Yıl: 2004 Cilt: 10 Sayı: 37 Sayfa Aralığı: 8 - 25 Metin Dili: Türkçe İndeks Tarihi: 29-07-2022

Psikolojik Danışmanların İdeal Özellikleri ile Yılgınlık Düzeylerinin Karşılaştırması

Öz:
Bu araştırma, Dershaneler, Özel-Devlet liseleri ile ilköğretim okullarında çalışan psikolojik danışmanların kendi-ideal özellikleri arasındaki farkla, yılgınlık düzeylerini karşılaştırmak amacıyla gerçekleştirilmiştir. Araştırmanın örneklemini, İstanbul ilindeki dershaneler, özel- devlet liseleri ve ilköğretim okullarında çalışan 110 Psikolojik Danışman oluşturmuştur. Araştırmada veri toplama araçları olarak, "Danışmanların İdeal Özellikleri Envanteri", "Maslach Tükenmişlik (Yılgınlık) Ölçeği" ve "Bilgi Toplama Formu" kullanılmıştır. Verilerin analizinde Pearson-Moment Korelasyon Katsayısı ve bağımsız grup t-testi tekniklerinden yararlanılmıştır. Yapılan araştırma sonucunda, yılgınlık ve danışmanların kendi-ideal fark puanları arasındaki ilişkiye bakıldığında, Dışa dönük, İletişim Kurabilen, Kendisiyle Barışık, Pratik, Rahat, Sabırlı, Sevecen Olma özellikleriyle tükenmişlik (Yılgınlık) ölçeğinin tüm boyutları arasında ters yönde ilişki bulunduğu saptanmıştır.
Anahtar Kelime: okul psikolojik danışmanlığı karşılaştırmalı analiz psikolojik danışmanlık tükenmişlik karşılaştırmalı araştırma

Konular: İletişim Sosyal Çalışma Eğitim, Eğitim Araştırmaları Sosyoloji Psikoloji Davranış Bilimleri

A Comperative Study of Ideal Characteristics and Burnout Level of Counselors

Öz:
In this study, the comparison between burnout level and ideal characteristics of school counselors who works in public, private schools and courses for preparing to university entrance exam was aimed. The sample of the study consists of 110-school counselor who works in public, private schools and courses for preparing to university entrance exam in Istanbul, "Scale of Ideal Characteristics of Counselors", "Masclah Burn-out Scale" and "information form" was used for data collection. Pearson-Moment Coefficient Correlation Techniques and t-test were employed to analyze the data. The results of the study indicated that, there was a negative correlation between the characteristics of counselor's like extroversion, communication with others, to be one's self peaceful, to be practical, to be comfort, to be patient, to be lovely and the all subscales of the burn-out scale.
Anahtar Kelime: comparative research school counseling comparative analysis psychological counseling burnout

Konular: İletişim Sosyal Çalışma Eğitim, Eğitim Araştırmaları Sosyoloji Psikoloji Davranış Bilimleri
Belge Türü: Makale Makale Türü: Araştırma Makalesi Erişim Türü: Bibliyografik
  • Boles, J., Dean, D., Ricks, J. ve Wang, J. (2000). The Dimensionality of the Masclah Burnout Inventory Across Small Business Owners and Educators. Journal of Vocational Behavior, 56, 12-34.
  • Ceyhan, E. (2000). Mesleki Sorun Düzeyleri Farklı Okul Rehber Öğretmenlerinin Kişisel Ve Sosyal Uyum Düzeylerinin İncelenmesi. Türk Psikolojik Danışma ve Rehberlik Dergisi, 11(13), 45-55
  • Corey, C. (1977). Theory and Practice of Counseling and Psychotherapy, California: Books/Cole Publishing.
  • Çiftçi, N. (1991). Danışmanların İdeal Özellikleri. Yayınlanmamış Yüksek Lisans Tezi. Marmara Üniversitesi: Sosyal Bilimler Enstitüsü, İstanbul.
  • Çıtak, G. (1998). Hemşirelik Yüksek Okulu Öğretim Elemanlarının Empatik Beceri ve Tükenmişlik Düzeylerinin Belirlenmesi. Yayınlanmamış Yüksek Lisans Tezi. Hacettepe Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü, Ankara.
  • Demir, Ş. (1998). Orta Öğretim Kurumlarında Görev Yapan Rehber Öğretmenlerin İş Doyumları. Yayınlanmamış Yüksek Lisans Tezi, Ankara Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, Ankara.
  • Dursun, S. (2000). Öğretmenlerde Tükenmişlik ve Yükleme Biçimi, Cinsiyet, Eğitim Düzeyi ve Hizmet Süresi Değişkenleri Arasındaki Yordayıcı İlişkilerin İncelenmesi. Yayınlanmamış Yüksek Lisans Tezi, K.T.Ü. Sosyal Bilimler Enstitüsü, Trabzon.
  • Erdemli- Ülküsel, N. (1993). Rehberlik ve Araştırma Merkezleri, Devlet Liseleri ve Özel Liselerde Çalışan Öğretmenlerin Durum Saptaması. Yayınlanmamış Yüksek Lisans Tezi, İstanbul Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, İstanbul.
  • Farber, B.A. (1991). Crisis in Education: Stress and Burnout in the American Teacher. San Franscisco: Jossey-Bass.
  • Huberman, N. (1993). Burn out in teaching careers. European Education, 25(3), 47-70.
  • lacovides, A., Fountoulakis, K.N., Kaprinis, S. ve Kaprinis, G. (2003). The Relationship Between Job Stress, Burnout and Clinical Depression. Journal of Affective Disorders, 75, 209-221.
  • Kınalı, G. (2000). Resmi Ve Özel Okullardaki Okul Danışmanlarının İş Tatminleri. Yayınlanmamış Yüksek Lisans Tezi, İstanbul Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, İstanbul
  • Kreitner, R., Kinicki, A. (1989). Organizational behavior. NY: Richard ü. Irwin.
  • Kuzgun, Y. (1991). Rehberlik ve Psikolojik Danışma. Ankara: ÖSYM Yayınları.
  • Lichtenstein, G., McLaughlin, M., ve Knudsen, J. (1991). Teacher empowerment and professional knowladge..CA:Stanford Universityj Center for Educational Policy Research.
  • Maslach, C., Jackson S. E. (1981) . The measurement of experinced burnout. Journal of Occupational Behaviour, 2,99-113
  • Muslu- Köseoğlu, S. (1994). Psikolojik Danışmanların Empatik Becerilerinin Ve Kişilik Özelliklerinin İncelenmesi. Yayınlanmamış Yüksek Lisans Tezi, Marmara Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, İstanbul.
  • Torun, A. (1995). Tükenmişlik, Aile Yapısı ve Sosyal Destek İlişkileri Üzerine Bir İnceleme. Yayınlanmamış Doktora Tezi, Marmara Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, İstanbul.
  • Tümkaya, S. (1996). Öğretmenlerdeki Tükenmişlik Görülen Psikolojik Belirtiler ve Başa Çıkma Davranışları. Yayınlanmamış Doktora Tezi, Çukurova Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü.
  • Tümkaya, S. (1999) "Öğretmenlerin Tükenmişlik Düzeyleri ve Kullandıkları Başa Çıkma Davranışları". -Türk Psikolojik Danışma ve Rehberlik Dergisi, II (11), 26-36.
  • Tümkaya, S. (2001) Denetim Odakları Farklı İlkokul Öğretmenlerinin Bazı Değişkenlere Göre Tükenmişlikleri. Türk Psikolojik Danışma ve Rehberlik Dergisi, 11(15), 29-40.
  • Örmen, U. (1993.) Tükenmişlik Duygusu Ve Yöneticiler Üzerinde Bir Uygulama. Yayınlanmamış Yüksek Lisans Tezi. Marmara Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, İstanbul.
  • Özer, R. (1998). Okul Danışmanlarında Tükenmişlik Düzeyi, Nedenleri ve Çeşitli Değişkenlere Göre İncelenmesi. Yayınlanmamış Yüksek Lisans Tezi, K.T.Ü. Sosyal Bilimler Enstitüsü, Trabzon.
  • Sucuoğlu, B., Kuloğlu, N. (1996). Özürlü Çocuklarla Çalışan Öğretmenlerde Tükenmişliğin Değerlendirilmesi. Türk Psikoloji Dergisi, 10 (36), 44-60.
APA Özabacı N, İŞMEN A, YILDIZ S (2004). Psikolojik Danışmanların İdeal Özellikleri ile Yılgınlık Düzeylerinin Karşılaştırması. , 8 - 25.
Chicago Özabacı Nilüfer,İŞMEN A. Esra,YILDIZ S. Armağan Psikolojik Danışmanların İdeal Özellikleri ile Yılgınlık Düzeylerinin Karşılaştırması. (2004): 8 - 25.
MLA Özabacı Nilüfer,İŞMEN A. Esra,YILDIZ S. Armağan Psikolojik Danışmanların İdeal Özellikleri ile Yılgınlık Düzeylerinin Karşılaştırması. , 2004, ss.8 - 25.
AMA Özabacı N,İŞMEN A,YILDIZ S Psikolojik Danışmanların İdeal Özellikleri ile Yılgınlık Düzeylerinin Karşılaştırması. . 2004; 8 - 25.
Vancouver Özabacı N,İŞMEN A,YILDIZ S Psikolojik Danışmanların İdeal Özellikleri ile Yılgınlık Düzeylerinin Karşılaştırması. . 2004; 8 - 25.
IEEE Özabacı N,İŞMEN A,YILDIZ S "Psikolojik Danışmanların İdeal Özellikleri ile Yılgınlık Düzeylerinin Karşılaştırması." , ss.8 - 25, 2004.
ISNAD Özabacı, Nilüfer vd. "Psikolojik Danışmanların İdeal Özellikleri ile Yılgınlık Düzeylerinin Karşılaştırması". (2004), 8-25.
APA Özabacı N, İŞMEN A, YILDIZ S (2004). Psikolojik Danışmanların İdeal Özellikleri ile Yılgınlık Düzeylerinin Karşılaştırması. Kuram ve Uygulamada Eğitim Yönetimi, 10(37), 8 - 25.
Chicago Özabacı Nilüfer,İŞMEN A. Esra,YILDIZ S. Armağan Psikolojik Danışmanların İdeal Özellikleri ile Yılgınlık Düzeylerinin Karşılaştırması. Kuram ve Uygulamada Eğitim Yönetimi 10, no.37 (2004): 8 - 25.
MLA Özabacı Nilüfer,İŞMEN A. Esra,YILDIZ S. Armağan Psikolojik Danışmanların İdeal Özellikleri ile Yılgınlık Düzeylerinin Karşılaştırması. Kuram ve Uygulamada Eğitim Yönetimi, vol.10, no.37, 2004, ss.8 - 25.
AMA Özabacı N,İŞMEN A,YILDIZ S Psikolojik Danışmanların İdeal Özellikleri ile Yılgınlık Düzeylerinin Karşılaştırması. Kuram ve Uygulamada Eğitim Yönetimi. 2004; 10(37): 8 - 25.
Vancouver Özabacı N,İŞMEN A,YILDIZ S Psikolojik Danışmanların İdeal Özellikleri ile Yılgınlık Düzeylerinin Karşılaştırması. Kuram ve Uygulamada Eğitim Yönetimi. 2004; 10(37): 8 - 25.
IEEE Özabacı N,İŞMEN A,YILDIZ S "Psikolojik Danışmanların İdeal Özellikleri ile Yılgınlık Düzeylerinin Karşılaştırması." Kuram ve Uygulamada Eğitim Yönetimi, 10, ss.8 - 25, 2004.
ISNAD Özabacı, Nilüfer vd. "Psikolojik Danışmanların İdeal Özellikleri ile Yılgınlık Düzeylerinin Karşılaştırması". Kuram ve Uygulamada Eğitim Yönetimi 10/37 (2004), 8-25.