Yıl: 1996 Cilt: 4 Sayı: 3 Sayfa Aralığı: 185 - 190 Metin Dili: Türkçe İndeks Tarihi: 29-07-2022

Hekimler için ötanazi, ölüm ve ölümcül hastaya ilişkin tutum ölçeği (ÖTÖ)'nin faktör yapısı ve iç tutarlığı

Öz:
Hekimlerin ötanazi ve ilişkin konulardaki tu¬tumlarının saptanması için ülkemizde daha önceden bulunmayan bir tutum ölçeğinin geliştirilmesi ve bazı güvenirlik-geçerlik göstergelerinin ortaya konulması ça¬lışmanın amacını oluşturmuştur. Yöntem: Ankara Nu¬mune Hastanesi, Ankara ve Gazi Üniversitesi Tıp Fakül¬telerinde klinik branşlarda görev yapan 1343 gönüllü hekim çalışmanın örnek/emini oluşturmuştur. Veriler, araştırmacılar tarafından kısmen çeviri ve kısmen uz¬man görüşüne başvurularak geliştirilen 31 maddelik "Hekimler için Ötanazi, Ölüm ve Ölümcül Hastaya İliş¬kin Tutum Ölçeği (ÖTÖ)" ile toplanmıştır. Bulgular: So¬nuçlar genel olarak, ölçeğin iç tutarhğınm, yani madde güvenirliğinin yüksek olduğunu ve Temel Bileşenler Ana¬liziyle elde edilen faktör yapısının, kavramsal temelleriy-le uyumlu olduğunu, bir diğer deyişle yapı geçerliğine sahip bulunduğunu göstermiştir. Tartışma: Elde edilen bulguların, ölçeğin ülkemizdeki hekimlerin ötanazi ve ilişkin konulardaki tutumlarını ölçmek için başlangıç olarak uygun bir araç olduğunu gösterdiği ve belirlenen bazı kusurlu yönlerinin gelecekteki araştırmalarda gide¬rilmesi gerektiği vurgulanmıştır.
Anahtar Kelime:

Konular: Psikiyatri

The factor structure and internal consistency of the attitude scale about euthanasia, death and dying patients for physicians

Öz:
Objective:' The aim of this study was to develop and to invertigate the factor structure and the internal consis¬tency of an attitude scale for physicians about euthana¬sia and related issues. Method- A 31 item scale was de¬veloped by the researchers to measure the attitudes about euthanasia related issues. This scale was applied to a vo¬lunteer subject sample consisting 1343 physicicians who work in three large health facilities in Ankara. Results: Results showed that the new developed attitudes scale has a high internal consistency and a factor structure in ac¬cordance with the conceptual bases of the scale gene¬rally. Conclusion: The issues related to the new develo¬ped attitude scale's reliability and validity were discussed in the light of the literature, and the necessity to improve the scale's some defficient aspects for future studies was underlined.
Anahtar Kelime:

Konular: Psikiyatri
Belge Türü: Makale Makale Türü: Diğer Erişim Türü: Erişime Açık
APA ŞENOL S, ÖZGÜVEN D, DAĞ İ, OĞUZ Y (1996). Hekimler için ötanazi, ölüm ve ölümcül hastaya ilişkin tutum ölçeği (ÖTÖ)'nin faktör yapısı ve iç tutarlığı. , 185 - 190.
Chicago ŞENOL Selahattin,ÖZGÜVEN Devrimci Halise,DAĞ İHSAN,OĞUZ Yasemin Hekimler için ötanazi, ölüm ve ölümcül hastaya ilişkin tutum ölçeği (ÖTÖ)'nin faktör yapısı ve iç tutarlığı. (1996): 185 - 190.
MLA ŞENOL Selahattin,ÖZGÜVEN Devrimci Halise,DAĞ İHSAN,OĞUZ Yasemin Hekimler için ötanazi, ölüm ve ölümcül hastaya ilişkin tutum ölçeği (ÖTÖ)'nin faktör yapısı ve iç tutarlığı. , 1996, ss.185 - 190.
AMA ŞENOL S,ÖZGÜVEN D,DAĞ İ,OĞUZ Y Hekimler için ötanazi, ölüm ve ölümcül hastaya ilişkin tutum ölçeği (ÖTÖ)'nin faktör yapısı ve iç tutarlığı. . 1996; 185 - 190.
Vancouver ŞENOL S,ÖZGÜVEN D,DAĞ İ,OĞUZ Y Hekimler için ötanazi, ölüm ve ölümcül hastaya ilişkin tutum ölçeği (ÖTÖ)'nin faktör yapısı ve iç tutarlığı. . 1996; 185 - 190.
IEEE ŞENOL S,ÖZGÜVEN D,DAĞ İ,OĞUZ Y "Hekimler için ötanazi, ölüm ve ölümcül hastaya ilişkin tutum ölçeği (ÖTÖ)'nin faktör yapısı ve iç tutarlığı." , ss.185 - 190, 1996.
ISNAD ŞENOL, Selahattin vd. "Hekimler için ötanazi, ölüm ve ölümcül hastaya ilişkin tutum ölçeği (ÖTÖ)'nin faktör yapısı ve iç tutarlığı". (1996), 185-190.
APA ŞENOL S, ÖZGÜVEN D, DAĞ İ, OĞUZ Y (1996). Hekimler için ötanazi, ölüm ve ölümcül hastaya ilişkin tutum ölçeği (ÖTÖ)'nin faktör yapısı ve iç tutarlığı. Psikiyatri Psikoloji Psikofarmakoloji Dergisi, 4(3), 185 - 190.
Chicago ŞENOL Selahattin,ÖZGÜVEN Devrimci Halise,DAĞ İHSAN,OĞUZ Yasemin Hekimler için ötanazi, ölüm ve ölümcül hastaya ilişkin tutum ölçeği (ÖTÖ)'nin faktör yapısı ve iç tutarlığı. Psikiyatri Psikoloji Psikofarmakoloji Dergisi 4, no.3 (1996): 185 - 190.
MLA ŞENOL Selahattin,ÖZGÜVEN Devrimci Halise,DAĞ İHSAN,OĞUZ Yasemin Hekimler için ötanazi, ölüm ve ölümcül hastaya ilişkin tutum ölçeği (ÖTÖ)'nin faktör yapısı ve iç tutarlığı. Psikiyatri Psikoloji Psikofarmakoloji Dergisi, vol.4, no.3, 1996, ss.185 - 190.
AMA ŞENOL S,ÖZGÜVEN D,DAĞ İ,OĞUZ Y Hekimler için ötanazi, ölüm ve ölümcül hastaya ilişkin tutum ölçeği (ÖTÖ)'nin faktör yapısı ve iç tutarlığı. Psikiyatri Psikoloji Psikofarmakoloji Dergisi. 1996; 4(3): 185 - 190.
Vancouver ŞENOL S,ÖZGÜVEN D,DAĞ İ,OĞUZ Y Hekimler için ötanazi, ölüm ve ölümcül hastaya ilişkin tutum ölçeği (ÖTÖ)'nin faktör yapısı ve iç tutarlığı. Psikiyatri Psikoloji Psikofarmakoloji Dergisi. 1996; 4(3): 185 - 190.
IEEE ŞENOL S,ÖZGÜVEN D,DAĞ İ,OĞUZ Y "Hekimler için ötanazi, ölüm ve ölümcül hastaya ilişkin tutum ölçeği (ÖTÖ)'nin faktör yapısı ve iç tutarlığı." Psikiyatri Psikoloji Psikofarmakoloji Dergisi, 4, ss.185 - 190, 1996.
ISNAD ŞENOL, Selahattin vd. "Hekimler için ötanazi, ölüm ve ölümcül hastaya ilişkin tutum ölçeği (ÖTÖ)'nin faktör yapısı ve iç tutarlığı". Psikiyatri Psikoloji Psikofarmakoloji Dergisi 4/3 (1996), 185-190.