Maddi Olmayan Duran Varlıkların İtfasına İlişkin IAS 38 ile IFRS 3 Standardında Yer Alan Düzenlemeler ve Türk Vergi Mevzuatıyla Karşılaştırılması

Yıl: 2005 Cilt: 0 Sayı: 25 Sayfa Aralığı: 41 - 45 Metin Dili: Türkçe İndeks Tarihi: 29-07-2022

Maddi Olmayan Duran Varlıkların İtfasına İlişkin IAS 38 ile IFRS 3 Standardında Yer Alan Düzenlemeler ve Türk Vergi Mevzuatıyla Karşılaştırılması

Öz:
"Maddi Olmayan Duran Varlıklar" başlıklı 38 nolu standardın amacı, maddi olmayan duran varlıkların muhasebeleştirilmesini açıklamaktır. "işletme Birleşmeleri" ba'şlıklı 3 nolu standardın amacı ise, işletme birleşmesinde, işletme tarafından yapılacak finansal raporlamayı belirtmektir. Standarda göre, elde eden, şerefiyeyi kayıt altına almakta ve itfa etmek yerine değer düşüklüğünü test etmektedir. Bu çalışmanın amacı, maddi olmayan duran varlığın itfa süresini, itfa yöntemini açıklamak ve standartlarla Türk Vergi Kanunu ve Türk Tekdüzen Muhasebe Sistemi arasındaki benzerlik ve farklılıkları analiz etmektir.
Anahtar Kelime: ias 38 maddi olmayan duran varlıklar standardı ifrs 3 işletme birleşmeleri standardı türk vergi mevzuatı standartlar uluslararası muhasebe standartları finansal raporlama maddi olmayan duran varlıklar muhasebe

Konular: İşletme

The Regulations of the Amortisation of an Intangible Asset in IAS 38 and IFRS 3 and a Comparison with Turkish Tax Law

Öz:
The objective of the IAS 38 (Intangible Assets) is to prescribe the accounting treatment for intangible assets. The objective of the IFRS 3 (Business Combination) is to specify the financial reporting by an entity when it undertakes a business combination. According to the standard, the acquirer recognises goodwill which is subsequently tested for impairment rather than amortised. The purpose of this paper is to explain the amortisation period, the amortisation method for an intangible asset and analyse the similarities and differences between the standards and Turkish Tax Law, Turkish Uniform Accounting System.
Anahtar Kelime: international accounting standards financial reporting intangible assets accounting ias 38 intangible assets standart ifrs 3 business combination standart turkish tax law standards

Konular: İşletme
Belge Türü: Makale Makale Türü: Araştırma Makalesi Erişim Türü: Erişime Açık
  • Akay, Hüseyin, "Kesin Bir Şekilde Tanımlanabilir Maddi Olmayan Duran Varlıklardan Biri Olan Maliyet Bedellerinin İtfası ve Muhasebeleştirilmesi", Mödav, Cilt:5, Sayı: 2, Haziran 2003.
  • Akgül, Ataman, Başak- Akay, Hüseyin, "Uluslararası Muhasebe Standartları ve Türkiye'de Uygulama Etkinliğine İlişkin Bir Araştırma", Türkmen Kitabevi, 2003.
  • Aslan, Sinan "Uluslararası Finansal Raporlama Standartları ile Getirilen Yeni Düzenlemeler IFRS 1-5 "Muhasebe ve Denetime Bakış, Yıl: 4, Sayı: 13, Eylül 2004.
  • Epstein, Barry J-Mirza, Abbas Ali: Interpretation Application of International Accounting Standards , John Wiley & Sons, Inc., USA 2002.
  • International Accounting Standards Board "International Financial Reporting Standards (IFRS's)" London, 2004.
  • Doyrangol, Nuran Cömert "Özel Maliyet Bedellerinin İtfasının VUK, MSUGT, SPK ve Uluslararası Muhasebe Standartları Açısından Değerlendirilmesi ve Özel Maliyet Bedellerinin Yeniden Değerleme Karşısındaki Durumu" Mükellefin Dergisi, Sayı: 69, Eylül 1998.
  • Gökçen, Gürbüz "Özel Maliyetler, Vergi Yasaları Karşısındaki Durumu, Muhasebeleştirilmesi ve Öneri", Marmara Univ. Muhasebe Araştırma ve Uygulama Merkezi Yayını, Muhasebe ve Finansman Dergisi, Sayı: 6, Eylül 1997.
  • Güvemli, Oktay "Amortismanlar, Yeniden Değerleme Uygulamaları" Avcıol Basım-Yayın, İstanbul 1989.
  • İbiş, Cemal "Vergi Hukukunda Özel Bedeli, İtfası, Devri, KDV Karşısındaki Durumu ve Muhasebeleştirilmesi", Vergici ve Muhasebeci ile Diyalog Dergisi, Mayıs 1995/5.
  • Gökdeniz, Ümit "2005 Yılma Doğru Türkiye ve Avrupa Birliği Muhasebe Standartlarının Uluslararası Finansal Raporlama Standatlarına Entegrasyonu ve Bir Yaklaşım" Mufad, Sayı: 24, Ekim 2004.
  • Sönmez, Feriştah "Maddi Olmayan Duran VarlıMar-MODV (TMS-8, UMS-38, l.Taslak MODV ve SPK Tebliğleriyle Karşılaştırmalı Olarak)" Vergici ve Muhasebeci ile Diyalog Dergisi, Sayı: 191, Mart 2004.
APA AKGÜL ATAMAN B (2005). Maddi Olmayan Duran Varlıkların İtfasına İlişkin IAS 38 ile IFRS 3 Standardında Yer Alan Düzenlemeler ve Türk Vergi Mevzuatıyla Karşılaştırılması. , 41 - 45.
Chicago AKGÜL ATAMAN Başak Maddi Olmayan Duran Varlıkların İtfasına İlişkin IAS 38 ile IFRS 3 Standardında Yer Alan Düzenlemeler ve Türk Vergi Mevzuatıyla Karşılaştırılması. (2005): 41 - 45.
MLA AKGÜL ATAMAN Başak Maddi Olmayan Duran Varlıkların İtfasına İlişkin IAS 38 ile IFRS 3 Standardında Yer Alan Düzenlemeler ve Türk Vergi Mevzuatıyla Karşılaştırılması. , 2005, ss.41 - 45.
AMA AKGÜL ATAMAN B Maddi Olmayan Duran Varlıkların İtfasına İlişkin IAS 38 ile IFRS 3 Standardında Yer Alan Düzenlemeler ve Türk Vergi Mevzuatıyla Karşılaştırılması. . 2005; 41 - 45.
Vancouver AKGÜL ATAMAN B Maddi Olmayan Duran Varlıkların İtfasına İlişkin IAS 38 ile IFRS 3 Standardında Yer Alan Düzenlemeler ve Türk Vergi Mevzuatıyla Karşılaştırılması. . 2005; 41 - 45.
IEEE AKGÜL ATAMAN B "Maddi Olmayan Duran Varlıkların İtfasına İlişkin IAS 38 ile IFRS 3 Standardında Yer Alan Düzenlemeler ve Türk Vergi Mevzuatıyla Karşılaştırılması." , ss.41 - 45, 2005.
ISNAD AKGÜL ATAMAN, Başak. "Maddi Olmayan Duran Varlıkların İtfasına İlişkin IAS 38 ile IFRS 3 Standardında Yer Alan Düzenlemeler ve Türk Vergi Mevzuatıyla Karşılaştırılması". (2005), 41-45.
APA AKGÜL ATAMAN B (2005). Maddi Olmayan Duran Varlıkların İtfasına İlişkin IAS 38 ile IFRS 3 Standardında Yer Alan Düzenlemeler ve Türk Vergi Mevzuatıyla Karşılaştırılması. Muhasebe ve Finansman Dergisi (. e-Muhasebe ve Finansman Dergisi), 0(25), 41 - 45.
Chicago AKGÜL ATAMAN Başak Maddi Olmayan Duran Varlıkların İtfasına İlişkin IAS 38 ile IFRS 3 Standardında Yer Alan Düzenlemeler ve Türk Vergi Mevzuatıyla Karşılaştırılması. Muhasebe ve Finansman Dergisi (. e-Muhasebe ve Finansman Dergisi) 0, no.25 (2005): 41 - 45.
MLA AKGÜL ATAMAN Başak Maddi Olmayan Duran Varlıkların İtfasına İlişkin IAS 38 ile IFRS 3 Standardında Yer Alan Düzenlemeler ve Türk Vergi Mevzuatıyla Karşılaştırılması. Muhasebe ve Finansman Dergisi (. e-Muhasebe ve Finansman Dergisi), vol.0, no.25, 2005, ss.41 - 45.
AMA AKGÜL ATAMAN B Maddi Olmayan Duran Varlıkların İtfasına İlişkin IAS 38 ile IFRS 3 Standardında Yer Alan Düzenlemeler ve Türk Vergi Mevzuatıyla Karşılaştırılması. Muhasebe ve Finansman Dergisi (. e-Muhasebe ve Finansman Dergisi). 2005; 0(25): 41 - 45.
Vancouver AKGÜL ATAMAN B Maddi Olmayan Duran Varlıkların İtfasına İlişkin IAS 38 ile IFRS 3 Standardında Yer Alan Düzenlemeler ve Türk Vergi Mevzuatıyla Karşılaştırılması. Muhasebe ve Finansman Dergisi (. e-Muhasebe ve Finansman Dergisi). 2005; 0(25): 41 - 45.
IEEE AKGÜL ATAMAN B "Maddi Olmayan Duran Varlıkların İtfasına İlişkin IAS 38 ile IFRS 3 Standardında Yer Alan Düzenlemeler ve Türk Vergi Mevzuatıyla Karşılaştırılması." Muhasebe ve Finansman Dergisi (. e-Muhasebe ve Finansman Dergisi), 0, ss.41 - 45, 2005.
ISNAD AKGÜL ATAMAN, Başak. "Maddi Olmayan Duran Varlıkların İtfasına İlişkin IAS 38 ile IFRS 3 Standardında Yer Alan Düzenlemeler ve Türk Vergi Mevzuatıyla Karşılaştırılması". Muhasebe ve Finansman Dergisi (. e-Muhasebe ve Finansman Dergisi) 25 (2005), 41-45.