Yıl: 1996 Cilt: 2 Sayı: 3 Sayfa Aralığı: 51 - 57 Metin Dili: Türkçe İndeks Tarihi: 29-07-2022

Etkinlikleri yönünden çay atığı ile ahır gübresi ve değişik kimyasal gübrelerin karşılaştırılması

Öz:
Bu çalışmada, tın ve kil tekstüre sahip 2 farklı toprakta yetiştirilen arpa bitkisinin gelişmesi üzerine çay atığı ile ahır gübresi ve değişik kimyasal gübreler etkinlikleri yönünden karşılaştırmıştır. Bu amaçla, yürütülen sera denemesinde plastik saksılara 2000 g toprak konularak arpa bitkisi yetiştirilmiştir. Toprağa; çay atığı (1 ton/da), ahır gübresi (1 ton/da), azot (8 kg N/da) + fosfor (4 kg P/da), NP+ Fe1 (5 ppm Fe), NP+Fe2 (10 ppm Fe), NP* Zn1 (1 ppm Zn),, NP,+.Zn2 (3 ppm Zn), NP+Cu1 (1 ppmCu), NP+Cu2 (2 ppm.Cu) uygulanmıştır. Arpa bitkisinin kuru madde miktarı üzerine çay atığının etkisi killi toprakta daha belirgin olmuştur. Ahır gübresi ve diğer kimyasal gübrelerle karşılaştırıldığında çay atığının etkisi istatistiki yönden yeterli düzeyde önernfi bulunmamıştır. En yüksek kuru madde tın tekstürlü toprakta N,P+Zn2 uygulamasında elde edilmiştir. Varyans analiz sonuçları uygulanan işlemlerin tın tekstürlü toprakta arpa bitkisinin azot, fosfor ve çinko; kil tekstürlü toprakta da azot, fosfor, demir ve çinko kapsamları üzerine önemli etki yaptığını göstermiştir. NP uygulamasına göre NP ile birlikte Zn1 ve Zn2 uygulamaları deneme bitkisinin P kapsamını önemli düzeyde azaltırken Zn kapsamının önemli düzeyde artmasına neden olmuştur. Bu durum ZnxP interaksiyonu ile açıklanmıştır.
Anahtar Kelime: doğal gübreler kuru madde arpa çay artıkları hayvan gübresi

Konular: Biyoloji Ziraat Mühendisliği Bitki Bilimleri Ziraat, Toprak Bilimi

The evaluation of the effects of the tea waste, animal manure and various fertilizers

Öz:
Effects of the tea waste, manure and various fertilizers1 ön the growth of barley plant grown on the different tenured soils have been compared. For this purpose, barley plants were grown in PVC potş: filled with loam and clay textured soif under greenhouse conditions. ■ -,-•.. ,..;. The tea waste and the manure were applied to the experimental soils with 1 ton/da levels. Nitrogen and phosphorus were applied at 8 kg N/da and 4 kg P/da respectively. NP+Fe1 (5 ppm Fe), NP+Fe2 (10 ppm Fe), NP+Zn1 (1 ppm Zn), NP+Zn2 (3 ppm Zn), NP+Cu1 (1 ppm Cu), NP+Cu2 (2 ppm Cu) were applied to the soils before seeding. The effect of the tea waste on dry matter yield of barley plants was occured clearly in the clay textured soil. The effect of the tea waste was not found statistically significant when compared to animal manure and the fertilizers. The highest dry matter yield was obtained from clay soil with the treatment of NP+Zn2. The analysis of variance have shown that the treatments effected significantly on the nitrogen, phosphorus and zinc content of barley plants grown in the loam soil and the nitrogen, phosphorus, iron and zinc content of barley plants grown in the clay soils. While the phosphorus content of barley plants decreased the zinc contents of barley plant were increased significantly in the application of NP+Zn1 and NP+Zn2 treatments. This was explained with the interaction between zinc and phosphorus.
Anahtar Kelime: animal manures manures dry matter barley tea wastes

Konular: Biyoloji Ziraat Mühendisliği Bitki Bilimleri Ziraat, Toprak Bilimi
Belge Türü: Makale Makale Türü: Diğer Erişim Türü: Erişime Açık
APA KÜTÜK A, Taban S, KACAR B, Samet H (1996). Etkinlikleri yönünden çay atığı ile ahır gübresi ve değişik kimyasal gübrelerin karşılaştırılması. , 51 - 57.
Chicago KÜTÜK A. Cihat,Taban Suleyman,KACAR Burhan,Samet Halil Etkinlikleri yönünden çay atığı ile ahır gübresi ve değişik kimyasal gübrelerin karşılaştırılması. (1996): 51 - 57.
MLA KÜTÜK A. Cihat,Taban Suleyman,KACAR Burhan,Samet Halil Etkinlikleri yönünden çay atığı ile ahır gübresi ve değişik kimyasal gübrelerin karşılaştırılması. , 1996, ss.51 - 57.
AMA KÜTÜK A,Taban S,KACAR B,Samet H Etkinlikleri yönünden çay atığı ile ahır gübresi ve değişik kimyasal gübrelerin karşılaştırılması. . 1996; 51 - 57.
Vancouver KÜTÜK A,Taban S,KACAR B,Samet H Etkinlikleri yönünden çay atığı ile ahır gübresi ve değişik kimyasal gübrelerin karşılaştırılması. . 1996; 51 - 57.
IEEE KÜTÜK A,Taban S,KACAR B,Samet H "Etkinlikleri yönünden çay atığı ile ahır gübresi ve değişik kimyasal gübrelerin karşılaştırılması." , ss.51 - 57, 1996.
ISNAD KÜTÜK, A. Cihat vd. "Etkinlikleri yönünden çay atığı ile ahır gübresi ve değişik kimyasal gübrelerin karşılaştırılması". (1996), 51-57.
APA KÜTÜK A, Taban S, KACAR B, Samet H (1996). Etkinlikleri yönünden çay atığı ile ahır gübresi ve değişik kimyasal gübrelerin karşılaştırılması. Tarım Bilimleri Dergisi, 2(3), 51 - 57.
Chicago KÜTÜK A. Cihat,Taban Suleyman,KACAR Burhan,Samet Halil Etkinlikleri yönünden çay atığı ile ahır gübresi ve değişik kimyasal gübrelerin karşılaştırılması. Tarım Bilimleri Dergisi 2, no.3 (1996): 51 - 57.
MLA KÜTÜK A. Cihat,Taban Suleyman,KACAR Burhan,Samet Halil Etkinlikleri yönünden çay atığı ile ahır gübresi ve değişik kimyasal gübrelerin karşılaştırılması. Tarım Bilimleri Dergisi, vol.2, no.3, 1996, ss.51 - 57.
AMA KÜTÜK A,Taban S,KACAR B,Samet H Etkinlikleri yönünden çay atığı ile ahır gübresi ve değişik kimyasal gübrelerin karşılaştırılması. Tarım Bilimleri Dergisi. 1996; 2(3): 51 - 57.
Vancouver KÜTÜK A,Taban S,KACAR B,Samet H Etkinlikleri yönünden çay atığı ile ahır gübresi ve değişik kimyasal gübrelerin karşılaştırılması. Tarım Bilimleri Dergisi. 1996; 2(3): 51 - 57.
IEEE KÜTÜK A,Taban S,KACAR B,Samet H "Etkinlikleri yönünden çay atığı ile ahır gübresi ve değişik kimyasal gübrelerin karşılaştırılması." Tarım Bilimleri Dergisi, 2, ss.51 - 57, 1996.
ISNAD KÜTÜK, A. Cihat vd. "Etkinlikleri yönünden çay atığı ile ahır gübresi ve değişik kimyasal gübrelerin karşılaştırılması". Tarım Bilimleri Dergisi 2/3 (1996), 51-57.