Yıl: 2018 Cilt: 6 Sayı: 2 Sayfa Aralığı: 122 - 133 Metin Dili: Türkçe İndeks Tarihi: 22-04-2021

Ankara Üniversitesi Ayaş Araştırma ve Uygulama Çiftliği topraklarının verimlilik durumlarının incelenmesi

Öz:
Bu çalışmanın amacı Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Ayaş Araştırma ve Uygulama çiftliği topraklarının verimlilik durumlarınınbelirlenmesi olup, bu amaçla 44 adet toprak örneği 100x100m gridlerin kesişim noktalarından alınmış ve toprakların fiziksel vekimyasal özellikleri ile besin maddesi içerikleri belirlenmiştir. Alınan toprak örneklerinin dağılım haritalarının oluşturulmasındaArcGIS 10.3 yazılım programı ve bu programda IDW yöntemi kullanılmıştır. Genel olarak topraklar kil bünye sınıfında, hafif alkalireaksiyonlu, tuzsuz, orta derecede kireç içermektedir. Toprakların % 56’sında organik madde, % 29’unda toplam azot, % 99‘undaalınabilir bor noksan olup, alınabilir demir ve mangan içerikleri bakımından da toprakların tamamının yetersiz olduğubelirlenmiştir. Toprakların tamamında bakır, çinko ve potasyum, % 77’sinde ise P yeterli miktarlarda bulunmuştur. Yapılankorelasyon analizi sonucunda; kil-kum, kum-silt, kil-kireç, kil-Fe, kil-Zn, silt-N, silt-Cu, pH-EC ve kireç-Cu arasında negatif, kumkireç, kum- Fe, kum-Zn, kil-Cu, EC-N, P-K, P-Zn, K- Zn ve Fe-Zn arasında pozitif ilişki belirlenmiştir. Toprak analizi sonuçlarına göre,bitki besin maddesi eksikliklerini gidermek için ihtiyaç duyulan alanlara mikro element katkılı gübrelerin uygulanmasıgerekmektedir. Buna ek olarak, bu toprakların fizikokimyasal özelliklerini iyileştirmek için olgunlaşmış çiftlik gübresi kullanımı daönerilmektedir.
Anahtar Kelime:

Investigation of fertility status in Ankara University Ayaş Research and Application Farm Soils

Öz:
The aim of the study was to determine the fertility status of soils in Ayaş Research and Application Farm of Ankara University. For this purpose, 44 soil samples were collected by 100x100m grids and main physical, chemical properties and nutrient contents were analysed. ArcGIS 10.3 software program and IDW method were used to create distribution maps of soil samples. In general, the majority of soils are clay textured, slightly alkaline, nonsaline and medium calcareous. While organic matter (56% of the soils), total nitrogen (29% of the soils), available boron (99% of the soils) and available Fe and Mn (100% of the soils) were deficient, available phosphorus (77% of the soils), copper, zinc and potassium (100% of the soils) contents were insufficient level. As a result of the correlation analysis; negative relations between clay-sand, silt-sand, lime-clay, Fe-clay, Zn-clay, N-silt, Cu-silt, EC-pH, Cu-lime and positive relations between lime-sand, Fe-sand, Zn-sand, Cu-clay, N-EC, K-P, Zn-P, Zn-K and Zn-Fe were determined. In order to remove the deficiency of plant nutrients according to soil analyses, application of micro-element additive fertilizers to the soils is necessary. In addition, the use of composted farmyard manure is recommended to improve the physicochemical properties of these soils.
Anahtar Kelime:

Belge Türü: Makale Makale Türü: Araştırma Makalesi Erişim Türü: Erişime Açık
APA TAŞKIN M, TÜRKMEN F, ONUR AKÇA M, SOBA M, Öztürk H (2018). Ankara Üniversitesi Ayaş Araştırma ve Uygulama Çiftliği topraklarının verimlilik durumlarının incelenmesi. , 122 - 133.
Chicago TAŞKIN Mehmet Burak,TÜRKMEN Ferhat,ONUR AKÇA Muhittin,SOBA Mahmut Reşat,Öztürk Hasan Sabri Ankara Üniversitesi Ayaş Araştırma ve Uygulama Çiftliği topraklarının verimlilik durumlarının incelenmesi. (2018): 122 - 133.
MLA TAŞKIN Mehmet Burak,TÜRKMEN Ferhat,ONUR AKÇA Muhittin,SOBA Mahmut Reşat,Öztürk Hasan Sabri Ankara Üniversitesi Ayaş Araştırma ve Uygulama Çiftliği topraklarının verimlilik durumlarının incelenmesi. , 2018, ss.122 - 133.
AMA TAŞKIN M,TÜRKMEN F,ONUR AKÇA M,SOBA M,Öztürk H Ankara Üniversitesi Ayaş Araştırma ve Uygulama Çiftliği topraklarının verimlilik durumlarının incelenmesi. . 2018; 122 - 133.
Vancouver TAŞKIN M,TÜRKMEN F,ONUR AKÇA M,SOBA M,Öztürk H Ankara Üniversitesi Ayaş Araştırma ve Uygulama Çiftliği topraklarının verimlilik durumlarının incelenmesi. . 2018; 122 - 133.
IEEE TAŞKIN M,TÜRKMEN F,ONUR AKÇA M,SOBA M,Öztürk H "Ankara Üniversitesi Ayaş Araştırma ve Uygulama Çiftliği topraklarının verimlilik durumlarının incelenmesi." , ss.122 - 133, 2018.
ISNAD TAŞKIN, Mehmet Burak vd. "Ankara Üniversitesi Ayaş Araştırma ve Uygulama Çiftliği topraklarının verimlilik durumlarının incelenmesi". (2018), 122-133.
APA TAŞKIN M, TÜRKMEN F, ONUR AKÇA M, SOBA M, Öztürk H (2018). Ankara Üniversitesi Ayaş Araştırma ve Uygulama Çiftliği topraklarının verimlilik durumlarının incelenmesi. Toprak Bilimi ve Bitki Besleme Dergisi, 6(2), 122 - 133.
Chicago TAŞKIN Mehmet Burak,TÜRKMEN Ferhat,ONUR AKÇA Muhittin,SOBA Mahmut Reşat,Öztürk Hasan Sabri Ankara Üniversitesi Ayaş Araştırma ve Uygulama Çiftliği topraklarının verimlilik durumlarının incelenmesi. Toprak Bilimi ve Bitki Besleme Dergisi 6, no.2 (2018): 122 - 133.
MLA TAŞKIN Mehmet Burak,TÜRKMEN Ferhat,ONUR AKÇA Muhittin,SOBA Mahmut Reşat,Öztürk Hasan Sabri Ankara Üniversitesi Ayaş Araştırma ve Uygulama Çiftliği topraklarının verimlilik durumlarının incelenmesi. Toprak Bilimi ve Bitki Besleme Dergisi, vol.6, no.2, 2018, ss.122 - 133.
AMA TAŞKIN M,TÜRKMEN F,ONUR AKÇA M,SOBA M,Öztürk H Ankara Üniversitesi Ayaş Araştırma ve Uygulama Çiftliği topraklarının verimlilik durumlarının incelenmesi. Toprak Bilimi ve Bitki Besleme Dergisi. 2018; 6(2): 122 - 133.
Vancouver TAŞKIN M,TÜRKMEN F,ONUR AKÇA M,SOBA M,Öztürk H Ankara Üniversitesi Ayaş Araştırma ve Uygulama Çiftliği topraklarının verimlilik durumlarının incelenmesi. Toprak Bilimi ve Bitki Besleme Dergisi. 2018; 6(2): 122 - 133.
IEEE TAŞKIN M,TÜRKMEN F,ONUR AKÇA M,SOBA M,Öztürk H "Ankara Üniversitesi Ayaş Araştırma ve Uygulama Çiftliği topraklarının verimlilik durumlarının incelenmesi." Toprak Bilimi ve Bitki Besleme Dergisi, 6, ss.122 - 133, 2018.
ISNAD TAŞKIN, Mehmet Burak vd. "Ankara Üniversitesi Ayaş Araştırma ve Uygulama Çiftliği topraklarının verimlilik durumlarının incelenmesi". Toprak Bilimi ve Bitki Besleme Dergisi 6/2 (2018), 122-133.