Yıl: 2004 Cilt: 5 Sayı: 2 Sayfa Aralığı: 103 - 116 Metin Dili: Türkçe İndeks Tarihi: 29-07-2022

Bilimsel Devrim ve Türkiye

Öz:
Yazımın başlığı, iyice bilinen, çok tartışılmış bir konuyu yeniden dile getirdiği izlenimini verdiği için bir açıklamayla başlayayım. Benim bu konuya girmem, kültür birikiminin bilimsel çalışmaları ne kadar etkilediği sorusuna yanıt ararken ortaya çıktı. Bilimsel Devrim, bilindiği gibi, on altıncı, on yedinci yüzyıllarda Orta ve Batı Avrupa'da gerçekleştirilen bilimsel buluşların toplamına deniliyor. Çünkü Copernicus, Kepler, Galileo, Newton, Vesalius, Harvey gibi öncülerin bu buluşları eski çağlardan beri 2000 yıla yakın süredir doğru kabul edilmiş bilim ilkelerini değiştirdi. Aristoteles fiziğinin yerini Galileo ve Newton'un mekanik ilkeleri aldı. Ptolemaios'un dünya merkezli sisteminin yerine Copernicus ve Kepler'in güneş merkezli sistemi geçti. Vesalius'un açtığı anatomi yolunda ilerleyen Harvey kan dolaşımını buldu ve insan vücudunun temel yapı ve işleyişini ortaya koydu. Orta ve Batı Avrupa'da bu köklü değişim yaşanırken, bilim yeni bir atılımlar çağına girerken, komşu Osmanlı dünyası bu değişime tamamen kayıtsız kaldı ve ilgisizliğini yıllarca sürdürdü. Araştırma yoluyla bilim ve teknolojiye katkı yapma, kısaca yeni bilgiler üretme yönteminin Türkiye'ye gelmesi için 300 yıl beklemek, Cumhuriyet döneminde 1933 yılında İstanbul Üniversitesi ile Ankara Yüksek Ziraat Enstitüsü'nün kuruluşlarına kadar gelmek gerekti. Burada, bu gelişmenin bazı cephelerini ele alan üç konu üzerinde duracağım. Konuların üçü de, kültür birikimiyle bilimsel çalışmalar arasındaki etkileşmenin değişik doğrultularda örneklerini veriyor. 1.Bilimsel Devrim, Batı Avrupa'da kültür birikimini ve dolayısıyla sosyal, siyasal ve ekonomik gelişmeyi nasıl etkiledi? 2.1600-1900 yılları arasındaki üç yüz yıllık sürede bilim ve teknoloji ile toplum ilişkileri konusunda Batı toplumları neler öğrendiler? Osmanlı toplumu uzak durmakla neler kaybetti? 3.Bugün Türkiye'de Bilimsel Devrim'in anlamı, değeri, kamuoyunda, siyaset ve yönetim çevrelerinde yeterince algılanıyor mu? Bu konulara bir giriş olarak önce bir kronolojik tablo vermek istiyorum. Bu tabloda Batı edebiyatında humanizmayı, yeni kıta keşiflerini, Rönesans ve Reform hareketlerini, Bilimsel Devrim'i ve sonraki bazı bilimsel ve teknolojik gelişmeleri gerçekleştiren insanların doğum ve ölüm tarihleri var.
Anahtar Kelime: kronoloji Avrupa pozitif bilimler bilimsel devrimler sanayi devrimi Türkiye osmanlı dönemi bilim tarihi aydınlanma çağı rönesans

Konular: Tarih Kültürel Çalışmalar

The Scientific Revolution and Turkey

Öz:
The Scientific Revolution which took place in central and western Europe in the sixteenth and seventeenth centuries is a much debated subject. Here I am taking it up once more with the purpose of finding examples of the interaction between culture and scientific development which appear in three different instances: 1)How did the scientific revolution influence the cultural climate and eventually the social and political evolution of western societies? 2)A period of three hundred years has elapsed from the acceptance of research as the basis of scientific and technological development in the west in the seventeenth century to arriving at a similar understanding in Republican Turkey in the twentieth century. What did the western societies learn about the relations between scientific development and social applications during this time? What did the Ottoman society lose by remaining aloof to the scientific revolution all this time? 3)Is the meaning and importance of the scientific revolution well understood today in Turkey by the public in general and by politicians and bureaucrats in particular? The answer to the first question is well known. Several writers have pointed out the transformation of the intellectual climate brought about by the scientific revolution in Britain and France. The success achieved in the understanding of physical processes by observation, experiment and mathematical formulation has led to the emergence of a rational, cause-searching approach in social sciences and philosophy, eventually to the dawn of the age of enlightenment, followed by the industrial revolution and the formation of modern, secular democracies. As to the second question, the processes involved here are not as well known, but are of equal importance for understanding the relationship between the development of science and its practical implementations and cultural consequences in any society, in particular in Turkey. I give a negative answer to the third question, based on a study of the science and history text-books in high schools and a review of the public appreciation of science. In short, scientific research is considered to be a worthy endeavor as it brings international prestige to the country but not as a pursuit which would increase the economic well being of the nation. Various examples are given in the text to illustrate the answers given in the three cases.
Anahtar Kelime: positive sciences scientific revolutions industrial revolution Turkey ottoman period history of science enlightenment era renaissance chronology Europe

Konular: Tarih Kültürel Çalışmalar
Belge Türü: Makale Makale Türü: Derleme Erişim Türü: Erişime Açık
  • Galileo Galilei'nin Il Saggiatore başlığı ile yayınlanan ve The Assayer (Deneyci) adı ile de bilinen Don Virginio Cesarini'ye hitaben yazdığı mektup (1623). Bkz. Discoveries and Opinions of Galileo Galilei. Translated with an introduction and notes by Stillman Drake. Anchor Books (paperback), 1957, s.237-38.
  • Francis Bacon, New Organon, 1620. Yeni baskı (paperback) Cambridge University Press, 2000.
  • Dava Sobel, Longitude, Fourth Estate, London 1996.
  • Stephen F. Mason, History of the Sciences, 1956. Bilimler Tarihi, Çeviren Umur Daybelge, Kültür Bakanlığı Yay., Ankara 2001, s.353.
  • Şerif Mardin, The Genesis of Young Ottoman Thought, Princeton University Press, Princeton, New Jersey 1962, pp. 324-326.
  • M. Şükrü Hanioğlu, Dr. Abdullah Cevdet ve Dönemi, Üçdal Neşriyat, İstanbul 1981.
  • İlber Ortaylı, İmparatorluğun En Uzun Yüzyılı, Beşinci bölüm, İletişim Yayınları, İstanbul 2002 (12. Baskı)
  • Ercan Öztürk, Lise 2 Fizik, Küre Yayıncılık 2002;
  • Ercan Öztürk, Lise 3 Fizik, Küre Yayıncılık 2001;
  • Kemal Kara, Lise 2
  • Tarih, Önde Yayınevi 2002; Komisyon,
  • Lise 3 Fizik, MEB, Devlet Kitapları Yayınları.
APA İNÖNÜ E (2004). Bilimsel Devrim ve Türkiye. , 103 - 116.
Chicago İNÖNÜ Erdal Bilimsel Devrim ve Türkiye. (2004): 103 - 116.
MLA İNÖNÜ Erdal Bilimsel Devrim ve Türkiye. , 2004, ss.103 - 116.
AMA İNÖNÜ E Bilimsel Devrim ve Türkiye. . 2004; 103 - 116.
Vancouver İNÖNÜ E Bilimsel Devrim ve Türkiye. . 2004; 103 - 116.
IEEE İNÖNÜ E "Bilimsel Devrim ve Türkiye." , ss.103 - 116, 2004.
ISNAD İNÖNÜ, Erdal. "Bilimsel Devrim ve Türkiye". (2004), 103-116.
APA İNÖNÜ E (2004). Bilimsel Devrim ve Türkiye. Osmanlı Bilimi Araştırmaları, 5(2), 103 - 116.
Chicago İNÖNÜ Erdal Bilimsel Devrim ve Türkiye. Osmanlı Bilimi Araştırmaları 5, no.2 (2004): 103 - 116.
MLA İNÖNÜ Erdal Bilimsel Devrim ve Türkiye. Osmanlı Bilimi Araştırmaları, vol.5, no.2, 2004, ss.103 - 116.
AMA İNÖNÜ E Bilimsel Devrim ve Türkiye. Osmanlı Bilimi Araştırmaları. 2004; 5(2): 103 - 116.
Vancouver İNÖNÜ E Bilimsel Devrim ve Türkiye. Osmanlı Bilimi Araştırmaları. 2004; 5(2): 103 - 116.
IEEE İNÖNÜ E "Bilimsel Devrim ve Türkiye." Osmanlı Bilimi Araştırmaları, 5, ss.103 - 116, 2004.
ISNAD İNÖNÜ, Erdal. "Bilimsel Devrim ve Türkiye". Osmanlı Bilimi Araştırmaları 5/2 (2004), 103-116.