Yıl: 2004 Cilt: 4 Sayı: 1 Sayfa Aralığı: 55 - 75 Metin Dili: Türkçe İndeks Tarihi: 29-07-2022

Tüketicilerin Satış Tutundurma Etkinliklerine Yönelik Tutumları ve Yarar Algılamaları

Öz:
Satış tutundurma yıllardır uygulanmasına rağmen, pazarlama iletişimi programlarındaki rolü ve önemi son yıllarda artmış bir etkinliktir. Öneminin artışına yol açan bir çok faktörden sözedilebilir. Perakendecilerin artan gücü, marka sadakatinin azalması, tüketiciler pazarının kitlesellikten uzaklaşarak küçük pazar dilimlerine ayrılması, kısa dönemli bakış açıları, rekabet ve reklam mesajlarının yarattığı mesaj karmaşası ve bulanıklığı bunlardan bazılarıdır. Satış tutundurma etkinlikleri tüketicilere, dağıtım kanalı üyelerine, satış gücüne yönelik olarak gerçekleştirilebilir. Hedef kitle de satış tutundurma amaçlarını ve kullanılacak araçların sınırlarını çizer. Pazarlama yöneticileri tüketiciler pazarında; yeni kullanıcılara ürünü denetmek, tüketicileri yeniden satın almaya özendirmek ya da tüketicilerin çoklu miktarlarda satın almalarını sağlamak gibi amaçlarla satış tutundurmayı kullanırlar. Dağıtım kanalı üyeleri ve kişisel satış gücü için de; satış hacmini artırmak, mağaza içinde ürünün satışına destek sağlamak, yeni bir dağıtım alanına ürünün sunumunu gerçekleştirmek ve satış çabalarını desteklemek gibi amaçlar güderler. Tüketiciler de bazı yarar ya da değer beklentileriyle bu etkinliklerden yararlanırlar. Tüketiciler parasal tasarruflar, alışveriş kolaylığı, katma değer yaratma, kalite gibi işlevsel yararlar kadar, eğlence, heyecan, yenilikleri keşfetme gibi hazcı (hedonik) yararlar elde etmeye çalışırlar. Bu çalışmanın amacı tüketicilerin satış tutundurma etkinliklerine yönelik genel tutumlarını ve satış tutundurmadan algıladıkları yararları belirlemektir.
Anahtar Kelime: tüketici algıları satış geliştirme tüketici davranışı

Consumers' Attitudes Toward Sales Promotion and Perceived Benefits

Öz:
While sales promotion has been around for a long time, its role and importance in marketing communications programs have increased in recent years. A number of factors have led to the increase in sales promotion. Among them, are the growing power of retailers, declining brand loyalty, fragmentation of consumer market, short-term focus, competition and advertising clutter. Sales promotions may be targeted at any or all of consumers, distribution channel members and sales force. The target audience dictates both the promotion objectives and the mix of sales promotion tools used. For example, marketing managers use promotions to achieve some objectives such as: Prompt trial by new users, stimulate repeated uses, introduce new products, increase sales in consumer target market. They also uses sales promotions increase sales volume, stimulate in-store and selling efforts support, introduce a product to a new distribution area in resellers and sales force. Of course, consumers use sales promotions with some benefit or value expectations. They provide utilitarian benefits such as monetary savings, convenience, added value, quality as well as hedonic benefits such as entertainment, exploration. The purpose of this study, is to determine consumers attitudes toward sales promotions in general and their perceived benefits from sales promotion.
Anahtar Kelime: consumer perceptions sales promotion consumer behavior

Belge Türü: Makale Makale Türü: Araştırma Makalesi Erişim Türü: Erişime Açık
  • Arnold, M.J. ve Reynolds, K.E. (2003). Hedonic Shopping Motivations. Journal of Retailing 79, 77-95.
  • Babin, Barry J., Darden, William R. ve Griffin, Mitch (1994). Work and/or Fun: Measuring Hedonic and Utilitarian Shopping Value. Journal of Consumer Research, (March) 20, 644-656.
  • Belch, G.E. ve Belch, M.A. (2001). Advertising and Promotion: An Integrated Marketing Communications Perspective. 5.Baskı (McGravv Hill: Boston).
  • Burnett, J. Ve Moriarty, S. (1998). Introduction to Marketing Communication: An Integrated Approach. (Prentice Hall: New Jersey).
  • Chandon, P., Wansink, B. ve Laurent, G. (2000). A Benefit Congruency Framework of Sales Promotion Effectiveness. Journal of Marketing. October (64), 65-81.
  • Çabuk, S. ve Güneş, N. (2000). Satış Tutundurma Yöntemlerinin Tüketici Satınalma Davranışı Üzerindeki Etkisiyle İlgili Bir Araştırma. Pazarlama Dünyası. (Mayıs-Haziran), 4(81), 4-12.
  • Gilbert, D.L. ve Jackaria, N. (2002). The Efficacy of Sales Promotions in UK Supermarkets: A Consumer View. International Journal of Retail & Distribution Management. 30(6), 315-322.
  • Hablemitoğlu, Ş. (2001). Bonuslu Ürünlere İlişkin Tüketici Tutumları. Pazarlama Dünyası. (Kasım-Aralık), 15(6), 4-10.
  • Huff, L.C. ve Alden, D.L. (1998). An Investigation of Consumer Response to Sales Promotions in Developing Markets. Journal of Advertising Research. (May-June), 38(3), 47-56.
  • Karabulut, M. (1994). Satış Tutundurma Amaç ve Taktikleri. Pazarlama Dünyası. (Eylül-Ekim) 8(47), 2-5.
  • Kurtuluş, K. (1998). Pazarlama Araştırmaları. Genişletilmiş 6.Baskı, Avcıol:İstanbul.
  • Lee, W.C. (2002). Sales Promotions as Strategic Communication: The Case of Singapore. Journal of Product & Brand Management. 11(2), 103-114.
  • O'Curry, S. ve Stratilevitz, M. (2001). Probability and Mode of Acquisition Effects on Choices Between Hedonic and Utilitarian Options. Marketing Letters. 12(1), 37-49.
  • Odabaşı, Y. (1999). Tüketim Kültürü. Sistem Yayıncılık: İstanbul.
  • Odabaşı, Y. ve Oyman, M. (2002). Pazarlama İletişimi. MediaCat: İstanbul.
  • Öztürk, S.A. (1995). Satış Tutundurma Faaliyetlerine Uzun Dönemli Yaklaşım. Pazarlama Dünyası. (Mayıs-Haziran), 9(11), 24-29.
  • Pattie, S. (1998). Promotional Competitions as A Marketing Tool in Food Retailing. British Food Journal. 100(6), 286-294.
APA OYMAN M (2004). Tüketicilerin Satış Tutundurma Etkinliklerine Yönelik Tutumları ve Yarar Algılamaları. , 55 - 75.
Chicago OYMAN Mine Tüketicilerin Satış Tutundurma Etkinliklerine Yönelik Tutumları ve Yarar Algılamaları. (2004): 55 - 75.
MLA OYMAN Mine Tüketicilerin Satış Tutundurma Etkinliklerine Yönelik Tutumları ve Yarar Algılamaları. , 2004, ss.55 - 75.
AMA OYMAN M Tüketicilerin Satış Tutundurma Etkinliklerine Yönelik Tutumları ve Yarar Algılamaları. . 2004; 55 - 75.
Vancouver OYMAN M Tüketicilerin Satış Tutundurma Etkinliklerine Yönelik Tutumları ve Yarar Algılamaları. . 2004; 55 - 75.
IEEE OYMAN M "Tüketicilerin Satış Tutundurma Etkinliklerine Yönelik Tutumları ve Yarar Algılamaları." , ss.55 - 75, 2004.
ISNAD OYMAN, Mine. "Tüketicilerin Satış Tutundurma Etkinliklerine Yönelik Tutumları ve Yarar Algılamaları". (2004), 55-75.
APA OYMAN M (2004). Tüketicilerin Satış Tutundurma Etkinliklerine Yönelik Tutumları ve Yarar Algılamaları. Anadolu Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi, 4(1), 55 - 75.
Chicago OYMAN Mine Tüketicilerin Satış Tutundurma Etkinliklerine Yönelik Tutumları ve Yarar Algılamaları. Anadolu Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi 4, no.1 (2004): 55 - 75.
MLA OYMAN Mine Tüketicilerin Satış Tutundurma Etkinliklerine Yönelik Tutumları ve Yarar Algılamaları. Anadolu Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi, vol.4, no.1, 2004, ss.55 - 75.
AMA OYMAN M Tüketicilerin Satış Tutundurma Etkinliklerine Yönelik Tutumları ve Yarar Algılamaları. Anadolu Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi. 2004; 4(1): 55 - 75.
Vancouver OYMAN M Tüketicilerin Satış Tutundurma Etkinliklerine Yönelik Tutumları ve Yarar Algılamaları. Anadolu Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi. 2004; 4(1): 55 - 75.
IEEE OYMAN M "Tüketicilerin Satış Tutundurma Etkinliklerine Yönelik Tutumları ve Yarar Algılamaları." Anadolu Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi, 4, ss.55 - 75, 2004.
ISNAD OYMAN, Mine. "Tüketicilerin Satış Tutundurma Etkinliklerine Yönelik Tutumları ve Yarar Algılamaları". Anadolu Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi 4/1 (2004), 55-75.