Yıl: 1997 Cilt: 4 Sayı: 2 Sayfa Aralığı: 92 - 96 Metin Dili: Türkçe İndeks Tarihi: 29-07-2022

Malatya ilinde enüretik çocukların demografik özellikleri ve ailesel geçiş

Öz:
Malatya il merkezinde yaşayan ve DSM-IV'e göre enürezis tanısı alan çocuklarda demog¬rafik özellikler ve hastalığın geçiş yönünün araştırılması amacıyla 146 çocuk hasta ince¬lendi. Hastaların %60,3'ü erkek, %39.7'si l'l kız, yaş ortalaması 8.78 yıl idi. Hiçbirisi son,l yıldır herhangi bir ilaç kulanmıyordu. %78.1'i birincil, %21.9'u ise ikincil enüretlk-ti. İkincil olanların %64.5'inde kendiliğinden başlangıç tanımlandı. Birinci ve ikinci dere¬ce akrabalarında enürezis öyküsü sırasıyla %58.9 ve %54.1 bulundu. Hergün altını ısla¬tanların oranı %51.4 idi. Hastaların %24.7'sinde diurnal özellik saptandı. Annede altını ıslatma oranı kızlarda anlamlı derecede yüksek bulundu. Birincil ve ikincil olanlarda, kardeşlerde ve anne-babada altını ıslatma oranı açısından belirgin bir farklılık saptan¬madı. Altım ıslatma sıklığı ile ruhsal ve fiziksel hastalık komorbidite oranı arasında doğ¬rudan bir ilişki saptandı. Sonuç olarak erkeklerde daha fazla görülen bu bozukluk, aile¬sel ve genetik geçişin temel olduğu biyolojik-gelişimsel bir boşaltım bozukluğu olarak gö¬rülebilir. Hastalığın etiyolojisinin anlaşılması ve daha etkin tedavi yaklaşımları için biyo¬lojik araştırmalara ağırlık verilmelidir.
Anahtar Kelime:

Konular: Temel Sağlık Hizmetleri Pediatri

Demographic characteristics and familial transmission of enuretic in the district of Malatya

Öz:
One hundredforty six children living in the city center of Malatya and diagnosed as enu-resis according to DSM-IV were to examine the demographic characteristics and familial transmission of the subjects. Of these ehilden 60.3% were male, 39.7 were female, and the mean of age was 8.78 years. None of the chidren had been using medication for the last year. 78.l%of subjects were primary 21.9% were secondary enuretics. 64.5% of the secondary enuretics described a spontaneous onset. There was a history of enuresis in most of their primary and secondry relatives, respectively 58.9% and 54.1%. The frequ¬ency of dail wetter was 51.4% - 24.7% of subjects were diurnal in character. Maternal wetting ratio were significantly higher among the girls. There was no obvious difference between primary and secondry enuretics in respects to wetting of siblings and parents. The frequency of wetting and the frequency of physical and psychiatric disorder comor-bidity were increasing proportionally. This disorder which is seen more in male is accep¬ted as an elimination disorder which is blological-devolepmental dysfunction based on familial and genetic heritance. To understand the disease and to create more effective therapy methods, biological studies must be based on more.
Anahtar Kelime:

Konular: Temel Sağlık Hizmetleri Pediatri
Belge Türü: Makale Makale Türü: Diğer Erişim Türü: Erişime Açık
APA Yildiz M, YAKINCI C, BOZTEPE A, EKMEKCİ A (1997). Malatya ilinde enüretik çocukların demografik özellikleri ve ailesel geçiş. , 92 - 96.
Chicago Yildiz Mustafa,YAKINCI Cengiz,BOZTEPE A. Vahap,EKMEKCİ AHMET HAKAN Malatya ilinde enüretik çocukların demografik özellikleri ve ailesel geçiş. (1997): 92 - 96.
MLA Yildiz Mustafa,YAKINCI Cengiz,BOZTEPE A. Vahap,EKMEKCİ AHMET HAKAN Malatya ilinde enüretik çocukların demografik özellikleri ve ailesel geçiş. , 1997, ss.92 - 96.
AMA Yildiz M,YAKINCI C,BOZTEPE A,EKMEKCİ A Malatya ilinde enüretik çocukların demografik özellikleri ve ailesel geçiş. . 1997; 92 - 96.
Vancouver Yildiz M,YAKINCI C,BOZTEPE A,EKMEKCİ A Malatya ilinde enüretik çocukların demografik özellikleri ve ailesel geçiş. . 1997; 92 - 96.
IEEE Yildiz M,YAKINCI C,BOZTEPE A,EKMEKCİ A "Malatya ilinde enüretik çocukların demografik özellikleri ve ailesel geçiş." , ss.92 - 96, 1997.
ISNAD Yildiz, Mustafa vd. "Malatya ilinde enüretik çocukların demografik özellikleri ve ailesel geçiş". (1997), 92-96.
APA Yildiz M, YAKINCI C, BOZTEPE A, EKMEKCİ A (1997). Malatya ilinde enüretik çocukların demografik özellikleri ve ailesel geçiş. Çocuk ve Gençlik Ruh Sağlığı Dergisi, 4(2), 92 - 96.
Chicago Yildiz Mustafa,YAKINCI Cengiz,BOZTEPE A. Vahap,EKMEKCİ AHMET HAKAN Malatya ilinde enüretik çocukların demografik özellikleri ve ailesel geçiş. Çocuk ve Gençlik Ruh Sağlığı Dergisi 4, no.2 (1997): 92 - 96.
MLA Yildiz Mustafa,YAKINCI Cengiz,BOZTEPE A. Vahap,EKMEKCİ AHMET HAKAN Malatya ilinde enüretik çocukların demografik özellikleri ve ailesel geçiş. Çocuk ve Gençlik Ruh Sağlığı Dergisi, vol.4, no.2, 1997, ss.92 - 96.
AMA Yildiz M,YAKINCI C,BOZTEPE A,EKMEKCİ A Malatya ilinde enüretik çocukların demografik özellikleri ve ailesel geçiş. Çocuk ve Gençlik Ruh Sağlığı Dergisi. 1997; 4(2): 92 - 96.
Vancouver Yildiz M,YAKINCI C,BOZTEPE A,EKMEKCİ A Malatya ilinde enüretik çocukların demografik özellikleri ve ailesel geçiş. Çocuk ve Gençlik Ruh Sağlığı Dergisi. 1997; 4(2): 92 - 96.
IEEE Yildiz M,YAKINCI C,BOZTEPE A,EKMEKCİ A "Malatya ilinde enüretik çocukların demografik özellikleri ve ailesel geçiş." Çocuk ve Gençlik Ruh Sağlığı Dergisi, 4, ss.92 - 96, 1997.
ISNAD Yildiz, Mustafa vd. "Malatya ilinde enüretik çocukların demografik özellikleri ve ailesel geçiş". Çocuk ve Gençlik Ruh Sağlığı Dergisi 4/2 (1997), 92-96.