Yıl: 2003 Cilt: 6 Sayı: 3 Sayfa Aralığı: 19 - 28 Metin Dili: Türkçe İndeks Tarihi: 29-07-2022

Kanser hastalarında ağrı ve ağrı ile başetme yöntemlerinin değerlendirilmesi

Öz:
Bu araştırma 112 kanserli hastada ağrı ve ağrıyla başetme yöntemlerinin belirlenmesi amacıyla gerçekleştirilmiştir. Veriler ağrı ile ilgili standart bir form kullanılarak toplandı. Kabul edilebilir ağrı şiddeti ve ağrının sözel ifadesinde erkeklerin, duygusal ifadesinde kadınların lehine olacak şekilde iki cins ar'as'ında fark bulunmakta; kadınlarda bulantı-kusma ve iştahsızlık ağrıya - daha fazla eşlik etmektedir. Gelir-gider durumu algılanan ağrı şiddetini, ağrıya eşlik eden yakınmaları ve kullanılan başetme yöntemini, geliri giderini karşılamayan grubun aleyhine olacak şekilde, etkilemektedir. Metastazı olanlarda ağrı daha şiddetli algılan-makta, sosyal aktivitede azalma ağrıya daha fazla eşlik etmektedir. Ayaktan kemoterapi görenlerde oturma ağrıyı beklenenden daha fazla arttırmakta; masaj, hareket ve ortam değişikliği beklenenden daha fazla azaltmaktadır. Hastanede yatan bireyler ağrıyla baş etmede daha fazla analjezik kullanmakta, yatıp/dinlenmekte ve bu grupta sosyal aktivitede azalma ağrıya daha fazla eşlik etmektedir. Sonuç olarak kanser ağrısının hemşireler tarafından düzenli olarak değerlendirilmesi ve bireysel başa çıkma yöntemlerinin desteklenmesi önerilmiştir.
Anahtar Kelime: Ağrı Neoplazmlar Hastalık ciddiyet indeksi Ağrı ölçümü Cinsiyet dağılımı

Konular: Onkoloji Hemşirelik

The evaluation of pain and methods of coping with pain in cancer patients

Öz:
The Evaluation Of Pain And Methods Of Coping With Pain In Cancer Patients Aim of this study was to evaluate pain and coping strategies in 112 cancer patients. A standard form regarding to pain obtained the data. The male had better position in having a reasonable level of pain and more expressed their pain as verbal. However, pain was expressed emotionally and accompanied more by dizziness-vomiting and loss of appetite in female. Income status effected to pain severity, accompanying findings to pain, and coping strategies. There was a relation between metastasis and pain severity. Pain was also accompanied more by a decrease in social activities in this group. Sitting position increased pain severity, whereas massage, activity and a change of environment decreased more than expected in patients receiving chemotherapy at outpatient basis. Hospitalised patients were preferred more to take analgesics and lie down/rest as coping strategies and their pain was accompanied more by a decrease in social activities. In conclusion, we recommended that cancer pain should be evaluated regularly and individualized coping strategies should be supported by nurses.
Anahtar Kelime: Pain Measurement Sex Distribution Pain Neoplasms Severity of Illness Index

Konular: Onkoloji Hemşirelik
Belge Türü: Makale Makale Türü: Araştırma Makalesi Erişim Türü: Erişime Açık
  • Akşit R, Hepgüler J (1993). Fizik tıp ve rehabilitasyon. Editör: İbrahim Yeğül. Ağrı ve Tedavisi. Yapım Matbaacılık, İzmir.
  • Bral E (1998). Caring for adults with chronic cancer pain. AJN 98(4): 27-33.
  • Bral E Dünya Sağlık Raporu (1998). Çev. Editör: Metin Bekir, Ayşe Akın, İzgi Güngör, Ankara.
  • Easley M, Elliot S (2001). Managing pain at the end of life. Nurs Clin North Am 36(4): 779-793.
  • Elbi H (1993). Kronik ağrının psikiyatrik özellikleri. Editör: İbrahim Yeğül. Ağrı ve Tedavisi, Yapım Matbaacılık, İzmir.
  • Erdine S (1987). Kanser ağrıları. Klinik Gelişim 1: 193-196
  • Erdine S (1992). Kanser Ağrı ve Tedavisi ve Palyatif bakım. Algoloji Derneği Rotoract Kulüpleri Yayınları, İstanbul.
  • Erdine S (1993). Kanserde Palyatif Bakım. Sandoz Ürünleri A.Ş, İstanbul.
  • Ferrell B (1995). The impact of pain on quality of life. Nurs Clin North Am 30(4): 609-615.
  • İşsever H ve ark. (1998). Bireylerin yaşadıkları bölgeler ve ağrı ile başetme yöntemleri arasındaki ilişki. Ağrı 10(2): 42-60.
  • Karaöz S (1990). Kronik ağrısı olan hastalarda ağrının hafifletilmesinde psikolojik yaklaşımlar. II Hemşirelik Kongre Bildirileri Kitabı, Ege Üniversitesi Basımevi, İzmir.
  • Kocaman G (1994). Ağrı: Hemşirelik Yaklaşımları. I. Basım, Saray Medikal Yayıncılık, İzmir.
  • Maunsell E et al (2000). A brief pain diary for ambulatory patients with advanced cancer. Cancer 88(10): 2387-2396.
  • Mayer M et al (2001). Speaking the language of pain. AJN 101(2): 44-49.
  • Pınar R (1990). Kanserli hastada terminal bakım, tedavi ve gelişmekte olan ülkelerde “Hospice” kavramı. II Ulusal Hemşirelik Kongresi Bildirileri Kitabı, Ege Üniversitesi Basımevi, İzmir.
  • Swerdlow M, Ventafriddo V (1987). Kanser ağrısı. Çeviri Editörü: Aysel Alter, Fikret Kutlu, Logos Yayıncılık, İstanbul.
  • Türkoğlu M (1993). Kanser ağrısı. Editör: İbrahim Yeğül. Ağrı ve Tedavisi, Yapım Matbaacılık, İzmir.
APA Afşar F, PINAR R (2003). Kanser hastalarında ağrı ve ağrı ile başetme yöntemlerinin değerlendirilmesi. , 19 - 28.
Chicago Afşar Füsun,PINAR Rukiye Kanser hastalarında ağrı ve ağrı ile başetme yöntemlerinin değerlendirilmesi. (2003): 19 - 28.
MLA Afşar Füsun,PINAR Rukiye Kanser hastalarında ağrı ve ağrı ile başetme yöntemlerinin değerlendirilmesi. , 2003, ss.19 - 28.
AMA Afşar F,PINAR R Kanser hastalarında ağrı ve ağrı ile başetme yöntemlerinin değerlendirilmesi. . 2003; 19 - 28.
Vancouver Afşar F,PINAR R Kanser hastalarında ağrı ve ağrı ile başetme yöntemlerinin değerlendirilmesi. . 2003; 19 - 28.
IEEE Afşar F,PINAR R "Kanser hastalarında ağrı ve ağrı ile başetme yöntemlerinin değerlendirilmesi." , ss.19 - 28, 2003.
ISNAD Afşar, Füsun - PINAR, Rukiye. "Kanser hastalarında ağrı ve ağrı ile başetme yöntemlerinin değerlendirilmesi". (2003), 19-28.
APA Afşar F, PINAR R (2003). Kanser hastalarında ağrı ve ağrı ile başetme yöntemlerinin değerlendirilmesi. Atatürk Üniversitesi Hemşirelik Yüksekokulu Dergisi, 6(3), 19 - 28.
Chicago Afşar Füsun,PINAR Rukiye Kanser hastalarında ağrı ve ağrı ile başetme yöntemlerinin değerlendirilmesi. Atatürk Üniversitesi Hemşirelik Yüksekokulu Dergisi 6, no.3 (2003): 19 - 28.
MLA Afşar Füsun,PINAR Rukiye Kanser hastalarında ağrı ve ağrı ile başetme yöntemlerinin değerlendirilmesi. Atatürk Üniversitesi Hemşirelik Yüksekokulu Dergisi, vol.6, no.3, 2003, ss.19 - 28.
AMA Afşar F,PINAR R Kanser hastalarında ağrı ve ağrı ile başetme yöntemlerinin değerlendirilmesi. Atatürk Üniversitesi Hemşirelik Yüksekokulu Dergisi. 2003; 6(3): 19 - 28.
Vancouver Afşar F,PINAR R Kanser hastalarında ağrı ve ağrı ile başetme yöntemlerinin değerlendirilmesi. Atatürk Üniversitesi Hemşirelik Yüksekokulu Dergisi. 2003; 6(3): 19 - 28.
IEEE Afşar F,PINAR R "Kanser hastalarında ağrı ve ağrı ile başetme yöntemlerinin değerlendirilmesi." Atatürk Üniversitesi Hemşirelik Yüksekokulu Dergisi, 6, ss.19 - 28, 2003.
ISNAD Afşar, Füsun - PINAR, Rukiye. "Kanser hastalarında ağrı ve ağrı ile başetme yöntemlerinin değerlendirilmesi". Atatürk Üniversitesi Hemşirelik Yüksekokulu Dergisi 6/3 (2003), 19-28.