Polis-Halk İlişkilerinin ve Polis İmajının İyileştirilmesinde Emniyet Teşkilatına Eleman Alımının Rolü

Yıl: 2004 Cilt: 6 Sayı: 1-2 Sayfa Aralığı: 21 - 40 Metin Dili: Türkçe İndeks Tarihi: 29-07-2022

Polis-Halk İlişkilerinin ve Polis İmajının İyileştirilmesinde Emniyet Teşkilatına Eleman Alımının Rolü

Öz:
Etkili bir polislik yapabilmek için en temel zorunluluklardan birisi polis-halk ilişkilerinin geliştirilmesi ve "iyi" polis imajının sağlanmasıdır. Modern polislik anlayışında halkın destek ve yardımını almadan polis örgütlerinin başarılı olamayacağı ilkesi benimsenmektedir. Polis ve halk arasında sağlıklı bir ilişkinin kurulması için en elzem koşullardan birisi, her iki tarafın da buna istekli olmasıdır. Son yıllarda bu konudaki talep ve çabalarını ortaya koj^an Türk emniyet teşkilatındaki en önemli açmazlardan birisi bu ilişkiyi kurup geliştirmesi beklenen elemanların teşkilata alımında yaşanmaktadır. Polisler iyi polis imajını iyileştirmeye istekli, topluma hizmet götürmeyi kendisine vazife bilecek elemanlar olmanın yanı sıra dürüst ve ahlâklı insanlar olmalıdır. Bu değer yargılarım taşıyan polis adayları seçilmeli, bu temel gereksinimlerden uzak adaylar daha işin başında reddedilmelidir. Böylece doğal olarak sonradan doğabilecek problemlerin önüne geçilebilecektir. Bu makalede sistemdeki mevcut olumsuzlukların üstesinden gelebilme ve iyileştirme .için gerekli çözüm yolları tartışılmaktadır. Bu bağlamda, polisliğe başvuranların arasından en temel şart olarak gördüğümüz tarafsız, kendine güvenen, ruhi ve fiziki arızalardan uzak, dürüst ve yeterli eğitimi almış insanların seçilmesi tartışmanın temel noktasını oluşturmaktadır.
Anahtar Kelime: polis davranışları polis-halk ilişkisi

Konular: Tarih

The Role of Police Recruitment in the Enhancement of Police- Public Relations and Police Image

Öz:
One of the essential requirements for efficient policing is the enhancement of police-public relations and the promotion of "good" police image. It is a common accepted principle in modern policing that no police organization will be succesful without public support and co-operation. One of ihe key elements to establish proper relations between police and public is the willingness of both parties to collaborate in this process. Whilst the Turkish National Police Force has already displayed its requirements and achievements on this issue during recent years, it still faces a dilemma with regard to., the recruitment process of new recruits. Police officers should promote a good police image, show a willingness to serve the community, be honest and have integrity. Police cadets should be recruited with these values in mind and candidates found lacking these basic qualities should be rejected at the outset. This should, of course, prevent problems occurring at a later stage. This paper discusses how to overcome existing shortfalls of the system and solutions to improve it. Within this context, the very basic requirement of a potential Police Officer's that they be, impartial, self-confident, free from physical and mental disabilities, honest and educationally qualified, constitutes the main discussion point in this paper.
Anahtar Kelime: police-public relations police behaviors

Konular: Tarih
Belge Türü: Makale Makale Türü: Derleme Erişim Türü: Bibliyografik
  • Abanoz, İ. Nezihi, (1995), "İnsan Onuna ve Polis- Guatemala'da Düzenlenen Seminerden İzlenimler", Polis Dergisi, Yıl: l Sayı:2.
  • Akşam Gazetesi, 09 Aralık 2003.
  • Aktüel Dergisi (1993), "Polis Gözüyle Polis: Cahiliz Cahil".
  • Alyot, Halim, (1947), Türkiye'de Zabıta, Tarihi Gelişim ve Bugünkü Durum, Ankara,Kanaat Basımevi.
  • Aytaç, Önder, (1997), "Polisin Askerlik Sorunu Eki", Akademik Bakış Dergisi, Yıl: 1997, Sayı:4.
  • Barkan, Murat, (1995), "Polisin Halkla İlişkiler Eğitimi Nasıl Olmalıdır?", Polis-Halk İşbirliği Sempozyumu- Bildiri Özetleri, Ankara.
  • Cerrah, İbrahim, (1999), Sosyal Yapı ve Polis Alt Kültürü: 21. Yüzyılda Polis, Ankara:Emniyet Genel Müdürlüğü Asayiş Daire Başkanlığı Yay.
  • Cerrah, İbrahim ve Semiz, Emin, (2001), "Polis 'te Meslek Etiği", Türkiye'de Suç ve Polislik, Ankara: Güner Mat.
  • Çağlar, Ali, (2001), "Türk Polisi'nde Sosyalleşme ve Polis Kültürü", Türkiye'de Suç ve Polislik, Ankara: Güner Mat.
  • Çelik, İbrahim, (2001), "Bursa Halkının Polise Bakış Açısının Ölçülmesi ve Polis Halk İlişkilerinin Geliştirilmesi Anket Çalışması", Polis Dergisi, Yıl:7, Sayı:28.
  • Deniz, Mehmet, (1996), Şükrü Balcı Polis Eğitim Merkezi ve Rüştü Unsal Polis Okulu Öğrencilerine Yapılan Yayınlanmamış Anket Değerlendirmesi, İstanbul.
  • Dündar, A. Nihat, (1978), Emniyet Hizmetleri Sınıfında Eleman Alma ve Yetiştirme Sorunu, Ankara:TODAİE Yüksek Lisans Tezi.
  • EGM (Emniyet Genel Müdürlüğü), (1995a), Polis-Halk İlişkileri ve İletişim, Polis Okulları Ders Kitabı, Ankara: EGM Eğitim Dairesi Bask. Yay. ,
  • EGM (Emniyet Genel Müdürlüğü) (1995b), Polis'te Eğitim Sorunları, Seminer Genel Değerlendirmesi, Ankara: Eğitim Dairesi Başkanlığı Yay.
  • EGM (Emniyet Genel Müdürlüğü) (1996), EGM.'nce 29.01.1996 gün ve B.05.1.EGM.OJ2.01.02-1386/96-193-96 sayı ile yayınladığı tek metin haline getirilmiş Genelgeler.
  • EGM (Emniyet Genel Müdürlüğü) (1998), Emniyet Genel Müdürlüğü Eğitim Dairesi Başkanlığı tarafından 1997-98 eğitim öğretim yılında Türkiye'deki tüm Polis Okullarında okumakta olan toplam 9019 Polis adayı üzerinde uygulanan anket.
  • EGM (Emniyet Genel Müdürlüğü)(2000), Polis ve İntihar, Ankara: EGM APK Dairesi Başkanlığı Yay.
  • Erzurum Polis Okulu Müdürlüğü, (1995), EGM-Eğitim Dairesi Başkanlığı'nca düzenlenen Polis-Halk İşbirliği Sempozyum Bildirisi, Ankara.
  • Fındıklı, Remzi, (1993), İngiliz Polis Teşkilatı, Ankara:Akid Yay.
  • Fındıklı, Remzi, (2001), "Meslek Olgusu ve Polislik Mesleğinin Özellikleri", içinde: Türkiye'de Suç ve Polislik, Ankara: Güner Mat.
  • Genç, Turan, (1995), "Polis-Halk Bütünleşmesi Nasıl Gerçekleşebilir?", Polis Dergisi, Yıl:l,Sayı:2
  • Gökmen, Yavuz, (1996), "Yavuz Gökmen'le Başbaşa", Aktif Kolej-Polis Koleji Dergisi, Sayı:2 (Mart-Nisan).
  • Hürriyet Gazetesi, 14 Aralık 1989, İstanbul.
  • İçelli, İlkin, (1988), "İmdaatL Polis Kendini Öldürüyor!", Milliyet-Aktüalite, İstanbul.
  • İnan, Kamuran, (1993), Devlet İdaresi, İstanbul:Ötüken Yay.
  • Kinzer, Stephen, (2001), Hilal ve Yıldız: İki Dünya Arasında Türkiye, İstanbul: İletişim Yay.
  • Milliyet Gazetesi, 12 Eylül 2003, İstanbul.
  • OSCE Lesson Plans, (2002), Community Policing, OSCE Spillover Monitor Mission to Skopje, İdrizovo Police Academy, Macedonia.
  • Özgüler, Mustafa, (2001), "Hollanda Emniyet Teşkilatı Eğitiminde Yeniden Yapılanma Ve Polis Okullarında Eğitim, (http://www.egm.gov.tr/apk/dergi/28/yeni/web/Mustafa OZGULER.htm. erişim: 13 Mayıs 2004),
  • Radikal Gazetesi, 31 Ekim 2003, İstanbul.
  • Royal Commission on the Police- Final Report, (1962), London:Her Majesty's Stationery Office.
  • Sevinç, Ali, (2001), "Polis Meslek Standartları ve Polis Adaylarının Seçiminde Psikolojik Testlerin Uygulanmasının Önemi", (http://www.egm.gov.tr/apk/dergi/28/yeni/web/AliJSEVINC.htm. erişim:07 Temmuz 2004).
  • Sezer, Arif, Kul, Mehmet, (2003), "Avrupa Birliği Bağlamında Polis-Halk İlişkileri",Polis Dergisi, Yıl:8, Sayı:32.
  • Songar, Ayhan,• (17 Haziran 1997), "Çıldıran Toplum", Türkiye Gazetesi, İstanbul.
  • Sönmez, Nevzat, (2003), Polis Meslek Yüksek Okulu Öğrencilerinin Sosyo-Kültürel Yapısı ve Bunun Mesleğe Yansıması (Elazığ Polis Meslek Yüksek Okulu Örneği), Polis Dergisi, Yıl:9 , Sayı: 35.
  • Sutterfield, M. Philip (1986), The Police Academy: a practical approach, Cypress,USA.
  • The Police Service in Britain, (1969), London: prepared for British Information Services by the Central Office of Information,
APA DİKİCİ A (2004). Polis-Halk İlişkilerinin ve Polis İmajının İyileştirilmesinde Emniyet Teşkilatına Eleman Alımının Rolü. , 21 - 40.
Chicago DİKİCİ Ali Polis-Halk İlişkilerinin ve Polis İmajının İyileştirilmesinde Emniyet Teşkilatına Eleman Alımının Rolü. (2004): 21 - 40.
MLA DİKİCİ Ali Polis-Halk İlişkilerinin ve Polis İmajının İyileştirilmesinde Emniyet Teşkilatına Eleman Alımının Rolü. , 2004, ss.21 - 40.
AMA DİKİCİ A Polis-Halk İlişkilerinin ve Polis İmajının İyileştirilmesinde Emniyet Teşkilatına Eleman Alımının Rolü. . 2004; 21 - 40.
Vancouver DİKİCİ A Polis-Halk İlişkilerinin ve Polis İmajının İyileştirilmesinde Emniyet Teşkilatına Eleman Alımının Rolü. . 2004; 21 - 40.
IEEE DİKİCİ A "Polis-Halk İlişkilerinin ve Polis İmajının İyileştirilmesinde Emniyet Teşkilatına Eleman Alımının Rolü." , ss.21 - 40, 2004.
ISNAD DİKİCİ, Ali. "Polis-Halk İlişkilerinin ve Polis İmajının İyileştirilmesinde Emniyet Teşkilatına Eleman Alımının Rolü". (2004), 21-40.
APA DİKİCİ A (2004). Polis-Halk İlişkilerinin ve Polis İmajının İyileştirilmesinde Emniyet Teşkilatına Eleman Alımının Rolü. Polis Bilimleri Dergisi, 6(1-2), 21 - 40.
Chicago DİKİCİ Ali Polis-Halk İlişkilerinin ve Polis İmajının İyileştirilmesinde Emniyet Teşkilatına Eleman Alımının Rolü. Polis Bilimleri Dergisi 6, no.1-2 (2004): 21 - 40.
MLA DİKİCİ Ali Polis-Halk İlişkilerinin ve Polis İmajının İyileştirilmesinde Emniyet Teşkilatına Eleman Alımının Rolü. Polis Bilimleri Dergisi, vol.6, no.1-2, 2004, ss.21 - 40.
AMA DİKİCİ A Polis-Halk İlişkilerinin ve Polis İmajının İyileştirilmesinde Emniyet Teşkilatına Eleman Alımının Rolü. Polis Bilimleri Dergisi. 2004; 6(1-2): 21 - 40.
Vancouver DİKİCİ A Polis-Halk İlişkilerinin ve Polis İmajının İyileştirilmesinde Emniyet Teşkilatına Eleman Alımının Rolü. Polis Bilimleri Dergisi. 2004; 6(1-2): 21 - 40.
IEEE DİKİCİ A "Polis-Halk İlişkilerinin ve Polis İmajının İyileştirilmesinde Emniyet Teşkilatına Eleman Alımının Rolü." Polis Bilimleri Dergisi, 6, ss.21 - 40, 2004.
ISNAD DİKİCİ, Ali. "Polis-Halk İlişkilerinin ve Polis İmajının İyileştirilmesinde Emniyet Teşkilatına Eleman Alımının Rolü". Polis Bilimleri Dergisi 6/1-2 (2004), 21-40.