Yıl: 2021 Cilt: 25 Sayı: 1 Sayfa Aralığı: 253 - 268 Metin Dili: Türkçe İndeks Tarihi: 29-07-2022

ORTAOKULLARDA ERGENLİK ÇAĞINDAKİ ÖĞRENCİLERİN SİBER ZORBALIK DAVRANIŞLARI, SOSYAL MEDYA BAĞIMLILIKLARI VE SOSYAL MEDYA BOZUKLUKLARI

Öz:
Bu araştırmanın amacı, ortaokulda öğrenim gören ergenlik çağındaki öğrencilerin siber zorbalık davranışlarını,sosyal medya bağımlılıklarını ve sosyal medya bozukluklarını tespit etmektir. Bu çalışma nicel araştırmayaklaşımlarından betimsel tarama modeline uygun olarak yürütülmüştür. Araştırmanın çalışma grubunu 2019-2020 öğretim yılında, Tokat ili, Erbaa ilçesindeki ortaokullarda öğrenim gören 478 öğrenci oluşturmaktadır.Araştırma verileri Siber Zorbalık Ölçeği (0.70), Ergenler için Sosyal Medya Bağımlılığı Ölçeği (0.904) veSosyal Medya Bozukluğu Ölçeği (0,83) kullanılarak toplanmıştır. Araştırma sonucunda elde edilen verilerinanalizinde, betimsel istatistikler ve parametrik olmayan testlerden 2 Independent Samples, K IndependentSamples, Spearman two-tailed testi ve parametrik olmayan regresyon kullanılarak analiz edilmiştir. Araştırmasonucunda ortaokullarda öğrenim gören ergenlik çağındaki öğrencilerin siber zorbalık, sosyal medya bağımlılığıve sosyal medya bozukluk düzeylerinin düşük olduğu söylenebilir. Yine öğrencilerden erkek olanların kızolanlara göre siber zorbalık davranışları ve sosyal medya bağımlılıklarının fazla olduğu düşünülmektedir.Öğrencilerin siber zorbalık davranışları ve sosyal medya bağımlılıklarının okul türüne göre farklı olmadığısosyal medya bozukluklarının ise yatılı bölge ortaokulu ve imam hatip ortaokulunda öğrenim görenlere görefazla olduğu düşünülmektedir. Öğrencilerin siber zorbalık davranışları ve sosyal medya bağımlılıkları arttıkçasosyal medya bozuklukları da artmakta olduğu düşünülmektedir. Yine öğrencilerin siber zorbalık davranışlarınısosyal medya bozukluklarının düşük seviyede yordamakta olduğu belirlenmiştir
Anahtar Kelime: Sosyal Medya Bağımlılığı Ergenlik Siber Zorbalık

CYBER BULLYING BEHAVIORS, SOCIAL MEDIA ADDICTION AND SOCIAL MEDIA DISORDERS OF ADOLESCENT STUDENTS IN SECONDARY SCHOOLS

Öz:
The purpose of this research is to determine cyberbullying behaviors, social media addictions and social media disorders of adolescent students in secondary schools. This study was conducted in accordance with the descriptive screening model from quantitative research approaches. The study group for the research consists of 478 students in Erbaa, Tokat in the 2019-2020 fall semester. Cyberbullying Scale (0.70), Social Media Addiction Scale for Adolescents (0.904) and Social Media Disorder Scale (0.83) were used for gathering date. As a result of the research obtained quantitative data were analyzed by using descriptive statistics and nonparametric tests 2 Independent samples, K Independent samples, Spearman two-tailed test and nonparametric regression. As a result, it can be claimed that adolescent students studying in secondary schools had low levels of cyberbullying, social media addiction and social media disorder. It is also thought that the male students have more cyberbullying behaviors and social media addictions than female ones. Students' cyberbullying behavior and social media addictions are not different according to the type of school, while social media disorders are more likely than those studied at the Regional Boarding Secondary School and İmam Hatip secondary school. It was also determined that social media disorders influence students' cyberbullying behavior in a low level
Anahtar Kelime:

Belge Türü: Makale Makale Türü: Araştırma Makalesi Erişim Türü: Erişime Açık
APA Bolat D, Korkmaz O (2021). ORTAOKULLARDA ERGENLİK ÇAĞINDAKİ ÖĞRENCİLERİN SİBER ZORBALIK DAVRANIŞLARI, SOSYAL MEDYA BAĞIMLILIKLARI VE SOSYAL MEDYA BOZUKLUKLARI. , 253 - 268.
Chicago Bolat Durmuş,Korkmaz Ozgen ORTAOKULLARDA ERGENLİK ÇAĞINDAKİ ÖĞRENCİLERİN SİBER ZORBALIK DAVRANIŞLARI, SOSYAL MEDYA BAĞIMLILIKLARI VE SOSYAL MEDYA BOZUKLUKLARI. (2021): 253 - 268.
MLA Bolat Durmuş,Korkmaz Ozgen ORTAOKULLARDA ERGENLİK ÇAĞINDAKİ ÖĞRENCİLERİN SİBER ZORBALIK DAVRANIŞLARI, SOSYAL MEDYA BAĞIMLILIKLARI VE SOSYAL MEDYA BOZUKLUKLARI. , 2021, ss.253 - 268.
AMA Bolat D,Korkmaz O ORTAOKULLARDA ERGENLİK ÇAĞINDAKİ ÖĞRENCİLERİN SİBER ZORBALIK DAVRANIŞLARI, SOSYAL MEDYA BAĞIMLILIKLARI VE SOSYAL MEDYA BOZUKLUKLARI. . 2021; 253 - 268.
Vancouver Bolat D,Korkmaz O ORTAOKULLARDA ERGENLİK ÇAĞINDAKİ ÖĞRENCİLERİN SİBER ZORBALIK DAVRANIŞLARI, SOSYAL MEDYA BAĞIMLILIKLARI VE SOSYAL MEDYA BOZUKLUKLARI. . 2021; 253 - 268.
IEEE Bolat D,Korkmaz O "ORTAOKULLARDA ERGENLİK ÇAĞINDAKİ ÖĞRENCİLERİN SİBER ZORBALIK DAVRANIŞLARI, SOSYAL MEDYA BAĞIMLILIKLARI VE SOSYAL MEDYA BOZUKLUKLARI." , ss.253 - 268, 2021.
ISNAD Bolat, Durmuş - Korkmaz, Ozgen. "ORTAOKULLARDA ERGENLİK ÇAĞINDAKİ ÖĞRENCİLERİN SİBER ZORBALIK DAVRANIŞLARI, SOSYAL MEDYA BAĞIMLILIKLARI VE SOSYAL MEDYA BOZUKLUKLARI". (2021), 253-268.
APA Bolat D, Korkmaz O (2021). ORTAOKULLARDA ERGENLİK ÇAĞINDAKİ ÖĞRENCİLERİN SİBER ZORBALIK DAVRANIŞLARI, SOSYAL MEDYA BAĞIMLILIKLARI VE SOSYAL MEDYA BOZUKLUKLARI. Türkiye Sosyal Araştırmalar Dergisi, 25(1), 253 - 268.
Chicago Bolat Durmuş,Korkmaz Ozgen ORTAOKULLARDA ERGENLİK ÇAĞINDAKİ ÖĞRENCİLERİN SİBER ZORBALIK DAVRANIŞLARI, SOSYAL MEDYA BAĞIMLILIKLARI VE SOSYAL MEDYA BOZUKLUKLARI. Türkiye Sosyal Araştırmalar Dergisi 25, no.1 (2021): 253 - 268.
MLA Bolat Durmuş,Korkmaz Ozgen ORTAOKULLARDA ERGENLİK ÇAĞINDAKİ ÖĞRENCİLERİN SİBER ZORBALIK DAVRANIŞLARI, SOSYAL MEDYA BAĞIMLILIKLARI VE SOSYAL MEDYA BOZUKLUKLARI. Türkiye Sosyal Araştırmalar Dergisi, vol.25, no.1, 2021, ss.253 - 268.
AMA Bolat D,Korkmaz O ORTAOKULLARDA ERGENLİK ÇAĞINDAKİ ÖĞRENCİLERİN SİBER ZORBALIK DAVRANIŞLARI, SOSYAL MEDYA BAĞIMLILIKLARI VE SOSYAL MEDYA BOZUKLUKLARI. Türkiye Sosyal Araştırmalar Dergisi. 2021; 25(1): 253 - 268.
Vancouver Bolat D,Korkmaz O ORTAOKULLARDA ERGENLİK ÇAĞINDAKİ ÖĞRENCİLERİN SİBER ZORBALIK DAVRANIŞLARI, SOSYAL MEDYA BAĞIMLILIKLARI VE SOSYAL MEDYA BOZUKLUKLARI. Türkiye Sosyal Araştırmalar Dergisi. 2021; 25(1): 253 - 268.
IEEE Bolat D,Korkmaz O "ORTAOKULLARDA ERGENLİK ÇAĞINDAKİ ÖĞRENCİLERİN SİBER ZORBALIK DAVRANIŞLARI, SOSYAL MEDYA BAĞIMLILIKLARI VE SOSYAL MEDYA BOZUKLUKLARI." Türkiye Sosyal Araştırmalar Dergisi, 25, ss.253 - 268, 2021.
ISNAD Bolat, Durmuş - Korkmaz, Ozgen. "ORTAOKULLARDA ERGENLİK ÇAĞINDAKİ ÖĞRENCİLERİN SİBER ZORBALIK DAVRANIŞLARI, SOSYAL MEDYA BAĞIMLILIKLARI VE SOSYAL MEDYA BOZUKLUKLARI". Türkiye Sosyal Araştırmalar Dergisi 25/1 (2021), 253-268.