Yıl: 1996 Cilt: 10 Sayı: 2 Sayfa Aralığı: 153 - 157 Metin Dili: Türkçe İndeks Tarihi: 29-07-2022

Yeni Zellanda Tavşanlarında A.iliaca interna ve dalları üzerinde makroanatomik bir çalışma

Öz:
A. iliaca communis, a.iliaca interna ve a.iliaca externa'ya ayrılır. A.iliaca interna, pelvis boşluğunun dorsal duvarına paralel olarak ilerler. Orjininden hemen sonra a. umbilicalis'i verir. A. iliaca interna, n. ischiadicus hizasına geldiğinde a. ischiadica adını alır. A. ischiadica, a. plutea caudalis'e ve a. pudendointerna'ya ayrılır. A. obturatoria, a.iliaca interna'dan çıkar ve a. profunda femoris'in bir dalı olan r. obturatorius ile ağızlasın A.pudenda interna a.iliaca interna'nın bir uç dalıdır. Bu arterden,a.urethralis, a.perinealis ventralis ve a.clitoridis çıkar.
Anahtar Kelime: tavşan atardamarlar anatomi

Konular: Veterinerlik

The macroanatomical investigations on the internal iliac artery in New Zelland Rabbits

Öz:
Purpose of this study was made to investigate the arteriel blood supply of pelvic and tail regions in New Zelland Rabbits. The common iliac artery divides into two branches, the external iliac and internal iliac artery. Internal iliac artery is smaller, in medially located and directed backward on the dorsal wall of the pelvis branch, where it divergens from external iliac,it vessel gives off the umblical artery. Internal iliac artery appears in the greater ischiatic notch, continues as the siatic artery. It passes backward to the dorsal surface of the superior ramus of the ischium, where it divides into lateral caudal and internal pudental branches. The gluteal cranial artery arises from the internal iliac artery. The obturator artery arises as a thick vessel from the internal iliac artery. The obturator artery leaves the pelvic cavity to anastomose with the r. obturatorius of the deep femoral artery. The internal pudental artery is the terminal branch of the internal iliac artery and it gives off, a. urethralis, a. perinealis ventraüs and a. clitoridis.
Anahtar Kelime: anatomy rabbits arteries

Konular: Veterinerlik
Belge Türü: Makale Makale Türü: Araştırma Makalesi Erişim Türü: Erişime Açık
0
0
0
APA NUR H, KARADAĞ H, ARI H, ÖZDOĞRU Z, AKSOY G (1996). Yeni Zellanda Tavşanlarında A.iliaca interna ve dalları üzerinde makroanatomik bir çalışma. , 153 - 157.
Chicago NUR Hakkı İ.,KARADAĞ Hüseyin,ARI Hüseyin H.,ÖZDOĞRU Zekeriya,AKSOY GÜRSOY Yeni Zellanda Tavşanlarında A.iliaca interna ve dalları üzerinde makroanatomik bir çalışma. (1996): 153 - 157.
MLA NUR Hakkı İ.,KARADAĞ Hüseyin,ARI Hüseyin H.,ÖZDOĞRU Zekeriya,AKSOY GÜRSOY Yeni Zellanda Tavşanlarında A.iliaca interna ve dalları üzerinde makroanatomik bir çalışma. , 1996, ss.153 - 157.
AMA NUR H,KARADAĞ H,ARI H,ÖZDOĞRU Z,AKSOY G Yeni Zellanda Tavşanlarında A.iliaca interna ve dalları üzerinde makroanatomik bir çalışma. . 1996; 153 - 157.
Vancouver NUR H,KARADAĞ H,ARI H,ÖZDOĞRU Z,AKSOY G Yeni Zellanda Tavşanlarında A.iliaca interna ve dalları üzerinde makroanatomik bir çalışma. . 1996; 153 - 157.
IEEE NUR H,KARADAĞ H,ARI H,ÖZDOĞRU Z,AKSOY G "Yeni Zellanda Tavşanlarında A.iliaca interna ve dalları üzerinde makroanatomik bir çalışma." , ss.153 - 157, 1996.
ISNAD NUR, Hakkı İ. vd. "Yeni Zellanda Tavşanlarında A.iliaca interna ve dalları üzerinde makroanatomik bir çalışma". (1996), 153-157.
APA NUR H, KARADAĞ H, ARI H, ÖZDOĞRU Z, AKSOY G (1996). Yeni Zellanda Tavşanlarında A.iliaca interna ve dalları üzerinde makroanatomik bir çalışma. Fırat Üniversitesi Sağlık Bilimleri Dergisi, 10(2), 153 - 157.
Chicago NUR Hakkı İ.,KARADAĞ Hüseyin,ARI Hüseyin H.,ÖZDOĞRU Zekeriya,AKSOY GÜRSOY Yeni Zellanda Tavşanlarında A.iliaca interna ve dalları üzerinde makroanatomik bir çalışma. Fırat Üniversitesi Sağlık Bilimleri Dergisi 10, no.2 (1996): 153 - 157.
MLA NUR Hakkı İ.,KARADAĞ Hüseyin,ARI Hüseyin H.,ÖZDOĞRU Zekeriya,AKSOY GÜRSOY Yeni Zellanda Tavşanlarında A.iliaca interna ve dalları üzerinde makroanatomik bir çalışma. Fırat Üniversitesi Sağlık Bilimleri Dergisi, vol.10, no.2, 1996, ss.153 - 157.
AMA NUR H,KARADAĞ H,ARI H,ÖZDOĞRU Z,AKSOY G Yeni Zellanda Tavşanlarında A.iliaca interna ve dalları üzerinde makroanatomik bir çalışma. Fırat Üniversitesi Sağlık Bilimleri Dergisi. 1996; 10(2): 153 - 157.
Vancouver NUR H,KARADAĞ H,ARI H,ÖZDOĞRU Z,AKSOY G Yeni Zellanda Tavşanlarında A.iliaca interna ve dalları üzerinde makroanatomik bir çalışma. Fırat Üniversitesi Sağlık Bilimleri Dergisi. 1996; 10(2): 153 - 157.
IEEE NUR H,KARADAĞ H,ARI H,ÖZDOĞRU Z,AKSOY G "Yeni Zellanda Tavşanlarında A.iliaca interna ve dalları üzerinde makroanatomik bir çalışma." Fırat Üniversitesi Sağlık Bilimleri Dergisi, 10, ss.153 - 157, 1996.
ISNAD NUR, Hakkı İ. vd. "Yeni Zellanda Tavşanlarında A.iliaca interna ve dalları üzerinde makroanatomik bir çalışma". Fırat Üniversitesi Sağlık Bilimleri Dergisi 10/2 (1996), 153-157.