Yıl: 2020 Cilt: 5 Sayı: 1 Sayfa Aralığı: 1351 - 1381 Metin Dili: Türkçe İndeks Tarihi: 02-12-2020

Bir Konkordato Nedeni Olarak Borca Batıklığın Tespiti ve Borca Batıklık Halinin Konkordato Sürecindeki Etkileri

Öz:
Borca batıklık sermaye şirketleri ve kooperatifler bakımından sermaye kaybının en üst derecesini ifade eder. Bunedenle kanun koyucu borca batıklık halinde, sermaye kaybının diğer derecelerinden farklı olarak, salt borçlununiradesine tabi bir çözüm öngörmemiş; bilakis bu hali bir doğrudan doğruya iflâs nedeni olarak düzenlemiştir (TK m.376/3III; İİK m.179). Fakat borca batıklığa bağlanmış mutlak sonuç iflâsın açılması olmayıp, borçlunun (veyaalacaklının) talebine bağlı olarak konkordato yoluyla şirket veya kooperatifin mali durumunun düzeltilmesi ya daborçlarının tasfiye edilmesi de mümkün kılınmıştır. Bu kapsamda borca batıklık bir iflâs nedeni teşkil ederkenistisnai olarak da bir konkordato nedeni teşkil etmektedir. Borca batık bir sermaye şirketi veya kooperatifin konkordato hükümlerinden yararlanabileceğine hem İcra ve İflâs Kanunu’nun 179’ncu maddesinde hem de Türk TicaretKanunu’nun 377’nci maddesinde (kooperatifler Koop K m.63) açıkça işaret edilmektedir. Konkordato talebininborca batıklık nedenine dayanmadığı hallerde dahi, borca batık olma hali borçlunun kesin mühlet talebinin reddi,konkordato mühletinin kaldırılması, konkordato tasdik talebinin reddi ve konkordatonun bütün alacaklılar bakımından feshi halleri için de son derece önemlidir. Zira bu gibi hallerde şirket veya kooperatifin borca batık olduğunu tespit eden mahkeme kendiliğinden iflâsın açılmasına karar vermekle de yükümlüdür. Bu kapsamda, borca batıklıkbilançosunun hazırlanmasında özellikle Türk Ticaret Kanunu ile Vergi Usul Kanunu’nun ilgili hükümlerinin birbirleriile uyumlu şekilde yorumlanması hem sağlıklı bir konkordato projesi hazırlanması hem de konkordato mühletiiçerisinde borçlunun tasarruf yetkisinin kapsamının belirlenmesi bakımından oldukça önemlidir.
Anahtar Kelime:

Assessment of Overindebtedness as a Cause for Composition With Creditors and Its Effects on Process of Composition With Creditors

Öz:
Overindebtedness is the peak level of capital loss in capital companies and cooperatives. As a result of this, unlike other levels of capital loss, in the event of overindebtedness the lawgiver does not provide a solution based only on the will of the debtor, on the contrary, regulates this situation as a direct cause for bankruptcy. (TK art. 376/3; İİK art.179). But the categorical outcome of overindebtedness is not the opening of bankruptcy and based on the demand of the debtor (or the creditor) it is possible to improve the financial situation of the capital company or cooperative by Composition With Creditors or liquidate the debts. In this context, while overindebtedness is a cause for bankruptcy it is alsı an exceptional cause for Composition With Creditors. Both article 179 of the Law on Enforcement and Bankruptcy and article 377 of Turkish Commercial Code (Cooperatives: Koop K m.63) clearly indicates that an overindebted capital company or a cooperative can benefit from the provisions on Composition With Creditors. Even in the situations where the request for Composition With Creditors is not based on overindebtedness, the condition of indebtedness is extremely important for the denial of the certain deadline, removal of Composition With Creditors period, denial of the request for confirmation of Composition With Creditors and invalidation of Composition With Creditors for all creditors. In such cases, the court which determines indebtedness is responsible for deciding on the opening of bankruptcy. Within this scope interpreting provisions of The Turkish Commercial Code and the Tax Procedure Law harmoniously in the preparation of overindebtedness financial statements is extremely important for both preparing a reliable project for Composition With Creditors and determining the scope of the power of disposition within the period of Composition With Creditors.
Anahtar Kelime:

Belge Türü: Makale Makale Türü: Araştırma Makalesi Erişim Türü: Bibliyografik
  • ALTAY, S / ESKİOCAK, A.: Konkordato ve Yeniden Yapılandırma Hukuku C.1-II İstanbul 2019.
  • ATALI, M. / ERMENEK, İ. / ERDOĞAN, E.: İcra ve İflâs Hukuku, Ankara 2019.
  • ATALAY, O: Borca Batıklık ve İflâsın Ertelenmesi, İzmir 2007.
  • ARSLAN, R / YILMAZ, E / TAŞPINAR AYVAZ, S. / HANAĞASI, E.: İcra ve İflâs Hukuku, Ankara 2019.
  • ASLANOĞLU, S / BOZGEYİK, H / ÖZALP, A. D.: “İflâs Erteleme Kapsamında Hazırlanan Borca Batıklık Bilançosunda Yer Alan Alacakların Mali ve Hukuki Durumu “ Ticaret ve Fikri Mülkiyet Hukuku Dergisi C. II, S.2, Y. 2016.
  • BOZTOSUN, D / AKSOYLU, S: Niğde Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi C. IX. S.1. Y. Ocak 2016.
  • DURMUŞ, A. H. / ARAT, M. E.: İşletmelerde Mali Tablolar Tahlili. İstanbul: M.Ü. Nihad Sayar Eğitim Vakfı Yayınları No: 521/755 Y.1997. ERMENEK, İ.: İflâsın Ertelenmesi, Ankara 2010.
  • FRANKO, N.: Sermaye Şirketlerinde - Özellikle Anonim Şirketlerde İflâs ve Tehiri, Prof. Dr. Haluk Tandoğan’ın Hatırasına Armağan, Ankara 1990.
  • GİROUD, R.: Die Konkurs Eröffnung und ihr Aufschub bei der Aktiengesellschaft, Zürich 1986.
  • KAYAR, İ.: Anonim Ortaklıkta Mali Durumun Bozulması ve Alınacak Tedbirler, Konya 1997.
  • LANZ, R.: Kapitalverlust, Überschuldung und Sanierungsvereinbarung, Zürich 1985, TORAMAN, B.: İcra ve İflâs Kanunu’na Göre Sermaye Şirketleri ve Kooperatiflerde İflâsın Ertelenmesi Talebi, Ankara 2007.
  • MUŞUL, T.: İflâsın Ertelenmesi, İstanbul 2008.
  • ÖÇAL, A.; Anonim Şirketlerde Mali Durumun Bozulmasının Ortaya Çıkardığı Bazı Hukuki Sorunlar, ATOD 1975/6.
  • ÖZTEK, S.: İflâsın Ertelenmesi, İstanbul 2007.
  • SAYHAN, İ.: Anonim Şirketlerde Aktiflerin Pasifleri Karşılayamamasının Sonucu Olarak İflas ve İflasın Ertelenmesi, Batider., C. XXIII, S. 1, Y. Haziran 2005.
  • SCHMID, M.: Überschuldung und Sanierung, Freiburg 1984.
  • TÜRK, A.: Anonim Ortaklıkta Sermaye Kaybı ve Borca Batıklığın Hukuki Sonuçları, Ankara 1999.
  • YILMAZ, B. B: Muhasebe Tekniği Yönünden Yıllık Bilanço ile Borca Batıklık Bilançosunun Karşılaştırması, Öneri 2009 (Yılmaz -Borca Batıklık).
  • YILMAZ, B.B; İflâsın Tespiti ve Ertelenmesi Yönünden Borca Batıklık Bilançosu ve İyileştirme Projesi Üzerine Bir İnceleme, İstanbul 2009 (Yayınlanmamış Doktora Tezi), (Yılmaz - İflâsın Ertelenmesi)
APA ERMENEK İ, Özdemir U, Özalp A (2020). Bir Konkordato Nedeni Olarak Borca Batıklığın Tespiti ve Borca Batıklık Halinin Konkordato Sürecindeki Etkileri. , 1351 - 1381.
Chicago ERMENEK İbrahim,Özdemir Ufuk,Özalp ALİ RIZA Bir Konkordato Nedeni Olarak Borca Batıklığın Tespiti ve Borca Batıklık Halinin Konkordato Sürecindeki Etkileri. (2020): 1351 - 1381.
MLA ERMENEK İbrahim,Özdemir Ufuk,Özalp ALİ RIZA Bir Konkordato Nedeni Olarak Borca Batıklığın Tespiti ve Borca Batıklık Halinin Konkordato Sürecindeki Etkileri. , 2020, ss.1351 - 1381.
AMA ERMENEK İ,Özdemir U,Özalp A Bir Konkordato Nedeni Olarak Borca Batıklığın Tespiti ve Borca Batıklık Halinin Konkordato Sürecindeki Etkileri. . 2020; 1351 - 1381.
Vancouver ERMENEK İ,Özdemir U,Özalp A Bir Konkordato Nedeni Olarak Borca Batıklığın Tespiti ve Borca Batıklık Halinin Konkordato Sürecindeki Etkileri. . 2020; 1351 - 1381.
IEEE ERMENEK İ,Özdemir U,Özalp A "Bir Konkordato Nedeni Olarak Borca Batıklığın Tespiti ve Borca Batıklık Halinin Konkordato Sürecindeki Etkileri." , ss.1351 - 1381, 2020.
ISNAD ERMENEK, İbrahim vd. "Bir Konkordato Nedeni Olarak Borca Batıklığın Tespiti ve Borca Batıklık Halinin Konkordato Sürecindeki Etkileri". (2020), 1351-1381.
APA ERMENEK İ, Özdemir U, Özalp A (2020). Bir Konkordato Nedeni Olarak Borca Batıklığın Tespiti ve Borca Batıklık Halinin Konkordato Sürecindeki Etkileri. Çankaya Üniversitesi Hukuk Fakültesi Dergisi, 5(1), 1351 - 1381.
Chicago ERMENEK İbrahim,Özdemir Ufuk,Özalp ALİ RIZA Bir Konkordato Nedeni Olarak Borca Batıklığın Tespiti ve Borca Batıklık Halinin Konkordato Sürecindeki Etkileri. Çankaya Üniversitesi Hukuk Fakültesi Dergisi 5, no.1 (2020): 1351 - 1381.
MLA ERMENEK İbrahim,Özdemir Ufuk,Özalp ALİ RIZA Bir Konkordato Nedeni Olarak Borca Batıklığın Tespiti ve Borca Batıklık Halinin Konkordato Sürecindeki Etkileri. Çankaya Üniversitesi Hukuk Fakültesi Dergisi, vol.5, no.1, 2020, ss.1351 - 1381.
AMA ERMENEK İ,Özdemir U,Özalp A Bir Konkordato Nedeni Olarak Borca Batıklığın Tespiti ve Borca Batıklık Halinin Konkordato Sürecindeki Etkileri. Çankaya Üniversitesi Hukuk Fakültesi Dergisi. 2020; 5(1): 1351 - 1381.
Vancouver ERMENEK İ,Özdemir U,Özalp A Bir Konkordato Nedeni Olarak Borca Batıklığın Tespiti ve Borca Batıklık Halinin Konkordato Sürecindeki Etkileri. Çankaya Üniversitesi Hukuk Fakültesi Dergisi. 2020; 5(1): 1351 - 1381.
IEEE ERMENEK İ,Özdemir U,Özalp A "Bir Konkordato Nedeni Olarak Borca Batıklığın Tespiti ve Borca Batıklık Halinin Konkordato Sürecindeki Etkileri." Çankaya Üniversitesi Hukuk Fakültesi Dergisi, 5, ss.1351 - 1381, 2020.
ISNAD ERMENEK, İbrahim vd. "Bir Konkordato Nedeni Olarak Borca Batıklığın Tespiti ve Borca Batıklık Halinin Konkordato Sürecindeki Etkileri". Çankaya Üniversitesi Hukuk Fakültesi Dergisi 5/1 (2020), 1351-1381.