Yıl: 2003 Cilt: 21 Sayı: 1 Sayfa Aralığı: 229 - 242 Metin Dili: Türkçe İndeks Tarihi: 29-07-2022

Davranışsal ve Demografik Değişkenlerin Seyahat Acentası Müşterilerinin Bölümlendirilmesindeki Etkililikleri Üzerine Bir Araştırma

Öz:
Çalışmanın amacı, pazar bölümlendirmede davranışsal değişkenlerin, demografik değişkenlere göre daha etkili olabileceği varsayımını test etmektir. Bu amaçla, araştırma seyahat acentası müşterilerinin, acenta seçim kriterlerinin hangi değişkenlere göre anlamlı bir şekilde farklılaşacağına yönelik olarak tasarlanmıştır. Bu noktadan hareketle, müşterilere seçim kriterlerine verdikleri önem dereceleri anket yöntemi kullanılarak sorulmuştur. Ayırma (Diskriminant) analizi yapılarak elde edilen sonuçlar araştırmanın hipotezini doğrulamamıştır. Aksine, pazar bölümlendirmede her iki grup değişkenin de kullanılması gerektiği bulunmuştur.
Anahtar Kelime: müşteriler demografik özellikler davranış özellikleri pazar bölümleme seyahat acentaları bölümleme değişkenleri diskriminant analiz

Konular: Otelcilik, Konaklama, Spor ve Turizm

An Investigation of the Efficiency of Behavioral and Demographic Variables in Segmentation of the Travel Agencies' Customer Markets

Öz:
The purpose of the present study is to test the proposition that behavioral variables are more effective in segmenting markets than are demographic variables. For this purpose, a survey is designed to assess the extent to which these variables significantly classify the selection critera of travel agencies' customers. Respondents, therefore, were asked for their importance level attributed to the selection criteria toward the travel agencies. The results obtained from the discriminant analysis did not significantly support the hypothesis. Instead, both behavioral and demographics variables were found to be effective variables in market segmentation.
Anahtar Kelime: travel agencies segmentation variables discriminant analysis customers demographic characteristics behavioral characteristics market segmentation

Konular: Otelcilik, Konaklama, Spor ve Turizm
Belge Türü: Makale Makale Türü: Araştırma Makalesi Erişim Türü: Erişime Açık
  • Akgül, A. (2003), Tıbbi Araştırmalarda İstatistiksel Analiz 'Teknikleri -SPSS Uygulamaları, 2. Baskı, Emek Ofset Limited Şti. Ankara.
  • Bıeger T. and C. Laesser, (2000), "Market Segmentation by Motivation: The Case of Switzerland", Journal of Travel Research, 41, 68-76:
  • Birkan, İ. (1994), "Bir Hizmet Sektörü Olarak Turizm", Anatolia: Turizm Araştırmaları Dergisi, Detay Yayıncılık, Yıl.5, Sayı.4 Aralık.
  • Çıngı, H. (1997), Örnekleme Kuramı, İkinci Baskı, H.Ü. Fen Fakültesi yayınları, Ders Kitapları Dizisi: 20.
  • Gummeson, E. (1993), "Marketing Organization in Service Business: the role of the Part - Time Marketer", In Managing and Marketing Services in the 1990s". Edited by Richard Teore, Luiz Moutinho, Neil Morgan, Trowbridge : Cassel, 35-48.
  • Hsieh S, J T. O'leary and A. M. Morrison, (1992), "Segmenting The International Travel Market by Activity" Tourism Management, Vol: 13, No: 2 June.
  • İçöz, O. (2001), Turizm İşletmelerinde Pazarlama, Turhan Kitabevi 2. Baskı. Ankara.
  • Kavak, B. (1996), Hizmet Sektöründe Konumlandırma: Türk Ticaret Bankacılığı Sektöründe Konumlandırma Faaliyetlerinin Müşteri Tutum ve Beklentileri Açısından Değerlendirilmesi, H.Ü.S.B.E. Basılmamış Doktora Tezi.
  • Kotler P. and G. Armstrong, (1999), Principles of Marketing, 8th ed. Upper Saddle River, N.J.Prentice-Hall International.
  • Kotler P. and G. Armstrong (2004), Principles of Marketing, 10* ed. Upper Saddle River, N.J.Prentice-Hall International.
  • Kotler P, J. Bowen, and J. Makens, (1999), Marketing for Hospitality and Tourism" 2nd Edition, Prentice Hall, Upper Saddle River, NJ.
  • Maio, G. R., and J. M. Olson, (1994), "Value-Attitude-Behavior Relations: The Moderating Role of Attitude Functions", British Journal of Social Psychology, Vol: 33, 301-312.
  • Moutinho, L. (1987), "Consumer Behaviour in Tourism" European Journal of Marketing, Vol: 21, No: W, 5-6.
  • Mucuk, İ. (2000), Modern İşletmecilik. Türkmen Kitabevi, 12. Basım Istanbul.
  • Munn, L. Henry, (1960), "Brand Perception as Related to Age, Income and Education", Journal of Marketing, Jan., 29-34.
  • Odabaşı, Y. (1988), "Turizm Pazarlamasında Satın Alma Karar Süreci" Anadolu Üniversitesi İ.İ.B.F Dergisi, Cilt: 6 Sayı: 2.
  • Pizam A. and Y. Mansfeld, (1999), Consumer Behavior In Travel and Tourism, The Howorth Hospitality Press New York. London Oxford.
  • Plog, C. Stanley, (1987), "California Travelers' Perceptions of British Columbia and Vancouver: Results of the Research", Prepared for British Columbia, Ministry of Tourism, Recreation and Culture, May, 33-34.
  • Tek, B.Ö. (1999), Pazarlama İlkeleri, Beta Yayınları 8. Baskı İzmir.
  • Türsab, (2003), (Türkiye Seyahat Acentaları Birliği), Mayıs. _____http://www.tursab.org.tr/sayilar>
APA Kavak B, Aksöz E (2003). Davranışsal ve Demografik Değişkenlerin Seyahat Acentası Müşterilerinin Bölümlendirilmesindeki Etkililikleri Üzerine Bir Araştırma. , 229 - 242.
Chicago Kavak Bahtışen,Aksöz Emre Ozan Davranışsal ve Demografik Değişkenlerin Seyahat Acentası Müşterilerinin Bölümlendirilmesindeki Etkililikleri Üzerine Bir Araştırma. (2003): 229 - 242.
MLA Kavak Bahtışen,Aksöz Emre Ozan Davranışsal ve Demografik Değişkenlerin Seyahat Acentası Müşterilerinin Bölümlendirilmesindeki Etkililikleri Üzerine Bir Araştırma. , 2003, ss.229 - 242.
AMA Kavak B,Aksöz E Davranışsal ve Demografik Değişkenlerin Seyahat Acentası Müşterilerinin Bölümlendirilmesindeki Etkililikleri Üzerine Bir Araştırma. . 2003; 229 - 242.
Vancouver Kavak B,Aksöz E Davranışsal ve Demografik Değişkenlerin Seyahat Acentası Müşterilerinin Bölümlendirilmesindeki Etkililikleri Üzerine Bir Araştırma. . 2003; 229 - 242.
IEEE Kavak B,Aksöz E "Davranışsal ve Demografik Değişkenlerin Seyahat Acentası Müşterilerinin Bölümlendirilmesindeki Etkililikleri Üzerine Bir Araştırma." , ss.229 - 242, 2003.
ISNAD Kavak, Bahtışen - Aksöz, Emre Ozan. "Davranışsal ve Demografik Değişkenlerin Seyahat Acentası Müşterilerinin Bölümlendirilmesindeki Etkililikleri Üzerine Bir Araştırma". (2003), 229-242.
APA Kavak B, Aksöz E (2003). Davranışsal ve Demografik Değişkenlerin Seyahat Acentası Müşterilerinin Bölümlendirilmesindeki Etkililikleri Üzerine Bir Araştırma. Hacettepe Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi, 21(1), 229 - 242.
Chicago Kavak Bahtışen,Aksöz Emre Ozan Davranışsal ve Demografik Değişkenlerin Seyahat Acentası Müşterilerinin Bölümlendirilmesindeki Etkililikleri Üzerine Bir Araştırma. Hacettepe Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi 21, no.1 (2003): 229 - 242.
MLA Kavak Bahtışen,Aksöz Emre Ozan Davranışsal ve Demografik Değişkenlerin Seyahat Acentası Müşterilerinin Bölümlendirilmesindeki Etkililikleri Üzerine Bir Araştırma. Hacettepe Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi, vol.21, no.1, 2003, ss.229 - 242.
AMA Kavak B,Aksöz E Davranışsal ve Demografik Değişkenlerin Seyahat Acentası Müşterilerinin Bölümlendirilmesindeki Etkililikleri Üzerine Bir Araştırma. Hacettepe Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi. 2003; 21(1): 229 - 242.
Vancouver Kavak B,Aksöz E Davranışsal ve Demografik Değişkenlerin Seyahat Acentası Müşterilerinin Bölümlendirilmesindeki Etkililikleri Üzerine Bir Araştırma. Hacettepe Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi. 2003; 21(1): 229 - 242.
IEEE Kavak B,Aksöz E "Davranışsal ve Demografik Değişkenlerin Seyahat Acentası Müşterilerinin Bölümlendirilmesindeki Etkililikleri Üzerine Bir Araştırma." Hacettepe Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi, 21, ss.229 - 242, 2003.
ISNAD Kavak, Bahtışen - Aksöz, Emre Ozan. "Davranışsal ve Demografik Değişkenlerin Seyahat Acentası Müşterilerinin Bölümlendirilmesindeki Etkililikleri Üzerine Bir Araştırma". Hacettepe Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi 21/1 (2003), 229-242.