Yıl: 2004 Cilt: 14 Sayı: 1 Sayfa Aralığı: 1 - 6 Metin Dili: Türkçe İndeks Tarihi: 29-07-2022

Ege Bölgesi'nde sebze olarak tüketilen yabani kuşkonmaz, sirken, yabani hindiba, rezene, gelincik, çoban değneği ve ebegümecinin bazı kimyasal analizleri

Öz:
Bu araştırmada, Ege Bölgesi'nde sebze olarak tüketilen Asparagus acutifolius L. (yabani kuşkonmaz), Chenopodium albüm L. (sirken), Cichorium intybus L. (yabani hindiba), Foeniculum vulgare Mili. (rezene), Malva sylvestris L. (ebegümeci), Papaver rhoeas L. (gelincik) ve Polygonum aviculare L. (çoban değneği) adlı yabancı otların bileşimleri üzerinde çalışılmıştır. Örnekler Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi çevresindeki tarlalardan ve pazarlardan alınmış ve bazı besin değerlerini belirlemek için çeşitli analizler yapılmıştır. Bu analizler element, % nem, kül, pH, müsilaj, protein ve %'de azot gibi analizlerdir. Çalışmada elde edilen sonuçlara göre, protein içerdiklerinin yüksek ve hafif asitlik özellikte oldukları saptanmıştır. Mineral madde bakımından ise yabancı otlardan demir 38.00mg/100gr oranında ebegümecide, bakır 1.71 mg/100gr oranında yabani kuşkonmaz, yabani hindiba, rezene ve ebegümecide, mangan 10.64 mg/100gr ve çinko 9.0mg/100gr oranında gelincikte bulunmuştur. Diğer element değerlerinin ise, kültür bitkilerine oranla düşük olduğu gözlenmiştir.
Anahtar Kelime: yabancı otlar Asparagus acutifolius Cichorium intybus rezene Papaver rhoeas besin değeri kimyasal analizler Foeniculum vulgare Chenopodium album mineral madde içeriği Malva sylvestris Polygonum aviculare

Konular: Biyoloji Ziraat Mühendisliği

Ingredients of some weeds consumed as food in Aegean Region

Öz:
In this research the chemical composition of Asparagus acutifolius L., Chenopodium album L., Cichorium intybus L., Foeniculum vulgare Mill., Malva sylvestris L., Papaver rhoeas L. and Polygonum aviculare L. consumed as vegetable in Western Anatolia were investigated. Samples were obtained from marked and fields around Ege University Agricultural Faculty. In order to evaluate the nutritive values of weeds, several analysis were done. Analysis on element, % damp, ash, pH were found reasonable in these wild plants compared with the commonly used some vegetable. In this study, when weeds coparied with culture plants, weeds contained higer protein level and acidity than culture plants. It was observed that weeds contained higer iron, copper, mangan and zinc. But weeds contained lower sodium, potassium, calcium and phosphorus than culture plants.
Anahtar Kelime: Foeniculum vulgare Chenopodium album mineral content Malva sylvestris Polygonum aviculare weeds Asparagus acutifolius Cichorium intybus fennel Papaver rhoeas nutritive value chemical analysis

Konular: Biyoloji Ziraat Mühendisliği
Belge Türü: Makale Makale Türü: Araştırma Makalesi Erişim Türü: Erişime Açık
  • Asımgil, A., 1996. Şifalı Bitkiler. Timaş Yayınları. 176. 2. Baskı. 121 s.
  • Baytop, T., 1984. Türkiye de Bitkiler İle Tedavi (Geçmişte ve Bugün) İstanbul Üniversitesi Eczacılık Fakültesi Yayınları. 1984.
  • Baytop, T., 1997. Türkçe Bitki Adları Sözlüğü. Türk Dil Kurumu Yayınlan: 578.Ankara.
  • Baytop, A. 1996. Farmasötik Botanik Ders Kitabı İstanbul Üniversitesi Eczacılık Fakültesi Yayınları. 1996.
  • Bilgir, B., 1982. Ege Bölgesinde İnsan Beslenmesinde kullanılan Bazı Yabani (Şevketi Bostan, İğnelik, Deve Dikeni, Yabani Pazı ve Semiz Otu) Otları Üzerinde Araştırmalar. EÜZFDergisi, 19(3): 11 -26.
  • Çolakoğlu, M., S. Tömek, 1975. Ege Bölgesi'nde Bazı Yenebilen Otların Bileşimleri. EÜZFYayınları. No: 228, İzmir, 1-24 s.
  • Çolakoğlu, M., B. Bilgir, 1977. Ege bölgesinde insan beslenmesinde kullanılan bazı yabani (sarmaşık, stifno, helvacık, deniz börülcesi, ısırgan ve gelincik) otları üzerinde araştırmalar. VI. Bilim Kongresi. Tarım ve Ormancılık Araştırma Grubu Tebliğleri. Gıda ve Fermantasyon Teknolojisi. 19-37.
  • Edinçliler, N., 2000. Ege Bölgesinde Sebze Olarak Değerlendirilen Yabancı Otlar ve Besin Değerleri. Yüksek Lisans Semineri. E Ü Fen Bil. Enst.
  • Guil-Guerrero-JL, P. Compra- Madrid, ME. Torija-Isasa, 1999. Ecology-of-Food and Nutrition. 38; 3, 209-222.
  • Güncan, A., 1997. Yabancı otların tıbbi ilaçlar açısından önemi. Türkiyeli. HerbolojiKongresi. 1-4 Eylül 1997 İzmir & Ayvalık Bildiriler, 147-152.
  • Holland, I., D. Unwin, D.H. Buss, 1992. Fruit and Nuts The Composition of Foods The Royal Society of Chemistry and Ministry of Agriculture, Fisheries and Food.
  • Kaçar, B., 1972. Bitki ve Toprağın Kimyasal Analizleri. A. Ü. Ziraat Fakültesi Yayınları No: 453, A.Ü. Basımevi, Ankara.
  • Kaya, N., 1998. Biyokimya Uygulama Kılavuzu. E Ü Zir. Fak. Yayın. Ders Notları 57/1
  • Özer, Z., 1993. Niçin yabancı ot bilimi (Herboloji). Türkiye I. Herboloji Kongresi, 3-5 Şubat 1993 Adana. Bildiriler, 1-7.
APA KAYA İ, İNCEKARA N, NEMLİ Y (2004). Ege Bölgesi'nde sebze olarak tüketilen yabani kuşkonmaz, sirken, yabani hindiba, rezene, gelincik, çoban değneği ve ebegümecinin bazı kimyasal analizleri. , 1 - 6.
Chicago KAYA İlhan,İNCEKARA Nermin,NEMLİ Yıldız Ege Bölgesi'nde sebze olarak tüketilen yabani kuşkonmaz, sirken, yabani hindiba, rezene, gelincik, çoban değneği ve ebegümecinin bazı kimyasal analizleri. (2004): 1 - 6.
MLA KAYA İlhan,İNCEKARA Nermin,NEMLİ Yıldız Ege Bölgesi'nde sebze olarak tüketilen yabani kuşkonmaz, sirken, yabani hindiba, rezene, gelincik, çoban değneği ve ebegümecinin bazı kimyasal analizleri. , 2004, ss.1 - 6.
AMA KAYA İ,İNCEKARA N,NEMLİ Y Ege Bölgesi'nde sebze olarak tüketilen yabani kuşkonmaz, sirken, yabani hindiba, rezene, gelincik, çoban değneği ve ebegümecinin bazı kimyasal analizleri. . 2004; 1 - 6.
Vancouver KAYA İ,İNCEKARA N,NEMLİ Y Ege Bölgesi'nde sebze olarak tüketilen yabani kuşkonmaz, sirken, yabani hindiba, rezene, gelincik, çoban değneği ve ebegümecinin bazı kimyasal analizleri. . 2004; 1 - 6.
IEEE KAYA İ,İNCEKARA N,NEMLİ Y "Ege Bölgesi'nde sebze olarak tüketilen yabani kuşkonmaz, sirken, yabani hindiba, rezene, gelincik, çoban değneği ve ebegümecinin bazı kimyasal analizleri." , ss.1 - 6, 2004.
ISNAD KAYA, İlhan vd. "Ege Bölgesi'nde sebze olarak tüketilen yabani kuşkonmaz, sirken, yabani hindiba, rezene, gelincik, çoban değneği ve ebegümecinin bazı kimyasal analizleri". (2004), 1-6.
APA KAYA İ, İNCEKARA N, NEMLİ Y (2004). Ege Bölgesi'nde sebze olarak tüketilen yabani kuşkonmaz, sirken, yabani hindiba, rezene, gelincik, çoban değneği ve ebegümecinin bazı kimyasal analizleri. Yüzüncü Yıl Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarım Bilimleri Dergisi, 14(1), 1 - 6.
Chicago KAYA İlhan,İNCEKARA Nermin,NEMLİ Yıldız Ege Bölgesi'nde sebze olarak tüketilen yabani kuşkonmaz, sirken, yabani hindiba, rezene, gelincik, çoban değneği ve ebegümecinin bazı kimyasal analizleri. Yüzüncü Yıl Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarım Bilimleri Dergisi 14, no.1 (2004): 1 - 6.
MLA KAYA İlhan,İNCEKARA Nermin,NEMLİ Yıldız Ege Bölgesi'nde sebze olarak tüketilen yabani kuşkonmaz, sirken, yabani hindiba, rezene, gelincik, çoban değneği ve ebegümecinin bazı kimyasal analizleri. Yüzüncü Yıl Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarım Bilimleri Dergisi, vol.14, no.1, 2004, ss.1 - 6.
AMA KAYA İ,İNCEKARA N,NEMLİ Y Ege Bölgesi'nde sebze olarak tüketilen yabani kuşkonmaz, sirken, yabani hindiba, rezene, gelincik, çoban değneği ve ebegümecinin bazı kimyasal analizleri. Yüzüncü Yıl Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarım Bilimleri Dergisi. 2004; 14(1): 1 - 6.
Vancouver KAYA İ,İNCEKARA N,NEMLİ Y Ege Bölgesi'nde sebze olarak tüketilen yabani kuşkonmaz, sirken, yabani hindiba, rezene, gelincik, çoban değneği ve ebegümecinin bazı kimyasal analizleri. Yüzüncü Yıl Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarım Bilimleri Dergisi. 2004; 14(1): 1 - 6.
IEEE KAYA İ,İNCEKARA N,NEMLİ Y "Ege Bölgesi'nde sebze olarak tüketilen yabani kuşkonmaz, sirken, yabani hindiba, rezene, gelincik, çoban değneği ve ebegümecinin bazı kimyasal analizleri." Yüzüncü Yıl Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarım Bilimleri Dergisi, 14, ss.1 - 6, 2004.
ISNAD KAYA, İlhan vd. "Ege Bölgesi'nde sebze olarak tüketilen yabani kuşkonmaz, sirken, yabani hindiba, rezene, gelincik, çoban değneği ve ebegümecinin bazı kimyasal analizleri". Yüzüncü Yıl Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarım Bilimleri Dergisi 14/1 (2004), 1-6.