Popper ve Kuhn’un Görüşleri Bağlamında, Modern Bilgi Teorilerinin Eleştirisi ve Bu Eleştirilerin Geniş Anlamda Ceza Hukuku Alanındaki Yansımaları

Yıl: 2020 Cilt: 5 Sayı: 1 Sayfa Aralığı: 1921 - 1939 Metin Dili: Türkçe İndeks Tarihi: 02-12-2020

Popper ve Kuhn’un Görüşleri Bağlamında, Modern Bilgi Teorilerinin Eleştirisi ve Bu Eleştirilerin Geniş Anlamda Ceza Hukuku Alanındaki Yansımaları

Öz:
Modern dönemin en temel unsurlarından birini oluşturan aydınlanma sayesinde, kamusal alanda geçerli yeganebilgi kaynağı bilimsel bilgi haline gelmiştir. Bu gelişme insanlık ve medeniyet adına çok önemli bir adımdır. Ancakmodern sürecin ilerleyen zamanlarında bilimselliğe verilen önem ve duyulan güven o kadar artmıştır ki, bilimselliğindayanak yapıldığı bir takım anti demokratik ve ayrımcı uygulamalar toplumsal alanda baş göstermeye başlamıştır.Bunun yanında bilimsel bilgi sayesinde sağlanan gelişmeler insanlığa sadece kolay üretmeyi, ulaşımı ve iletişimkurmayı değil, aynı zamanda çok daha kolay ve fazla miktarda çalmayı, öldürmeyi, bozmayı, tahrip etmeyi desağlamıştır. Bunun yanında bilimsel bilginin elde edilme yöntemleri de ciddi şekilde sorgulanmaya başlanmıştır.Bu bağlamda çalışma içerisinde modern bilgi teorilerine ilişkin eleştirileriyle ön plana çıkan iki önemli yazarıngörüşleri doğrultusunda, bilimselliğe ilişkin modern teorilerin eleştirisi yapılacaktır. Bu iki yazar Popper ve Kuhn’dur.Metin içerisinde bilimselliğe ilişkin modern teorilerin genel yapısı hakkında bilgi verildikten sonra, Popper’ın tarihsicilik anlayışına eleştirisi ve bilimsel yöntem olarak yanlışlanabilirliğin önemini vurgulaması ele alınacaktır. Dahasonra ise Kuhn’un bilimsel devrimlerin yapısına ilişkin tespitleri irdelenecektir. Bu iki yazarın eleştirileri doğrultusunda modern bilgi teorileri değerlendirildiğinde, her bilim alanına ilişkin bir takım sonuçlar çıkartılabilecektir. Genişanlamda ceza hukuku da bu alanlardan müstesna değildir. Ancak ulaşılan en önemli sonuç şudur ki; bilimselverilere hep şüpheyle bakılmalı ve bilimsellik hiçbir zaman için insani değerlerin önüne koyulmamalıdır. Bu şekildeki bir hareket tarzı hem bilimin daha sağlıklı gelişmesini sağlayacak hem de insanlığımızı saçma bir gelişim amacına feda etmemizi engelleyebilecektir.
Anahtar Kelime:

Criticism of Modern Knowledge Theories in the Context of Popper and Kuhn's Opinions and Their Reflections on Criminal Law in a Broad Sense

Öz:
Thanks to the enlightenment, which constitutes one of the most fundamental elements of the modern era, the only valid information source in the public sphere has become scientific knowledge. This development is a very important step in the name of humanity and civilization. However, the importance given to science and the confidence felt in the later stages of the modern process reached extreme dimensions. For this reason, a number of anti-democratic and discriminatory practices in which scientificity is based has begun to emerge in the social field. In addition, advances provided by scientific knowledge have enabled mankind not only to produce, transport and communicate easily, but also to steal, kill, disrupt and destroy much more easily. At the same time, the methods of obtaining scientific knowledge have been seriously questioned. In this context, in line with the views of two important writers who come to the fore with their criticisms about modern information theories, modern theories of information will be criticized. These two authors are Popper and Kuhn. In the text, firstly, the general structure of modern theories related to science will be given. Popper's critique of historicism and his emphasis on the importance of falsification as a scientific method will be discussed. Then, Kuhn's determinations about the structure of scientific revolutions will be examined. When the theories of modern knowledge are evaluated in line with the criticism of these two authors, a number of conclusions can be drawn about each field of science. In a broad sense, criminal law is also not exceptional. The most important result of these criticisms in the field of criminal law is as follows; scientific data should always be looked at with suspicion and scientificity should never be put before human values. Such a way of action will both ensure a healthier development of science and prevent us from sacrificing our humanity for a ridiculous development goal.
Anahtar Kelime:

Belge Türü: Makale Makale Türü: Araştırma Makalesi Erişim Türü: Bibliyografik
  • BARNES, Barry. T. S. Kuhn ve Sosyal Bilimler, Paradigma Yayınları, İstanbul 2008.
  • BAUDOUIN, Jean. Karl Popper, İletişim Yayınları, İstanbul 2003.
  • BAUMAN, Zygmunt. Modernlik ve Müphemlik, (Çev. İsmail Türkmen) Ayrıntı Yayınları, İstanbul 2003.
  • BAUMAN, Zygmunt. Modornite ve Holocaust, (Çev. Süha Sertabiboğlu) Versus Yayınları, İstanbu 2007.
  • BEULKE, Werner. Strafprozessrecht, C.F. Müller, Heidelberg 2005.
  • BOZKURT, Veysel. Değişen Dünyada Sosyoloji, Ekin Yayınları, Bursa 2007. DÖNMEZER, Sulhi. Kriminoloji, İÜHF Yayınları, İstanbul 1981.
  • EREM, Faruk. Türk Ceza Hukuku Genel Hükümler, Seçkin Yayınevi, Ankara 1995. FEYERABEND, Paul. Özgür Bir Toplumda Bilim, (Çev: Ahmet Kardam), Ayrıntı Yayınları, İstanbul 1999.
  • FEYZİOĞLU, Metin- Fahri Gökçen TANER, Ceza Muhakemesinde İspatın Ölçütü Olarak Vicdani Kanaat, Islık Yayınları 2015.
  • FLEMING, Rebecca B. “Scanty Goatees and Palmar Tattoos: Cesare Lombrosso’s Influence on Science and Popular Opinion” http://www.tcr.org/tcr/essays/EPrize_Lombroso.pdf.
  • FOUCAULT, Michel. Hapishane’nin Doğuşu, (Çev. Mehmet Ali Kılıçbay), İmge Kitabevi, Ankara 2006.
  • GIDDENS, Anthony. Modernliğin Sonuçları, (Çev. Ersin Kuşdil), Ayrıntı Yayınevi, İstanbul 2004.
  • HABERMAS, Jürgen. “Meşrulaştırma Krizi”, in: Siyasal Düşünce, Derleyen: Michael Rosen-Jonathan Wolff, (Çev: Sevda Çalışkan-Hamit Çalışkan), Dost Yayınevi, Ankara 2006.
  • HORKEIMER, Max. Akıl Tutulması, Metis Yayınları, (Çev: Orhan Koçak), İstanbul 2005 https://www.felsefe.gen.tr/paul-karl-feyerabend-kimdir/.
  • KARAKEHYA, Hakan. “Modern Cezalandırma Sistemlerinin Büyük Anlatıları” in: İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi Mecmuası, C.LXVI, S.1, 2008.
  • KARAKEHYA, Hakan. Ceza Muhakemesi Hukuku, Nisan Kitabevi, Eskişehir 2019, s.9
  • KUHN, Thomas S. Bilimsel Devrimlerin Yapısı, Kırmızı Yayınları, İstanbul 2008.
  • LOCKE, John. İnsanın Anlama Yetisi Üzerine Bir Deneme, (Çev. Meral Delikara Topçu) Öteki Yayınevi, Ankara 1999.
  • LYOTARD, J. F. Postmodern Durum, (Çev: Ahmet Çiğdem), Vadi Yayınları, Ankara 2000.
  • ÖZCAN, Mehmet Tevfik. Modern Toplum ve Hukuk Devleti, XII Levha Yayınları, İstanbul 2008.
  • ÖZCAN; Mehmet Tevfik. Hukuk Sosyolojisine Giriş, Set Yayınları, İstanbul 2003.
  • POPPER, Karl. Açık Toplum Düşmanları, Cilt-I, Liberte Yayınları, Ankara 2008.
  • POPPER, Karl. Açık Toplum Düşmanları, Cilt-II, Liberte Yayınları, Ankara 2008.
  • POPPER, Karl. Özgürlüğün En Büyük Düşmanı Eşitlik-Yüzyılın Dersi, Plato Yayınları, İstanbul 2006.
  • SAİD, Edward W. Oryantalizm, Sömürgeciliğin Keşif Yolu, (Çev: Nezih Uzel), Pınar Yayınları, İstanbul 1982.
  • SERDAR, Ziyauddin. Thomas Kuhn ve Bilim Savaşları, Everest yayınları, İstanbul 2001.
  • ŞAYLAN, Gencay. Postmodernizm, İmge Kitabevi, Ankara 2002.
  • UZUN, Ertuğrul. “Doğuştan Suçlular”, Gün Işığı Dergisi, Temmuz-Ağustos 2003.
  • VOLK, Klaus. Grundkurs StPO, C.H. Beck Verlag, München 2005.
  • VON HEBEL, Herman. “An International Criminal Court-A Historical Perspective”, Reflections on the International Criminal Court, T.M.C. Asser Pres, The Hague 1999.
APA Karakehya H (2020). Popper ve Kuhn’un Görüşleri Bağlamında, Modern Bilgi Teorilerinin Eleştirisi ve Bu Eleştirilerin Geniş Anlamda Ceza Hukuku Alanındaki Yansımaları. , 1921 - 1939.
Chicago Karakehya Hakan Popper ve Kuhn’un Görüşleri Bağlamında, Modern Bilgi Teorilerinin Eleştirisi ve Bu Eleştirilerin Geniş Anlamda Ceza Hukuku Alanındaki Yansımaları. (2020): 1921 - 1939.
MLA Karakehya Hakan Popper ve Kuhn’un Görüşleri Bağlamında, Modern Bilgi Teorilerinin Eleştirisi ve Bu Eleştirilerin Geniş Anlamda Ceza Hukuku Alanındaki Yansımaları. , 2020, ss.1921 - 1939.
AMA Karakehya H Popper ve Kuhn’un Görüşleri Bağlamında, Modern Bilgi Teorilerinin Eleştirisi ve Bu Eleştirilerin Geniş Anlamda Ceza Hukuku Alanındaki Yansımaları. . 2020; 1921 - 1939.
Vancouver Karakehya H Popper ve Kuhn’un Görüşleri Bağlamında, Modern Bilgi Teorilerinin Eleştirisi ve Bu Eleştirilerin Geniş Anlamda Ceza Hukuku Alanındaki Yansımaları. . 2020; 1921 - 1939.
IEEE Karakehya H "Popper ve Kuhn’un Görüşleri Bağlamında, Modern Bilgi Teorilerinin Eleştirisi ve Bu Eleştirilerin Geniş Anlamda Ceza Hukuku Alanındaki Yansımaları." , ss.1921 - 1939, 2020.
ISNAD Karakehya, Hakan. "Popper ve Kuhn’un Görüşleri Bağlamında, Modern Bilgi Teorilerinin Eleştirisi ve Bu Eleştirilerin Geniş Anlamda Ceza Hukuku Alanındaki Yansımaları". (2020), 1921-1939.
APA Karakehya H (2020). Popper ve Kuhn’un Görüşleri Bağlamında, Modern Bilgi Teorilerinin Eleştirisi ve Bu Eleştirilerin Geniş Anlamda Ceza Hukuku Alanındaki Yansımaları. Çankaya Üniversitesi Hukuk Fakültesi Dergisi, 5(1), 1921 - 1939.
Chicago Karakehya Hakan Popper ve Kuhn’un Görüşleri Bağlamında, Modern Bilgi Teorilerinin Eleştirisi ve Bu Eleştirilerin Geniş Anlamda Ceza Hukuku Alanındaki Yansımaları. Çankaya Üniversitesi Hukuk Fakültesi Dergisi 5, no.1 (2020): 1921 - 1939.
MLA Karakehya Hakan Popper ve Kuhn’un Görüşleri Bağlamında, Modern Bilgi Teorilerinin Eleştirisi ve Bu Eleştirilerin Geniş Anlamda Ceza Hukuku Alanındaki Yansımaları. Çankaya Üniversitesi Hukuk Fakültesi Dergisi, vol.5, no.1, 2020, ss.1921 - 1939.
AMA Karakehya H Popper ve Kuhn’un Görüşleri Bağlamında, Modern Bilgi Teorilerinin Eleştirisi ve Bu Eleştirilerin Geniş Anlamda Ceza Hukuku Alanındaki Yansımaları. Çankaya Üniversitesi Hukuk Fakültesi Dergisi. 2020; 5(1): 1921 - 1939.
Vancouver Karakehya H Popper ve Kuhn’un Görüşleri Bağlamında, Modern Bilgi Teorilerinin Eleştirisi ve Bu Eleştirilerin Geniş Anlamda Ceza Hukuku Alanındaki Yansımaları. Çankaya Üniversitesi Hukuk Fakültesi Dergisi. 2020; 5(1): 1921 - 1939.
IEEE Karakehya H "Popper ve Kuhn’un Görüşleri Bağlamında, Modern Bilgi Teorilerinin Eleştirisi ve Bu Eleştirilerin Geniş Anlamda Ceza Hukuku Alanındaki Yansımaları." Çankaya Üniversitesi Hukuk Fakültesi Dergisi, 5, ss.1921 - 1939, 2020.
ISNAD Karakehya, Hakan. "Popper ve Kuhn’un Görüşleri Bağlamında, Modern Bilgi Teorilerinin Eleştirisi ve Bu Eleştirilerin Geniş Anlamda Ceza Hukuku Alanındaki Yansımaları". Çankaya Üniversitesi Hukuk Fakültesi Dergisi 5/1 (2020), 1921-1939.