TURİZM VE SEYAHAT SEKTÖRÜNDE ÇALIŞANLARIN İŞ TATMİNİ İLE MÜŞTERİLERİN MEMNUNİYETİ ARASINDAKİ İLİŞKİ: KAHRAMANMARAŞ’TA BİR ALAN ÇALIŞMAS

Yıl: 2007 Cilt: 0 Sayı: 12 Sayfa Aralığı: 185 - 195 Metin Dili: Türkçe İndeks Tarihi: 16-06-2021

TURİZM VE SEYAHAT SEKTÖRÜNDE ÇALIŞANLARIN İŞ TATMİNİ İLE MÜŞTERİLERİN MEMNUNİYETİ ARASINDAKİ İLİŞKİ: KAHRAMANMARAŞ’TA BİR ALAN ÇALIŞMAS

Öz:
Müşteri memnuniyeti bir işletmenin varoluş ve yaşamını devam ettirmeşansını ortaya koyar. Özellikle müşteri ile işletme çalışanının pek çok ortamdayüz yüze geldiği ve etkileşim içinde olduğu turizm ve seyahat acentelerininçalışan tatmin düzeyi ile buralardan hizmet alan müşterilerin memnuniyetiarasındaki ilişki Doğu Akdeniz bölgesinde bulunan Kahramanmaraş ili temelalınarak araştırılmıştır. Anket yöntemi kullanılarak yapılan araştırmada turizmve seyahat acentelerinden hizmet satın alan müşterilerin kaliteli hizmetbeklediğini ve bu kaliteli hizmeti verecek olan çalışanların çoğunun yaptıklarıişi severek yaptıklarını ancak çalışma koşullarında yapılacak çeşitliiyileştirmelerle işlerinden tatmin olma düzeylerinin artırılması gereğini ortayakoymuştur.
Anahtar Kelime:

-

Öz:
Customer satisfaction provides the chance for existence and makes businesses stay alive for the future. The relationship was searched in Kahramanmaraş which is in East Mediterranean region between the level of employee fulfillment and the customer satisfaction in the tourism and travel agents sector in which particularly customer and member of staff come face to face in so many different medium and have interactions. The research was conducted by questionnaire methods and showed that the customers who buy services from tourism and travel agents are expecting quality service, and many of the staff who have to give this quality service to customers are devoted to their jobs but there is a need to made some improvements in the working conditions to make advancement in the job satisfaction of them.
Anahtar Kelime:

Belge Türü: Makale Makale Türü: Araştırma Makalesi Erişim Türü: Erişime Açık
  • AKAL, Zühal, (1992), İşletmelerde Performans Ölçüm ve Denetimi, MPM Yayınları, Ankara
  • BERRY, Lilly M, (1997) Psychology at Work, Mc Graw Hill Companies İnc. San Franscisco
  • BİNGÖL, Dursun, (2001) İşletmelerde Davranış, Beta, İstanbul
  • CADOTTE, E.R., WOODRUFF, R.B. ve JENKİNS, R.L., 1987. Expectation and norms in models of customer satisfaction. Journal of Marketing Research 24, pp. 305–314.
  • CRANNY, C.L., SİMİTH, P& STONE F.F., (1992), Job Statisfaction: How People Feel About Their Job and How It Affects Their Performance, Levington Books, New York
  • EROL, Vedat, www.visioneurope.com. 15.05.2003.
  • LOCKE, E.A., (1976) “Handbook of Industrial and Organizational Psychology” Chicago.
  • LUTHANS, F., (1992) Organizational Behaviours, 6.Ed. Mc Graw Hill Inc., New York
  • OLGUN, Pervin, (2002) Müşteri Memnuniyeti ve Gölge Müşteri Araştırmaları, Eğitim Programı, 25 Eylül
  • ÖZDEVECİOĞLU, Mahmut, (2003), “İş Tatmini ve Yaşam Tatmini Arasındaki İlişkinin Belirlenmesine Yönelik Bir Araştırma” II. Ulusal Yönetim ve Organizasyon Kongresi, Afyon
  • SANCAR, İdris, (1996), “İşletmelerde Motivasyon ve İş Doyumu İlişkisi Uygulamalı Bir Örnek” Basılmamış Yüksek Lisans Tezi , Marmara Üniv. S.B.E., İstanbul
  • ŞİMŞEK, Şerif, AKGEMCİ, Tahir, ÇELİK, Adnan, (2001), Davranış Bilimlerine Giriş, ve Örgütlerde Davranış, Nobel Yayınları 2.Baskı, Ankara
  • TİKİCİ, Mehmet, (1994), Personel Yönetimi, Enstitü Yayıncılık, Malatya
  • UĞUR, İbrahim, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı,Baş Müfettişi, www.visioneurope.com 15.05.2003.
  • WHİTTEN, Jeffrey L. BENTLEY, Lonnie D., BARLOW, Victor M., (1994) System Analysis and Design Methods, Printice Hall, New York.
APA TAŞLIYAN M (2007). TURİZM VE SEYAHAT SEKTÖRÜNDE ÇALIŞANLARIN İŞ TATMİNİ İLE MÜŞTERİLERİN MEMNUNİYETİ ARASINDAKİ İLİŞKİ: KAHRAMANMARAŞ’TA BİR ALAN ÇALIŞMAS. , 185 - 195.
Chicago TAŞLIYAN Mustafa TURİZM VE SEYAHAT SEKTÖRÜNDE ÇALIŞANLARIN İŞ TATMİNİ İLE MÜŞTERİLERİN MEMNUNİYETİ ARASINDAKİ İLİŞKİ: KAHRAMANMARAŞ’TA BİR ALAN ÇALIŞMAS. (2007): 185 - 195.
MLA TAŞLIYAN Mustafa TURİZM VE SEYAHAT SEKTÖRÜNDE ÇALIŞANLARIN İŞ TATMİNİ İLE MÜŞTERİLERİN MEMNUNİYETİ ARASINDAKİ İLİŞKİ: KAHRAMANMARAŞ’TA BİR ALAN ÇALIŞMAS. , 2007, ss.185 - 195.
AMA TAŞLIYAN M TURİZM VE SEYAHAT SEKTÖRÜNDE ÇALIŞANLARIN İŞ TATMİNİ İLE MÜŞTERİLERİN MEMNUNİYETİ ARASINDAKİ İLİŞKİ: KAHRAMANMARAŞ’TA BİR ALAN ÇALIŞMAS. . 2007; 185 - 195.
Vancouver TAŞLIYAN M TURİZM VE SEYAHAT SEKTÖRÜNDE ÇALIŞANLARIN İŞ TATMİNİ İLE MÜŞTERİLERİN MEMNUNİYETİ ARASINDAKİ İLİŞKİ: KAHRAMANMARAŞ’TA BİR ALAN ÇALIŞMAS. . 2007; 185 - 195.
IEEE TAŞLIYAN M "TURİZM VE SEYAHAT SEKTÖRÜNDE ÇALIŞANLARIN İŞ TATMİNİ İLE MÜŞTERİLERİN MEMNUNİYETİ ARASINDAKİ İLİŞKİ: KAHRAMANMARAŞ’TA BİR ALAN ÇALIŞMAS." , ss.185 - 195, 2007.
ISNAD TAŞLIYAN, Mustafa. "TURİZM VE SEYAHAT SEKTÖRÜNDE ÇALIŞANLARIN İŞ TATMİNİ İLE MÜŞTERİLERİN MEMNUNİYETİ ARASINDAKİ İLİŞKİ: KAHRAMANMARAŞ’TA BİR ALAN ÇALIŞMAS". (2007), 185-195.
APA TAŞLIYAN M (2007). TURİZM VE SEYAHAT SEKTÖRÜNDE ÇALIŞANLARIN İŞ TATMİNİ İLE MÜŞTERİLERİN MEMNUNİYETİ ARASINDAKİ İLİŞKİ: KAHRAMANMARAŞ’TA BİR ALAN ÇALIŞMAS. Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi, 0(12), 185 - 195.
Chicago TAŞLIYAN Mustafa TURİZM VE SEYAHAT SEKTÖRÜNDE ÇALIŞANLARIN İŞ TATMİNİ İLE MÜŞTERİLERİN MEMNUNİYETİ ARASINDAKİ İLİŞKİ: KAHRAMANMARAŞ’TA BİR ALAN ÇALIŞMAS. Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi 0, no.12 (2007): 185 - 195.
MLA TAŞLIYAN Mustafa TURİZM VE SEYAHAT SEKTÖRÜNDE ÇALIŞANLARIN İŞ TATMİNİ İLE MÜŞTERİLERİN MEMNUNİYETİ ARASINDAKİ İLİŞKİ: KAHRAMANMARAŞ’TA BİR ALAN ÇALIŞMAS. Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi, vol.0, no.12, 2007, ss.185 - 195.
AMA TAŞLIYAN M TURİZM VE SEYAHAT SEKTÖRÜNDE ÇALIŞANLARIN İŞ TATMİNİ İLE MÜŞTERİLERİN MEMNUNİYETİ ARASINDAKİ İLİŞKİ: KAHRAMANMARAŞ’TA BİR ALAN ÇALIŞMAS. Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi. 2007; 0(12): 185 - 195.
Vancouver TAŞLIYAN M TURİZM VE SEYAHAT SEKTÖRÜNDE ÇALIŞANLARIN İŞ TATMİNİ İLE MÜŞTERİLERİN MEMNUNİYETİ ARASINDAKİ İLİŞKİ: KAHRAMANMARAŞ’TA BİR ALAN ÇALIŞMAS. Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi. 2007; 0(12): 185 - 195.
IEEE TAŞLIYAN M "TURİZM VE SEYAHAT SEKTÖRÜNDE ÇALIŞANLARIN İŞ TATMİNİ İLE MÜŞTERİLERİN MEMNUNİYETİ ARASINDAKİ İLİŞKİ: KAHRAMANMARAŞ’TA BİR ALAN ÇALIŞMAS." Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi, 0, ss.185 - 195, 2007.
ISNAD TAŞLIYAN, Mustafa. "TURİZM VE SEYAHAT SEKTÖRÜNDE ÇALIŞANLARIN İŞ TATMİNİ İLE MÜŞTERİLERİN MEMNUNİYETİ ARASINDAKİ İLİŞKİ: KAHRAMANMARAŞ’TA BİR ALAN ÇALIŞMAS". Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi 12 (2007), 185-195.