CUMHURBAŞKANLIĞI KARARNAMELERİ: VAROLUŞSAL, YAPISAL VE HUKUKSAL BİR DEĞERLENDİRME

Yıl: 2020 Cilt: 37 Sayı: 2 Sayfa Aralığı: 31 - 66 Metin Dili: Türkçe İndeks Tarihi: 28-04-2021

CUMHURBAŞKANLIĞI KARARNAMELERİ: VAROLUŞSAL, YAPISAL VE HUKUKSAL BİR DEĞERLENDİRME

Öz:
2017 Anayasa değişikliği ile Cumhurbaşkanına tanınan kararnameyleasli düzenleme yapma yetkisi kanaatimizce yeni sistemin önemlisorunları arasında görülmemelidir. Zira sınırları iyi çizilmek ve alanıiyi belirlenmek kaydıyla yürütmeye sınırlanmış bir asli düzenleme alanıtanınması sadece başkanlık sisteminde değil parlamenter sistemde deetkin ve verimli bir yönetim anlayışı için pratik bir ihtiyaçtır. Yeni sisteminolumsuz noktaları ağırlıklı olarak yürütmenin yasama ve özellikle deyargı ile ilişkisindedir ve yürütmeye tanınan asli düzenleme yetkisikanaatimizce yeni sistemin önemli sorunları arasında görülmemelidir.Bununla birlikte temel hak ve özgürlüklerin kısıtlanması, yerel idareler,kamusal meslek örgütleri ve üniversiteler gibi idari açıdan mutlaka özerkolmaları gereken idarelerin yetki ve görevlerinin ve denetlenmelerinindüzenlenmesi gibi Anayasa’da spesifik olarak kanunla düzenlenmesiöngörülen konularda Cumhurbaşkanlığı kararnamesi çıkarılması hiçbirbiçimde mümkün olmamalıdır.
Anahtar Kelime:

Presidential Decrees: An Existential, Structural and Legal Consideration

Öz:
The authority granted, by the 2017 constitutional amendment, to the President to make the primary regulations through presidential decrees (executive orders) should not be considered as one of the important problems of the new system. Thus, it is a practical necessity to entrust the executive with the authority to introduce primary regulations, for an effective and efficient administration, not only in the presidential system but also in the parliamentary system, providing that the boundaries and the area of such an authorisation are well defined. The negative aspects of the new system predominantly derive from the relation of the executive with the legislature and especially the judiciary; however, the primary regulatory power granted to the executive should not be seen as one of the important problems of the new system. However, it should by no means be possible to enact a presidential decree on issues prescribed in the Constitution to be regulated only by law, such as the restriction of fundamental rights and freedoms, as well as the regulation of the powers and duties, and supervision, of administrations that must be administratively autonomous, namely local administrations, public professional organizations and universities.
Anahtar Kelime:

Belge Türü: Makale Makale Türü: Araştırma Makalesi Erişim Türü: Erişime Açık
  • ALTIPARMAK, Kerem (2018). “Atipik KHK’ler ve Daimi Hukuksuzluk II”, http://www.ihop.org.tr/2018/04/27/atipik-khkler-ve-daimi-hukuksuzlukii-ohal-khksi-ile-erkegi-kadin-kadini-erkek-yapamazsiniz/
  • ARDIÇOĞLU, Artuk (2017). “Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi”, Ankara Barosu Dergisi, C. 75, S. 3, ss. 19-51.
  • BERTRAN, Mathieu (2005). “La part de la loi, la part du règlement. De la limitation de la compétence réglementaire à la limitation de la compétence législative”, Pouvoirs, 3/2005 (n° 114), p. 73-87.
  • COOPER, Phillip J. (2014). By Order of the President, The Use and Abuse of Executive Direct Action, 2. Edition, University Press of Kansas.
  • ÇOLAK, Çağrı (2017). “Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi Yetkisinin Amerikan Sistemi Üzerinden Karşılaştırmalı Analizi”, Strategic Public Menagement Journal, C. 3, Özel Sayı, s. 51 vd.
  • GÖZLER, Kemal (2010). Anayasa Hukukunun Genel Teorisi, C. I, Bursa: Ekin yay.
  • LAVROFF, Dmitri Georges (1995). Le DroitConstitutionnel de la Ve République, Dalloz, Paris.
  • ÖZTÜRK, Burak (2009). Fransız ve Türk Hukukunda İdarenin Düzenleme Yetkisinin Kapsamı, Ankara: Yetkin yay.
  • ULUSOY, Ali D. (2020). Yeni Türk İdare Hukuku, 3. Baskı, Ankara: Yetkin yay.
APA ULUSOY D (2020). CUMHURBAŞKANLIĞI KARARNAMELERİ: VAROLUŞSAL, YAPISAL VE HUKUKSAL BİR DEĞERLENDİRME. , 31 - 66.
Chicago ULUSOY Dursun CUMHURBAŞKANLIĞI KARARNAMELERİ: VAROLUŞSAL, YAPISAL VE HUKUKSAL BİR DEĞERLENDİRME. (2020): 31 - 66.
MLA ULUSOY Dursun CUMHURBAŞKANLIĞI KARARNAMELERİ: VAROLUŞSAL, YAPISAL VE HUKUKSAL BİR DEĞERLENDİRME. , 2020, ss.31 - 66.
AMA ULUSOY D CUMHURBAŞKANLIĞI KARARNAMELERİ: VAROLUŞSAL, YAPISAL VE HUKUKSAL BİR DEĞERLENDİRME. . 2020; 31 - 66.
Vancouver ULUSOY D CUMHURBAŞKANLIĞI KARARNAMELERİ: VAROLUŞSAL, YAPISAL VE HUKUKSAL BİR DEĞERLENDİRME. . 2020; 31 - 66.
IEEE ULUSOY D "CUMHURBAŞKANLIĞI KARARNAMELERİ: VAROLUŞSAL, YAPISAL VE HUKUKSAL BİR DEĞERLENDİRME." , ss.31 - 66, 2020.
ISNAD ULUSOY, Dursun. "CUMHURBAŞKANLIĞI KARARNAMELERİ: VAROLUŞSAL, YAPISAL VE HUKUKSAL BİR DEĞERLENDİRME". (2020), 31-66.
APA ULUSOY D (2020). CUMHURBAŞKANLIĞI KARARNAMELERİ: VAROLUŞSAL, YAPISAL VE HUKUKSAL BİR DEĞERLENDİRME. Anayasa yargısı, 37(2), 31 - 66.
Chicago ULUSOY Dursun CUMHURBAŞKANLIĞI KARARNAMELERİ: VAROLUŞSAL, YAPISAL VE HUKUKSAL BİR DEĞERLENDİRME. Anayasa yargısı 37, no.2 (2020): 31 - 66.
MLA ULUSOY Dursun CUMHURBAŞKANLIĞI KARARNAMELERİ: VAROLUŞSAL, YAPISAL VE HUKUKSAL BİR DEĞERLENDİRME. Anayasa yargısı, vol.37, no.2, 2020, ss.31 - 66.
AMA ULUSOY D CUMHURBAŞKANLIĞI KARARNAMELERİ: VAROLUŞSAL, YAPISAL VE HUKUKSAL BİR DEĞERLENDİRME. Anayasa yargısı. 2020; 37(2): 31 - 66.
Vancouver ULUSOY D CUMHURBAŞKANLIĞI KARARNAMELERİ: VAROLUŞSAL, YAPISAL VE HUKUKSAL BİR DEĞERLENDİRME. Anayasa yargısı. 2020; 37(2): 31 - 66.
IEEE ULUSOY D "CUMHURBAŞKANLIĞI KARARNAMELERİ: VAROLUŞSAL, YAPISAL VE HUKUKSAL BİR DEĞERLENDİRME." Anayasa yargısı, 37, ss.31 - 66, 2020.
ISNAD ULUSOY, Dursun. "CUMHURBAŞKANLIĞI KARARNAMELERİ: VAROLUŞSAL, YAPISAL VE HUKUKSAL BİR DEĞERLENDİRME". Anayasa yargısı 37/2 (2020), 31-66.