Yıl: 1996 Cilt: 5 Sayı: Turkish Issue Sayfa Aralığı: 39 - 55 Metin Dili: Türkçe İndeks Tarihi: 29-07-2022

Andırın (Kahramanmaraş) dolayında Misis-Andırın kuşağının jeolojisi ve evrimi

Öz:
Misis-Andırın dağ kuşağının KD'sunda yer alan inceleme alanında Geç Kretase'den Orta Miyosen dönemine kadar gelişmiş olan kaya/stratigrafi birimleri yüzeylenir. Bu birimler, istifsel ve yapısal özellikleri farklı olan üç topluluk oluşturmaktadır. Bunlardan birisi Üst Kretase-Eosen yaşlı bir yığışım prizması ile onun üzerinde gelişmiş olan denizel, iç düzeni zayıf bîr çökel istiftir. Diğeri Amanos tektonik birliğine ait düzenli bir çökel istiftir. Üçüncüsü ise Toros sistemine ait, Mesozoyik kireçtaşı dilimlerinden oluşan bir naptır. Yığışım prizmasının Geç Kretase'de gelişen bölümü Dikenli karmaşığıdır. Tipik bir ofiyolifcik melanj niteliğindeki bu karmaşık, diğer daha genç tüm birimlerin de temelini oluşturmaktadır. Çuhadarlı karmaşığı olarak adlanan ve Paleosen-Eosen döneminde gelişmiş ofiyolitik melanj, Dikenli karmaşığına alttan eklenmiştir. Geç Eosen-Miyosen'de, melanj toplulukları üzerinde gelişmiş tektonik kontrollü havzalarda, kaotik çökel topluluklar gelişmiştir. Bunlardan Eosen-Oligosen döneminde gelişen olistostromal ya da vahşi fliş nitelikli istif Bulgurkaya formasyonu, Erken Miyosen'de gelişen daha düzenli fliş Geben formasyonu olarak tanıtılmıştır (Yılmaz,1983). Bulgurkaya formasyonunun orta düzeyleri ile girik andezit ve dasitten oluşan volkanik kayalar vardır. Bu birim Güzelbeyli volkaniti adıyla tanıtılmaktadır. Katmanlanma düzeni belirsiz çökel topluluklar Miyosen'de düzenli bir fliş istifine yer vermiştir. Bunlardan yakınsak nitelikli fliş Aslan-taş, ıraksak nitelikli olan ise Karataş formasyonlarıdır. Karataş formasyonu, sığlaşıp yükselen bir ortamda varlığını sürdürmüş ve regresif bir istif ile sona ermiştir. Bölgedeki tektonik birliklerden ikincisini oluşturan ve inceleme alanının güney ve güneydoğusunda yer alan Amanos birliği, temelde Mesozoyik yaşlı kireçtaşı ve dolomitten oluşan Balk grubu ile onun üzerinde gelişmiş Miyosen yaşlı Kalecik çakıltaşı, Horu kireçtaşı ve Kızıldere formasyonu ile temsil edilir. Miyosen birimleri periferal bir ön ülke havzasında çökelmiştir. Misis-Andırın tektonik birliği, Orta Miyosen sonunda Arap platformunun kuzeybatı bölümünü oluşturan Amanos tektonik birliği üzerine itilmiştir. Bu döneme kadar gelişmiş olan tüm kaya birimleri birbirleri üzerine itilerek, kısalıp kalınlaşmış, yükselmiş ve Miyosen sonu Pliyosen'de su üstüne yükselerek günümüzdeki morfolojik konumlarını kazanmağa başlamıştır. Bunun sonucunda bölgede, Adana ve İskenderun havzalarının arasında yer alan dar ve uzun dağ kuşağı ortaya çıkmıştır.
Anahtar Kelime:

Belge Türü: Makale Makale Türü: Araştırma Makalesi Erişim Türü: Erişime Açık
APA yılmaz y, GÜRER Ö (1996). Andırın (Kahramanmaraş) dolayında Misis-Andırın kuşağının jeolojisi ve evrimi. , 39 - 55.
Chicago yılmaz yücel,GÜRER Ömer Feyzi Andırın (Kahramanmaraş) dolayında Misis-Andırın kuşağının jeolojisi ve evrimi. (1996): 39 - 55.
MLA yılmaz yücel,GÜRER Ömer Feyzi Andırın (Kahramanmaraş) dolayında Misis-Andırın kuşağının jeolojisi ve evrimi. , 1996, ss.39 - 55.
AMA yılmaz y,GÜRER Ö Andırın (Kahramanmaraş) dolayında Misis-Andırın kuşağının jeolojisi ve evrimi. . 1996; 39 - 55.
Vancouver yılmaz y,GÜRER Ö Andırın (Kahramanmaraş) dolayında Misis-Andırın kuşağının jeolojisi ve evrimi. . 1996; 39 - 55.
IEEE yılmaz y,GÜRER Ö "Andırın (Kahramanmaraş) dolayında Misis-Andırın kuşağının jeolojisi ve evrimi." , ss.39 - 55, 1996.
ISNAD yılmaz, yücel - GÜRER, Ömer Feyzi. "Andırın (Kahramanmaraş) dolayında Misis-Andırın kuşağının jeolojisi ve evrimi". (1996), 39-55.
APA yılmaz y, GÜRER Ö (1996). Andırın (Kahramanmaraş) dolayında Misis-Andırın kuşağının jeolojisi ve evrimi. Turkish Journal of Earth Sciences, 5(Turkish Issue), 39 - 55.
Chicago yılmaz yücel,GÜRER Ömer Feyzi Andırın (Kahramanmaraş) dolayında Misis-Andırın kuşağının jeolojisi ve evrimi. Turkish Journal of Earth Sciences 5, no.Turkish Issue (1996): 39 - 55.
MLA yılmaz yücel,GÜRER Ömer Feyzi Andırın (Kahramanmaraş) dolayında Misis-Andırın kuşağının jeolojisi ve evrimi. Turkish Journal of Earth Sciences, vol.5, no.Turkish Issue, 1996, ss.39 - 55.
AMA yılmaz y,GÜRER Ö Andırın (Kahramanmaraş) dolayında Misis-Andırın kuşağının jeolojisi ve evrimi. Turkish Journal of Earth Sciences. 1996; 5(Turkish Issue): 39 - 55.
Vancouver yılmaz y,GÜRER Ö Andırın (Kahramanmaraş) dolayında Misis-Andırın kuşağının jeolojisi ve evrimi. Turkish Journal of Earth Sciences. 1996; 5(Turkish Issue): 39 - 55.
IEEE yılmaz y,GÜRER Ö "Andırın (Kahramanmaraş) dolayında Misis-Andırın kuşağının jeolojisi ve evrimi." Turkish Journal of Earth Sciences, 5, ss.39 - 55, 1996.
ISNAD yılmaz, yücel - GÜRER, Ömer Feyzi. "Andırın (Kahramanmaraş) dolayında Misis-Andırın kuşağının jeolojisi ve evrimi". Turkish Journal of Earth Sciences 5/Turkish Issue (1996), 39-55.