Yıl: 2020 Cilt: 8 Sayı: 22 Sayfa Aralığı: 333 - 348 Metin Dili: Türkçe İndeks Tarihi: 07-12-2021

LİBERAL VE ELEŞTİREL PARADİGMANIN REKLAMA BAKIŞ AÇISI: REKLAMDA ÖZNE OLARAK KADIN

Öz:
Reklamlar, toplumların içinde bulundukları dönemlere ait kültür değişimlerine yanıt olarak bir toplumsal metin konumundadır. Reklam metinleri, kültürel modellerimizin ve toplumsal etkileşimlerimizin sembolleri ile oluşturulmaktadır. Reklamların birçoğunda öncelikle göstergeler ilişkilendirilmekte, daha sonra reklamın oluşturmak istediği anlam ortaya çıkmaktadır. Göstergelerde bulunan anlamlar, göstergenin ve bireyin içinde var olduğu ideolojiden üretilmektedir. Çalışma kapsamında ilk olarak geleneksel reklam tanımlarına yer verilmiş ve kitle iletişim araştırmaları alanında liberal çoğulcu eksende olan ilk çalışmaların ışığında reklam tanımları incelenmiştir. Daha sonra Marksist kökenli iletişim araştırmaları olarak bilinen eleştirel paradigmanın reklama bakış açısı açıklanmış ve reklam-kültür ilişkisi üzerinden yapılan değerlendirmelere yer verilmiştir. Reklam metinlerinde kullanılan göstergeler ve “kadın”ın reklamda nasıl kullanıldığı ile ilgili tespitler; nitel bir araştırma yöntemi olan “göstergebilimsel çözümleme” temel alınarak açıklanmaya çalışılmıştır. Reklamın geçmişten günümüze gelen serüvenine de yer verilen çalışma kapsamında, reklam formatlarının dönemlere göre değişkenliği ele alınmış ve bu bağlamda son dönemde yaşam tarzı formatı olarak bilinen günümüz reklamcılığının özellikleri üzerinde durulmuştur. Reklam seçimleri, yazılı basında yer alan ve “kadın” görselleri kullanılan reklamlar arasından yapılmıştır. Seçilen reklamların farklı cinsiyetleri hedef kitle olarak görmeleri, reklamların ele alınan farklı paradigmalarla ortak şekilde değerlendirilmesini sağlamıştır.
Anahtar Kelime:

PERSPECTIVE OF LIBERAL AND CRİTİCAL PARADIGM TO ADVERTISEMENT: WOMAN IN ADVERTISEMENT AS A SUBJECT

Öz:
hey are shown. Advertisement texts are created with the symbols of our cultural models and social interactions. In most of the ads, the indicators are associated at first, and then the meaning that the ad wants to create emerges. The meanings in the signs are produced from the ideology in which the sign and the individual exist. Within the scope of the study, firstly, traditional advertisement definitions were included and the definitions of advertisement were examined in the light of the first studies on liberal pluralist approach in the field of mass communication research. Then, the perspective of critical paradigm to advertisement, known as Marxist-origin communication researches, is presented and the determinations made on the relationship between advertisement and culture are included. The indicators used in advertisement texts and evaluations about how women are used in advertisements are tried to be explained based on semiotic analysis, which is a qualitative research method. The variability of the priority ad formats according to the periods of the advertisement, which also includes the adventure of the advertisement, was discussed. Advertising choices were written among those in the print media and those with a female figure. Ads were evaluated by semiotics method. In the ad text, critical and liberal paradigms that are mentioned in the literature are used, and today, these evaluations are detailed in terms of advertisement design and female figure. The fact that the evaluation ads saw the different genders as the target audience enabled the advertisements to be evaluated jointly with the different paradigms.
Anahtar Kelime:

Belge Türü: Makale Makale Türü: Araştırma Makalesi Erişim Türü: Erişime Açık
  • ATİKER, E. (1998). Modernizm ve Kitle Toplumu, Vadi, Ankara
  • BAUDRILLARD, Jean, (1997). Tüketim Toplumu, (Çev.: Hazal Deliçaylı, Ferda Keskin,, Ayrıntı Yayınları, İstanbul.
  • BERGER, J. (2006). Görme Biçimleri, İstanbul, Metis Yayınları
  • BONNANGE, C., Thomas, C. (1987). Don Juan ou Pavlov Essai sur la communication publicitaire. Editions du Seuil, Paris
  • ÇAĞAN, K. (2003). Popüler Kültür ve Sanat, Ankara, Altınküre Yayınları
  • DAĞTAŞ, B. (2003). Reklamı Okumak, Ankara, Ütopya Yayınevi
  • DAĞTAŞ, B. (2008). Medya ve Reklam, A.Ü. Açıköğretim Fakültesi Yayını 2833 (1791): 4-8, http://eogrenme.anadolu.edu.tr/eKitap/mei210u.pdf
  • GRAY,J. (1997). Reklam Yasakları ve İfade Özgürlüğü, çev. Ataç Ünlü, Ankara, Liberal Düşünce Topluluğu Yayınları.
  • GÜLSOY, T. (1999). Reklam Terimleri Ve Kavramları Sözlüğü, İstanbul, Adam Yayınları
  • GÜNGÖR, N. (2011). İletişim Kuramlar Yaklaşımlar, Ankara, Siyasal Kitabevi.
  • HALL, S. (1999). Kültür, Medya ve ‘İdeolojik Etki’, Medya İktidar İdeoloji içinde., der. ve çev. Küçük, M., Bilim ve Sanat Yayınları, Ankara.
  • HALL, S. (1993). “Encoding-decoding", the cultural studies reader, London, Routledge.
  • LEISS, W., Kline, S., ve Jhally, S. (1990). Social Communication in Advertising. Persons, Products and Images of Well-Being. London: Routledge.
  • MARCUSE, H. (1975). Tek Boyutlu İnsan (Çev. A. Timuçin, T. Tunçdoğan). İstanbul
  • MCCHESNEY, R. (1998). “The political economy of global communication”. ı çinde capitalism and the ınformation age: Political economy of global communication revolution. Edt. R. McChesney, E. M. Wood, J. B. Foster. New York, Monthly Review Press: 1-26.
  • MUTLU, E. (1998). İletişim Sözlüğü, 3. Basım, Ankara, Bilim ve Sanat Yayınları.
  • PARSA, S., Parsa, A. (2004). Göstergebilim Çözümlemeleri, İzmir, Ege Üniversitesi Basımevi.
  • SAUSSURE, F. (2001). Genel Dilbilim Dersleri, İstanbul, Multilingual.
  • SCHİLLER, H. (1993). Zihin yönlendirenler. Çev. C. Cerit, İstanbul, Pınar Yayınları.
  • SHOLLE, D. (1994). Eleştirel Çalışmalar: İdeoloji Teorisinden İktidar/ Bilgiye, (derl.) M.Küçük, Medya, İktidar, İdeoloji. Ankara, Ark Yayınları.
APA Yavuz V, GENCYUREK ERDOGAN M (2020). LİBERAL VE ELEŞTİREL PARADİGMANIN REKLAMA BAKIŞ AÇISI: REKLAMDA ÖZNE OLARAK KADIN. , 333 - 348.
Chicago Yavuz Volkan,GENCYUREK ERDOGAN MERVE LİBERAL VE ELEŞTİREL PARADİGMANIN REKLAMA BAKIŞ AÇISI: REKLAMDA ÖZNE OLARAK KADIN. (2020): 333 - 348.
MLA Yavuz Volkan,GENCYUREK ERDOGAN MERVE LİBERAL VE ELEŞTİREL PARADİGMANIN REKLAMA BAKIŞ AÇISI: REKLAMDA ÖZNE OLARAK KADIN. , 2020, ss.333 - 348.
AMA Yavuz V,GENCYUREK ERDOGAN M LİBERAL VE ELEŞTİREL PARADİGMANIN REKLAMA BAKIŞ AÇISI: REKLAMDA ÖZNE OLARAK KADIN. . 2020; 333 - 348.
Vancouver Yavuz V,GENCYUREK ERDOGAN M LİBERAL VE ELEŞTİREL PARADİGMANIN REKLAMA BAKIŞ AÇISI: REKLAMDA ÖZNE OLARAK KADIN. . 2020; 333 - 348.
IEEE Yavuz V,GENCYUREK ERDOGAN M "LİBERAL VE ELEŞTİREL PARADİGMANIN REKLAMA BAKIŞ AÇISI: REKLAMDA ÖZNE OLARAK KADIN." , ss.333 - 348, 2020.
ISNAD Yavuz, Volkan - GENCYUREK ERDOGAN, MERVE. "LİBERAL VE ELEŞTİREL PARADİGMANIN REKLAMA BAKIŞ AÇISI: REKLAMDA ÖZNE OLARAK KADIN". (2020), 333-348.
APA Yavuz V, GENCYUREK ERDOGAN M (2020). LİBERAL VE ELEŞTİREL PARADİGMANIN REKLAMA BAKIŞ AÇISI: REKLAMDA ÖZNE OLARAK KADIN. Avrasya Uluslararası Araştırmalar Dergisi, 8(22), 333 - 348.
Chicago Yavuz Volkan,GENCYUREK ERDOGAN MERVE LİBERAL VE ELEŞTİREL PARADİGMANIN REKLAMA BAKIŞ AÇISI: REKLAMDA ÖZNE OLARAK KADIN. Avrasya Uluslararası Araştırmalar Dergisi 8, no.22 (2020): 333 - 348.
MLA Yavuz Volkan,GENCYUREK ERDOGAN MERVE LİBERAL VE ELEŞTİREL PARADİGMANIN REKLAMA BAKIŞ AÇISI: REKLAMDA ÖZNE OLARAK KADIN. Avrasya Uluslararası Araştırmalar Dergisi, vol.8, no.22, 2020, ss.333 - 348.
AMA Yavuz V,GENCYUREK ERDOGAN M LİBERAL VE ELEŞTİREL PARADİGMANIN REKLAMA BAKIŞ AÇISI: REKLAMDA ÖZNE OLARAK KADIN. Avrasya Uluslararası Araştırmalar Dergisi. 2020; 8(22): 333 - 348.
Vancouver Yavuz V,GENCYUREK ERDOGAN M LİBERAL VE ELEŞTİREL PARADİGMANIN REKLAMA BAKIŞ AÇISI: REKLAMDA ÖZNE OLARAK KADIN. Avrasya Uluslararası Araştırmalar Dergisi. 2020; 8(22): 333 - 348.
IEEE Yavuz V,GENCYUREK ERDOGAN M "LİBERAL VE ELEŞTİREL PARADİGMANIN REKLAMA BAKIŞ AÇISI: REKLAMDA ÖZNE OLARAK KADIN." Avrasya Uluslararası Araştırmalar Dergisi, 8, ss.333 - 348, 2020.
ISNAD Yavuz, Volkan - GENCYUREK ERDOGAN, MERVE. "LİBERAL VE ELEŞTİREL PARADİGMANIN REKLAMA BAKIŞ AÇISI: REKLAMDA ÖZNE OLARAK KADIN". Avrasya Uluslararası Araştırmalar Dergisi 8/22 (2020), 333-348.