Psikolojik Danışman Eğitimi ve Mesleğin ProfesyonelKimlik Gelişimi için Gereksinim Duyulan Yasa veYönetmelik Düzenlemeleri

Yıl: 2019 Cilt: 9 Sayı: 54 Sayfa Aralığı: 883 - 911 Metin Dili: Türkçe İndeks Tarihi: 07-06-2021

Psikolojik Danışman Eğitimi ve Mesleğin ProfesyonelKimlik Gelişimi için Gereksinim Duyulan Yasa veYönetmelik Düzenlemeleri

Öz:
Bu makalede Türkiye’deki psikolojik danışman eğitimi (PDE) ve mesleğin profesyonel kimlik gelişimi için gereksinim duyulan yasa ve yönetmelik düzenlemelerinin neler olabileceği üzerinde durulmuştur. Bunlar 11 başlıkta ele alınmıştır: Mesleki Yeterlilik Kurumu’nda PD, KPD ve OPDstandartlarının tanımlanması, PD unvanı ile PDR mezunlarının devlet kuruluşlarında istihdamı, PDR anabilim dallarının eğitim fakültelerinde bölüm olmaları, Psikolojik Danışmanlar Odaları ile Psikolojik Danışmanlar Birliği yasasının çıkması, MEB PDR Hizmetleri Yönetmeliğinin kapsamlı gelişimsel modele göre yeniden düzenlenmesi, Okul ve RAM’larda rehberlik öğretmenliği kadrosu yerine okul psikolojik danışmanlarının istihdam edilmesi, OPD uygulamalarıyla ilgili derslerde, uygulama öğrencilerine yardım eden “rehberlik öğretmenlerine, müdür yardımcılarına ve müdürlere” ders ücreti ödenememesi, rehberlik öğretmenlerinin birden fazla okulda görevlendirilmesi, PDE veren programların akreditasyonu, ruh sağlığı yasasında psikolojik danışmanların sağlayacağı ruh sağlığı hizmetlerinin kapsanması, ve anaokullarındaki “rehberlik öğretmenliği” kadrosunun yeniden verilmesi şeklindedir. Her bir başlık “gereksinimler”, “Ne aşamada?” ve “Nelerin yapılması / başlatılması gerekiyor?” alt başlıklarına göre açıklanmıştır. Sonuç bölümünde kısaca önerilere yer verilmiştir.
Anahtar Kelime:

Counselor Education and Professional Identity Development for the Profession Required Laws and Regulations

Öz:
This article makes a point of counselor education in Turkey and the possible laws andregulations arrangements required for the development of professional identity of the profession.These are discussed under 11 titles: Counselor in Vocational Qualification Institute (Mesleki YeterlilikKurumu), defining the standards of Counselor, Career Counselor and School Counselor, employment ofthe graduates of Counseling and Guidance (PCG) in state institutions with the title of Counselor,department of PCG in faculties of education, enacting of the Chambers of Counselors, rearrangement ofthe regulations of Ministry of Education PCG according to the comprehensive developmental model,employment of school counselors staff at school and RAM instead of guidance teacher staff, failure topay tuition fees to “guidance teachers, assistant managers and principals” who help the students in thecourses related to school counseling practices, assignment of guidance teachers to more than oneschool, accreditation of programs providing counselor education, coverage of mental health servicesprovided by counselors in mental health law, and re-giving of “guidance teacher staff” in kindergartens.Each title is explained under the subtitles of “requirements”, “At what stage?” and “What should be done/ started?”. In the conclusions part there are some recommendations are included.
Anahtar Kelime:

Belge Türü: Makale Makale Türü: Derleme Erişim Türü: Bibliyografik
  • Aslan, A. E. (2015). Psikolojik Danışman Eğitimine Farklı Bir Bakış. R. Özyürek (Ed.), Psikolojik danışman eğitiminde uygulamalı derslerin yürütülmesi sempozyumu, (s. 46- 60). İstanbul: Yazar.
  • Gladding, S. T. (2013). Psikolojik danışma. Kapsamlı bir meslek. (Altıncı basımdan çeviri.). (N. Voltan Acar, Çev. Ed.) Ankara: Nobel.
  • Dağ, H., Türel Kırdök, A., Koçak Delen, Ü., Özyürek, R., Göksu, İ., Taycı, Ü., ve ark. (2009). İki okulda birden görevlendirilen rehber öğretmenlerin görev performansları hakkındaki görüş ve önerileri: Adana ili örneği. Adana: Türk Psikolojik Danışma ve Rehberlik Derneği Adana Şubesi.
  • Özyürek, R. (2015). Psikolojik danışman eğitiminde uygulamalı derslerin yürütülmesi sempozyumu. (Ed.). e-Kitap. İstanbul: Yazar.
  • Şen, H. (2006). Psikolojik danışmanların özlük sorunları I: Unvan sorunu. Türk Psikolojik Danışma ve Rehberlik Bülteni, 2, 13, 37- 40.
APA Özyürek R (2019). Psikolojik Danışman Eğitimi ve Mesleğin ProfesyonelKimlik Gelişimi için Gereksinim Duyulan Yasa veYönetmelik Düzenlemeleri. , 883 - 911.
Chicago Özyürek Ragıp Psikolojik Danışman Eğitimi ve Mesleğin ProfesyonelKimlik Gelişimi için Gereksinim Duyulan Yasa veYönetmelik Düzenlemeleri. (2019): 883 - 911.
MLA Özyürek Ragıp Psikolojik Danışman Eğitimi ve Mesleğin ProfesyonelKimlik Gelişimi için Gereksinim Duyulan Yasa veYönetmelik Düzenlemeleri. , 2019, ss.883 - 911.
AMA Özyürek R Psikolojik Danışman Eğitimi ve Mesleğin ProfesyonelKimlik Gelişimi için Gereksinim Duyulan Yasa veYönetmelik Düzenlemeleri. . 2019; 883 - 911.
Vancouver Özyürek R Psikolojik Danışman Eğitimi ve Mesleğin ProfesyonelKimlik Gelişimi için Gereksinim Duyulan Yasa veYönetmelik Düzenlemeleri. . 2019; 883 - 911.
IEEE Özyürek R "Psikolojik Danışman Eğitimi ve Mesleğin ProfesyonelKimlik Gelişimi için Gereksinim Duyulan Yasa veYönetmelik Düzenlemeleri." , ss.883 - 911, 2019.
ISNAD Özyürek, Ragıp. "Psikolojik Danışman Eğitimi ve Mesleğin ProfesyonelKimlik Gelişimi için Gereksinim Duyulan Yasa veYönetmelik Düzenlemeleri". (2019), 883-911.
APA Özyürek R (2019). Psikolojik Danışman Eğitimi ve Mesleğin ProfesyonelKimlik Gelişimi için Gereksinim Duyulan Yasa veYönetmelik Düzenlemeleri. Türk Psikolojik Danışma ve Rehberlik Dergisi, 9(54), 883 - 911.
Chicago Özyürek Ragıp Psikolojik Danışman Eğitimi ve Mesleğin ProfesyonelKimlik Gelişimi için Gereksinim Duyulan Yasa veYönetmelik Düzenlemeleri. Türk Psikolojik Danışma ve Rehberlik Dergisi 9, no.54 (2019): 883 - 911.
MLA Özyürek Ragıp Psikolojik Danışman Eğitimi ve Mesleğin ProfesyonelKimlik Gelişimi için Gereksinim Duyulan Yasa veYönetmelik Düzenlemeleri. Türk Psikolojik Danışma ve Rehberlik Dergisi, vol.9, no.54, 2019, ss.883 - 911.
AMA Özyürek R Psikolojik Danışman Eğitimi ve Mesleğin ProfesyonelKimlik Gelişimi için Gereksinim Duyulan Yasa veYönetmelik Düzenlemeleri. Türk Psikolojik Danışma ve Rehberlik Dergisi. 2019; 9(54): 883 - 911.
Vancouver Özyürek R Psikolojik Danışman Eğitimi ve Mesleğin ProfesyonelKimlik Gelişimi için Gereksinim Duyulan Yasa veYönetmelik Düzenlemeleri. Türk Psikolojik Danışma ve Rehberlik Dergisi. 2019; 9(54): 883 - 911.
IEEE Özyürek R "Psikolojik Danışman Eğitimi ve Mesleğin ProfesyonelKimlik Gelişimi için Gereksinim Duyulan Yasa veYönetmelik Düzenlemeleri." Türk Psikolojik Danışma ve Rehberlik Dergisi, 9, ss.883 - 911, 2019.
ISNAD Özyürek, Ragıp. "Psikolojik Danışman Eğitimi ve Mesleğin ProfesyonelKimlik Gelişimi için Gereksinim Duyulan Yasa veYönetmelik Düzenlemeleri". Türk Psikolojik Danışma ve Rehberlik Dergisi 9/54 (2019), 883-911.