Yıl: 2021 Cilt: 8 Sayı: 1 Sayfa Aralığı: 75 - 90 Metin Dili: Türkçe İndeks Tarihi: 01-04-2021

Türkiye’de Bütçe Açığı, Kamu İç Borcu ve Gelir Eşitsizliği İlişkisi

Öz:
Bu çalışmanın amacı Türkiye’de bütçe açığı, kamu iç borcu ve gelir eşitsizliği arasındaki ilişkileri tespitetmektir. Bu amaç doğrultusunda değişkenler arasındaki ilişkiler 1987-2018 dönemi temel alınarak VektörOtoregresyon (VAR) yöntemi kullanılarak incelenmektedir. Ampirik sonuçlar, Türkiye’de hem bütçe açığından hemde bütçe açığının finansman yöntemi olarak kullanılan kamu iç borçlarından gelir eşitsizliğine doğru tek yönlünedensellik olduğuna dair kanıt sunmaktadır. Benzer şekilde bu ilişki VAR modelinden elde edilen etki tepkifonksiyonlarında da görülmektedir. Bütçe açığı ve kamu iç borç stokundaki bir şokun gelir eşitsizliği üzerinde pozitifetkileri olduğu söylenebilir. Bunun yanı sıra teorik beklentilerle uyumlu olacak şekilde bütçe açığının da kamu içborcu stoku üzerinde uzun dönemli pozitif etkisinin varlığına yönelik kanıtlara ulaşılmaktadır. Elde edilen bu sonuçlarise kamu iç borç stokundaki artışın gelir eşitsizliğini arttırıcı etkiye sahip olduğunu ileri süren teorik görüşleri Türkiyeiçin destekler niteliktedir.
Anahtar Kelime:

The Relationship between Budget Deficit, Public Domestic Debt and Income Inequality in Turkey

Öz:
The aim of this study is to determine the relationship between budget deficit, public debt and income inequality in Turkey. For this purpose, the relationships between these variables are examined using the Vector Autoregression (VAR) method for 1987-2018 period. The empirical results provide evidence that there is a one direction causality both from budget deficit and from the domestic debt used as the financing method of the budget deficit to income inequality in Turkey. Similarly, this relationship is observed in the impulse response functions obtained from the VAR model. It can be said that a shock in the budget deficit and public domestic debt stock have increasing effects on income inequality. In addition, there is evidence of the long-term positive impact of the budget deficit on the public domestic debt stock, in line with theoretical expectations. Accordingly, these results support the theoretical views that argue that the increase in public domestic debt stock has an effect on increasing income inequality for Turkey.
Anahtar Kelime:

Belge Türü: Makale Makale Türü: Araştırma Makalesi Erişim Türü: Erişime Açık
APA TOPUZ S (2021). Türkiye’de Bütçe Açığı, Kamu İç Borcu ve Gelir Eşitsizliği İlişkisi. , 75 - 90.
Chicago TOPUZ SEHER GÜLSAH Türkiye’de Bütçe Açığı, Kamu İç Borcu ve Gelir Eşitsizliği İlişkisi. (2021): 75 - 90.
MLA TOPUZ SEHER GÜLSAH Türkiye’de Bütçe Açığı, Kamu İç Borcu ve Gelir Eşitsizliği İlişkisi. , 2021, ss.75 - 90.
AMA TOPUZ S Türkiye’de Bütçe Açığı, Kamu İç Borcu ve Gelir Eşitsizliği İlişkisi. . 2021; 75 - 90.
Vancouver TOPUZ S Türkiye’de Bütçe Açığı, Kamu İç Borcu ve Gelir Eşitsizliği İlişkisi. . 2021; 75 - 90.
IEEE TOPUZ S "Türkiye’de Bütçe Açığı, Kamu İç Borcu ve Gelir Eşitsizliği İlişkisi." , ss.75 - 90, 2021.
ISNAD TOPUZ, SEHER GÜLSAH. "Türkiye’de Bütçe Açığı, Kamu İç Borcu ve Gelir Eşitsizliği İlişkisi". (2021), 75-90.
APA TOPUZ S (2021). Türkiye’de Bütçe Açığı, Kamu İç Borcu ve Gelir Eşitsizliği İlişkisi. Optimum Ekonomi ve Yönetim Bilimleri Dergisi, 8(1), 75 - 90.
Chicago TOPUZ SEHER GÜLSAH Türkiye’de Bütçe Açığı, Kamu İç Borcu ve Gelir Eşitsizliği İlişkisi. Optimum Ekonomi ve Yönetim Bilimleri Dergisi 8, no.1 (2021): 75 - 90.
MLA TOPUZ SEHER GÜLSAH Türkiye’de Bütçe Açığı, Kamu İç Borcu ve Gelir Eşitsizliği İlişkisi. Optimum Ekonomi ve Yönetim Bilimleri Dergisi, vol.8, no.1, 2021, ss.75 - 90.
AMA TOPUZ S Türkiye’de Bütçe Açığı, Kamu İç Borcu ve Gelir Eşitsizliği İlişkisi. Optimum Ekonomi ve Yönetim Bilimleri Dergisi. 2021; 8(1): 75 - 90.
Vancouver TOPUZ S Türkiye’de Bütçe Açığı, Kamu İç Borcu ve Gelir Eşitsizliği İlişkisi. Optimum Ekonomi ve Yönetim Bilimleri Dergisi. 2021; 8(1): 75 - 90.
IEEE TOPUZ S "Türkiye’de Bütçe Açığı, Kamu İç Borcu ve Gelir Eşitsizliği İlişkisi." Optimum Ekonomi ve Yönetim Bilimleri Dergisi, 8, ss.75 - 90, 2021.
ISNAD TOPUZ, SEHER GÜLSAH. "Türkiye’de Bütçe Açığı, Kamu İç Borcu ve Gelir Eşitsizliği İlişkisi". Optimum Ekonomi ve Yönetim Bilimleri Dergisi 8/1 (2021), 75-90.