir Değerlendirme

Öz:
Çocuk, yaşadığı çevreyle kopmaz bağları olan sosyal bir varlıktır. Bu sosyal varlığın karakter kazanımında en büyük görev ise topluma düşmektedir. Çünkü, toplum, kendi bünyesinde, bireylerini en iyi şekilde yetiştirecek değerlere sahip olan tek kurumdur. Bu çalışmamızda, Türk toplumunun ortak dünya görüşüyle meydana gelen ve Türk toplumunun millî, manevî ve sosyo-kültürel değerlerini en iyi şekilde yansıtan Dede Korkut Hikâyeleri'ni, çocuk eğitimiyle ilgili olarak vermiş olduğu mesajlar ekseninde inceledik. Çünkü, insanın karakter kazanımıyla ilgili en yoğun izleri çocukluk dönemine aittir. Çocuklarımızın, toplumumuzdaki genetik şifrelerle eğitildikleri takdirde, toplumumuza daha faydalı olacaklarını ve geleneklerimizi sonraki kuşaklara daha sağlıklı bir şekilde aktaracaklarını düşünmekteyiz. Kanaatimizce Dede Korkut Hikâyeleri'nin eğitici vasıflarının çağdaş bir şekilde yorumlanması, çocuklarımıza gelecekte ışık tutacaktır.
Anahtar Kelime:

Konular: Sanat

The Values that Dede Korkut's Stories Put Forward for Child Education and an Evaluation on a Character they Aimed at Raising in Them

Öz:
Child is a social personality who has a tightly relationship with his enviroment. The greatest effect in order to acquire the formation of his character is the society living in it, because the society is in its body, the only instituation that has the best value to bring up their individuals. In this study, we aimed at studying Dede Korkut's stories that reflect the natural, moral and social-cultural values of Turkish society and achieved with common-world conception of Turkish society under the point of messages related to child education, because the childhood period plays a vital role for a child to acquire the formation of his personality. If our children are educated with genetic code of our society,they will be a very good citizen and we think that they will also transform our traditions to our next generation well. In our opinion, commenting on the educational aspects of Dede Korkut's stories in a manner of update will show the best way to our children.
Anahtar Kelime:

Konular: Sanat
Belge Türü: Makale Makale Türü: Araştırma Makalesi Erişim Türü: Erişime Açık
  • Adler, A. (1998). ( Çev: Kamuran Şipal). İnsanı Tanıma Sanatı. İstanbul: Say Yayınları.
  • Çocukluk, Gençlik Çağı Eğitimi ve Problemleri, (2002). Elazığ: Elazığ Rehberlik ve Araştırma Merkezi Müdürlüğü Yayınları.
  • Ercan, A. R. (2000). Eğitimde Biz ve Çocuklarımız. İstanbul: Millî Eğitim Bakanlığı.
  • Ergin, M. (1984). Dede Korkut Kitabı. İstanbul: Boğaziçi Yayınları.
  • Fidan, N. ve Erden, M. (1987). Eğitim Bilimine Giriş. Ankara: Kadıoğlu Matbaası.
  • Gövsa, İ. A. (1998). Çocuk - Çocukta Duygusal Gelişim-. İstanbul: Hayat Yayınları.
  • Kaplan, M. (1996). Türk Edebiyatı Üzerinde Araştırmalar 3 Tip Tahlilleri. İstanbul: Dergah Yayınları.
  • Korkmaz, R. (2000). "Fenomenolojik Açıdan Tepegöz Yorumu." Uluslararası Dede Korkut Bilgi Şöleni. Ankara: Atatürk Kültür Merkezi Başkanlığı Yayınları. 259-270.
  • Özcan, T. (2000). "Romanda Sosyal Ortam." Elazığ: Fırat Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi 10(2):99-110
  • Sönmez, V.(2001). Program Geliştirmede Öğretmen El Kitabı. Ankara: Anı Yayıncılık.
  • Tuncer, O. (1980). "Çocuk, Aile ve Çevresi." Çocuk ve Eğitim. Ankara: Türk Eğitim Derneği. 1-44
APA SÜLEYMAN KAAN Y, ŞENGÜL M (2004). Dede Korkut Hikayeleri'nin Çocuk Eğitimi Açısından Öne Sürdüğü Değerler ve Ortaya Çıkarmak İstediği Tip Üzerine Bir Değerlendirme. , 209 - 223.
Chicago SÜLEYMAN KAAN YALÇIN,ŞENGÜL MURAT Dede Korkut Hikayeleri'nin Çocuk Eğitimi Açısından Öne Sürdüğü Değerler ve Ortaya Çıkarmak İstediği Tip Üzerine Bir Değerlendirme. (2004): 209 - 223.
MLA SÜLEYMAN KAAN YALÇIN,ŞENGÜL MURAT Dede Korkut Hikayeleri'nin Çocuk Eğitimi Açısından Öne Sürdüğü Değerler ve Ortaya Çıkarmak İstediği Tip Üzerine Bir Değerlendirme. , 2004, ss.209 - 223.
AMA SÜLEYMAN KAAN Y,ŞENGÜL M Dede Korkut Hikayeleri'nin Çocuk Eğitimi Açısından Öne Sürdüğü Değerler ve Ortaya Çıkarmak İstediği Tip Üzerine Bir Değerlendirme. . 2004; 209 - 223.
Vancouver SÜLEYMAN KAAN Y,ŞENGÜL M Dede Korkut Hikayeleri'nin Çocuk Eğitimi Açısından Öne Sürdüğü Değerler ve Ortaya Çıkarmak İstediği Tip Üzerine Bir Değerlendirme. . 2004; 209 - 223.
IEEE SÜLEYMAN KAAN Y,ŞENGÜL M "Dede Korkut Hikayeleri'nin Çocuk Eğitimi Açısından Öne Sürdüğü Değerler ve Ortaya Çıkarmak İstediği Tip Üzerine Bir Değerlendirme." , ss.209 - 223, 2004.
ISNAD SÜLEYMAN KAAN, YALÇIN - ŞENGÜL, MURAT. "Dede Korkut Hikayeleri'nin Çocuk Eğitimi Açısından Öne Sürdüğü Değerler ve Ortaya Çıkarmak İstediği Tip Üzerine Bir Değerlendirme". (2004), 209-223.
APA SÜLEYMAN KAAN Y, ŞENGÜL M (2004). Dede Korkut Hikayeleri'nin Çocuk Eğitimi Açısından Öne Sürdüğü Değerler ve Ortaya Çıkarmak İstediği Tip Üzerine Bir Değerlendirme. Fırat Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi, 14(2), 209 - 223.
Chicago SÜLEYMAN KAAN YALÇIN,ŞENGÜL MURAT Dede Korkut Hikayeleri'nin Çocuk Eğitimi Açısından Öne Sürdüğü Değerler ve Ortaya Çıkarmak İstediği Tip Üzerine Bir Değerlendirme. Fırat Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi 14, no.2 (2004): 209 - 223.
MLA SÜLEYMAN KAAN YALÇIN,ŞENGÜL MURAT Dede Korkut Hikayeleri'nin Çocuk Eğitimi Açısından Öne Sürdüğü Değerler ve Ortaya Çıkarmak İstediği Tip Üzerine Bir Değerlendirme. Fırat Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi, vol.14, no.2, 2004, ss.209 - 223.
AMA SÜLEYMAN KAAN Y,ŞENGÜL M Dede Korkut Hikayeleri'nin Çocuk Eğitimi Açısından Öne Sürdüğü Değerler ve Ortaya Çıkarmak İstediği Tip Üzerine Bir Değerlendirme. Fırat Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi. 2004; 14(2): 209 - 223.
Vancouver SÜLEYMAN KAAN Y,ŞENGÜL M Dede Korkut Hikayeleri'nin Çocuk Eğitimi Açısından Öne Sürdüğü Değerler ve Ortaya Çıkarmak İstediği Tip Üzerine Bir Değerlendirme. Fırat Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi. 2004; 14(2): 209 - 223.
IEEE SÜLEYMAN KAAN Y,ŞENGÜL M "Dede Korkut Hikayeleri'nin Çocuk Eğitimi Açısından Öne Sürdüğü Değerler ve Ortaya Çıkarmak İstediği Tip Üzerine Bir Değerlendirme." Fırat Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi, 14, ss.209 - 223, 2004.
ISNAD SÜLEYMAN KAAN, YALÇIN - ŞENGÜL, MURAT. "Dede Korkut Hikayeleri'nin Çocuk Eğitimi Açısından Öne Sürdüğü Değerler ve Ortaya Çıkarmak İstediği Tip Üzerine Bir Değerlendirme". Fırat Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi 14/2 (2004), 209-223.