Aydın-Çine Asmasifi'ndeki(Menderes Masifi) gabroların metamorfizmaları ve diğer asmasiflerdekilerle korelasyonu

Yıl: 1996 Cilt: 5 Sayı: Turkish Issue Sayfa Aralığı: 123 - 139 Metin Dili: Türkçe İndeks Tarihi: 29-07-2022

Aydın-Çine Asmasifi'ndeki(Menderes Masifi) gabroların metamorfizmaları ve diğer asmasiflerdekilerle korelasyonu

Öz:
Aydın-Çine Asmasifi'nde Çine güneybatısı ve Karıncalı Dağ batısında, Menderes Masiff nin çekirdek serilerine ait gnays ve asidik metavolkanitler içerisinde çok sayıda metagabro yüzleği bulunmaktadır. Çevre kayalarla birlikte çoklu metamorfizmaya uğramış bu kayaçlarda mineralojik bileşim, yapısal ve dokusal değişimler gerçekleşmiştir. Çeperlerinden itibaren granatlı amfibolitlere dönüşüm gösteren bu kayaçların çekirdek kesimlerinde ilksel magmatik kayaca ait özellikler son derece iyi korunmuştur. Bu çalışmada elde edilen litostratigrafık, yapısal, dokusal ve mineralojik verilerin Masifin diğer asmasifleriyle korelasyonu sonucunda Menderes Masifi'nin hemen her yöresinde, çekirdek serileri içerisinde gözlenen metagabroların Pan-Afrikan yaşlı aynı bir bazik magmatizmanın ürünleri oldukları ve ortak bir polimetamorfik geçmişi yansıttıkları sonucuna varılmıştır. Her üç asmasifte gerek metagabro gerekse çevre kayaçlardan elde edilen verilere dayanarak Menderes Masifi'ndeki metagabroların Masifin genel evrimi içerisindeki konumları şu şekilde özetlenebilir: Bu kayaçlar Masifin örtü serilerinin ilksel kayaçlarının çökeliminden önce, olasılıkla Prekambriyen/Kambriyende, çekirdek serisi içerisine sokulmuşlar ve çevre kayaçlarla birlikte ilk aşamada granulit fasiyesi koşullarında başkalaşıma uğramışlardır. Metagabroları etkileyen ikinci metamorfizma yüksek basınç koşullarında gerçekleşmiş ve gabrolar çeperleri boyunca eklojitlere dönüşmüşlerdir. Menderes Masifi'nde Geç Eosende orta basınç/orta-yüksek sıcaklık koşullarında gerçekleşen son metamorfizma ise eklojitlerde çok yaygın retrograd dönüşümlere neden olmuştur.
Anahtar Kelime:

Belge Türü: Makale Makale Türü: Araştırma Makalesi Erişim Türü: Erişime Açık
APA CANDAN O (1996). Aydın-Çine Asmasifi'ndeki(Menderes Masifi) gabroların metamorfizmaları ve diğer asmasiflerdekilerle korelasyonu. , 123 - 139.
Chicago CANDAN Osman Aydın-Çine Asmasifi'ndeki(Menderes Masifi) gabroların metamorfizmaları ve diğer asmasiflerdekilerle korelasyonu. (1996): 123 - 139.
MLA CANDAN Osman Aydın-Çine Asmasifi'ndeki(Menderes Masifi) gabroların metamorfizmaları ve diğer asmasiflerdekilerle korelasyonu. , 1996, ss.123 - 139.
AMA CANDAN O Aydın-Çine Asmasifi'ndeki(Menderes Masifi) gabroların metamorfizmaları ve diğer asmasiflerdekilerle korelasyonu. . 1996; 123 - 139.
Vancouver CANDAN O Aydın-Çine Asmasifi'ndeki(Menderes Masifi) gabroların metamorfizmaları ve diğer asmasiflerdekilerle korelasyonu. . 1996; 123 - 139.
IEEE CANDAN O "Aydın-Çine Asmasifi'ndeki(Menderes Masifi) gabroların metamorfizmaları ve diğer asmasiflerdekilerle korelasyonu." , ss.123 - 139, 1996.
ISNAD CANDAN, Osman. "Aydın-Çine Asmasifi'ndeki(Menderes Masifi) gabroların metamorfizmaları ve diğer asmasiflerdekilerle korelasyonu". (1996), 123-139.
APA CANDAN O (1996). Aydın-Çine Asmasifi'ndeki(Menderes Masifi) gabroların metamorfizmaları ve diğer asmasiflerdekilerle korelasyonu. Turkish Journal of Earth Sciences, 5(Turkish Issue), 123 - 139.
Chicago CANDAN Osman Aydın-Çine Asmasifi'ndeki(Menderes Masifi) gabroların metamorfizmaları ve diğer asmasiflerdekilerle korelasyonu. Turkish Journal of Earth Sciences 5, no.Turkish Issue (1996): 123 - 139.
MLA CANDAN Osman Aydın-Çine Asmasifi'ndeki(Menderes Masifi) gabroların metamorfizmaları ve diğer asmasiflerdekilerle korelasyonu. Turkish Journal of Earth Sciences, vol.5, no.Turkish Issue, 1996, ss.123 - 139.
AMA CANDAN O Aydın-Çine Asmasifi'ndeki(Menderes Masifi) gabroların metamorfizmaları ve diğer asmasiflerdekilerle korelasyonu. Turkish Journal of Earth Sciences. 1996; 5(Turkish Issue): 123 - 139.
Vancouver CANDAN O Aydın-Çine Asmasifi'ndeki(Menderes Masifi) gabroların metamorfizmaları ve diğer asmasiflerdekilerle korelasyonu. Turkish Journal of Earth Sciences. 1996; 5(Turkish Issue): 123 - 139.
IEEE CANDAN O "Aydın-Çine Asmasifi'ndeki(Menderes Masifi) gabroların metamorfizmaları ve diğer asmasiflerdekilerle korelasyonu." Turkish Journal of Earth Sciences, 5, ss.123 - 139, 1996.
ISNAD CANDAN, Osman. "Aydın-Çine Asmasifi'ndeki(Menderes Masifi) gabroların metamorfizmaları ve diğer asmasiflerdekilerle korelasyonu". Turkish Journal of Earth Sciences 5/Turkish Issue (1996), 123-139.