ÜÇÜNCÜ KİŞİ REHNİYLE TEMİN EDİLMİŞBİR ALACAĞIN ADİ KONKORDATO NİSABININHESAPLANMASINDAKİ HUKUKİ DURUMU(SON GELİŞMELER)

Yıl: 2020 Cilt: 16 Sayı: 47 Sayfa Aralığı: 739 - 766 Metin Dili: Türkçe İndeks Tarihi: 09-06-2021

ÜÇÜNCÜ KİŞİ REHNİYLE TEMİN EDİLMİŞBİR ALACAĞIN ADİ KONKORDATO NİSABININHESAPLANMASINDAKİ HUKUKİ DURUMU(SON GELİŞMELER)

Öz:
Adi konkordatoda üçüncü kişi rehniyle temin edilmiş alacakların adi alacak olarak kabul edilip bu alacakların alacaklılarına konkordato toplantısında oy kullandırılması gerekip gerekmediği sorusu son zamanlarda gündemi meşgul etmeye başlamıştır. Öğretide hakim görüş, müstakar Yargıtay içtihadından hareketle bu alacakların adi alacak olarak konkordato nisabına dahil edilmeleri gerektiği düşüncesindedir. Fakat bu görüş şimdiye kadar pek tartışılmamıştır. Oysa 2003 yılına kadar savunulabilecek olan bu çözümün 2003 yılından itibaren ciddi şekilde sorgulanması gerekmektedir. Nitekim, 2003 yılında 4949 sayılı Kanunla İİK m.289’un konuya ilişkin 1.fıkrası radikal bir şekilde değiştirilerek maddede 2.fıkra olarak yer almış ve mühlet sırasında taşınır veya taşınmaz rehniyle temin edilmiş alacaklar nedeniyle rehnin paraya çevrilmesi yoluyla takiplerde muhafaza tedbirleri alınmasını ve rehinli malın satışının gerçekleştirilmesini yasaklamıştır. Buna, asıl borçlu ile rehin maliki üçüncü kişinin zorunlu (mecburi) takip arkadaşı olduğu yönündeki müstakar Yargıtay içtihadını da eklersek, rehinli malın maliki olan üçüncü kişinin malının konkordato sürecinde paraya çevrilmesinin mümkün olmadığı; dolayısıyla, konkordato prosedürü süresince rehinli malın maliki olan üçüncü kişi lehine (asıl borçluya, yani konkordato talep edene karşı) bir rücu hakkı doğması ihtimalinin veya riskinin bulunmadığı sonucuna varılır. İşte Legal Blok’da 09/09/2020 tarihinde çıkan kısa araştırma yazımda bu konu incelenmiş ve bu yazıdan sonra hem öğretide hem de uygulamada bazı gelişmeler vuku bulduğu için, araştırmanın biraz daha genişletilerek makale olarak yayınlanmasının yerinde olacağı düşünülmüştür.
Anahtar Kelime:

LE STATUT JURIDIQUE DU CRÉANCIER DONT LA CRÉANCE EST GARANTIE PAR LE GAGE D’UN TIERS DANS LE CALCUL DE LA MAJORITÉ CONCORDATAIRE (LES DÉVELOPPEMENTS RÉCENTS)

Öz:
La question de savoir si dans le concordat ordinaire le créancierdont la créance est garantie par le gage d’un tiers doit être pris en considération comme un créancier ordinaire lors du vote dans l’assembléedes créanciers, cette question donc est une question qui occupe l’ordredu jour ces derniers temps. La doctrine dominante, en partant de la jurisprudence bien établie de la Cour de cassation, est d’avis que cescréances doivent être prises en compte, en tant que créances ordinaires,dans le calcul de la majorité. Mais cette prise de position n’a pas étédébattue jusqu’à maintenant. Or cette opinion qui pouvait être défenduejusqu’en 2003, doit être sérieusement remise en question à partir decette date. En effet, en 2003 le premier alinéa de l’article 289 de la Loisur l’exécution forcée et la faillite a été modifié radicalement et, aveccette modification, s’agissant des créances garanties par gage, la réalisation du gage mobilier ou immobilier a été défendue lors du sursis concordataire. Si l’on ajoute à cela la jurisprudence bien établie de la Courde cassation qui estime qu’entre le créancier gagiste et le tiers propriétaire du gage il y a consorité nécessaire lors d’une poursuite en réalisation de gage, on en déduira que le gage appartenant au tiers proprié taire ne pourra jamais être réalisé lors de la procédure concordataire,et que, par conséquent, lors de celle-ci il n’est pas probable qu’un droitde recours contre le débiteur (à savoir contre le débiteur requérant)naisse en faveur du tiers propriétaire du gage. A cet égard, dans monarticle paru le 9 Septembre dans le Legal Blog, j’ai examiné cette question brièvement, et compte tenu des développements doctrinaires et jurisprudentiels survenus depuis lors, j’ai estimé utile d’élargir mes recherches sur le sujet et de publier mes observations dans une revue.
Anahtar Kelime:

Belge Türü: Makale Makale Türü: Araştırma Makalesi Erişim Türü: Bibliyografik
  • AKİL, Cenk: Sorularla Adi Konkordato, Ankara 2019.
  • ALTAY, Sümer/ESKİOCAK, Ali: Konkordato ve Yeniden Yapılanma Hukuku, 5.Bası, İstanbul 2019.
  • ALTAY, Sümer/ESKİOCAK,Ali: Konkordato ve Yeniden Yapılanma Hukuku, 4.Bası, İstanbul 2018.
  • ALTAY, Sümer: Konkordato Hukuku, İstanbul 1993.
  • ATALAY, .Oğuz/ATALI, Murat/ERDOĞAN, Ersin: “Üçüncü Kişi Rehniyle Güvence Altına Alınmış Olan Alacakların Borçlunun Konkordato Nisabında Dikkate alınıp Alınmayacağı Meselesi”, Lexpera Blog, 16/10/2020.
  • BERKİN, Necmeddin M.: İflas Hukuku, 4.Bası, İstanbul 1972.
  • BİLGE, Necip/GÜRDOĞAN, Burhan: Son Değişikliklere Göre Gerekçeli İcra ve İflas Kanunu, Ankara 1965.
  • ERDOĞAN, İhsan: “Konkordatonun Müşterek Borçlulara ve Kefillere Etkisi (İİK. m.295) I”, Yargıtay Dergisi, 1984/1-2, s.158 vd.
  • GÖZLER, Kemal: “Yorum İlkeleri”, https://docplayer.biz.tr/10639144-Yorum-ilkeleri-kemal-gozler. html; http://www.anayasa.gen.tr/yorum-ilkeleri.htm
  • GÜRDOĞAN, Burhan: Türk-İsviçre İcra ve İflas Hukukunda Rehnin Paraya Çevrilmesi, Ankara 1967.
  • KALE, Serdar: Sorularla Konkordato, İstanbul 2017, s.57.
  • KÖROĞLU, Anıl: “Rehinli Malın Konkordato Mühleti İçinde Paraya Çevrilmesi Yasağı (İİK m.295)”, İstanbul Hukuk Mecmuası, 78 (1), s.148 vd.
  • KURU, Baki: İcra ve İflas Hukuku El Kitabı, 2.Baskı, Ankara 2013, s.1511.
  • KURU, Baki: İcra ve İflas Hukuku, Cilt: 4, 3.Baskı, İstanbul 1997.
  • ÖZTEK, Selçuk/BUDAK, Ali Cem/TUNÇ YÜCEL, Müjgan/KALE, Serdar/YEŞİLOVA, BİLGEHAN: Yeni Konkordato Hukuku, Öztek Konkordato Şerhi, 2.Baskı, Ankara 2019.
  • ÖZTEK, Selçuk: “Adi Konkordatoda Üçüncü Kişi Rehninin Akıbeti Hakkında Bazı Düşünceler”, Legal Blog, 09/09/2020.
  • ÖZTEK, Selçuk: İflasın Ertelenmesi, İstanbul 2007.
  • ÖZTEK, Selçuk: “İflasın Ertelenmesi Yargılaması Çerçevesinde İleri Sürülen İhtiyati Tedbir Taleplerine İlişkin Bazı Sorun ve Düşünceler”, Haluk Konuralp Anısına Armağan, Cilt 2, Ankara 2009, sh.406 vd.
  • PEKCANITEZ, Hakan/SİMİL, Cemil: “Asıl Borçlu Hakkında Verilen İflasın Ertelenmesi Kararı Üçüncü Kişiye Ait İpotekli taşınmazın Satışına Engel Olur mu? (Karar İncelemesi)”, Prof.Dr.Hakan Pekcanıtez, Makaleler, Cilt II, İstanbul 2016, s.887 vd.
  • PEKCANITEZ, Hakan/ATALAY, Oğuz/SUNGURTEKİN ÖZKAN,Meral/ÖZEKES, Muhammet: İcra ve İflas Hukuku Ders Kitabı, 7.Bası, İstanbul (Eylül) 2020.
  • PEKCANITEZ, Hakan/ERDÖNMEZ, Güray: Konkordato, İstanbul 2018.
  • SARISÖZEN, Serhat: İcra-İflas ve Konkordato Hukukundaki Yenilikler, 3.Baskı, Ankara 2019.
  • TUNÇ YÜCEL, Müjgan: Konkordato Mühletinin Alacaklılar Bakımından Sonuçları, İstanbul 2020.
APA Öztek S (2020). ÜÇÜNCÜ KİŞİ REHNİYLE TEMİN EDİLMİŞBİR ALACAĞIN ADİ KONKORDATO NİSABININHESAPLANMASINDAKİ HUKUKİ DURUMU(SON GELİŞMELER). , 739 - 766.
Chicago Öztek Selçuk ÜÇÜNCÜ KİŞİ REHNİYLE TEMİN EDİLMİŞBİR ALACAĞIN ADİ KONKORDATO NİSABININHESAPLANMASINDAKİ HUKUKİ DURUMU(SON GELİŞMELER). (2020): 739 - 766.
MLA Öztek Selçuk ÜÇÜNCÜ KİŞİ REHNİYLE TEMİN EDİLMİŞBİR ALACAĞIN ADİ KONKORDATO NİSABININHESAPLANMASINDAKİ HUKUKİ DURUMU(SON GELİŞMELER). , 2020, ss.739 - 766.
AMA Öztek S ÜÇÜNCÜ KİŞİ REHNİYLE TEMİN EDİLMİŞBİR ALACAĞIN ADİ KONKORDATO NİSABININHESAPLANMASINDAKİ HUKUKİ DURUMU(SON GELİŞMELER). . 2020; 739 - 766.
Vancouver Öztek S ÜÇÜNCÜ KİŞİ REHNİYLE TEMİN EDİLMİŞBİR ALACAĞIN ADİ KONKORDATO NİSABININHESAPLANMASINDAKİ HUKUKİ DURUMU(SON GELİŞMELER). . 2020; 739 - 766.
IEEE Öztek S "ÜÇÜNCÜ KİŞİ REHNİYLE TEMİN EDİLMİŞBİR ALACAĞIN ADİ KONKORDATO NİSABININHESAPLANMASINDAKİ HUKUKİ DURUMU(SON GELİŞMELER)." , ss.739 - 766, 2020.
ISNAD Öztek, Selçuk. "ÜÇÜNCÜ KİŞİ REHNİYLE TEMİN EDİLMİŞBİR ALACAĞIN ADİ KONKORDATO NİSABININHESAPLANMASINDAKİ HUKUKİ DURUMU(SON GELİŞMELER)". (2020), 739-766.
APA Öztek S (2020). ÜÇÜNCÜ KİŞİ REHNİYLE TEMİN EDİLMİŞBİR ALACAĞIN ADİ KONKORDATO NİSABININHESAPLANMASINDAKİ HUKUKİ DURUMU(SON GELİŞMELER). Medenî Usûl ve İcra - İflâs Hukuku Dergisi, 16(47), 739 - 766.
Chicago Öztek Selçuk ÜÇÜNCÜ KİŞİ REHNİYLE TEMİN EDİLMİŞBİR ALACAĞIN ADİ KONKORDATO NİSABININHESAPLANMASINDAKİ HUKUKİ DURUMU(SON GELİŞMELER). Medenî Usûl ve İcra - İflâs Hukuku Dergisi 16, no.47 (2020): 739 - 766.
MLA Öztek Selçuk ÜÇÜNCÜ KİŞİ REHNİYLE TEMİN EDİLMİŞBİR ALACAĞIN ADİ KONKORDATO NİSABININHESAPLANMASINDAKİ HUKUKİ DURUMU(SON GELİŞMELER). Medenî Usûl ve İcra - İflâs Hukuku Dergisi, vol.16, no.47, 2020, ss.739 - 766.
AMA Öztek S ÜÇÜNCÜ KİŞİ REHNİYLE TEMİN EDİLMİŞBİR ALACAĞIN ADİ KONKORDATO NİSABININHESAPLANMASINDAKİ HUKUKİ DURUMU(SON GELİŞMELER). Medenî Usûl ve İcra - İflâs Hukuku Dergisi. 2020; 16(47): 739 - 766.
Vancouver Öztek S ÜÇÜNCÜ KİŞİ REHNİYLE TEMİN EDİLMİŞBİR ALACAĞIN ADİ KONKORDATO NİSABININHESAPLANMASINDAKİ HUKUKİ DURUMU(SON GELİŞMELER). Medenî Usûl ve İcra - İflâs Hukuku Dergisi. 2020; 16(47): 739 - 766.
IEEE Öztek S "ÜÇÜNCÜ KİŞİ REHNİYLE TEMİN EDİLMİŞBİR ALACAĞIN ADİ KONKORDATO NİSABININHESAPLANMASINDAKİ HUKUKİ DURUMU(SON GELİŞMELER)." Medenî Usûl ve İcra - İflâs Hukuku Dergisi, 16, ss.739 - 766, 2020.
ISNAD Öztek, Selçuk. "ÜÇÜNCÜ KİŞİ REHNİYLE TEMİN EDİLMİŞBİR ALACAĞIN ADİ KONKORDATO NİSABININHESAPLANMASINDAKİ HUKUKİ DURUMU(SON GELİŞMELER)". Medenî Usûl ve İcra - İflâs Hukuku Dergisi 16/47 (2020), 739-766.