Yıl: 1996 Cilt: 43 Sayı: 1 Sayfa Aralığı: 53 - 59 Metin Dili: Türkçe İndeks Tarihi: 29-07-2022

Süt sığırlarının süt ve kan serumlarında enzootik sığır löykozuna (EBL) karşı antikor varlığının Enzyme Linked Immunosorbent Assay (ELISA)ve agar jel immunodiffuzyon (AGID) testi ile araştırılması

Öz:
Bu araştırmada, Türkiye'nin değişik yerlerinde kamuya ait 9 süt sığırcılığı işletmesinde bulunan 2-11 yaş arasındaki 409 sığırdan alınan kan serumları AGID, süt örnekleri ELISA testi kullanılarak BLV spesifik antikorları yönünden kontrol edildi. Kontrol edilen toplam 409 süt sığırından 31 (%7.6) adeti AGID testi ile, 59 (%14.4) adeti ELISA Testi ile EBL enfeksiyonu yönünden pozitif bulundu. Süt örneklerinde ELISA ve kan serumu örneklerinde AGID testi ile 29 sığırda ortak pozitiflik saptandı. Kan serumlarında AGID testi ile antikor saptanamayan 30 sığıra ait süt örneklerinde ELISA testi sonucunda, süt örneklerinde antikor sap¬tanamayan 2 sığıra ait kan serumlarında AGID testi sonucunda BLV spesifik antikorların varlığı belirlendi. Kontrol edilen 9 sürüden 4 (%44.4) adetinde ve 409 süt sığırından 61 (%14.9) adetinde EBL enfeksiyonunun varlığı saptandı. Sürülerdeki seropozitiflik oranı %12.1-49.1. olarak belirlendi.Bu çalışmada, EBL enfeksiyonunun teşhisinde referenz yöntem olarak kuh lanılan kan serumlarının AGID testi ile kontroluna oranla, süt örneklerinin ELISA testi ile kontrolünün daha duyarlı olduğu belirlendi. Bu araştırmadan elde edilen verilerin daha önce yapılan çalışmalar ile karşılaştırılması sonucunda EBL enfeksiyonunun eradikasyonu yönünden sürülerde 6 aylık aralıklarla yapılan test sonucunda pozitiflerin elimine edilmesi önerildi.
Anahtar Kelime: sığır teşhis immündiffüzyon testleri sığır löykozu serum süt sığır hastalıkları ELISA

Konular: Mikrobiyoloji Viroloji Enfeksiyon Hastalıkları Veterinerlik

The investigation of bovine leucosis virus (BLV) specific antibodies in milk and serum samples from dairy cattle using enzyme linked immunosorbent assay (ELISA)and agar jel immunodiffusion (AGID)test

Öz:
Four hundred and nine sera and milk samples were collected from 9 milk cattle farms in different regions of Turkey and were tested against enzootic bovine leucosis infection. Of 409 sera and milk samples, 31 (7.6 %) were found to be seropositive by AGID test and 59 (14.4%) were found to be positive by ELISA. Sera and milk samples obtained from29 cattle were positive for BLV specific antibodies both AGID and ELISA. 30 cattle were found to be positive only by ELISA on milk samples and 2 cattle were found to be positive only by AGID test on sera for EBL infection. Of the 9 herds surveyed, 4 (44.4%) were observed a flock in which contain the animals have antibody againts EBL infection. Positive rates were detected as 12-49% in affected herds. The results of this investigation showed that ELISA on milk samples is sensitive than AGID test on sera for EBL infection diagnosis. The other result of this study is that EBL infection is high prevalence in some farms. And hence it is recommended to investigate dairy cattle in six months intervals and to eliminate seropositive animals from the farms.
Anahtar Kelime: bovine leukosis serum milk cattle diseases ELISA cattle diagnosis immunodiffusion tests

Konular: Mikrobiyoloji Viroloji Enfeksiyon Hastalıkları Veterinerlik
Belge Türü: Makale Makale Türü: Araştırma Makalesi Erişim Türü: Erişime Açık
APA AKÇA Y, ALKAN F, BİLGE S, KARAOĞLU T, ÖZKUL A, BURGU A, KAADEN O (1996). Süt sığırlarının süt ve kan serumlarında enzootik sığır löykozuna (EBL) karşı antikor varlığının Enzyme Linked Immunosorbent Assay (ELISA)ve agar jel immunodiffuzyon (AGID) testi ile araştırılması. , 53 - 59.
Chicago AKÇA Y.,ALKAN F.,BİLGE S.,KARAOĞLU T.,ÖZKUL A.,BURGU A.,KAADEN O.R Süt sığırlarının süt ve kan serumlarında enzootik sığır löykozuna (EBL) karşı antikor varlığının Enzyme Linked Immunosorbent Assay (ELISA)ve agar jel immunodiffuzyon (AGID) testi ile araştırılması. (1996): 53 - 59.
MLA AKÇA Y.,ALKAN F.,BİLGE S.,KARAOĞLU T.,ÖZKUL A.,BURGU A.,KAADEN O.R Süt sığırlarının süt ve kan serumlarında enzootik sığır löykozuna (EBL) karşı antikor varlığının Enzyme Linked Immunosorbent Assay (ELISA)ve agar jel immunodiffuzyon (AGID) testi ile araştırılması. , 1996, ss.53 - 59.
AMA AKÇA Y,ALKAN F,BİLGE S,KARAOĞLU T,ÖZKUL A,BURGU A,KAADEN O Süt sığırlarının süt ve kan serumlarında enzootik sığır löykozuna (EBL) karşı antikor varlığının Enzyme Linked Immunosorbent Assay (ELISA)ve agar jel immunodiffuzyon (AGID) testi ile araştırılması. . 1996; 53 - 59.
Vancouver AKÇA Y,ALKAN F,BİLGE S,KARAOĞLU T,ÖZKUL A,BURGU A,KAADEN O Süt sığırlarının süt ve kan serumlarında enzootik sığır löykozuna (EBL) karşı antikor varlığının Enzyme Linked Immunosorbent Assay (ELISA)ve agar jel immunodiffuzyon (AGID) testi ile araştırılması. . 1996; 53 - 59.
IEEE AKÇA Y,ALKAN F,BİLGE S,KARAOĞLU T,ÖZKUL A,BURGU A,KAADEN O "Süt sığırlarının süt ve kan serumlarında enzootik sığır löykozuna (EBL) karşı antikor varlığının Enzyme Linked Immunosorbent Assay (ELISA)ve agar jel immunodiffuzyon (AGID) testi ile araştırılması." , ss.53 - 59, 1996.
ISNAD AKÇA, Y. vd. "Süt sığırlarının süt ve kan serumlarında enzootik sığır löykozuna (EBL) karşı antikor varlığının Enzyme Linked Immunosorbent Assay (ELISA)ve agar jel immunodiffuzyon (AGID) testi ile araştırılması". (1996), 53-59.
APA AKÇA Y, ALKAN F, BİLGE S, KARAOĞLU T, ÖZKUL A, BURGU A, KAADEN O (1996). Süt sığırlarının süt ve kan serumlarında enzootik sığır löykozuna (EBL) karşı antikor varlığının Enzyme Linked Immunosorbent Assay (ELISA)ve agar jel immunodiffuzyon (AGID) testi ile araştırılması. Ankara Üniversitesi Veteriner Fakültesi Dergisi, 43(1), 53 - 59.
Chicago AKÇA Y.,ALKAN F.,BİLGE S.,KARAOĞLU T.,ÖZKUL A.,BURGU A.,KAADEN O.R Süt sığırlarının süt ve kan serumlarında enzootik sığır löykozuna (EBL) karşı antikor varlığının Enzyme Linked Immunosorbent Assay (ELISA)ve agar jel immunodiffuzyon (AGID) testi ile araştırılması. Ankara Üniversitesi Veteriner Fakültesi Dergisi 43, no.1 (1996): 53 - 59.
MLA AKÇA Y.,ALKAN F.,BİLGE S.,KARAOĞLU T.,ÖZKUL A.,BURGU A.,KAADEN O.R Süt sığırlarının süt ve kan serumlarında enzootik sığır löykozuna (EBL) karşı antikor varlığının Enzyme Linked Immunosorbent Assay (ELISA)ve agar jel immunodiffuzyon (AGID) testi ile araştırılması. Ankara Üniversitesi Veteriner Fakültesi Dergisi, vol.43, no.1, 1996, ss.53 - 59.
AMA AKÇA Y,ALKAN F,BİLGE S,KARAOĞLU T,ÖZKUL A,BURGU A,KAADEN O Süt sığırlarının süt ve kan serumlarında enzootik sığır löykozuna (EBL) karşı antikor varlığının Enzyme Linked Immunosorbent Assay (ELISA)ve agar jel immunodiffuzyon (AGID) testi ile araştırılması. Ankara Üniversitesi Veteriner Fakültesi Dergisi. 1996; 43(1): 53 - 59.
Vancouver AKÇA Y,ALKAN F,BİLGE S,KARAOĞLU T,ÖZKUL A,BURGU A,KAADEN O Süt sığırlarının süt ve kan serumlarında enzootik sığır löykozuna (EBL) karşı antikor varlığının Enzyme Linked Immunosorbent Assay (ELISA)ve agar jel immunodiffuzyon (AGID) testi ile araştırılması. Ankara Üniversitesi Veteriner Fakültesi Dergisi. 1996; 43(1): 53 - 59.
IEEE AKÇA Y,ALKAN F,BİLGE S,KARAOĞLU T,ÖZKUL A,BURGU A,KAADEN O "Süt sığırlarının süt ve kan serumlarında enzootik sığır löykozuna (EBL) karşı antikor varlığının Enzyme Linked Immunosorbent Assay (ELISA)ve agar jel immunodiffuzyon (AGID) testi ile araştırılması." Ankara Üniversitesi Veteriner Fakültesi Dergisi, 43, ss.53 - 59, 1996.
ISNAD AKÇA, Y. vd. "Süt sığırlarının süt ve kan serumlarında enzootik sığır löykozuna (EBL) karşı antikor varlığının Enzyme Linked Immunosorbent Assay (ELISA)ve agar jel immunodiffuzyon (AGID) testi ile araştırılması". Ankara Üniversitesi Veteriner Fakültesi Dergisi 43/1 (1996), 53-59.