Bilişim Sistemine Girme Suçu BakımındanBilgisayarlarda, Bilgisayar Programlarında ve Kütüklerinde Arama Kopyalama Elkoyma Koruma Tedbiri

Yıl: 2018 Cilt: 0 Sayı: 37 Sayfa Aralığı: 49 - 86 Metin Dili: Türkçe İndeks Tarihi: 12-12-2020

Bilişim Sistemine Girme Suçu BakımındanBilgisayarlarda, Bilgisayar Programlarında ve Kütüklerinde Arama Kopyalama Elkoyma Koruma Tedbiri

Öz:
Teknolojinin gelişmesiyle birlikte, bilgisayar suçları olarak da ifade edilen bilişim suçları, ceza hukukunu oldukça meşgul eden bir alan haline gelmiştir. Zira bilişim sistemine girmek veya orada kalmak başlı başına kanun koyu-cunun yasakladığı bir fiil olarak ortaya çıkmaktayken, bazı suç tiplerinin de bilişim sistemlerinin kullanılması suretiyle işlenmesi yine kanun koyucu tara-fından cezalandırılabilir nitelikte fiiller olarak öngörülmüştür. Çalışmada öncelikle 5237 sayılı Türk Ceza Kanunu’nun (TCK) 243. mad-desinde düzenlenmiş olan “Bilişim Sistemine Girme” suçu karşılaştırmalı hukuk kapsamında ele alınacaktır. Bu kapsamda bilişim sistemi kavramına açıklık getirilmeye çalışılacak ve TCK bağlamında suçun oluşabilmesi için suçun konusunun arz ettiği özellikler ele alınacaktır. Çalışmada bir diğer amaç, 5271 sayılı Ceza Muhakemesi Kanunu’nun (CMK) 134. maddesi kapsamında düzenlenen “bilgisayarlarda, bilgisayar programlarında ve kütüklerinde arama, kopyalama ve el koyma” koruma tedbiri ile TCK’nun 243. maddesinde düzenlenmiş olan “Bilişim Sistemine Girme” suçu arasındaki ilişkiye Yargıtay kararları ışığında değinmektir.
Anahtar Kelime:

Belge Türü: Makale Makale Türü: Araştırma Makalesi Erişim Türü: Erişime Açık
APA Apis Ö (2018). Bilişim Sistemine Girme Suçu BakımındanBilgisayarlarda, Bilgisayar Programlarında ve Kütüklerinde Arama Kopyalama Elkoyma Koruma Tedbiri. , 49 - 86.
Chicago Apis Özge Bilişim Sistemine Girme Suçu BakımındanBilgisayarlarda, Bilgisayar Programlarında ve Kütüklerinde Arama Kopyalama Elkoyma Koruma Tedbiri. (2018): 49 - 86.
MLA Apis Özge Bilişim Sistemine Girme Suçu BakımındanBilgisayarlarda, Bilgisayar Programlarında ve Kütüklerinde Arama Kopyalama Elkoyma Koruma Tedbiri. , 2018, ss.49 - 86.
AMA Apis Ö Bilişim Sistemine Girme Suçu BakımındanBilgisayarlarda, Bilgisayar Programlarında ve Kütüklerinde Arama Kopyalama Elkoyma Koruma Tedbiri. . 2018; 49 - 86.
Vancouver Apis Ö Bilişim Sistemine Girme Suçu BakımındanBilgisayarlarda, Bilgisayar Programlarında ve Kütüklerinde Arama Kopyalama Elkoyma Koruma Tedbiri. . 2018; 49 - 86.
IEEE Apis Ö "Bilişim Sistemine Girme Suçu BakımındanBilgisayarlarda, Bilgisayar Programlarında ve Kütüklerinde Arama Kopyalama Elkoyma Koruma Tedbiri." , ss.49 - 86, 2018.
ISNAD Apis, Özge. "Bilişim Sistemine Girme Suçu BakımındanBilgisayarlarda, Bilgisayar Programlarında ve Kütüklerinde Arama Kopyalama Elkoyma Koruma Tedbiri". (2018), 49-86.
APA Apis Ö (2018). Bilişim Sistemine Girme Suçu BakımındanBilgisayarlarda, Bilgisayar Programlarında ve Kütüklerinde Arama Kopyalama Elkoyma Koruma Tedbiri. YASAMA DERGİSİ, 0(37), 49 - 86.
Chicago Apis Özge Bilişim Sistemine Girme Suçu BakımındanBilgisayarlarda, Bilgisayar Programlarında ve Kütüklerinde Arama Kopyalama Elkoyma Koruma Tedbiri. YASAMA DERGİSİ 0, no.37 (2018): 49 - 86.
MLA Apis Özge Bilişim Sistemine Girme Suçu BakımındanBilgisayarlarda, Bilgisayar Programlarında ve Kütüklerinde Arama Kopyalama Elkoyma Koruma Tedbiri. YASAMA DERGİSİ, vol.0, no.37, 2018, ss.49 - 86.
AMA Apis Ö Bilişim Sistemine Girme Suçu BakımındanBilgisayarlarda, Bilgisayar Programlarında ve Kütüklerinde Arama Kopyalama Elkoyma Koruma Tedbiri. YASAMA DERGİSİ. 2018; 0(37): 49 - 86.
Vancouver Apis Ö Bilişim Sistemine Girme Suçu BakımındanBilgisayarlarda, Bilgisayar Programlarında ve Kütüklerinde Arama Kopyalama Elkoyma Koruma Tedbiri. YASAMA DERGİSİ. 2018; 0(37): 49 - 86.
IEEE Apis Ö "Bilişim Sistemine Girme Suçu BakımındanBilgisayarlarda, Bilgisayar Programlarında ve Kütüklerinde Arama Kopyalama Elkoyma Koruma Tedbiri." YASAMA DERGİSİ, 0, ss.49 - 86, 2018.
ISNAD Apis, Özge. "Bilişim Sistemine Girme Suçu BakımındanBilgisayarlarda, Bilgisayar Programlarında ve Kütüklerinde Arama Kopyalama Elkoyma Koruma Tedbiri". YASAMA DERGİSİ 37 (2018), 49-86.