Yıl: 2005 Cilt: 3 Sayı: 4 Sayfa Aralığı: 53 - 62 Metin Dili: Türkçe İndeks Tarihi: 29-07-2022

Yerel Haberlerin İnternet Ortamında Görünümleri -Denizli, Eskişehir ve Erzurum Örnekleminde Bir Değerlendirme-

Öz:
İletişim olgusunun günden güne daha fazla önem kazanması, iletişim araçlarının gelişiminde de yeni açılımlar sağlamıştır. Son zamanların bilgi ve haber paylaşmada öne çıkan iletişim aracı İnternet, yerel haberlere ulaşmada da giderek etkinlik kazanmaktadır. Yerel basın kuruluşlarının da İnternete girmesiyle coğrafi sınırlılıklar olmadan, insanların kültürel yakınlık duyduğu yerel haberlere dünyanın her yerinden ulaşması mümkün olmuştur. Ulusal basın kuruluşları, İnternet üzerinden yaptıkları yayınlarında konuya daha profesyonel ve etkin yaklaşırken, yerel basın kuruluşları daha amatör veya taşeron uygulamalardan destek aldıkları görülmektedir. Web sitelerinin tasarımından sitede yer alan haberlerin içerik ve yazımına kadar ortaya çıkan farklılıklar okuyucuyu etkileyen unsurlar olarak görülmektedir. Bu çalışmada, yerel düzeyde haber veren sitelerin Denizli, Eskişehir ve Erzurum ölçeğinde biçim ve içerik yönünden analizi yapılmaktadır. Haber sitelerinin web sayfaları "site değerlendirme" formuyla değerlendirilmekte ve böylece yerel basının İnternetteki çabaları ortaya konulmaktadır.
Anahtar Kelime: çevrim içi gazeteler kitle iletişim araçları yerel haberler web sitesi internet internet gazeteciliği içerik analizi

Konular: İletişim

-

Öz:
Communication has becoming more important day by day, so mass media has gained new dimensions. Internet is spreading to share news and information. Also, Internet has gained efficiency to reach local news. Local newspapers are publishing their news via Internet. So, there are no geographical borders and cultural differences. People has been reaching any news from anywhere anywhere via Internet. National newspapers' web sites are more professional and effective than the local newspapers. Online newspapers' readers are affected web sites' design, news contents and news writing. This article investigate local news web sites' style (design) and content sample of Eskişehir, Denizli and Erzurum. Web sites were evaluated with "web site assessment form". So, local news web sites' efforts are exhibited in the online environment.
Anahtar Kelime: internet internet journalism content analysis online newspapers mass media local news website

Konular: İletişim
Belge Türü: Makale Makale Türü: Araştırma Makalesi Erişim Türü: Erişime Açık
  • Folkerts J Ve Lacy S (2004), The Media In Your Life, Pearson Inc., USA.
  • Gürcan H İ (1999), Sanal Gazetecilik, Anadolu Üniversitesi Yayınları, Eskişehir.
  • Hiebert R E ve Gibbons S J (2000), Exploring Mass Media for a Changing World, Lawrence Erlbaum Associates, USA,
  • Pavlik J ve Mclntosh S (2004), Converging Media, Pearson Inc., USA.
  • Tokgöz O (2003), Temel Gazetecilik, İmge Yayınları, Ankara.
APA GÜRCAN H, Bayram F (2005). Yerel Haberlerin İnternet Ortamında Görünümleri -Denizli, Eskişehir ve Erzurum Örnekleminde Bir Değerlendirme-. , 53 - 62.
Chicago GÜRCAN Halil İbrahim,Bayram Fatih Yerel Haberlerin İnternet Ortamında Görünümleri -Denizli, Eskişehir ve Erzurum Örnekleminde Bir Değerlendirme-. (2005): 53 - 62.
MLA GÜRCAN Halil İbrahim,Bayram Fatih Yerel Haberlerin İnternet Ortamında Görünümleri -Denizli, Eskişehir ve Erzurum Örnekleminde Bir Değerlendirme-. , 2005, ss.53 - 62.
AMA GÜRCAN H,Bayram F Yerel Haberlerin İnternet Ortamında Görünümleri -Denizli, Eskişehir ve Erzurum Örnekleminde Bir Değerlendirme-. . 2005; 53 - 62.
Vancouver GÜRCAN H,Bayram F Yerel Haberlerin İnternet Ortamında Görünümleri -Denizli, Eskişehir ve Erzurum Örnekleminde Bir Değerlendirme-. . 2005; 53 - 62.
IEEE GÜRCAN H,Bayram F "Yerel Haberlerin İnternet Ortamında Görünümleri -Denizli, Eskişehir ve Erzurum Örnekleminde Bir Değerlendirme-." , ss.53 - 62, 2005.
ISNAD GÜRCAN, Halil İbrahim - Bayram, Fatih. "Yerel Haberlerin İnternet Ortamında Görünümleri -Denizli, Eskişehir ve Erzurum Örnekleminde Bir Değerlendirme-". (2005), 53-62.
APA GÜRCAN H, Bayram F (2005). Yerel Haberlerin İnternet Ortamında Görünümleri -Denizli, Eskişehir ve Erzurum Örnekleminde Bir Değerlendirme-. Selçuk İletişim, 3(4), 53 - 62.
Chicago GÜRCAN Halil İbrahim,Bayram Fatih Yerel Haberlerin İnternet Ortamında Görünümleri -Denizli, Eskişehir ve Erzurum Örnekleminde Bir Değerlendirme-. Selçuk İletişim 3, no.4 (2005): 53 - 62.
MLA GÜRCAN Halil İbrahim,Bayram Fatih Yerel Haberlerin İnternet Ortamında Görünümleri -Denizli, Eskişehir ve Erzurum Örnekleminde Bir Değerlendirme-. Selçuk İletişim, vol.3, no.4, 2005, ss.53 - 62.
AMA GÜRCAN H,Bayram F Yerel Haberlerin İnternet Ortamında Görünümleri -Denizli, Eskişehir ve Erzurum Örnekleminde Bir Değerlendirme-. Selçuk İletişim. 2005; 3(4): 53 - 62.
Vancouver GÜRCAN H,Bayram F Yerel Haberlerin İnternet Ortamında Görünümleri -Denizli, Eskişehir ve Erzurum Örnekleminde Bir Değerlendirme-. Selçuk İletişim. 2005; 3(4): 53 - 62.
IEEE GÜRCAN H,Bayram F "Yerel Haberlerin İnternet Ortamında Görünümleri -Denizli, Eskişehir ve Erzurum Örnekleminde Bir Değerlendirme-." Selçuk İletişim, 3, ss.53 - 62, 2005.
ISNAD GÜRCAN, Halil İbrahim - Bayram, Fatih. "Yerel Haberlerin İnternet Ortamında Görünümleri -Denizli, Eskişehir ve Erzurum Örnekleminde Bir Değerlendirme-". Selçuk İletişim 3/4 (2005), 53-62.