VUK’A GÖRE HAZIRLANMIŞ FİNANSAL TABLOLARIN TFRS, BOBİ FRS VE KÜMİ FRS TASLAĞINA UYGUN FİNANSAL TABLOLARA DÖNÜŞTÜRME İŞLEMLERİ VE FİNANSAL PERFORMANS ÜZERİNDEKİ ETKİSİNİN COPRAS YÖNTEMİ İLE ANALİZİ

Yıl: 2021 Cilt: 20 Sayı: 62 Sayfa Aralığı: 285 - 308 Metin Dili: Türkçe İndeks Tarihi: 03-05-2021

VUK’A GÖRE HAZIRLANMIŞ FİNANSAL TABLOLARIN TFRS, BOBİ FRS VE KÜMİ FRS TASLAĞINA UYGUN FİNANSAL TABLOLARA DÖNÜŞTÜRME İŞLEMLERİ VE FİNANSAL PERFORMANS ÜZERİNDEKİ ETKİSİNİN COPRAS YÖNTEMİ İLE ANALİZİ

Öz:
Türkiye’de faaliyet gösteren işletmelerin, finansal tablolarını Vergi Usul Kanunu (VUK) hükümlerinegöre hazırlamak zorunda oldukları bilinmektedir. Ayrıca Kamu Gözetimi Muhasebe ve Denetim Standartları Kurumu (KGK) tarafından, 27.07.2017 tarihinde yayınlanan “Büyük ve Orta Boy İşletmelerİçin Finansal Raporlama Standardı (BOBİ FRS) Hakkında Tebliğ” ile, BOBİ FRS’nin, bağımsız denetime tabi ancak, TMS/TFRS uygulamayacak işletmelerin, münferit ve konsolide finansal tablolarının hazırlanmasında uygulanması zorunlu hale getirilmiştir. Bu gelişmeyi takiben KGK tarafından;28/12/2018 tarihinde Finansal Raporlama Standartlarına Uygun Taslak Hesap Planı yayınlanmıştır.Son olarak yine KGK tarafından; bilanço esasına göre defter tutma ölçütlerini sağlayan ancak bağımsız denetim kapsamında olmayan işletmelerin finansal tablolarının, gerçeğe uygun, ihtiyaca uygun vekarşılaştırılabilir olarak sunulması amacıyla, 12/07/2019 tarihinde KÜMİ FRS Taslak Metni, kamuoyunun görüşlerine açılacak şekilde yayınlanmıştır.Bu çalışmanın amacı; VUK’a göre hazırlanmış mali tabloların, TMS/TFRS, BOBİ FRS ve KÜMİFRS Taslak Metnine çevrim işlemlerine ait muhasebe kayıtlarının yapılması ve çevrim işlemlerininfinansal performans üzerindeki etkilerinin çok kriterli karar verme (CKKV) tekniklerinden COPRASyöntemi ile analiz edilmesidir.
Anahtar Kelime:

THE CONVERSION OF FINANCIAL STATEMENTS PREPARED BASED ON THE TPL TO FINANCIAL STATEMENTS PREPARED BASED ON TFRS, BMSE FRS, SME FRS AND THE ANALYSIS OF ITS EFFECTS ON FINANCIAL PERFORMANCE WITH COPRAS METHOD

Öz:
The businesses in Turkey are obliged to prepare their financial statements in accordance with the Tax Procedure Law (TPL). In addition, the businesses that are subject to independent audit but not to Turkish Accounting Standards (TAS) or Turkish Financial Reporting Standards (TFRS) are required to comply with “the Big and Medium Sized Enterprises Financial Reporting Standards (BMSE FRS) for their individual and consolidated financial statements with the notice issued by Public Oversight Accounting and Auditing Standards Authority (POA) on 27.07.2017. Following that, Chart of Accounts Draft Conforming Financial Reporting Standards was released on 28/12/2018. Lastly, POA published “the Small and Micro Enterprises Financial Reporting Standards Draft” on 12.07.2019 to guide the businesses that meet the criteria for bookkeeping on the basis of balance but not subject to independent audit in preparing reasonable, need-based and comparable financial statements. The aim of the present study is to convert the bookkeeping entries of the financial statements prepared based on the Tax Procedure Law to TAS/TFRS, BMSE FRS, SME FRS and investigate the effects of the conversion by employing COPRAS, which are multiple-criteria decision making models.
Anahtar Kelime:

Belge Türü: Makale Makale Türü: Araştırma Makalesi Erişim Türü: Erişime Açık
APA KABLAN A (2021). VUK’A GÖRE HAZIRLANMIŞ FİNANSAL TABLOLARIN TFRS, BOBİ FRS VE KÜMİ FRS TASLAĞINA UYGUN FİNANSAL TABLOLARA DÖNÜŞTÜRME İŞLEMLERİ VE FİNANSAL PERFORMANS ÜZERİNDEKİ ETKİSİNİN COPRAS YÖNTEMİ İLE ANALİZİ. , 285 - 308.
Chicago KABLAN ALİ VUK’A GÖRE HAZIRLANMIŞ FİNANSAL TABLOLARIN TFRS, BOBİ FRS VE KÜMİ FRS TASLAĞINA UYGUN FİNANSAL TABLOLARA DÖNÜŞTÜRME İŞLEMLERİ VE FİNANSAL PERFORMANS ÜZERİNDEKİ ETKİSİNİN COPRAS YÖNTEMİ İLE ANALİZİ. (2021): 285 - 308.
MLA KABLAN ALİ VUK’A GÖRE HAZIRLANMIŞ FİNANSAL TABLOLARIN TFRS, BOBİ FRS VE KÜMİ FRS TASLAĞINA UYGUN FİNANSAL TABLOLARA DÖNÜŞTÜRME İŞLEMLERİ VE FİNANSAL PERFORMANS ÜZERİNDEKİ ETKİSİNİN COPRAS YÖNTEMİ İLE ANALİZİ. , 2021, ss.285 - 308.
AMA KABLAN A VUK’A GÖRE HAZIRLANMIŞ FİNANSAL TABLOLARIN TFRS, BOBİ FRS VE KÜMİ FRS TASLAĞINA UYGUN FİNANSAL TABLOLARA DÖNÜŞTÜRME İŞLEMLERİ VE FİNANSAL PERFORMANS ÜZERİNDEKİ ETKİSİNİN COPRAS YÖNTEMİ İLE ANALİZİ. . 2021; 285 - 308.
Vancouver KABLAN A VUK’A GÖRE HAZIRLANMIŞ FİNANSAL TABLOLARIN TFRS, BOBİ FRS VE KÜMİ FRS TASLAĞINA UYGUN FİNANSAL TABLOLARA DÖNÜŞTÜRME İŞLEMLERİ VE FİNANSAL PERFORMANS ÜZERİNDEKİ ETKİSİNİN COPRAS YÖNTEMİ İLE ANALİZİ. . 2021; 285 - 308.
IEEE KABLAN A "VUK’A GÖRE HAZIRLANMIŞ FİNANSAL TABLOLARIN TFRS, BOBİ FRS VE KÜMİ FRS TASLAĞINA UYGUN FİNANSAL TABLOLARA DÖNÜŞTÜRME İŞLEMLERİ VE FİNANSAL PERFORMANS ÜZERİNDEKİ ETKİSİNİN COPRAS YÖNTEMİ İLE ANALİZİ." , ss.285 - 308, 2021.
ISNAD KABLAN, ALİ. "VUK’A GÖRE HAZIRLANMIŞ FİNANSAL TABLOLARIN TFRS, BOBİ FRS VE KÜMİ FRS TASLAĞINA UYGUN FİNANSAL TABLOLARA DÖNÜŞTÜRME İŞLEMLERİ VE FİNANSAL PERFORMANS ÜZERİNDEKİ ETKİSİNİN COPRAS YÖNTEMİ İLE ANALİZİ". (2021), 285-308.
APA KABLAN A (2021). VUK’A GÖRE HAZIRLANMIŞ FİNANSAL TABLOLARIN TFRS, BOBİ FRS VE KÜMİ FRS TASLAĞINA UYGUN FİNANSAL TABLOLARA DÖNÜŞTÜRME İŞLEMLERİ VE FİNANSAL PERFORMANS ÜZERİNDEKİ ETKİSİNİN COPRAS YÖNTEMİ İLE ANALİZİ. Muhasebe ve Denetime Bakış, 20(62), 285 - 308.
Chicago KABLAN ALİ VUK’A GÖRE HAZIRLANMIŞ FİNANSAL TABLOLARIN TFRS, BOBİ FRS VE KÜMİ FRS TASLAĞINA UYGUN FİNANSAL TABLOLARA DÖNÜŞTÜRME İŞLEMLERİ VE FİNANSAL PERFORMANS ÜZERİNDEKİ ETKİSİNİN COPRAS YÖNTEMİ İLE ANALİZİ. Muhasebe ve Denetime Bakış 20, no.62 (2021): 285 - 308.
MLA KABLAN ALİ VUK’A GÖRE HAZIRLANMIŞ FİNANSAL TABLOLARIN TFRS, BOBİ FRS VE KÜMİ FRS TASLAĞINA UYGUN FİNANSAL TABLOLARA DÖNÜŞTÜRME İŞLEMLERİ VE FİNANSAL PERFORMANS ÜZERİNDEKİ ETKİSİNİN COPRAS YÖNTEMİ İLE ANALİZİ. Muhasebe ve Denetime Bakış, vol.20, no.62, 2021, ss.285 - 308.
AMA KABLAN A VUK’A GÖRE HAZIRLANMIŞ FİNANSAL TABLOLARIN TFRS, BOBİ FRS VE KÜMİ FRS TASLAĞINA UYGUN FİNANSAL TABLOLARA DÖNÜŞTÜRME İŞLEMLERİ VE FİNANSAL PERFORMANS ÜZERİNDEKİ ETKİSİNİN COPRAS YÖNTEMİ İLE ANALİZİ. Muhasebe ve Denetime Bakış. 2021; 20(62): 285 - 308.
Vancouver KABLAN A VUK’A GÖRE HAZIRLANMIŞ FİNANSAL TABLOLARIN TFRS, BOBİ FRS VE KÜMİ FRS TASLAĞINA UYGUN FİNANSAL TABLOLARA DÖNÜŞTÜRME İŞLEMLERİ VE FİNANSAL PERFORMANS ÜZERİNDEKİ ETKİSİNİN COPRAS YÖNTEMİ İLE ANALİZİ. Muhasebe ve Denetime Bakış. 2021; 20(62): 285 - 308.
IEEE KABLAN A "VUK’A GÖRE HAZIRLANMIŞ FİNANSAL TABLOLARIN TFRS, BOBİ FRS VE KÜMİ FRS TASLAĞINA UYGUN FİNANSAL TABLOLARA DÖNÜŞTÜRME İŞLEMLERİ VE FİNANSAL PERFORMANS ÜZERİNDEKİ ETKİSİNİN COPRAS YÖNTEMİ İLE ANALİZİ." Muhasebe ve Denetime Bakış, 20, ss.285 - 308, 2021.
ISNAD KABLAN, ALİ. "VUK’A GÖRE HAZIRLANMIŞ FİNANSAL TABLOLARIN TFRS, BOBİ FRS VE KÜMİ FRS TASLAĞINA UYGUN FİNANSAL TABLOLARA DÖNÜŞTÜRME İŞLEMLERİ VE FİNANSAL PERFORMANS ÜZERİNDEKİ ETKİSİNİN COPRAS YÖNTEMİ İLE ANALİZİ". Muhasebe ve Denetime Bakış 20/62 (2021), 285-308.