Paketleme tekniklerinin balık ve kabuklu su ürünleri mikrobiyal florası üzerine etkileri

Yıl: 2001 Cilt: 18 Sayı: 1-2 Sayfa Aralığı: 279 - 291 Metin Dili: Türkçe İndeks Tarihi: 29-07-2022

Paketleme tekniklerinin balık ve kabuklu su ürünleri mikrobiyal florası üzerine etkileri

Öz:
Et, süt, yumurta,balık gibi çabuk bozulan gıdaların raf ömürleri atmosferik oksijenin varlığında; oksijenin kimyasal etkisi, aerobik mikroorganizmaların gelişimi ve zararlılar nedeniyle kısıtlanmaktadır. Bu faktörlerin herbiri tek başına veya birbiri ile bağlantılı olarak renk, tat ve koku da değişiklikler meydana getirerek gıdaların kalitesinde bozulmaya neden olurlar. Gıdaların bozulması geciktirilerek taze olarak muhafaza edilmesinde, en uygun ve etkin yöntem soğukta muhafaza tekniğidir. Ancak soğukta muhafaza uygulamasının yanında ambalajlama tekniklerininde uygulanması gıdaların tazeliklerinin daha uzun süre korunmasında giderek artan bir uygulama alanı bulmuştur. Bu çalışmada paketleme tekniklerinden ve gıdalardaki kullanım alanlarından bahsedilmiştir. Ayrıca paketleme işlemlerinin balık ve kabuklu su ürünleri mikrobiyal florası üzerine etkisi konusunda yapılmış çalışmalardan çok sayıda örnekler verilmiştir. Balıklar ve kabuklu su ürünleri için seçilen paketleme çeşidi, hasat edilen balıklanıl başlangıç kalitesindeki farklılıklar, balık ve kabuklu çeşidine göre değişen mikroflora tipi, paketlemede kullanılan gaz karışımları ve paketleme materyalleri, depolama sıcaklıktan ve kimyasal, mikrobiyolojik ve duyusal olarak uygulanan analiz tiplerindeki farklılıklara göre değişmektedir.
Anahtar Kelime: gıda mikrobiyolojisi balık (gıda) paketleme kabuklu su ürünleri mikrobiyolojik kalite mikrobiyal flora

Konular: Biyoloji Biyokimya ve Moleküler Biyoloji Gıda Bilimi ve Teknolojisi Zooloji

Packaging technics,tehe effects on microbial flora of fish and shellfish

Öz:
Packaging technics, the effects on microbial flora offish and shellfish. The shelf life of many perishable foods, such as meat, eggs, fish, poultry is limited in the presence of atmospheric oxygen due to three important factors; the chemical effect of atmospheric oxygen, the growth of aerobic spoilage microorganisms and and attack by insect pests. These factors individual or related eachother results in changes in colour, flavour and odour, and leads to an overall deterioration in food quality. Chilled storage is more suitable and effective method to slow down or inhibit deteriorative changes in foods. So, the usage of packaging technics together with chilled storage leads to foods more stable than the others and its importance increases day by day. In this study packaging technics and usage areas in foods have been discussed. And It has been given a lot of examples about the effects of packaging technics on microbial quality. Comparison of data from different studies is often difficult because of differences in the starting quality of the harvested fish, the type of microflora associated with the fish, the gas mixtures and packaging materials, the storage temperatures that applicated and the types of analysis (chemical,microbiological and sensory) performed
Anahtar Kelime: microbiological quality microbial flora food microbiology fish packaging shellfish

Konular: Biyoloji Biyokimya ve Moleküler Biyoloji Gıda Bilimi ve Teknolojisi Zooloji
Belge Türü: Makale Makale Türü: Derleme Erişim Türü: Erişime Açık
APA KILINÇ B, Çaklı Ş (2001). Paketleme tekniklerinin balık ve kabuklu su ürünleri mikrobiyal florası üzerine etkileri. , 279 - 291.
Chicago KILINÇ BERNA,Çaklı Şükran Paketleme tekniklerinin balık ve kabuklu su ürünleri mikrobiyal florası üzerine etkileri. (2001): 279 - 291.
MLA KILINÇ BERNA,Çaklı Şükran Paketleme tekniklerinin balık ve kabuklu su ürünleri mikrobiyal florası üzerine etkileri. , 2001, ss.279 - 291.
AMA KILINÇ B,Çaklı Ş Paketleme tekniklerinin balık ve kabuklu su ürünleri mikrobiyal florası üzerine etkileri. . 2001; 279 - 291.
Vancouver KILINÇ B,Çaklı Ş Paketleme tekniklerinin balık ve kabuklu su ürünleri mikrobiyal florası üzerine etkileri. . 2001; 279 - 291.
IEEE KILINÇ B,Çaklı Ş "Paketleme tekniklerinin balık ve kabuklu su ürünleri mikrobiyal florası üzerine etkileri." , ss.279 - 291, 2001.
ISNAD KILINÇ, BERNA - Çaklı, Şükran. "Paketleme tekniklerinin balık ve kabuklu su ürünleri mikrobiyal florası üzerine etkileri". (2001), 279-291.
APA KILINÇ B, Çaklı Ş (2001). Paketleme tekniklerinin balık ve kabuklu su ürünleri mikrobiyal florası üzerine etkileri. Su Ürünleri Dergisi, 18(1-2), 279 - 291.
Chicago KILINÇ BERNA,Çaklı Şükran Paketleme tekniklerinin balık ve kabuklu su ürünleri mikrobiyal florası üzerine etkileri. Su Ürünleri Dergisi 18, no.1-2 (2001): 279 - 291.
MLA KILINÇ BERNA,Çaklı Şükran Paketleme tekniklerinin balık ve kabuklu su ürünleri mikrobiyal florası üzerine etkileri. Su Ürünleri Dergisi, vol.18, no.1-2, 2001, ss.279 - 291.
AMA KILINÇ B,Çaklı Ş Paketleme tekniklerinin balık ve kabuklu su ürünleri mikrobiyal florası üzerine etkileri. Su Ürünleri Dergisi. 2001; 18(1-2): 279 - 291.
Vancouver KILINÇ B,Çaklı Ş Paketleme tekniklerinin balık ve kabuklu su ürünleri mikrobiyal florası üzerine etkileri. Su Ürünleri Dergisi. 2001; 18(1-2): 279 - 291.
IEEE KILINÇ B,Çaklı Ş "Paketleme tekniklerinin balık ve kabuklu su ürünleri mikrobiyal florası üzerine etkileri." Su Ürünleri Dergisi, 18, ss.279 - 291, 2001.
ISNAD KILINÇ, BERNA - Çaklı, Şükran. "Paketleme tekniklerinin balık ve kabuklu su ürünleri mikrobiyal florası üzerine etkileri". Su Ürünleri Dergisi 18/1-2 (2001), 279-291.