Yıl: 2020 Cilt: 49 Sayı: 226 Sayfa Aralığı: 93 - 122 Metin Dili: Türkçe İndeks Tarihi: 20-11-2020

SINIF ÖĞRETMENLERİNİN İLKOKUMA YAZMA ÖĞRETİMİNDE EĞİTİM TEKNOLOJİLERİNİ KULLANMA VE EĞİTSEL OLARAK FAYDALANMA DURUMLARI

Öz:
Bu araştırmada, ilkokul birinci sınıfı okutan sınıf öğretmenlerinin okuma yazma öğretiminde kullandıkları eğitim teknolojilerindeninternet sitelerinin önemine ve kullanılan internet sitelerinin içerik, biçimsel uygunluk, çocuğun seviyesine ve öğretmenin kullanabilirliğineilişkin görüşlerini incelemek amaçlanmıştır. Çalışmada karma araştırmayöntemlerinden açıklayıcı ardışık desen kullanılmıştır. Kullanılan araştırma deseni içerisinde veriler, İlkokuma Yazma Öğretiminde KullanılanEğitim Yazılımlarının Değerlendirilmesi Ölçeği ve yarı-yapılandırılmışgörüşmeler yoluyla toplanmıştır. Öğretmenlerin ilkokuma yazma öğretiminde kullanılan internet siteleri hakkındaki görüşlerini belirlemekiçin betimsel istatistik yöntemleri kullanılmıştır. Verilerin analizi içinsınıf öğretmenlerinin ilkokuma yazma öğretiminde kullanılan internetsitelerine ilişkin görüşleri cinsiyetlerine, mesleki kıdem, mezun olunanokul türüne ve sınıf mevcuduna göre tanımlayıcı istatistiksel analizlerteknikleri kullanılmıştır. Araştırma bulgularına göre sınıf öğretmenlerinin ilkokuma yazma öğretimi sürecinde eğitim teknolojilerinin kullanımına ilişkin görüşlerinin “orta” düzeyinde olduğu sonucuna ulaşılmıştır. Ayrıca sınıf öğretmenlerinin ilkokuma yazma öğretimi sürecindeeğitim teknolojilerini kullanmaya yönelik görüşlerinin cinsiyet değişkeni açısından fark olmadığı, mesleki kıdem, mezuniyet durumu ve sınıfmevcuduna göre ise farklılaştığı sonucuna ulaşılmıştır
Anahtar Kelime:

ELEMENTARY SCHOOL TEACHERS’ USE OF EDUCATIONAL TECHNOLOGIES IN TEACHING FIRST READING AND WRITING AND THEIR TEACHING BENEFITS

Öz:
In this research, it’s aimed to specify the importance of the educational technologies used by primary school teachers, who teach at first grades, in teaching reading and writing. Nevertheless, it’s also aimed to reveal the opinions of elementary school teachers’ towards the contents, stylistic appropriateness, student level and the usability of the websites by the teacher. In the study, explanatory sequential design method, which is one of the mixed method studies, was used. Data used in research design were acquired using Evaluation of Educational Software Used in Teaching Reading and semi-structed interviews. Descriptive statistical methods were used to determine the views of teachers about the web sites used in teaching first reading and writing. For the analysis of the data, descriptive statistical analysis techniques were used according to the opinions of the classroom teachers about the websites used in the teaching of reading and writing according to their gender, professional seniority, type of school graduated and class size. According to the research findings of the study the responses of the teacher related to their use of technology was at the level of “middle”. Also it is concluded that teachers responses about usage of educational technology didn’t change in terms of gender but it changed in terms of professional experience, graduation situations and class size.
Anahtar Kelime:

Belge Türü: Makale Makale Türü: Araştırma Makalesi Erişim Türü: Erişime Açık
APA Altunkaynak M, ÇAĞIMLAR Z (2020). SINIF ÖĞRETMENLERİNİN İLKOKUMA YAZMA ÖĞRETİMİNDE EĞİTİM TEKNOLOJİLERİNİ KULLANMA VE EĞİTSEL OLARAK FAYDALANMA DURUMLARI. , 93 - 122.
Chicago Altunkaynak Metin,ÇAĞIMLAR Zekiye SINIF ÖĞRETMENLERİNİN İLKOKUMA YAZMA ÖĞRETİMİNDE EĞİTİM TEKNOLOJİLERİNİ KULLANMA VE EĞİTSEL OLARAK FAYDALANMA DURUMLARI. (2020): 93 - 122.
MLA Altunkaynak Metin,ÇAĞIMLAR Zekiye SINIF ÖĞRETMENLERİNİN İLKOKUMA YAZMA ÖĞRETİMİNDE EĞİTİM TEKNOLOJİLERİNİ KULLANMA VE EĞİTSEL OLARAK FAYDALANMA DURUMLARI. , 2020, ss.93 - 122.
AMA Altunkaynak M,ÇAĞIMLAR Z SINIF ÖĞRETMENLERİNİN İLKOKUMA YAZMA ÖĞRETİMİNDE EĞİTİM TEKNOLOJİLERİNİ KULLANMA VE EĞİTSEL OLARAK FAYDALANMA DURUMLARI. . 2020; 93 - 122.
Vancouver Altunkaynak M,ÇAĞIMLAR Z SINIF ÖĞRETMENLERİNİN İLKOKUMA YAZMA ÖĞRETİMİNDE EĞİTİM TEKNOLOJİLERİNİ KULLANMA VE EĞİTSEL OLARAK FAYDALANMA DURUMLARI. . 2020; 93 - 122.
IEEE Altunkaynak M,ÇAĞIMLAR Z "SINIF ÖĞRETMENLERİNİN İLKOKUMA YAZMA ÖĞRETİMİNDE EĞİTİM TEKNOLOJİLERİNİ KULLANMA VE EĞİTSEL OLARAK FAYDALANMA DURUMLARI." , ss.93 - 122, 2020.
ISNAD Altunkaynak, Metin - ÇAĞIMLAR, Zekiye. "SINIF ÖĞRETMENLERİNİN İLKOKUMA YAZMA ÖĞRETİMİNDE EĞİTİM TEKNOLOJİLERİNİ KULLANMA VE EĞİTSEL OLARAK FAYDALANMA DURUMLARI". (2020), 93-122.
APA Altunkaynak M, ÇAĞIMLAR Z (2020). SINIF ÖĞRETMENLERİNİN İLKOKUMA YAZMA ÖĞRETİMİNDE EĞİTİM TEKNOLOJİLERİNİ KULLANMA VE EĞİTSEL OLARAK FAYDALANMA DURUMLARI. Milli Eğitim, 49(226), 93 - 122.
Chicago Altunkaynak Metin,ÇAĞIMLAR Zekiye SINIF ÖĞRETMENLERİNİN İLKOKUMA YAZMA ÖĞRETİMİNDE EĞİTİM TEKNOLOJİLERİNİ KULLANMA VE EĞİTSEL OLARAK FAYDALANMA DURUMLARI. Milli Eğitim 49, no.226 (2020): 93 - 122.
MLA Altunkaynak Metin,ÇAĞIMLAR Zekiye SINIF ÖĞRETMENLERİNİN İLKOKUMA YAZMA ÖĞRETİMİNDE EĞİTİM TEKNOLOJİLERİNİ KULLANMA VE EĞİTSEL OLARAK FAYDALANMA DURUMLARI. Milli Eğitim, vol.49, no.226, 2020, ss.93 - 122.
AMA Altunkaynak M,ÇAĞIMLAR Z SINIF ÖĞRETMENLERİNİN İLKOKUMA YAZMA ÖĞRETİMİNDE EĞİTİM TEKNOLOJİLERİNİ KULLANMA VE EĞİTSEL OLARAK FAYDALANMA DURUMLARI. Milli Eğitim. 2020; 49(226): 93 - 122.
Vancouver Altunkaynak M,ÇAĞIMLAR Z SINIF ÖĞRETMENLERİNİN İLKOKUMA YAZMA ÖĞRETİMİNDE EĞİTİM TEKNOLOJİLERİNİ KULLANMA VE EĞİTSEL OLARAK FAYDALANMA DURUMLARI. Milli Eğitim. 2020; 49(226): 93 - 122.
IEEE Altunkaynak M,ÇAĞIMLAR Z "SINIF ÖĞRETMENLERİNİN İLKOKUMA YAZMA ÖĞRETİMİNDE EĞİTİM TEKNOLOJİLERİNİ KULLANMA VE EĞİTSEL OLARAK FAYDALANMA DURUMLARI." Milli Eğitim, 49, ss.93 - 122, 2020.
ISNAD Altunkaynak, Metin - ÇAĞIMLAR, Zekiye. "SINIF ÖĞRETMENLERİNİN İLKOKUMA YAZMA ÖĞRETİMİNDE EĞİTİM TEKNOLOJİLERİNİ KULLANMA VE EĞİTSEL OLARAK FAYDALANMA DURUMLARI". Milli Eğitim 49/226 (2020), 93-122.