Yıl: 1997 Cilt: 4 Sayı: 1 Sayfa Aralığı: 10 - 18 Metin Dili: Türkçe İndeks Tarihi: 29-07-2022

Conners öğretmen derecelendirme ölçeği Türkçe uyarlaması-2 : Dikkat eksikliği, hiperaktivite ve davranım alt-ölçeklerinin uyarlanmasına doğru

Öz:
Conners Öğretmen Derecelendirme Ölçeği (CÖDÖ-28), Dikkat Eksikliği ve Yıkıcı Davranış Bozukluklarına özgü davranışsal boyutları karışık biçimde ölçmektedir. Bu da ölçeğin toplam skorunun daha özgül tanılara varmak açısından yeterince elverişli olmamasını getirmektedir. Bu çalışmada faktör analitik bir yaklaşımla orjinal CÖDÖ-28 Dikkat Eksikliği - Edilginlik, Hiperaktivite ve Davranım Sorunu alt-ölçeklerinin madde içeriği değerlendirilmiştir. Yapılan analizler her üç alt-ölçeğin de ülkemiz koşullarına uyarlanması gerektiğini ortaya koymuştur. Normal örneklem üzerinde gerçekleştirilen bu çalışma, alt-ölçeklerin uyarlanması yönündeki ilk aşamayı oluşturmaktadır. Alt-ölçeklerin madde içeriklerinin ve uygun kesme noktalarının belirlenebilmesi açısından, klinik ör-neklemler üzerinde ve dış ölçütler kullanılarak gerçekleştirilecek ileri çalışmalara gerek duyulmaktadır.
Anahtar Kelime:

Belge Türü: Makale Makale Türü: Diğer Erişim Türü: Erişime Açık
APA DEREBOY Ç, şener ş, DEREBOY İ, SERTCAN Y (1997). Conners öğretmen derecelendirme ölçeği Türkçe uyarlaması-2 : Dikkat eksikliği, hiperaktivite ve davranım alt-ölçeklerinin uyarlanmasına doğru. , 10 - 18.
Chicago DEREBOY Çiğdem,şener şahnur,DEREBOY İ. Ferhan,SERTCAN Yıldız Conners öğretmen derecelendirme ölçeği Türkçe uyarlaması-2 : Dikkat eksikliği, hiperaktivite ve davranım alt-ölçeklerinin uyarlanmasına doğru. (1997): 10 - 18.
MLA DEREBOY Çiğdem,şener şahnur,DEREBOY İ. Ferhan,SERTCAN Yıldız Conners öğretmen derecelendirme ölçeği Türkçe uyarlaması-2 : Dikkat eksikliği, hiperaktivite ve davranım alt-ölçeklerinin uyarlanmasına doğru. , 1997, ss.10 - 18.
AMA DEREBOY Ç,şener ş,DEREBOY İ,SERTCAN Y Conners öğretmen derecelendirme ölçeği Türkçe uyarlaması-2 : Dikkat eksikliği, hiperaktivite ve davranım alt-ölçeklerinin uyarlanmasına doğru. . 1997; 10 - 18.
Vancouver DEREBOY Ç,şener ş,DEREBOY İ,SERTCAN Y Conners öğretmen derecelendirme ölçeği Türkçe uyarlaması-2 : Dikkat eksikliği, hiperaktivite ve davranım alt-ölçeklerinin uyarlanmasına doğru. . 1997; 10 - 18.
IEEE DEREBOY Ç,şener ş,DEREBOY İ,SERTCAN Y "Conners öğretmen derecelendirme ölçeği Türkçe uyarlaması-2 : Dikkat eksikliği, hiperaktivite ve davranım alt-ölçeklerinin uyarlanmasına doğru." , ss.10 - 18, 1997.
ISNAD DEREBOY, Çiğdem vd. "Conners öğretmen derecelendirme ölçeği Türkçe uyarlaması-2 : Dikkat eksikliği, hiperaktivite ve davranım alt-ölçeklerinin uyarlanmasına doğru". (1997), 10-18.
APA DEREBOY Ç, şener ş, DEREBOY İ, SERTCAN Y (1997). Conners öğretmen derecelendirme ölçeği Türkçe uyarlaması-2 : Dikkat eksikliği, hiperaktivite ve davranım alt-ölçeklerinin uyarlanmasına doğru. Çocuk ve Gençlik Ruh Sağlığı Dergisi, 4(1), 10 - 18.
Chicago DEREBOY Çiğdem,şener şahnur,DEREBOY İ. Ferhan,SERTCAN Yıldız Conners öğretmen derecelendirme ölçeği Türkçe uyarlaması-2 : Dikkat eksikliği, hiperaktivite ve davranım alt-ölçeklerinin uyarlanmasına doğru. Çocuk ve Gençlik Ruh Sağlığı Dergisi 4, no.1 (1997): 10 - 18.
MLA DEREBOY Çiğdem,şener şahnur,DEREBOY İ. Ferhan,SERTCAN Yıldız Conners öğretmen derecelendirme ölçeği Türkçe uyarlaması-2 : Dikkat eksikliği, hiperaktivite ve davranım alt-ölçeklerinin uyarlanmasına doğru. Çocuk ve Gençlik Ruh Sağlığı Dergisi, vol.4, no.1, 1997, ss.10 - 18.
AMA DEREBOY Ç,şener ş,DEREBOY İ,SERTCAN Y Conners öğretmen derecelendirme ölçeği Türkçe uyarlaması-2 : Dikkat eksikliği, hiperaktivite ve davranım alt-ölçeklerinin uyarlanmasına doğru. Çocuk ve Gençlik Ruh Sağlığı Dergisi. 1997; 4(1): 10 - 18.
Vancouver DEREBOY Ç,şener ş,DEREBOY İ,SERTCAN Y Conners öğretmen derecelendirme ölçeği Türkçe uyarlaması-2 : Dikkat eksikliği, hiperaktivite ve davranım alt-ölçeklerinin uyarlanmasına doğru. Çocuk ve Gençlik Ruh Sağlığı Dergisi. 1997; 4(1): 10 - 18.
IEEE DEREBOY Ç,şener ş,DEREBOY İ,SERTCAN Y "Conners öğretmen derecelendirme ölçeği Türkçe uyarlaması-2 : Dikkat eksikliği, hiperaktivite ve davranım alt-ölçeklerinin uyarlanmasına doğru." Çocuk ve Gençlik Ruh Sağlığı Dergisi, 4, ss.10 - 18, 1997.
ISNAD DEREBOY, Çiğdem vd. "Conners öğretmen derecelendirme ölçeği Türkçe uyarlaması-2 : Dikkat eksikliği, hiperaktivite ve davranım alt-ölçeklerinin uyarlanmasına doğru". Çocuk ve Gençlik Ruh Sağlığı Dergisi 4/1 (1997), 10-18.