Yıl: 2020 Cilt: 10 Sayı: 1 Sayfa Aralığı: 237 - 256 Metin Dili: Türkçe İndeks Tarihi: 28-05-2021

E-ÖĞRENMEYE YÖNELİK TUTUM ÖLÇEĞİNİN TÜRKÇEYE UYARLANMASI

Öz:
Gelişen teknolojiler ve her geçen gün yaygınlaşan İnternet’in eğitim alanını da etkilemesiile birlikte e-öğrenme çeşitli amaçlarla kullanılmaya başlamış ve sağladığı avantajlar veesneklik sayesinde ise bu öğrenme ortamına duyulan ilgi her geçen gün artmıştır.İnsanların davranışlarının belirlenmesinde birçok unsur bulunmakta, bunlardan enönemlilerinden biri de insanların tutumları olmaktadır. Tutumların, e-öğrenmeye yönelikdavranışları da etkilediği göz önüne alındığında, e-öğrenmeye yönelik tutumlarınbelirlenmesi önemli görülmektedir. Bu araştırmada, Kisanga (2016) tarafındangeliştirilmiş olan “e-öğrenmeyle ilgili tutumların testi (Telra) ölçeğinin” Türkçe dilineuyarlanması hedeflenmiştir. Araştırmanın çalışma grubunu Konya ilinde bulunan,Necmettin Erbakan Üniversitesi, Selçuk Üniversitesi ve KTO Karatay Üniversitesinde,farklı bölümlerde öğrenim görmekte olan 1721 öğrenci oluşturmuştur. Araştırmanınverileri, araştırmacı tarafından Türkçeye çevrilmiş ve alan uzmanları tarafından kapsamgeçerliği onaylanmış olan tutum ölçeğinin uygulanması ile toplanmıştır. Verilerinanalizinde ise SPSS 21.0 ve LISREL 8.71 programları kullanılmıştır. Analizlerde açımlayıcıfaktör analizi, doğrulayıcı faktör analizi, Cronbach alpha güvenirlik analizlerindenyararlanılmış ve tüm bu analizler sonucunda orijinalinde tek faktör ve 36 maddedenoluşan (Telra) ölçek, dört faktör ve 23 maddeden oluşan son halini almıştır. Elde edilen23 maddelik ölçeğin geçerliğine yönelik yapılan analizler sonucunda Kaiser-Meyer-Olkindeğeri 0,847; Bartlett testi değeri ise (x2= 8821,036; p= 0,000) olarak belirlenmiştir.Ayrıca ölçeğin toplam varyansın %44,9’unu açıkladığı görülmektedir. Güvenirliğe yönelikyapılan analizler sonucunda ölçeğin Cronbach Alpha değeri α=0,789 olarakbelirlenmiştir. Buna ek olarak ölçeğin kararlılık korelasyonu ise 0,95 olarak belirlenmiştir.
Anahtar Kelime:

THE ADAPTATION OF THE ATTITUDE SCALE TOWARDS E-LEARNING INTO TURKISH

Öz:
E-learning has been used for various purposes with the advancing technologies and the widespread Internet impact on the field of education, and with the advantages and flexibility it provides, the interest in this learning environment has increased day by day. There are many factors in determining the behavior of people, and one of the most important is the attitudes of people. Considering that attitudes also affect e-learning behaviors, it is important to determine attitudes towards e-learning. In this study, it was aimed to adapt the scale of elearning attitudes test developed by Kisanga (2016) to the Turkish language. The research group of the study consisted of 1721 students studying in different departments of Necmettin Erbakan University, Selcuk University and KTO Karatay University in Konya. The data of the study was collected by applying the attitude scale which was translated into Turkish by the researcher and whose content validity was approved by the field experts. SPSS 21.0 and LISREL 8.71 were used for data analysis. In the analyzes, exploratory factor analysis, confirmatory factor analysis and Cronbach alpha reliability analyzes were used. As a result of all these analyzes, the original scale consisting of one factor and 36 items was finalized with four factors and 23 items. As a result of the analyzes conducted for the validity of the 23-item scale, Kaiser- Meyer-Olkin value was determined as 0,847 and Bartlett test value was determined as (x2= 8821,036; p= 0,000). In addition, the scale explained 44,947% of the total variance. As a result of reliability analyzes, Cronbach Alpha value of the scale was determined as α = 0,789. In addition, the stability correlation of the scale was determined as 0,95.
Anahtar Kelime:

Belge Türü: Makale Makale Türü: Araştırma Makalesi Erişim Türü: Erişime Açık
  • Aixia, D. ve Wang, D. (2011). Factors influencing learner attitudes toward e-learning and development of e-learning environment based on the integrated e-learning platform. International Journal of e-Education, e-Business, e-Management and eLearning, 1(3), 264.
  • Allen, I. E. ve Seaman, J. (2008). Staying the course: Online education in the United States, 2008. Sloan Consortium. PO Box 1238, Newburyport, MA 01950.
  • Arndt, T. ve Guercio, A. (2018). Ubiquitous e-Learning: student attitudes and future prospects. GSTF Journal on Computing (JoC), 4(1).
  • Balcı, A. (2009). Sosyal bilimlerde araştırma: Yöntem, teknik ve ilkeler. Ankara: Pegem Akademi.
  • Birişçi, S. (2013). Video konferans tabanlı uzaktan eğitime ilişkin öğrenci tutumları ve görüşleri. Journal of Instructional Technologies & Teacher Education, 2(1).
  • Bordens, K. S. ve Horowıtz, I. A. (2002). Social Psychology, Second Edition. Mahwah, NJ, USA: Lawrence Erlbaum Associates, Incorporated, p 177.
  • Büyüköztürk, Ş. (2011). Sosyal bilimler için veri analizi el kitabı. Ankara: Pegem Akademi.
  • Büyüköztürk, Ş. (2013). Sosyal bilimler için veri analizi el kitabı. Ankara: Pegem.
  • Collins, A. ve Halverson, R. (2009). Rethinking education in the age of technology: The digital revolution and schooling in America. New York: Teachers College Press.
  • Chapman, E. N. (1999). Tutum: En değerli varlığımız. Alfa Yayınevi, İstanbul. Colvin, R. ve Mayer, R. (2008). E-learning and the science of instruction. California: John Wiley.
  • Coşkun, G., Kaymakoğlu, B. ve Gök, E. (2007). Tıp Fakültesi Öğrencilerinin İnternet Kullanımı ve E-öğrenme’ye İlişkin Tutumları: Başkent Üniversitesi Uygulaması.
  • Çokluk, Ö., Şekercioğlu, G. ve Büyüköztürk, Ş. (2010). Sosyal bilimler için çok değişkenli istatistik: SPSS ve LISREL uygulamalar. Ankara: Pegem Akademi.
  • Çokluk, Ö., Şekercioğlu, G. ve Büyüköztürk, Ş. (2016). Çok değişkenli istatistik SPSS ve LISREL uygulamaları (Birinci baskı). Ankara: Pegem Akademi Yayın.
  • De Vellis, R. F. (2003). Scale development: Theory and applications. (2th edit). Thousand Oaks: Sage Publications.
  • Deniz, L. ve Coşkun, Y. (2004). Öğretmen adaylarının İnternet kullanımına yönelik yaşantıları. Marmara Üniversitesi Atatürk Eğitim Fakültesi Eğitim Bilimleri Dergisi, 20(20), 39-52.
  • Dikbaş, E. (2006). Öğretmen adaylarının e-öğrenmeye yönelik tutumlarının incelenmesi. Yüksek lisans tezi. Dokuz Eylül Üniversitesi, Eğitim Bilimleri Enstitüsü, İzmir.
  • Döğer, M.F. (2016). Bilgisayar destekli eğitimlere katılan öğretmenlerin görüş ve deneyimlerine bağlı olarak eğitimde teknoloji kullanımını etkileyen dinamikler. Yüksek Lisans Tezi. Ankara Üniversitesi, Eğitim Bilimleri Enstitüsü, Ankara.
  • Eagly, A. ve Chaiken, S. (2007). The advantages of an inclusive definition of attitude. Social Cognition, 25(5), 582-602.
  • Eroğlu, A. (2008). Faktör analizi. In: Kalaycı, Ş. (ed), SPSS uygulamalı çok değişkenli istatistik teknikleri, Ankara: Asil Yayınevi.
  • Fallon, C. ve S. Brown.(2003). E-Learning standarts a guide to purchasing, developing and deploying standarts-conformant e-learning. Florida: CRC Press LLC.
  • Gorsuch, R. L. (1983). Factor analysis. Hillsdale: Lawrence Erlbaum Associates.
  • Gökdaş, İ. ve Kayri, M. (2005). E-öğrenme ve Türkiye açısından sorunlar, çözüm önerileri. Yüzüncü Yıl Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi, 2(2).
  • Haznedar, Ö. (2012). Üniversite öğrencilerinin bilgi ve iletişim teknolojileri becerilerinin ve eöğrenmeye yönelik tutumlarının farklı değişkenler açısından incelenmesi. Yüksek Lisans Tezi. Dokuz Eylül Üniversitesi, Eğitim Bilimleri Enstitüsü, İzmir.
  • Horn, J. L. (1965). A rationale and test for the number of factors in factor analysis. Psychometrika, 30(2), 179-185.
  • Hovardaoğlu, S. (2000). Davranış bilimleri için araştırma teknikleri. Ankara: Ve-Ga Yayınevi.
  • Hu, L. T. ve Bentler, P. M. (1999). Cutoff criteria for fit indexes in covariance structure analysis: Conventional criteria versus new alternatives. Structural Equation Modeling: A Multidisciplinary Journal, 6(1), 1-55.
  • Karakoç, F. Y. ve Dönmez, L. (2014). Ölçek geliştirme çalışmalarında temel ilkeler. Tıp Eğitimi Dünyası, 13(40), 39-49.
  • Karasar, Ş. (2004). Eğitimde yeni iletişim teknolojileri-İnternet ve sanal yüksek eğitim. The Turkish Online Journal of Educational Technology, 3(4), 117-125.
  • Kesim, E. (2011). Uzaktan eğitimde meydana gelen değerler dizisi (paradigma) değişimlerinin e-öğrenme ekonomisi alanına yansımaları. G.T. Yamamoto, U. Demiray ve M. Kesim.(Yay. Haz.). Türkiye’de E-Öğrenme Gelişmeler ve Uygulamalar (2. bs.), 2-19.
  • Kisanga, D. (2016). Determinants of teachers’ attitudes towards e-learning in Tanzanian higher learning institutions. International Review of Research in Open and Distributed Learning, 17(5), 109-125.
  • Kline, R.B. (2005). Principles and practice of structural equation modeling, 2nd ed, New York: Guilford Press.
  • Liaw, S. S., Huang, H. M. ve Chen, G. D. (2007). An activity-theoretical approach to investigate learners’ factors toward e-learning systems. Computers in Human Behavior, 23(4), 1906- 1920.
  • O'Rourke, N., Psych, R. ve Hatcher, L. (2013). A step-by-step approach to using SAS for factor analysis and structural equation modeling. Sas Institute.
  • Özgür, H. ve Tosun, N. (2010). İnternet destekli eğitimin e-öğrenme tutumlarına etkisi. XV. Türkiye'de İnternet Konferansı, 2-4. İstanbul.
  • Öztürk, T. (2006). Sosyal bilgiler öğretmen adaylarının eğitimde teknoloji kullanımına yönelik yeterliliklerinin değerlendirilmesi (Balıkesir İli örneği). Yüksek Lisans Tezi. Ankara Gazi Üniversitesi, Eğitim Bilimleri Fakültesi, Ankara.
  • Pillay, H., Irving, K. ve Tones, M. (2007). Validation of the diagnostic tool for assessing tertiary students’ readiness for online learning. Higher Education Research & Development, 26(2), 217-234.
  • Rigdon, E. E. (1996). CFI versus RMSEA: A comparison of two fit indexes for structural equation modeling. Structural Equation Modeling: A Multidisciplinary Journal, 3(4), 369-379.
  • Rosenberg, M. J. (2002). E-learning, strategies for delivering knowledge in the digital age. New York: McGraw-Hill.
  • Russell, D. W. (2002). In search of underlying dimensions: The use (and abuse) of factor analysis. Personality and Social Psychology Bulletin, 28, 1629–1646.
  • Seçer, İ. (2013). SPSS ve LISREL ile pratik veri analizi. Ankara: Anı. Shevlin, M. ve Miles, J. N. (1998). Effects of sample size, model specification and factor loadings on the GFI in confirmatory factor analysis. Personality and Individual Differences, 25(1).
  • Şimşek, A., Özdamar, N., Becit, G., Kılıçer, K., Akbulut, Y. ve Yıldırım, Y. (2008). Türkiye’deki eğitim teknolojisi araştırmalarında güncel eğilimler. Selçuk Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, 19, 439-458.
  • Tavşancıl, E. (2014). Tutumların ölçülmesi ve SPSS ile veri analizi. Ankara: Nobel.
  • Turan, A.H. ve Çolakoğlu, B.E. (2008). Yüksek öğrenimde öğretim elemanlarının teknoloji kabulü ve kullanımı: Adnan Menderes Üniversitesinde ampirik bir değerlendirme. Doğuş Üniversitesi Dergisi, 9(1), 106-121.
  • Ulukan, C. (2009). E-Öğrenme. Eskişehir: Anadolu Üniversitesi Açıköğretim Fakültesi Yayınları, 117-134.
  • Vural, N. (2002). Uzaktan Eğitimde E-Pedagoji. TBD Bilişim Zirvesi Bildirileri.
  • Yamamoto, G. T., Demiray, U., Kesim, M., Yuzer, T. V., Demirci, B. B. ve Eby, G. (Eds.). (2011). Türkiye'de e-öğrenme: gelişmeler ve uygulamalar. Ankara: Efil Yayınevi.
  • Yılmaz, K. Ve Horzum, M. B. (2005). Küreselleşme, bilgi teknolojileri ve üniversite. İnönü Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi, 6(10), 103-121.
  • Yurdabakan, İ. (2002). Küreselleşme konusundaki yaklaşımlar ve eğitim. Eğitim Araştırmaları 6, 61-64.
APA BİÇER H, KORUCU A (2020). E-ÖĞRENMEYE YÖNELİK TUTUM ÖLÇEĞİNİN TÜRKÇEYE UYARLANMASI. , 237 - 256.
Chicago BİÇER Hüsniye,KORUCU AGAH TUĞRUL E-ÖĞRENMEYE YÖNELİK TUTUM ÖLÇEĞİNİN TÜRKÇEYE UYARLANMASI. (2020): 237 - 256.
MLA BİÇER Hüsniye,KORUCU AGAH TUĞRUL E-ÖĞRENMEYE YÖNELİK TUTUM ÖLÇEĞİNİN TÜRKÇEYE UYARLANMASI. , 2020, ss.237 - 256.
AMA BİÇER H,KORUCU A E-ÖĞRENMEYE YÖNELİK TUTUM ÖLÇEĞİNİN TÜRKÇEYE UYARLANMASI. . 2020; 237 - 256.
Vancouver BİÇER H,KORUCU A E-ÖĞRENMEYE YÖNELİK TUTUM ÖLÇEĞİNİN TÜRKÇEYE UYARLANMASI. . 2020; 237 - 256.
IEEE BİÇER H,KORUCU A "E-ÖĞRENMEYE YÖNELİK TUTUM ÖLÇEĞİNİN TÜRKÇEYE UYARLANMASI." , ss.237 - 256, 2020.
ISNAD BİÇER, Hüsniye - KORUCU, AGAH TUĞRUL. "E-ÖĞRENMEYE YÖNELİK TUTUM ÖLÇEĞİNİN TÜRKÇEYE UYARLANMASI". (2020), 237-256.
APA BİÇER H, KORUCU A (2020). E-ÖĞRENMEYE YÖNELİK TUTUM ÖLÇEĞİNİN TÜRKÇEYE UYARLANMASI. Eğitim Teknolojisi Kuram ve Uygulama, 10(1), 237 - 256.
Chicago BİÇER Hüsniye,KORUCU AGAH TUĞRUL E-ÖĞRENMEYE YÖNELİK TUTUM ÖLÇEĞİNİN TÜRKÇEYE UYARLANMASI. Eğitim Teknolojisi Kuram ve Uygulama 10, no.1 (2020): 237 - 256.
MLA BİÇER Hüsniye,KORUCU AGAH TUĞRUL E-ÖĞRENMEYE YÖNELİK TUTUM ÖLÇEĞİNİN TÜRKÇEYE UYARLANMASI. Eğitim Teknolojisi Kuram ve Uygulama, vol.10, no.1, 2020, ss.237 - 256.
AMA BİÇER H,KORUCU A E-ÖĞRENMEYE YÖNELİK TUTUM ÖLÇEĞİNİN TÜRKÇEYE UYARLANMASI. Eğitim Teknolojisi Kuram ve Uygulama. 2020; 10(1): 237 - 256.
Vancouver BİÇER H,KORUCU A E-ÖĞRENMEYE YÖNELİK TUTUM ÖLÇEĞİNİN TÜRKÇEYE UYARLANMASI. Eğitim Teknolojisi Kuram ve Uygulama. 2020; 10(1): 237 - 256.
IEEE BİÇER H,KORUCU A "E-ÖĞRENMEYE YÖNELİK TUTUM ÖLÇEĞİNİN TÜRKÇEYE UYARLANMASI." Eğitim Teknolojisi Kuram ve Uygulama, 10, ss.237 - 256, 2020.
ISNAD BİÇER, Hüsniye - KORUCU, AGAH TUĞRUL. "E-ÖĞRENMEYE YÖNELİK TUTUM ÖLÇEĞİNİN TÜRKÇEYE UYARLANMASI". Eğitim Teknolojisi Kuram ve Uygulama 10/1 (2020), 237-256.