CUMHURBAŞKANLIĞI KARARNAMESİ İLE İDARİ VESAYET YETKİSİ DÜZENLENMESİNİN BİR ÖRNEĞİ OLARAK CUMHURBAŞKANLIĞI OFİSLERİ

Yıl: 2019 Cilt: 36 Sayı: 1 Sayfa Aralığı: 163 - 193 Metin Dili: Türkçe İndeks Tarihi: 21-04-2021

CUMHURBAŞKANLIĞI KARARNAMESİ İLE İDARİ VESAYET YETKİSİ DÜZENLENMESİNİN BİR ÖRNEĞİ OLARAK CUMHURBAŞKANLIĞI OFİSLERİ

Öz:
6771 sayılı Kanun ile Türkiye Cumhuriyeti Anayasası’nda esaslıdeğişiklikler yapılmıştır. 24 Haziran 2018 tarihinde birlikte yapılanTBMM ve Cumhurbaşkanlığı seçiminin ardından Cumhurbaşkanınıngöreve başlamasıyla bu değişikliklerin tamamı yürürlüğe girmiştir. Yenibir hükümet sistemine geçişi de sağlayan Anayasa değişikliğinin getirdiğien önemli yeniliklerden biri Cumhurbaşkanlığı Kararnameleridir.Anayasa’nın 123. maddesinde yapılan değişiklik ile CumhurbaşkanlığıKararnameleri ile kamu tüzel kişiliği kurulması mümkün hale gelmiştir.Ancak Anayasa’nın idari vesayetin kanunla düzenlenmesi gerektiğiniöngören 127. maddesinde bir değişiklik yapılmamıştır. Bu durumdaCumhurbaşkanlığı Kararnameleri ile kurulan kamu tüzel kişilerininmerkezi idare ile arasındaki idari vesayet ilişkisinin nasıl düzenleneceğicevaplanması gereken bir soru olmaktadır. 1 sayılı CumhurbaşkanlığıKararnamesi ile kurulan Cumhurbaşkanlığı Ofisleri, kamu tüzel kişiliğinihaiz olduğu için Anayasa değişikliği sonrası ortaya çıkan durumun elealınması açısından örnek teşkil etmektedir. Cumhurbaşkanlığı Ofislerinin1 sayılı Cumhurbaşkanlığı Kararnamesinde Cumhurbaşkanlığı Teşkilatıiçinde yer alması, Ofisler hakkında Cumhurbaşkanına tanınan yetkilerinidari vesayet kapsamında olup olmadığı ve son olarak bu yetkilerinCumhurbaşkanlığı Kararnamesi ile düzenlenmesinin Anayasa’yauygunluğu önemli tartışma konularıdır.
Anahtar Kelime:

PRESIDENTIAL OFFICES AS AN EXAMPLE OF REGULATION OF ADMINISTRATIVE TRUSTEESHIP POWER BY PRESIDENTIAL DECREES

Öz:
Significant changes in the Constitution of the Republic of Turkey was made by Law No. 6771.Following the election of the Turkish Grand National Assembly and the Presidency on 24 June 2018, all of these amendments came into force upon the inauguration of the President. One of the most important innovations brought by the Constitutional amendment, which also allows the transition to a new government system, is the Presidential Decree. With the amendment made in the article 123 of the Constitution, it was possible to establish a public legal entity with the Presidential Decree. However, no amendment has been made to the Article 127 of the Constitution, which stipulates that administrative tutelage should be regulated by law. In this case, how to regulate the administrative tutelage relationship between the central administration and the public legal entities established by the Presidential Decree is a question to be answered. The Presidency Offices, established under the Presidential Decree No. 1, serve as a model for addressing the situation that emerged after the constitutional amendment as it has a public legal entity. In the Presidential Decree No. 1, inclusion of Presidential Offices in the Presidency Organization, whether the powers conferred on the President of the Republic are within the scope of administrative tutelage and finally, the compliance of these powers with the Presidential Decree are important topics of discussion.
Anahtar Kelime:

Belge Türü: Makale Makale Türü: Araştırma Makalesi Erişim Türü: Erişime Açık
APA Ocak K (2019). CUMHURBAŞKANLIĞI KARARNAMESİ İLE İDARİ VESAYET YETKİSİ DÜZENLENMESİNİN BİR ÖRNEĞİ OLARAK CUMHURBAŞKANLIĞI OFİSLERİ. , 163 - 193.
Chicago Ocak Kasım CUMHURBAŞKANLIĞI KARARNAMESİ İLE İDARİ VESAYET YETKİSİ DÜZENLENMESİNİN BİR ÖRNEĞİ OLARAK CUMHURBAŞKANLIĞI OFİSLERİ. (2019): 163 - 193.
MLA Ocak Kasım CUMHURBAŞKANLIĞI KARARNAMESİ İLE İDARİ VESAYET YETKİSİ DÜZENLENMESİNİN BİR ÖRNEĞİ OLARAK CUMHURBAŞKANLIĞI OFİSLERİ. , 2019, ss.163 - 193.
AMA Ocak K CUMHURBAŞKANLIĞI KARARNAMESİ İLE İDARİ VESAYET YETKİSİ DÜZENLENMESİNİN BİR ÖRNEĞİ OLARAK CUMHURBAŞKANLIĞI OFİSLERİ. . 2019; 163 - 193.
Vancouver Ocak K CUMHURBAŞKANLIĞI KARARNAMESİ İLE İDARİ VESAYET YETKİSİ DÜZENLENMESİNİN BİR ÖRNEĞİ OLARAK CUMHURBAŞKANLIĞI OFİSLERİ. . 2019; 163 - 193.
IEEE Ocak K "CUMHURBAŞKANLIĞI KARARNAMESİ İLE İDARİ VESAYET YETKİSİ DÜZENLENMESİNİN BİR ÖRNEĞİ OLARAK CUMHURBAŞKANLIĞI OFİSLERİ." , ss.163 - 193, 2019.
ISNAD Ocak, Kasım. "CUMHURBAŞKANLIĞI KARARNAMESİ İLE İDARİ VESAYET YETKİSİ DÜZENLENMESİNİN BİR ÖRNEĞİ OLARAK CUMHURBAŞKANLIĞI OFİSLERİ". (2019), 163-193.
APA Ocak K (2019). CUMHURBAŞKANLIĞI KARARNAMESİ İLE İDARİ VESAYET YETKİSİ DÜZENLENMESİNİN BİR ÖRNEĞİ OLARAK CUMHURBAŞKANLIĞI OFİSLERİ. Anayasa yargısı, 36(1), 163 - 193.
Chicago Ocak Kasım CUMHURBAŞKANLIĞI KARARNAMESİ İLE İDARİ VESAYET YETKİSİ DÜZENLENMESİNİN BİR ÖRNEĞİ OLARAK CUMHURBAŞKANLIĞI OFİSLERİ. Anayasa yargısı 36, no.1 (2019): 163 - 193.
MLA Ocak Kasım CUMHURBAŞKANLIĞI KARARNAMESİ İLE İDARİ VESAYET YETKİSİ DÜZENLENMESİNİN BİR ÖRNEĞİ OLARAK CUMHURBAŞKANLIĞI OFİSLERİ. Anayasa yargısı, vol.36, no.1, 2019, ss.163 - 193.
AMA Ocak K CUMHURBAŞKANLIĞI KARARNAMESİ İLE İDARİ VESAYET YETKİSİ DÜZENLENMESİNİN BİR ÖRNEĞİ OLARAK CUMHURBAŞKANLIĞI OFİSLERİ. Anayasa yargısı. 2019; 36(1): 163 - 193.
Vancouver Ocak K CUMHURBAŞKANLIĞI KARARNAMESİ İLE İDARİ VESAYET YETKİSİ DÜZENLENMESİNİN BİR ÖRNEĞİ OLARAK CUMHURBAŞKANLIĞI OFİSLERİ. Anayasa yargısı. 2019; 36(1): 163 - 193.
IEEE Ocak K "CUMHURBAŞKANLIĞI KARARNAMESİ İLE İDARİ VESAYET YETKİSİ DÜZENLENMESİNİN BİR ÖRNEĞİ OLARAK CUMHURBAŞKANLIĞI OFİSLERİ." Anayasa yargısı, 36, ss.163 - 193, 2019.
ISNAD Ocak, Kasım. "CUMHURBAŞKANLIĞI KARARNAMESİ İLE İDARİ VESAYET YETKİSİ DÜZENLENMESİNİN BİR ÖRNEĞİ OLARAK CUMHURBAŞKANLIĞI OFİSLERİ". Anayasa yargısı 36/1 (2019), 163-193.