Yıl: 2020 Cilt: 11 Sayı: 21 Sayfa Aralığı: 1 - 26 Metin Dili: Türkçe İndeks Tarihi: 04-11-2020

Mesleki ve Teknik Ortaöğretimde Paradigma Değişimi için Yeni Bir Adım: Eğitim Programlarının Güncellenmesi

Öz:
Türkiye’de 2023 Eğitim Vizyonu sonrasında önemli bir iyileştirme sürecine giren mesleki ve teknik eğitimde eğitim programlarının ihtiyaçlara göre sürekli güncellenmesi meslekieğitimin dinamizminin önemli bir boyutunu oluşturmaktadır. Özellikle otomasyon ve yapayzekâ teknolojilerinin yaygınlaşması, mesleğe özgü spesifik eğitimden ziyade akademik vegenel becerilere ağırlık veren ve mesleğe daha genel yaklaşan meslek eğitimini gündemegetirmiştir. Milli Eğitim Bakanlığı bu kapsamda önemli bir dönüşümü gündemine almıştır.Akademik ve genel becerileri odağına alan program güncelleme çalışması kapsamında mesleki ve teknik Anadolu liselerinin haftalık ders çizelgeleri ve çerçeve öğretim programlarındageniş bir revizyon çalışması gerçekleştirilmiştir. Bu çalışmada mesleki ve teknik ortaöğretimde güncellenen eğitim programları detaylı olarak incelenmekte ve geliştirilen yeni programın üst politika belgelerinde ifade edilen hedeflerle uyumu değerlendirilmektedir. Çalışmanitel araştırma deseninde tasarlanmıştır ve verilerin analizinde doküman inceleme yöntemikullanılmıştır. Çalışmada elde edilen bulgular, yapılan revizyon çalışmasının 2023 EğitimVizyonu ve 11. Kalkınma Planı olmak üzere üst politika belgelerindeki hedeflerle uyumlu olduğu ve 2014 yılında yürürlüğe giren mesleki ve teknik Anadolu lisesi eğitim programlarındabirçok yapısal değişikliği beraberinde getirdiğini göstermektedir. Bu değişimler iş dünyasıile güçlü bağlara sahip, bireysel ve bölgesel ihtiyaçlara duyarlı, öğrencilerin hem akademikve genel hem de mesleki becerilerinin gelişimine odaklanan bir mesleki ve teknik ortaöğretim sisteminin oluşmasına destek olacak niteliktedir. Bulgular doğrultusunda mesleki ve teknik eğitimde yapılan iyileştirme çalışmalarının kalıcı olabilmesi için öneriler geliştirilmiştir.
Anahtar Kelime:

A New Step for Paradigm Shift in the Vocational and Technical Secondary Education in Turkey: The Revision of Education Programs

Öz:
-
Anahtar Kelime:

Belge Türü: Makale Makale Türü: Araştırma Makalesi Erişim Türü: Erişime Açık
0
0
0
APA Canbal M, KERKEZ B, Suna H, numanoğlu k, Ozer M (2020). Mesleki ve Teknik Ortaöğretimde Paradigma Değişimi için Yeni Bir Adım: Eğitim Programlarının Güncellenmesi. , 1 - 26.
Chicago Canbal Mehmet Salih,KERKEZ Bilgen,Suna Hayri Eren,numanoğlu kemal varım,Ozer Mahmut Mesleki ve Teknik Ortaöğretimde Paradigma Değişimi için Yeni Bir Adım: Eğitim Programlarının Güncellenmesi. (2020): 1 - 26.
MLA Canbal Mehmet Salih,KERKEZ Bilgen,Suna Hayri Eren,numanoğlu kemal varım,Ozer Mahmut Mesleki ve Teknik Ortaöğretimde Paradigma Değişimi için Yeni Bir Adım: Eğitim Programlarının Güncellenmesi. , 2020, ss.1 - 26.
AMA Canbal M,KERKEZ B,Suna H,numanoğlu k,Ozer M Mesleki ve Teknik Ortaöğretimde Paradigma Değişimi için Yeni Bir Adım: Eğitim Programlarının Güncellenmesi. . 2020; 1 - 26.
Vancouver Canbal M,KERKEZ B,Suna H,numanoğlu k,Ozer M Mesleki ve Teknik Ortaöğretimde Paradigma Değişimi için Yeni Bir Adım: Eğitim Programlarının Güncellenmesi. . 2020; 1 - 26.
IEEE Canbal M,KERKEZ B,Suna H,numanoğlu k,Ozer M "Mesleki ve Teknik Ortaöğretimde Paradigma Değişimi için Yeni Bir Adım: Eğitim Programlarının Güncellenmesi." , ss.1 - 26, 2020.
ISNAD Canbal, Mehmet Salih vd. "Mesleki ve Teknik Ortaöğretimde Paradigma Değişimi için Yeni Bir Adım: Eğitim Programlarının Güncellenmesi". (2020), 1-26.
APA Canbal M, KERKEZ B, Suna H, numanoğlu k, Ozer M (2020). Mesleki ve Teknik Ortaöğretimde Paradigma Değişimi için Yeni Bir Adım: Eğitim Programlarının Güncellenmesi. EĞİTİM VE İNSANİ BİLİMLER DERGİSİ: TEORİ VE UYGULAMA, 11(21), 1 - 26.
Chicago Canbal Mehmet Salih,KERKEZ Bilgen,Suna Hayri Eren,numanoğlu kemal varım,Ozer Mahmut Mesleki ve Teknik Ortaöğretimde Paradigma Değişimi için Yeni Bir Adım: Eğitim Programlarının Güncellenmesi. EĞİTİM VE İNSANİ BİLİMLER DERGİSİ: TEORİ VE UYGULAMA 11, no.21 (2020): 1 - 26.
MLA Canbal Mehmet Salih,KERKEZ Bilgen,Suna Hayri Eren,numanoğlu kemal varım,Ozer Mahmut Mesleki ve Teknik Ortaöğretimde Paradigma Değişimi için Yeni Bir Adım: Eğitim Programlarının Güncellenmesi. EĞİTİM VE İNSANİ BİLİMLER DERGİSİ: TEORİ VE UYGULAMA, vol.11, no.21, 2020, ss.1 - 26.
AMA Canbal M,KERKEZ B,Suna H,numanoğlu k,Ozer M Mesleki ve Teknik Ortaöğretimde Paradigma Değişimi için Yeni Bir Adım: Eğitim Programlarının Güncellenmesi. EĞİTİM VE İNSANİ BİLİMLER DERGİSİ: TEORİ VE UYGULAMA. 2020; 11(21): 1 - 26.
Vancouver Canbal M,KERKEZ B,Suna H,numanoğlu k,Ozer M Mesleki ve Teknik Ortaöğretimde Paradigma Değişimi için Yeni Bir Adım: Eğitim Programlarının Güncellenmesi. EĞİTİM VE İNSANİ BİLİMLER DERGİSİ: TEORİ VE UYGULAMA. 2020; 11(21): 1 - 26.
IEEE Canbal M,KERKEZ B,Suna H,numanoğlu k,Ozer M "Mesleki ve Teknik Ortaöğretimde Paradigma Değişimi için Yeni Bir Adım: Eğitim Programlarının Güncellenmesi." EĞİTİM VE İNSANİ BİLİMLER DERGİSİ: TEORİ VE UYGULAMA, 11, ss.1 - 26, 2020.
ISNAD Canbal, Mehmet Salih vd. "Mesleki ve Teknik Ortaöğretimde Paradigma Değişimi için Yeni Bir Adım: Eğitim Programlarının Güncellenmesi". EĞİTİM VE İNSANİ BİLİMLER DERGİSİ: TEORİ VE UYGULAMA 11/21 (2020), 1-26.