Yıl: 2020 Cilt: 11 Sayı: Ek Sayfa Aralığı: 183 - 193 Metin Dili: Türkçe İndeks Tarihi: 05-03-2021

Bebeklerin Sağlığı ve Gelişimi ile ilgili Geleneksel Uygulamalar

Öz:
Annelerin bebek sağlığı ve gelişimi ile ilgili geleneksel uygulamalarda bulundukları bilinmektedir. Bu uygulamalar şehirden şehredeğişmekte, kültür doğrultusunda şekillenmektedir. Bu durum çocuk gelişimi ve sağlığı alanında çalışan pek çok disiplini yakındanilgilendirmektedir. Çünkü bebeklere doğru müdahalelerde bulunma ve annelerin bu müdahalelerinin nedenlerini anlama ve rehberliketme noktasında annelerin bebeklerin sağlığı ve gelişimi ile ilgili uygulamalarının belirlenmesi önemli görülmektedir. Araştırmadaannelerin bebeklerinin bakımı, hastalıklardan korunması ve sağlıklı olması için yaptıkları geleneksel uygulamaların belirlenmesi vegeleneksel uygulamaları ile yaş, çocuk sayısı, öğrenim düzeyi, çalışma durumu, eşin ailesiyle birlikte yaşama durumu ve bilgikaynakları arasındaki ilişkinin incelenmesi amaçlanmıştır. Araştırmaya Erzincan Binali Yıldırım Üniversitesi’nde öğrenim gören, Doğuve Güneydoğu Anadolu Bölgesindeki illerde yaşayan öğrenciler aracılığıyla ulaşılan 230 anne dahil edilmiştir. Araştırmada veritoplama aracı olarak araştırmacılar tarafından geliştirilen Anket Formu kullanılmıştır. Anket Formunda annelerin bebeklerinin sağlığınınkorunması ve gelişiminin desteklenmesi ve hastalıkların tedavisinde yaptıkları uygulamalar gibi konularda geleneksel uygulama veinanışlarının neler olduğunu belirlemeye yönelik sorular yer almaktadır. Bulgular: Araştırmadan elde edilen bulgular incelendiğindeannelerin bebeklerin bakımı konusundaki geleneksel uygulamalara yer verme durumlarının yaş, çocuk sayısı ve bilgi kaynaklarınagöre değiştiği, bebeklerin hastalıklardan korunmaları ve sağlıklı olmaları konusundaki geleneksel uygulamalarının ise öğrenim durumu,eşin ailesiyle birlikte yaşama ve bilgi kaynaklarına göre farklı olduğu belirlenmiştir. Ayrıca annelerin bebeklerin bakımı, hastalıklardankorunması ve sağlıklı olmaları konusunda farklı geleneksel uygulamalara yer verdikleri saptanmıştır. Sonuç: Annelerin bebekbakımında geleneksel uygulamalara yer verme durumlarının çeşitli değişkenlere göre farklılaştığı ve farklı uygulamalara yer verdiklerisöylenebilir.
Anahtar Kelime:

Traditional Applications on The Health and Development of Babies

Öz:
It is known that mothers perform traditional practices about their babies’ health and development. Such practices vary from one city to other and shape in accordance with culture. This situation closely interests many disciplines regarding child development and child health. It is because of the fact that it is regarded important to determine mothers’ practices about their babies’ health and development in order to understand the reason behind the mothers’ practices and guide them about this subject so that they can treat their babies correctly. In the study, it was aimed to determine the traditional practices of mothers to care for their babies, protect them from diseases and to be healthy, and to examine the relationship between traditional practices and age, number of children, education level, working status, living with the spouse's family and sources of information. The study included 230 mothers reached by students studying at Erzincan Binali Yıldırım University, whose family lived in the provinces of the Eastern and Southeastern Anatolia Region. SemiStructured Interview Form developed by the researchers was used as the data collection tool. In the form, there were questions to determine the traditional practices and beliefs, which were used by the mothers for protecting their babies’ health, supporting their babies’ development and curing the diseases, in the cities where students live. When the findings obtained from the study were analyzed, it was determined that the mothers' inclusion of traditional practices in the care of babies varies according to age, number of children and information sources, and the traditional practices of babies in terms of protection and health are different according to their educational background, spouse's family and information sources. In addition, it was determined that mothers included different traditional practices in terms of babies' care, protection from diseases and health. It can be said that the situation of mothers including traditional practices in baby care varies according to various variables and they include different practices.
Anahtar Kelime:

Belge Türü: Makale Makale Türü: Araştırma Makalesi Erişim Türü: Erişime Açık
APA GÜRSOY F, aydogdu f, AYSU B, ARAL N (2020). Bebeklerin Sağlığı ve Gelişimi ile ilgili Geleneksel Uygulamalar. , 183 - 193.
Chicago GÜRSOY Figen,aydogdu fatih,AYSU BURÇİN,ARAL NERİMAN Bebeklerin Sağlığı ve Gelişimi ile ilgili Geleneksel Uygulamalar. (2020): 183 - 193.
MLA GÜRSOY Figen,aydogdu fatih,AYSU BURÇİN,ARAL NERİMAN Bebeklerin Sağlığı ve Gelişimi ile ilgili Geleneksel Uygulamalar. , 2020, ss.183 - 193.
AMA GÜRSOY F,aydogdu f,AYSU B,ARAL N Bebeklerin Sağlığı ve Gelişimi ile ilgili Geleneksel Uygulamalar. . 2020; 183 - 193.
Vancouver GÜRSOY F,aydogdu f,AYSU B,ARAL N Bebeklerin Sağlığı ve Gelişimi ile ilgili Geleneksel Uygulamalar. . 2020; 183 - 193.
IEEE GÜRSOY F,aydogdu f,AYSU B,ARAL N "Bebeklerin Sağlığı ve Gelişimi ile ilgili Geleneksel Uygulamalar." , ss.183 - 193, 2020.
ISNAD GÜRSOY, Figen vd. "Bebeklerin Sağlığı ve Gelişimi ile ilgili Geleneksel Uygulamalar". (2020), 183-193.
APA GÜRSOY F, aydogdu f, AYSU B, ARAL N (2020). Bebeklerin Sağlığı ve Gelişimi ile ilgili Geleneksel Uygulamalar. Gümüşhane Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi, 11(Ek), 183 - 193.
Chicago GÜRSOY Figen,aydogdu fatih,AYSU BURÇİN,ARAL NERİMAN Bebeklerin Sağlığı ve Gelişimi ile ilgili Geleneksel Uygulamalar. Gümüşhane Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi 11, no.Ek (2020): 183 - 193.
MLA GÜRSOY Figen,aydogdu fatih,AYSU BURÇİN,ARAL NERİMAN Bebeklerin Sağlığı ve Gelişimi ile ilgili Geleneksel Uygulamalar. Gümüşhane Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi, vol.11, no.Ek, 2020, ss.183 - 193.
AMA GÜRSOY F,aydogdu f,AYSU B,ARAL N Bebeklerin Sağlığı ve Gelişimi ile ilgili Geleneksel Uygulamalar. Gümüşhane Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi. 2020; 11(Ek): 183 - 193.
Vancouver GÜRSOY F,aydogdu f,AYSU B,ARAL N Bebeklerin Sağlığı ve Gelişimi ile ilgili Geleneksel Uygulamalar. Gümüşhane Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi. 2020; 11(Ek): 183 - 193.
IEEE GÜRSOY F,aydogdu f,AYSU B,ARAL N "Bebeklerin Sağlığı ve Gelişimi ile ilgili Geleneksel Uygulamalar." Gümüşhane Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi, 11, ss.183 - 193, 2020.
ISNAD GÜRSOY, Figen vd. "Bebeklerin Sağlığı ve Gelişimi ile ilgili Geleneksel Uygulamalar". Gümüşhane Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi 11/Ek (2020), 183-193.