Yıl: 2020 Cilt: 20 Sayı: 60 Sayfa Aralığı: 155 - 176 Metin Dili: Türkçe İndeks Tarihi: 27-06-2021

MUHASEBE MANİPÜLASYONLARINDAYAPAY SİNİR AĞLARININ ÖNEMİ VEBİR UYGULAMA

Öz:
2000’li yılların başında yaşanan Enron, Xerox, WorldCom, Parmalat gibi muhasebe skandalları finansal piyasalara ve bağımsız denetime olan güveni sarsmasıyla birlikte, diğer yandan muhasebe manipülasyonu kavramının önemini daha da artırmıştır. Bu sebeple, finansal tablo bilgi kullanıcıları için gerek bağımsız denetimler gerekse birtakım tahmin yöntemleri ile muhasebe manipülasyonun yapılıp yapılmadığının tespit edilmesi çok büyük önem taşır hale gelmiştir. Literatürde bu konuyla ilgili çok sayıda çalışma yapılmış ve bu çalışmalarda çoğunlukla muhasebe manipülasyonu tahmin yöntemleri ve modelleri irdelenmiştir.Bu çalışmanın amacı, tahmin modellerinden Beneish modeli ile finansal tablo verilerini kullanarak BIST’te işlem gören imalat sektörü şirketlerinin manipülasyon yapıp yapmadıklarını tahmin etmek, bu tahminlerin doğruluğunu yapay sinir ağları ile test ederek literatüre katkıda bulunmaktır. Ayrıca, referans bir çalışmada (SAK) kullanılan Beneish modeli hesaplaması kullanılarak da imalat sektörü verileri ile manipülasyon yapılıp yapılmadığını tahmin etmek ve yapay sinir ağları ile test ederek Beneish modeli ile karşılaştırılması amaçlanmaktadır. Çalışmanın bir diğer amacı ise, finansal bilgi kullanıcılarının bu yöntemi kullanmaları ile zamandan tasarruf etmelerini sağlamaktır.Bu bağlamda, BIST’te işlem gören imalat sektörü şirketlerinden 155’inin 2013-2017 yılları arasında raporlanan finansal tabloları Beneish modelinde bulunan 8 adet bağımsız değişken ile hesaplanmış, bu değişkenler yoluyla Mi ve Zi değerleri hesaplanarak manipülatör olan veya olmayan şirketler tahmin edilmiştir. Yapılan bu tahminler yapay sinir ağları ile test edilerek sınıflandırmanın doğruluğu tespit edilmeye çalışılmıştır. Uygulanan test sonucunda, yapay sinir ağlarının test setinde bulunan şirketler için Beneish modeli ve SAK ile manipülatör ya da değil olarak yapılan sınıflandırmanın %100 doğru olduğu tespit edilmiştir.
Anahtar Kelime:

IMPORTANCE OF ARTIFICIAL NEURAL NETWORKS IN ACCOUNTING MANIPULA TIONS AND AN APPLICATION

Öz:
When accounting scandals such as Enron, Xerox, WorldCom, and Parmalat, which were experiencedin the early 2000s, they discredited the trust in financial markets and independent auditing, on theother hand, the importance of accounting manipulation concept was more increased. For this reason,it is of great importance to determine whether accounting manipulations are carried out either by in dependent audits or by some estimation methods for financial statement information users. Numerousstudies on this subject have been done in the literature and accounting manipulation estimation met hods and models have been mostly examined in these studies. This study aims to estimate whether manufacturing companies traded in BIST are manipulating usingthe Beneish model, one of the prediction models, and to contribute to the literature by testing the ac curacy of these estimates with artificial neural networks. Besides, the Beneish model calculation usedin a reference study (SAK) is used to estimate whether manipulation is performed with manufacturingdata and to compare it with the Beneish model by testing with artificial neural networks. Anotherpurpose of this study is to provide users of financial information to save time by using this method. In this context, the financial statements of 155 of the manufacturing companies listed in the BISTbetween 2013 and 2017 were calculated with 8 independent variables in the Beneish model and Miand Zi values were calculated by using these variables to estimate the manipulator or non-manipulatorcompanies. These predictions were tested with artificial neural networks to determine the accuracyof the classification. As a result of the applied test, it was determined that the classification made bythe Beneish model and SAK as a manipulator or not for companies in the test set of artificial neuralnetworks was 100% accurate.
Anahtar Kelime:

Belge Türü: Makale Makale Türü: Araştırma Makalesi Erişim Türü: Erişime Açık
APA kara s, Özcan P (2020). MUHASEBE MANİPÜLASYONLARINDAYAPAY SİNİR AĞLARININ ÖNEMİ VEBİR UYGULAMA. , 155 - 176.
Chicago kara suat,Özcan Pelin MUHASEBE MANİPÜLASYONLARINDAYAPAY SİNİR AĞLARININ ÖNEMİ VEBİR UYGULAMA. (2020): 155 - 176.
MLA kara suat,Özcan Pelin MUHASEBE MANİPÜLASYONLARINDAYAPAY SİNİR AĞLARININ ÖNEMİ VEBİR UYGULAMA. , 2020, ss.155 - 176.
AMA kara s,Özcan P MUHASEBE MANİPÜLASYONLARINDAYAPAY SİNİR AĞLARININ ÖNEMİ VEBİR UYGULAMA. . 2020; 155 - 176.
Vancouver kara s,Özcan P MUHASEBE MANİPÜLASYONLARINDAYAPAY SİNİR AĞLARININ ÖNEMİ VEBİR UYGULAMA. . 2020; 155 - 176.
IEEE kara s,Özcan P "MUHASEBE MANİPÜLASYONLARINDAYAPAY SİNİR AĞLARININ ÖNEMİ VEBİR UYGULAMA." , ss.155 - 176, 2020.
ISNAD kara, suat - Özcan, Pelin. "MUHASEBE MANİPÜLASYONLARINDAYAPAY SİNİR AĞLARININ ÖNEMİ VEBİR UYGULAMA". (2020), 155-176.
APA kara s, Özcan P (2020). MUHASEBE MANİPÜLASYONLARINDAYAPAY SİNİR AĞLARININ ÖNEMİ VEBİR UYGULAMA. Muhasebe ve Denetime Bakış, 20(60), 155 - 176.
Chicago kara suat,Özcan Pelin MUHASEBE MANİPÜLASYONLARINDAYAPAY SİNİR AĞLARININ ÖNEMİ VEBİR UYGULAMA. Muhasebe ve Denetime Bakış 20, no.60 (2020): 155 - 176.
MLA kara suat,Özcan Pelin MUHASEBE MANİPÜLASYONLARINDAYAPAY SİNİR AĞLARININ ÖNEMİ VEBİR UYGULAMA. Muhasebe ve Denetime Bakış, vol.20, no.60, 2020, ss.155 - 176.
AMA kara s,Özcan P MUHASEBE MANİPÜLASYONLARINDAYAPAY SİNİR AĞLARININ ÖNEMİ VEBİR UYGULAMA. Muhasebe ve Denetime Bakış. 2020; 20(60): 155 - 176.
Vancouver kara s,Özcan P MUHASEBE MANİPÜLASYONLARINDAYAPAY SİNİR AĞLARININ ÖNEMİ VEBİR UYGULAMA. Muhasebe ve Denetime Bakış. 2020; 20(60): 155 - 176.
IEEE kara s,Özcan P "MUHASEBE MANİPÜLASYONLARINDAYAPAY SİNİR AĞLARININ ÖNEMİ VEBİR UYGULAMA." Muhasebe ve Denetime Bakış, 20, ss.155 - 176, 2020.
ISNAD kara, suat - Özcan, Pelin. "MUHASEBE MANİPÜLASYONLARINDAYAPAY SİNİR AĞLARININ ÖNEMİ VEBİR UYGULAMA". Muhasebe ve Denetime Bakış 20/60 (2020), 155-176.