Yıl: 1996 Cilt: 0 Sayı: 28 Sayfa Aralığı: 43 - 53 Metin Dili: Türkçe İndeks Tarihi: 29-07-2022

Kayaç ince kesitlerinde mikromorfometrik mineral analizi ve x-ışınları kırınımı ile karşılaştırılması

Öz:
Bölgemizde bulunan Delihalil formasyonu bazaltik tüfleri ve masif bazalt kayaçları farklı kullanımları nedeniyle başta jeolog ve tarımcılar olmak üzere birçok bilim dalının dikkatini çekmektedir. Söz konusu materyallerin farklı iki formundan hazırlanan incekesitlerde polarize mikroskoba bağlı görüntü analizörü kullanarak, gözenek ve minerallerin nicel olarak analizleri belirlenmiştir. Ayrıca X-Işınları kırınımları ile kil ve kum boyutlu parçacık analizleri yapılarak mikroskop çalışmaları desteklenmiştir. Elde edilen mikromorfometrik analiz sonuçları aynı kayaç örneklerinin x-Işınları kırınımları sonuçlarıyla karşılaştırılmıştır. Çalışılan her iki yöntemde mineral yüzdelerinde benzer artış ve azalış desenleri gözlenmiştir. Ancak, görüntü işleme metodlarıyla mineral ve gözeneklerin alan, sayı, çevre ve yönelimlerinin farklı büyütmelerde duyarlı olarak ölçülmesi, kayaçların anadoku gibi fiziksel özellikleri hakkında da bilgiler vermektedir.
Anahtar Kelime:

Konular: Mühendislik, Jeoloji Jeoloji Ziraat, Toprak Bilimi

A comparison of micromorphometric and x-ray diffraction mineral analysis

Öz:
Since the basaltic tephra has variable application fields science branches especially Geologist and Pedologist give importance on this material. This material is widely distributed in Osmaniye region. The quantitative analysis were done on thin section of these material by using image analyser. Moreover the microscopy studies were supported with the XRD studies. A linear relation was observed in the mineral amounts of micromorphometric and XRD studies. However, the mineralis and poreis area amount and orientation were measured more precisely by image analyser. Thus, it could be possible to interpret some physical parameters such as matrix and fabric of the rocks
Anahtar Kelime:

Konular: Mühendislik, Jeoloji Jeoloji Ziraat, Toprak Bilimi
Belge Türü: Makale Makale Türü: Araştırma Makalesi Erişim Türü: Bibliyografik
APA KARAMAN C, İşler F, AKAT F (1996). Kayaç ince kesitlerinde mikromorfometrik mineral analizi ve x-ışınları kırınımı ile karşılaştırılması. , 43 - 53.
Chicago KARAMAN Cumali,İşler Fikret,AKAT Fuat Kayaç ince kesitlerinde mikromorfometrik mineral analizi ve x-ışınları kırınımı ile karşılaştırılması. (1996): 43 - 53.
MLA KARAMAN Cumali,İşler Fikret,AKAT Fuat Kayaç ince kesitlerinde mikromorfometrik mineral analizi ve x-ışınları kırınımı ile karşılaştırılması. , 1996, ss.43 - 53.
AMA KARAMAN C,İşler F,AKAT F Kayaç ince kesitlerinde mikromorfometrik mineral analizi ve x-ışınları kırınımı ile karşılaştırılması. . 1996; 43 - 53.
Vancouver KARAMAN C,İşler F,AKAT F Kayaç ince kesitlerinde mikromorfometrik mineral analizi ve x-ışınları kırınımı ile karşılaştırılması. . 1996; 43 - 53.
IEEE KARAMAN C,İşler F,AKAT F "Kayaç ince kesitlerinde mikromorfometrik mineral analizi ve x-ışınları kırınımı ile karşılaştırılması." , ss.43 - 53, 1996.
ISNAD KARAMAN, Cumali vd. "Kayaç ince kesitlerinde mikromorfometrik mineral analizi ve x-ışınları kırınımı ile karşılaştırılması". (1996), 43-53.
APA KARAMAN C, İşler F, AKAT F (1996). Kayaç ince kesitlerinde mikromorfometrik mineral analizi ve x-ışınları kırınımı ile karşılaştırılması. Geosound, 0(28), 43 - 53.
Chicago KARAMAN Cumali,İşler Fikret,AKAT Fuat Kayaç ince kesitlerinde mikromorfometrik mineral analizi ve x-ışınları kırınımı ile karşılaştırılması. Geosound 0, no.28 (1996): 43 - 53.
MLA KARAMAN Cumali,İşler Fikret,AKAT Fuat Kayaç ince kesitlerinde mikromorfometrik mineral analizi ve x-ışınları kırınımı ile karşılaştırılması. Geosound, vol.0, no.28, 1996, ss.43 - 53.
AMA KARAMAN C,İşler F,AKAT F Kayaç ince kesitlerinde mikromorfometrik mineral analizi ve x-ışınları kırınımı ile karşılaştırılması. Geosound. 1996; 0(28): 43 - 53.
Vancouver KARAMAN C,İşler F,AKAT F Kayaç ince kesitlerinde mikromorfometrik mineral analizi ve x-ışınları kırınımı ile karşılaştırılması. Geosound. 1996; 0(28): 43 - 53.
IEEE KARAMAN C,İşler F,AKAT F "Kayaç ince kesitlerinde mikromorfometrik mineral analizi ve x-ışınları kırınımı ile karşılaştırılması." Geosound, 0, ss.43 - 53, 1996.
ISNAD KARAMAN, Cumali vd. "Kayaç ince kesitlerinde mikromorfometrik mineral analizi ve x-ışınları kırınımı ile karşılaştırılması". Geosound 28 (1996), 43-53.