Korona Virüsün Ekonomi ÜzerindekiOlumsuz Etkileri ile Mücadelede Alternatif Çözüm Önerileri

Yıl: 2020 Cilt: 1 Sayı: 465 Sayfa Aralığı: 68 - 85 Metin Dili: Türkçe İndeks Tarihi: 11-12-2020

Korona Virüsün Ekonomi ÜzerindekiOlumsuz Etkileri ile Mücadelede Alternatif Çözüm Önerileri

Öz:
İnsanoğlu virüsten Korona’mayınca, ekonomik ve sosyal hayat tüm dünyada ani bir duruş ilekarşılaştı. Bu duruş hem şirketleri, hem de tüketicileri derinden etkiledi. Bu zorluğu aşmak adınaküresel bazda tüm otoriteler seferberlik ilan etti. Faiz indirimleri, sınırsız likidite genişlemeleri,multi-trilyonlarca dolarlık devlet destekleri “yeni normal” olmaya başladı. Buna rağmen, krizin“bilinen bilinmeyenleri” nedeniyle yarınların bize ne getireceği biraz muamma... Elbette, virüs birgün kontrol altına alınacak. Ancak, neden olduğu tahribatı hafifletmek adına radikal nitelikte adım-lar atılması gerekiyor. Bu kapsamda şimdiye kadar bilinen tüm önlemler devreye sokuldu. Ancak,bilinmeyen bir tehlikeye karşın bilinen önlemler yeterli olabilecek mi? Türkiye ekonomisi bu krizene yazık ki bağışıklık sistemi zayıf yakalandı. 2018 yılı finansal türbülansının yol açtığı sorunlardaha yeni tedavi edilmiş ve ekonomik büyüme artıya geçmişti ki virüs tehdidi tüm kazanımları riskeattı. Üstelik, şirketler kesiminin bir bölümünün henüz nekahet safhasından çıkamamış olması, maruzkalınan riskin boyutunu bir nebze daha artırdı. Bu tehlike karşısında otoriteler birçok tedbiri hayatageçirdi, kriz yönetimine geçti. Virüs ile mücadelede sağlık açısından bakıldığı zaman birçok dünyaülkesine göre daha iyi koşuldayız. Ama, ekonomi ile ilgili aynı şeyleri söylememiz için henüz erken.Hiç şüphesiz, doğru adımları hızlı ve etkili bir şekilde atmamız halinde bu noktada da büyük kazanımsağlayacağımız aşikâr. Ancak, bunun için, tedbirlerimizi daha da artırıp bakış açımızı bütünü kap-sayacak şekilde genişletmemiz farz. Bu çalışmamızda, alternatif önlemlerin ne olabileceğine ilişkindetaylı bir şekilde çalıştık ve ortaya koyduğumuz fikirler yardımı ile ciddi anlamda başarılı olabi-leceğimize ikna olduk. İlk etapta, mevcut mekanizmalar üzerinden atılması gereken ilave tedbirleriinceledik ve uzun bir liste oluşturduk. Sonra, talepteki sert daralma karşısında ne yapılabileceğinianaliz ettik ve “helikopter paranın” A-La-Turca bir versiyonu üzerinde mutabık kaldık. Daha sonradikkatimizi reel sektörün rehabilitasyonuna çevirdik. Bu kapsamda, 2018 yılından itibaren atılanadımlara karşın reel sektörün rehabilitasyonunda neden başarı sağlayamadığımızı düşünüp ortayakapsamlı ve yenilikçi yönleri olan kurumsal bir öneri paketi koyduk. Bankaların inisiyatifine bıra-kılan ve kredi mekanizması üzerinden sağlanmaya çalışılan önlemlerin neden bugüne kadar tamanlamıyla hedeflenen başarıyı getirmediğini yorumladıktan sonra bize özgü hibrit öneri setini ma-saya yatırdık. Bu önerilerin planlı, eşgüdüm halinde, etkin ve hızlı şekilde uygulanması ile birçokaşamada önemli kazanımlar edinilecektir. Çözüme giden yol meşakkatli olsa da bu alternatif öneriseti ile güzel günlerin çok uzak olmadığı kanaatindeyiz.
Anahtar Kelime:

Belge Türü: Makale Makale Türü: Araştırma Makalesi Erişim Türü: Bibliyografik
APA Keresteci M, BİLEN C (2020). Korona Virüsün Ekonomi ÜzerindekiOlumsuz Etkileri ile Mücadelede Alternatif Çözüm Önerileri. , 68 - 85.
Chicago Keresteci Mehmet Fatih,BİLEN Cumhur İnan Korona Virüsün Ekonomi ÜzerindekiOlumsuz Etkileri ile Mücadelede Alternatif Çözüm Önerileri. (2020): 68 - 85.
MLA Keresteci Mehmet Fatih,BİLEN Cumhur İnan Korona Virüsün Ekonomi ÜzerindekiOlumsuz Etkileri ile Mücadelede Alternatif Çözüm Önerileri. , 2020, ss.68 - 85.
AMA Keresteci M,BİLEN C Korona Virüsün Ekonomi ÜzerindekiOlumsuz Etkileri ile Mücadelede Alternatif Çözüm Önerileri. . 2020; 68 - 85.
Vancouver Keresteci M,BİLEN C Korona Virüsün Ekonomi ÜzerindekiOlumsuz Etkileri ile Mücadelede Alternatif Çözüm Önerileri. . 2020; 68 - 85.
IEEE Keresteci M,BİLEN C "Korona Virüsün Ekonomi ÜzerindekiOlumsuz Etkileri ile Mücadelede Alternatif Çözüm Önerileri." , ss.68 - 85, 2020.
ISNAD Keresteci, Mehmet Fatih - BİLEN, Cumhur İnan. "Korona Virüsün Ekonomi ÜzerindekiOlumsuz Etkileri ile Mücadelede Alternatif Çözüm Önerileri". (2020), 68-85.
APA Keresteci M, BİLEN C (2020). Korona Virüsün Ekonomi ÜzerindekiOlumsuz Etkileri ile Mücadelede Alternatif Çözüm Önerileri. Vergi Dünyası Dergisi, 1(465), 68 - 85.
Chicago Keresteci Mehmet Fatih,BİLEN Cumhur İnan Korona Virüsün Ekonomi ÜzerindekiOlumsuz Etkileri ile Mücadelede Alternatif Çözüm Önerileri. Vergi Dünyası Dergisi 1, no.465 (2020): 68 - 85.
MLA Keresteci Mehmet Fatih,BİLEN Cumhur İnan Korona Virüsün Ekonomi ÜzerindekiOlumsuz Etkileri ile Mücadelede Alternatif Çözüm Önerileri. Vergi Dünyası Dergisi, vol.1, no.465, 2020, ss.68 - 85.
AMA Keresteci M,BİLEN C Korona Virüsün Ekonomi ÜzerindekiOlumsuz Etkileri ile Mücadelede Alternatif Çözüm Önerileri. Vergi Dünyası Dergisi. 2020; 1(465): 68 - 85.
Vancouver Keresteci M,BİLEN C Korona Virüsün Ekonomi ÜzerindekiOlumsuz Etkileri ile Mücadelede Alternatif Çözüm Önerileri. Vergi Dünyası Dergisi. 2020; 1(465): 68 - 85.
IEEE Keresteci M,BİLEN C "Korona Virüsün Ekonomi ÜzerindekiOlumsuz Etkileri ile Mücadelede Alternatif Çözüm Önerileri." Vergi Dünyası Dergisi, 1, ss.68 - 85, 2020.
ISNAD Keresteci, Mehmet Fatih - BİLEN, Cumhur İnan. "Korona Virüsün Ekonomi ÜzerindekiOlumsuz Etkileri ile Mücadelede Alternatif Çözüm Önerileri". Vergi Dünyası Dergisi 1/465 (2020), 68-85.