Yıl: 2019 Cilt: Sayı: 1 Sayfa Aralığı: 42 - 59 Metin Dili: Türkçe İndeks Tarihi: 02-04-2021

Gayri Maddi Emeğin Görünümleri: “Freelance Tasarımcılar”

Öz:
Ekonomi politiğin çalışma alanında üretim ve dağıtım süreçleri,metalaşma gibi konular bulunmaktadır. Hardt ve Negri’nin (2008)bahsettiği gibi iletişim bilişim teknolojilerinin de gelişimi ile gayri maddiemeğin emek sürecinde hegemonik bir konum elde etmesidoğrultusunda artı değerin üretiminde doğrudan payı oluşmuştur.Diğer yandan, kapitalist sermaye kendi çıkarı doğrultusunda farklı işkollarını yaratmış ve kendine entegre etmiştir. “Freelance” tasarımcılarda bu bağlamda değerlendirilebilir. Yeni kapitalizm olarak adlandırılanbu dönemde “freelance” olarak çalışanların karakter yapısı dadeğişime ve erozyona uğramıştır. Sennet bu durumu “karakteraşınması” olarak kavramsallaştırmaktadır. İş ve yaşamın iç içe geçmesisonucu çalışan birey de yaşamı iş çevresinde örgütlemek zorundakalmaktadır. Bunun sonucu ise insanın sermayeye dönüşme sürecidir.Bu makalenin amacı “freelance” tasarımcıların üretim süreçlerine ve işilişkilerine bakarak sermayenin üretiminde gayri maddi emeğinanlamını ve bu emeği üreten tasarımcıların karakterlerinin durumunuanlayabilmektir. Farklı uzmanlık alanlarına sahip 3 tasarımcı ile yapılanyarı yapılandırılmış görüşmeler sonucu yeni kapitalizmin güvencesiz,belirsiz ve kaotik düzenin yeni sömürü koşulları yarattığı ve bu koşullaraltında çalışan bireylerin karakterlerinde yıkıcı dönüşümler yaşandığısonucuna ulaşılmıştır. İş ve yaşam ayrımının ortadan kalkması ve bireyinher an kendini sermaye çıkarına göre yenileme zorunluluğu “insanmetası”nı doğurmuştur.
Anahtar Kelime:

The Aspects of Immaterial Labor: “Freelance Designers”

Öz:
There are topics such as production and distribution processes and commoditization which are the fields of work of political economy. As Hardt and Negri (2008) mentioned, immaterial labor obtain a hegemonic position in the production process of surplus value, by means of the development of communication information technologies. On the other hand, the capitalist system creates and integrates different lines of work according to its own interests. Freelance designers can also be evaluated in this context. In this period called as new capitalism, the characters of those who work as freelancers have also changed and corrode. Sennet conceptualizes this phenomenon as ”character corrosion". The individual must organize his/her all life like work as a result of the intertwining of work and life. The result of this process is the transformation of the human itself into capital. The purpose of this article is to understand the meaning of immaterial labor in the production of capital by considering the production processes and business relations of freelance designers and the mood of the characters of the designers who produce this labor. As a result of semi-structured interviews with three specialist designers who work in different fields as apart, it concludes that the new capitalism's precarious, undeterminate and chaotic order created new conditions of exploitation and under these circumstances, destructive transformations were observed in the characters of the working individuals. The elimination of the difference between work and life and also the necessity of the individual to keep improve themselves according to the interests of the capital causes "human commodity".
Anahtar Kelime:

Belge Türü: Makale Makale Türü: Araştırma Makalesi Erişim Türü: Erişime Açık
  • Castells, M. (2005). Enformasyon Çağı: Ekonomi, Toplum ve Kültür, 1. Cilt: Ağ Toplumunun Yükselişi (Çev. E. Kılıç). İstanbul: İstanbul Bilgi Üniversitesi.
  • Garnham, N. (1979). Contribution to a Political Economy of Mass-communication. Media Culture Society, 1, 123-146.
  • Gorz, A. (2001). Yaşadığımız Sefalet, Kurtuluş Çareleri (Çev. N. Tutal). İstanbul: İletişim.
  • Hall, S. (1980). Encoding/Decoding. S. Hall (Ed.), Culture, Media, Language: Working Papers in Cultural Studies, 1972-79 (s. 128-138). London: Hutchinson.
  • Hardt, M. ve Negri, A. (2008). İmparatorluk (Çev. A. Yılmaz). İstanbul: Ayrıntı.
  • Hardt, M. ve Negri, A. (2004). Çokluk (Çev. B. Yıldırım). İstanbul: Ayrıntı.
  • Kümbetoğlu, B. (2012). Sosyolojide ve Antropolojide Niteliksel Yöntem ve Araştırma (3. Baskı). İstanbul: Bağlam.
  • Lazzarato, M. (2005). Maddi Olmayan Emek (Çev. S. Göbelez ve S. Özer). S. Göbelez (Ed.), İtalya’da Radikal Düşünce ve Kurucu Politika (s. 227-246). İstanbul: Otonom.
  • Lyotard, J. F. (2013). Postmodern Durum (Çev. İ. Birkan). Ankara: BilgeSu.
  • Marx, K. (2018). Grundrisse: Ekonomi Politiğin Eleştirisi İçin Ön Çalışma (Çev. S. Nişanyan). İstanbul: İletişim.
  • Neuman, W, L. (2013). Toplumsal Araştırma Yöentemleri 2. Cilt (Çev. S. Özge). Ankara: Yayın Odası.
  • Sennett, R. (2002). Karakter Aşınması: Yeni Kapitalizmde İşin Kişilik Üzerindeki Etkileri (Çev. B. Yıldırım). İstanbul: Ayrıntı.
  • Sennett, R. (2005). Saygı: Eşit Olmayan Bir Dünyada (Çev. Ü. Bardak). İstanbul: Ayrıntı.
  • Özmakas, U. (2015). İnsan Sermayesinin Kaynağı: Maddi Olmayan Emek. Toplum ve Bilim, 135, 8-26.
APA Kayin M (2019). Gayri Maddi Emeğin Görünümleri: “Freelance Tasarımcılar”. , 42 - 59.
Chicago Kayin Mehmet Gayri Maddi Emeğin Görünümleri: “Freelance Tasarımcılar”. (2019): 42 - 59.
MLA Kayin Mehmet Gayri Maddi Emeğin Görünümleri: “Freelance Tasarımcılar”. , 2019, ss.42 - 59.
AMA Kayin M Gayri Maddi Emeğin Görünümleri: “Freelance Tasarımcılar”. . 2019; 42 - 59.
Vancouver Kayin M Gayri Maddi Emeğin Görünümleri: “Freelance Tasarımcılar”. . 2019; 42 - 59.
IEEE Kayin M "Gayri Maddi Emeğin Görünümleri: “Freelance Tasarımcılar”." , ss.42 - 59, 2019.
ISNAD Kayin, Mehmet. "Gayri Maddi Emeğin Görünümleri: “Freelance Tasarımcılar”". (2019), 42-59.
APA Kayin M (2019). Gayri Maddi Emeğin Görünümleri: “Freelance Tasarımcılar”. ARTS: Artuklu sanat ve beşeri bilimler dergisi (Online), (1), 42 - 59.
Chicago Kayin Mehmet Gayri Maddi Emeğin Görünümleri: “Freelance Tasarımcılar”. ARTS: Artuklu sanat ve beşeri bilimler dergisi (Online) , no.1 (2019): 42 - 59.
MLA Kayin Mehmet Gayri Maddi Emeğin Görünümleri: “Freelance Tasarımcılar”. ARTS: Artuklu sanat ve beşeri bilimler dergisi (Online), vol., no.1, 2019, ss.42 - 59.
AMA Kayin M Gayri Maddi Emeğin Görünümleri: “Freelance Tasarımcılar”. ARTS: Artuklu sanat ve beşeri bilimler dergisi (Online). 2019; (1): 42 - 59.
Vancouver Kayin M Gayri Maddi Emeğin Görünümleri: “Freelance Tasarımcılar”. ARTS: Artuklu sanat ve beşeri bilimler dergisi (Online). 2019; (1): 42 - 59.
IEEE Kayin M "Gayri Maddi Emeğin Görünümleri: “Freelance Tasarımcılar”." ARTS: Artuklu sanat ve beşeri bilimler dergisi (Online), , ss.42 - 59, 2019.
ISNAD Kayin, Mehmet. "Gayri Maddi Emeğin Görünümleri: “Freelance Tasarımcılar”". ARTS: Artuklu sanat ve beşeri bilimler dergisi (Online) 1 (2019), 42-59.