Yıl: 2020 Cilt: 16 Sayı: Özel Sayı-1 (e-dergi) Sayfa Aralığı: 118 - 141 Metin Dili: Türkçe İndeks Tarihi: 07-06-2021

PARANORMAL İNANIŞLAR, DAVRANIŞLAR VE EĞİTİM

Öz:
Bu çalışmada, paranormal inanç ve davranışlar bakımından farklı eğitim düzeylerindeki bireyler in-celenmektedir. Eğitimin yanısıra cinsiyet, yaş ve medeni durum değişkenlerinin paranormal inanç-larla ilişkisi, aralarında anlamlı farkların bulunup bulunmadığı çalışmanın kapsamını oluşturmaktadır. Toplumsal düzende neden olduğu gözle görülür bozulmalardan dolayı sosyal bilimciler akademik çalışmalarını paranormal olgusuna yönlendirmişlerdir. Fakat Türkiye’de bu probleme yeterince önem gösterilmemekte ve yeterli akademik incelemeler de bulunmamaktadır. Bu yüzden de problemin top-lumda izinin sürülmesi çok mümkün olmamaktadır. Paranormal olgusu çoğunlukla kişilik bozukluklarına neden olmasından dolayı da daha çok psikoloji alanındaki akademik çalışmalara konu edilmektedir. Fakat bu problem sadece psikolojik durumlara indirgenemeyecek kadar karmaşıktır ve bu yüzden top-lumsal olgularla da açıklanması gerekmektedir. İşte bu çalışmada paranormal olgusu sosyolojik açıdan ele alınmaktadır, ki bu da bu araştırmayı önemli kılmaktadır. Çalışmanın evreni Adana şehridir. Veriler örneklem esasına dayalı olarak yapılandırılmış görüşme formu yardımıyla 100 kişiden toplanmıştır. Verilere dayalı “Paranormal İnançlar” ve “Paranormal Davranışlar” adında iki ölçek geliştirilmiştir. Top-lanan veriler “yapısal-fonksiyonalist kuramlar” çerçevesinde yorumlanmıştır. Çalışma, ANOVA, T-testi ve Tukey testleri analizleri sayesinde paranormal olmanın farklı boyutlarının eğitim, cinsiyet, yaş ve medeni durum değişkenleri arasında anlamlı ilişler tespit etmiştir. İşte bu araştırma verilerine dayalı olarak bu çalışma farklı eğitim düzeyindeki bireyleri paranormal olma açısından karşılaştırmalı olarak inceleyerek problemi tartışmaktadır. Burada tespit edilen sonuçlar aynı zamanda daha sonra yapılacak çalışmalara da destek sağlayacaktır.
Anahtar Kelime:

PARANORMAL BELIEFS, BEHAVIORS AND EDUCATION

Öz:
In the present study, individuals with various levels of education are examined in terms of paranormal beliefs and behaviors. In addition to education, examining the relationship of para-normal beliefs with the variables of gender, age and marital status, and determining whether there are significant differences between them constitute the scope of the present study. Due to the significant disturbances caused in the social order by the paranormal phenomenon, social scientists have directed their academic studies to the subject. However, this problem does not attract adequate attention in Turkey, and the number of academic studies on the subject is insufficient. For this reason, the problem cannot be easily traced within the society. Since the paranormal phenomenon often causes personality disorders, the subject is mostly included in the academic studies conducted in the field of psychology. However, this problem is too complex to be reduced to merely psychological cases. Therefore, it is necessary to explain the phenomenon with social facts as well. In the present study, the paranormal phenomenon is dis-cussed from a sociological perspective, which makes the study important. The population of the present study consists of individuals located in the city of Adana. The data were collected from 100 individuals using a structured interview form on the basis of sampling. Based on the data, two scales titled “Paranormal Beliefs” and “Paranormal Behaviors” were developed. The data collected were interpreted within the framework of “structural-functionalist theories”. As a result of the analyses performed using ANOVA, t-test and Tukey tests, significant relationships were dete-cted between various dimensions of paranormality and the variables of educational background, gender, age and marital status. Based on these data, the present study comparatively examines individuals with various levels of education in terms of paranormality and discusses the prob-lem. The results obtained in this study will contribute to future studies on the subject, as well.
Anahtar Kelime:

Belge Türü: Makale Makale Türü: Araştırma Makalesi Erişim Türü: Erişime Açık
  • Arslan, M. (2011). Paranormalizm ve Din. İstanbul: Bilsam
  • Arslan, M. (2010). “Seküler Toplumlarda Kutsal Arayışları Geç Modern Dönemde Büyü-Din İlişkisinin Sosyolojik Analizi”. İnönü Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Dergisi. 1(1): 195-210.
  • Arslan, M. (2006). “Değişim Sürecinde Yeni Dindarlık Formları: “Yeni Çağ” İnanışları Örneği”. Değerler Eğitimi Dergisi. 4 (11): 9-25.
  • Arslan, M. (2004). “Kişilerin Batıl İnanç Kaygı Düzeylerinin Bazı Değişkenler Açısından İncelenmesi”. Değerler Eğitimi Dergis. 2 (6): 9-34.
  • Ayten, A. ve Köse, A. (2009). “Bâtıl İnanç ve Davranışlar Üzerine Psikososyolojik Bir Analiz”. Dinbilimleri Akademik Araştırma Dergisi. 9 (2): 45-70.
  • Bell, D. (1978). “The Return of the Sacred: The Argument About the Future of Religion”. Bulletin of the American Academy of Arts and Sciences. 31 (6): 29-55.
  • Durkheim, E. (1961). Moral Education: A Study in The Theory and Application of the Sociology of Education. London: Free Press of Glence, Inc.
  • Durkheim, E. (2011). Dini Hayatın İlkel Biçimleri. (Çev. F. Aydın), Ankara: Eski Yeni.
  • Frazer, J. G. (1890). Altın dal. (Çev. M. H. Doğan). İstanbul: Panel Yayınları.
  • Irwin, H. J. (2009). The Psychology Of Paranormal Belief. University of Hertfordshire, UK: Hatfield.
  • Kaya, M. ve Aydın, C. (2013). “Yeni Çağ İnanışları Ölçeği: Geçerlik ve Güvenirlik Çalışması”. Ondokuz Mayıs Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Dergisi. (35): 5-19.
  • Lundskow, G. (2008). The Sociology of Religion: A Substantive And Transdisciplinary Approach. California: Pine Forge Press.
  • Malinowski, B. (2000). Büyü, Bilim ve Din. İstanbul: Kabalcı Yayınevi. Miller, A. S. and Hoffmann, J. P. (1995). Risk and religion: an explanation of gender differences in religiosity. Journal for the Scientific Study of Religio., 34 (1): 63-75.
  • Paker, K. O. (2012). “Postmodern Bilgelik: Yeniçağ Söyleminde Kişisel Gelişim ve ‘Ruhsal Alıştırmalar’”. Psikoloji Çalışmaları Dergis., 31 (0): 61-98.
  • Poloma, M. (1993). Çağdaş Sosyoloji Kuramları. (Çev. Hayriye Erbaş). İstanbul: Gündoğan Yayınları.
  • Saenko, I. V. (2005). “The Superstitions of Today’s College Students”. Russian Education and Society. 47(12): 76-89.
  • Shemer, M. (2002). Why People Believe Weird Things. New York: Henry Holt and Com.
  • Temren, B. (1998). “Din Antroplojisi Açısından İnanç ve Din Olgusuna İlişkin Bir Değerlendirme”. Ankara Üniversitesi Dergisi. 38(1,2): 301-311.
  • Vyse, S. A. (1997). Believing in Magic: The Psychology of Superstition. New York: Oxford University Press.
APA Ceran Z, ASLAN C (2020). PARANORMAL İNANIŞLAR, DAVRANIŞLAR VE EĞİTİM. , 118 - 141.
Chicago Ceran Zeynep,ASLAN CAHIT PARANORMAL İNANIŞLAR, DAVRANIŞLAR VE EĞİTİM. (2020): 118 - 141.
MLA Ceran Zeynep,ASLAN CAHIT PARANORMAL İNANIŞLAR, DAVRANIŞLAR VE EĞİTİM. , 2020, ss.118 - 141.
AMA Ceran Z,ASLAN C PARANORMAL İNANIŞLAR, DAVRANIŞLAR VE EĞİTİM. . 2020; 118 - 141.
Vancouver Ceran Z,ASLAN C PARANORMAL İNANIŞLAR, DAVRANIŞLAR VE EĞİTİM. . 2020; 118 - 141.
IEEE Ceran Z,ASLAN C "PARANORMAL İNANIŞLAR, DAVRANIŞLAR VE EĞİTİM." , ss.118 - 141, 2020.
ISNAD Ceran, Zeynep - ASLAN, CAHIT. "PARANORMAL İNANIŞLAR, DAVRANIŞLAR VE EĞİTİM". (2020), 118-141.
APA Ceran Z, ASLAN C (2020). PARANORMAL İNANIŞLAR, DAVRANIŞLAR VE EĞİTİM. Muhafazakar Düşünce Dergisi, 16(Özel Sayı-1 (e-dergi)), 118 - 141.
Chicago Ceran Zeynep,ASLAN CAHIT PARANORMAL İNANIŞLAR, DAVRANIŞLAR VE EĞİTİM. Muhafazakar Düşünce Dergisi 16, no.Özel Sayı-1 (e-dergi) (2020): 118 - 141.
MLA Ceran Zeynep,ASLAN CAHIT PARANORMAL İNANIŞLAR, DAVRANIŞLAR VE EĞİTİM. Muhafazakar Düşünce Dergisi, vol.16, no.Özel Sayı-1 (e-dergi), 2020, ss.118 - 141.
AMA Ceran Z,ASLAN C PARANORMAL İNANIŞLAR, DAVRANIŞLAR VE EĞİTİM. Muhafazakar Düşünce Dergisi. 2020; 16(Özel Sayı-1 (e-dergi)): 118 - 141.
Vancouver Ceran Z,ASLAN C PARANORMAL İNANIŞLAR, DAVRANIŞLAR VE EĞİTİM. Muhafazakar Düşünce Dergisi. 2020; 16(Özel Sayı-1 (e-dergi)): 118 - 141.
IEEE Ceran Z,ASLAN C "PARANORMAL İNANIŞLAR, DAVRANIŞLAR VE EĞİTİM." Muhafazakar Düşünce Dergisi, 16, ss.118 - 141, 2020.
ISNAD Ceran, Zeynep - ASLAN, CAHIT. "PARANORMAL İNANIŞLAR, DAVRANIŞLAR VE EĞİTİM". Muhafazakar Düşünce Dergisi 16/Özel Sayı-1 (e-dergi) (2020), 118-141.