Yıl: 1996 Cilt: 5 Sayı: Turkish Issue Sayfa Aralığı: 21 - 38 Metin Dili: Türkçe İndeks Tarihi: 29-07-2022

Güneydoğu Anadolu orojenik kuşağında nap alanının (metamorfik masiflerin) jeolojisi ve evrimi

Öz:
Güneydoğu Anadolu orojenik kuşağının önemli jeolojik unsurlarının başında naplar gelir. Bunlar, üstte metamorfik masiflerin, onun altında ise ofiyolitik toplulukların yer aldığı bir nap paketi halindedir. Metamorfik masifler tabanda ileri derece metamorfik kayalarla onun üzerinde örtü nitelikli zayıf dereceli metamorfik kayalardan oluşmaktadır. Örtüde karbonat kayaları egemendir. Bu örtü istifinde Permo-Karbonifer'den-Üst Kretase'ye kadar birimlerin varlığı ortaya konmuştur. Masifler, metamorfizmaya Geç Kretase'de uğramış olup Toros'lara ait bir tektonik birliği temsil etmektedir. Bu birlik metamorfizmasının ardından güney yönünde allokton topluluk olarak ilerlemeye başlamıştır. Bu ilerleme sonunda ofiyolitik toplulukların üzerine itilmiş, onlarla bir nap paketi oluşturmuştur. Bu nap paketi, Erken Eosen-Erken Miyosen dönemindeki ilerlemesi sırasında kendi içinde dilimlenmiş, parçalanmış ve orta örtü birimleriyle örtülmüştür. Napların ilerlemesi, önce okyanusal bir ortamın Orta Eosen'de, daha sonra kalık denizlerin Erken Miyosen'de yok olmasıyla sürmüştür. En sonda naplar topluca Erken Miyosen'de Arap Platformu üzerine yerleşmiştir.
Anahtar Kelime:

Belge Türü: Makale Makale Türü: Araştırma Makalesi Erişim Türü: Erişime Açık
APA yılmaz y, yıldırım m (1996). Güneydoğu Anadolu orojenik kuşağında nap alanının (metamorfik masiflerin) jeolojisi ve evrimi. , 21 - 38.
Chicago yılmaz yücel,yıldırım mustafa Güneydoğu Anadolu orojenik kuşağında nap alanının (metamorfik masiflerin) jeolojisi ve evrimi. (1996): 21 - 38.
MLA yılmaz yücel,yıldırım mustafa Güneydoğu Anadolu orojenik kuşağında nap alanının (metamorfik masiflerin) jeolojisi ve evrimi. , 1996, ss.21 - 38.
AMA yılmaz y,yıldırım m Güneydoğu Anadolu orojenik kuşağında nap alanının (metamorfik masiflerin) jeolojisi ve evrimi. . 1996; 21 - 38.
Vancouver yılmaz y,yıldırım m Güneydoğu Anadolu orojenik kuşağında nap alanının (metamorfik masiflerin) jeolojisi ve evrimi. . 1996; 21 - 38.
IEEE yılmaz y,yıldırım m "Güneydoğu Anadolu orojenik kuşağında nap alanının (metamorfik masiflerin) jeolojisi ve evrimi." , ss.21 - 38, 1996.
ISNAD yılmaz, yücel - yıldırım, mustafa. "Güneydoğu Anadolu orojenik kuşağında nap alanının (metamorfik masiflerin) jeolojisi ve evrimi". (1996), 21-38.
APA yılmaz y, yıldırım m (1996). Güneydoğu Anadolu orojenik kuşağında nap alanının (metamorfik masiflerin) jeolojisi ve evrimi. Turkish Journal of Earth Sciences, 5(Turkish Issue), 21 - 38.
Chicago yılmaz yücel,yıldırım mustafa Güneydoğu Anadolu orojenik kuşağında nap alanının (metamorfik masiflerin) jeolojisi ve evrimi. Turkish Journal of Earth Sciences 5, no.Turkish Issue (1996): 21 - 38.
MLA yılmaz yücel,yıldırım mustafa Güneydoğu Anadolu orojenik kuşağında nap alanının (metamorfik masiflerin) jeolojisi ve evrimi. Turkish Journal of Earth Sciences, vol.5, no.Turkish Issue, 1996, ss.21 - 38.
AMA yılmaz y,yıldırım m Güneydoğu Anadolu orojenik kuşağında nap alanının (metamorfik masiflerin) jeolojisi ve evrimi. Turkish Journal of Earth Sciences. 1996; 5(Turkish Issue): 21 - 38.
Vancouver yılmaz y,yıldırım m Güneydoğu Anadolu orojenik kuşağında nap alanının (metamorfik masiflerin) jeolojisi ve evrimi. Turkish Journal of Earth Sciences. 1996; 5(Turkish Issue): 21 - 38.
IEEE yılmaz y,yıldırım m "Güneydoğu Anadolu orojenik kuşağında nap alanının (metamorfik masiflerin) jeolojisi ve evrimi." Turkish Journal of Earth Sciences, 5, ss.21 - 38, 1996.
ISNAD yılmaz, yücel - yıldırım, mustafa. "Güneydoğu Anadolu orojenik kuşağında nap alanının (metamorfik masiflerin) jeolojisi ve evrimi". Turkish Journal of Earth Sciences 5/Turkish Issue (1996), 21-38.