Yıl: 2021 Cilt: 6 Sayı: 1 Sayfa Aralığı: 444 - 464 Metin Dili: Türkçe DOI: 10.47107/inifedergi.889908 İndeks Tarihi: 29-07-2022

TÜRKİYE’NİN İLK SAĞLIK KONULU GAZETESİ: MEDİMAGAZİN

Öz:
Türkiye’de sağlık haberciliğine dair ilk uygulamalar 1830’lu yıllara dek uzansa da sağlık haberlerinin medyada daha yoğun yer alması 1990’lı yıllarda mümkün olmuştur. Türkiye’nin ilk sağlık gazetesi olarak Medimagazin’in 1999 yılında yayın hayatına başlaması, Türkiye’de sağlık haberciliği açısından yeni bir döneme işaret eder. Öte yandan Türkiye’de sağlık sisteminin çok parçalı yapısının 2000’li yıllarla birlikte yeniden yapılanma sürecine girdiği ve dönüşüm içinde Medimagazin’in de önemli bir işlev gördüğü söylenebilir. Bu çalışmada Türkiye’de sağlık haberciliği ve ülkedeki sağlık politikalarının gelişimi ekseninde Medimagazin’in yayın anlayışındaki gelişim klasik içerik analizi uygulamasına dayalı olarak irdelenmektedir. Bu bağlamda sağlık politikalarına yönelik literatür taramasının ardından 2000, 2005, 2010 ve 2015 yıllarında gazetenin birinci sayfasında yayımlanmış olan 885 haber ve köşe yazısı yıllık yazı sayısı, içerik analizine dayalı olarak sayfadaki konum, menşei, haber kaynakları, adı geçen kişi ve kurumlar, yazıların niteliği, genel tema ve alt temalar bağlamında betimlenmiştir. Yazılara eşlik eden fotoğraflar da sayı ve içerik bağlamında tanımlanmıştır. Böylece beşer yıl aralarla, belirli kilometre taşlarıyla, ülkedeki sağlık politikalarında gelişmeler ile Medimagazin’in içeriği ile ilişkilendirilmiştir. Bu değerlendirmede ayrıca Medimagazin’in sahibi ve genel yayın yönetmeniyle görüşülerek gazetenin tarihçesi, yayın politikası ve araştırmada incelenen kategoriler bağlamında görüşleri alınmıştır. Veriler birinci sayfada yayımlanan yazı sayısının yıllara göre farklılık gösterdiğini, yazıların tamamına yakınının “isimsiz” şekilde yayımlandığını, en çok başvurulan haber-bilgi kaynağının Sağlık Bakanlığı olduğunu ortaya koymaktadır. İncelenen yazılarda en çok işlenen genel temalar “hukuk, mevzuat, yasa, yönetmelik ve düzenlemeler”, “eğitim”, “ekonomik, finanal boyut, yatırım ve pazarlama faaliyetleri” ve “idari işler” şeklinde sıralanmaktadır. Alt temalarda öne çıkan konular ise “sağlık politikaları, sistemleri, eleştiri ve savunuları”, “ilaç, ruhsat, yasa taslağı ile ilgili gelişmeler”, “genel istatistiki verelir”, “ödeme ve gelirler, ücretler” şeklindedir. Haberlere genellikle tek bir fotoğraf eşlik etmektedir. İncelenen yazılarda kullanılan fotoğraflar haber içerikleriyle uyumlu bulunmuştur. Bulgular yaygın ve yerel basındaki sağlık konulu haberlerden farklı olarak Medimagazin’in sağlık profesyonellerine yönelik yayın anlayışının farkını ortaya koyar niteliktedir. Bulgular gazetenin sağlık haberciliği alanında ülkede gündemi belirleyen ve ülkenin sağlık politikalarına bir şekilde etki eden rolünü kilometre taşları itibarıyla genel olarak ortaya koymaktadır.
Anahtar Kelime:

THE FIRST NEWSPAPER ON HEALTH IN TURKEY: MEDİMAGAZİN

Öz:
The first practice on health journalism in Turkey dates back to the 1830s. However, it was possible for health news to take place more intensely in the media in the 1990s. Turkey's first health medical newspaper Medimagazin’s publication life began in 1999. This would mark a new era in terms of health journalism in Turkey. On the other hand, the fragmented structure of the health system in Turkey has entered a restructuring process with the 2000s and it can be also said that Medimagazin has an important function in this process. Conducting a classic content analysis, this study examines Medimagazin’s publication policies under the light of development of health policies in Turkey. In this context, after the literature review on health policies, 885 news and columns published on the first page of the newspaper in 2000, 2005, 2010 and 2015, the annual number of articles, position on the page, origin, news sources, the mentioned people and institutions, the nature of the articles, the general theme and sub-themes was described according to the content analysis. The photographs accompanying the articles are also defined in terms of number and content. Thus, it has been associated with the content of Medimagazin, with certain milestones, developments in health policies in the country, at intervals of five years. In addition, meetings were held with the owner and editor-in-chief regarding the history and editorial policy of the newspaper, and their information and views were consulted. Content analysis findings reveal that the number of articles published on the first page varies according to years, almost all of the articles are published in an "anonymous" form, and the most frequently referenced news-information source is the Ministry of Health. The most frequently stated general themes in the articles are listed as "law, legislation, laws, regulations and regulations", "education", "economic, financial dimension, investment and marketing activities" and "administrative affairs". The prominent subjects in sub-themes are "health policies, systems, criticism and advocacy", "developments regarding drugs, licenses, draft laws", "general statistical data", "payments and incomes, wages". News is usually accompanied by a single photograph. The photographs used in the articles examined were found to be compatible with the news content. The articles examined mostly include "health professionals and their problems", "law, legislation, laws, regulations and regulations" and "health policies, systems, criticism and defenses". The findings reveal the difference of Medimagazin's understanding of publication towards health professionals, unlike the news on health in the common and local press. The findings also reveal the role of the newspaper, which sets the agenda in the country in the field of health journalism and affects the health policies of the country in a way, in terms of milestones.
Anahtar Kelime:

Belge Türü: Makale Makale Türü: Araştırma Makalesi Erişim Türü: Erişime Açık
  • Aba, G. (2018). Sağlık politikası ve planlaması. Ankara: Nobel Yayıncılık.
  • Aba, G. ve Ateş, M. (2015). Sağlıkta eşitsizlikler. İstanbul: Beta Yayıncılık.
  • Akgül, H. (2019, 25 Aralık). H. Doğruel ile yüz yüze görüşme.
  • Bozkurt-Avcıl, İ. ve Sönmez, M. (2013). Bireylerin televizyonda yayınlanan sağlık programlarını izleme alışkanlıkları ve motivasyonları: Elazığ örneği. Gümüşhane İletişim Fakültesi Elektronik Dergisi, 2(2), 119-138.
  • Büyükses, Y. (2012). 1980 sonrası Türkiye’deki sağlık politikalarında dönüşüm. Süleyman Demirel Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Yayımlanmamış Yüksek Lisans Tezi, Isparta.
  • Çorbacıoğlu, G. (2017). Şiddet ve değişen hekimlik: Türkiye’de sağlık çalışanlarına karşı artan şiddetin şiddet algısı ve hekimlik pratikleri üzerine etkileri. A. Ö. G. Yenimahalleli-Yaşar (Ed.) İnsana karşı piyasa Türkiyede sağlık ve sosyal güvenlik (s. 143-168). İstanbul: NotaBene Yayınları.
  • Çubukçu, M. ve Ersöz, H. (2011). Yerel basında sağlık olgusu: Mustafakemalpaşa/ Bursa 1952-1961. Bursa: Korza Yayıncılık.
  • Demir, M. (2010). Sağlık haberleri ve medya gerçeği. Ankara: Nobel Yayınları.
  • Ersoy, İ. (2019, Ağustos 28). H. Doğruel ile yüz yüze görüşme.
  • Gökçe, O. (2019). Klasik ve nitel içerik analizi-Felsefe yöntem ve uygulama. Konya: Çizgi Kitapevi.
  • Kazaz, M. (2015). Sağlık yayınlarının sayısında, ibre yukarıyı gösteriyor. E. Öz (Ed.), Sağlık haberlerine farklı bakış. Antalya: Kent Kitap.
  • Küçük, A. (2018). Kapitalizm, devlet, sağlık ve Türkiye. Ankara: Akademisyen Yayınevi.
  • Neuman, W. L. (2007). Basics of social research. (2. Baskı). Boston: Pearson.
  • Nuendorf, K. (2002). The content analysis guidebook. Thousand Oaks, CA: Sage.
  • Öğüt, P. (2013). Türkiye’de sağlık haberciliğinin tarihsel gelişimi ve Hürriyet gazetesi örneği. Anadolu Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Yayımlanmamış Doktora Tezi, Eskişehir.
  • Öğüt-Yıldırım, P. (2018). Sağlık haberi nedir, ne değildir: Sağlık haberleri ve nitelikleri. E. Yüksel (Ed.), Sağlık haberciliği. Konya: Literatürk Academia.
  • Sağlık Bakanlığı Tarihcesi-Sağlık Bakanları Listesi. (2020). https://www.kimoneo.com/saglikbakanlari-listesi-saglik-bakanligi-tarihcesi/, Erişim Tarihi: 25.03.2021
  • Sungur, C. (2018). Sağlık politikasına sistematik bir yaklaşım. Ankara: Siyasal.
  • Yalçın-Günsoy, M. (2012). Avrupa Birliği ve Türkiye’de sağlık politikaları yönetimi ve reformlar. Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Yayımlanmamış Yüksek Lisans Tezi, Çanakkale.
  • Yılmaz, E. (2019). Türkiye’de siyasi partilerin programlarında sağlık poilitikaları 1923- 2018. İstanbul: Dün Bugün Yarın Yayınları.
  • Yüksel, E. (2012a). Haber ve habercilik. H. Gürcan (Ed.), Haberciliğin temel kavramları. Eskişehir: Anadolu Üniversitesi.
  • Yüksel, E. (2012b). Haber yapısı ve türleri. H. Gürcan (Ed.), Haberciliğin temel kavramları. Eskişehir: Anadolu Üniversitesi.
  • Yüksel, E., Ceyhan, Ç., Öğüt, P., Bekiroğlu, O., Altunlu, H., Zerman, S. ve Ayhan, B. (2009). Cumhuriyet mitinglerinin yaygın gazetelerde yer alış biçimi üzerine içerik analizine dayalı bir değerlendirme. E. Yüksel (Ed.), Sihirli aynanın sırları. Eskişehir: Anadolu Üniversitesi.
  • Yüksel, E., Kaya, A., Koçak, A. ve Aydın, S. (2014). Check up- sağlık iletişimi: Kaynak, ileti ve hedef kitle bağlamında sağlık konulu yayınların analizi. Konya: Literatürk Academica.
  • Yüksel, E., Kaya, A., Koçak, A. ve Aydın, S. (2018). Türkiye’de sağlık konulu yayınların analizi. E. Yüksel (Ed.), Sağlık haberciliği. Konya: Literatürk Academica.
APA Doğruel H, YÜKSEL E (2021). TÜRKİYE’NİN İLK SAĞLIK KONULU GAZETESİ: MEDİMAGAZİN. , 444 - 464. 10.47107/inifedergi.889908
Chicago Doğruel Hilal,YÜKSEL ERKAN TÜRKİYE’NİN İLK SAĞLIK KONULU GAZETESİ: MEDİMAGAZİN. (2021): 444 - 464. 10.47107/inifedergi.889908
MLA Doğruel Hilal,YÜKSEL ERKAN TÜRKİYE’NİN İLK SAĞLIK KONULU GAZETESİ: MEDİMAGAZİN. , 2021, ss.444 - 464. 10.47107/inifedergi.889908
AMA Doğruel H,YÜKSEL E TÜRKİYE’NİN İLK SAĞLIK KONULU GAZETESİ: MEDİMAGAZİN. . 2021; 444 - 464. 10.47107/inifedergi.889908
Vancouver Doğruel H,YÜKSEL E TÜRKİYE’NİN İLK SAĞLIK KONULU GAZETESİ: MEDİMAGAZİN. . 2021; 444 - 464. 10.47107/inifedergi.889908
IEEE Doğruel H,YÜKSEL E "TÜRKİYE’NİN İLK SAĞLIK KONULU GAZETESİ: MEDİMAGAZİN." , ss.444 - 464, 2021. 10.47107/inifedergi.889908
ISNAD Doğruel, Hilal - YÜKSEL, ERKAN. "TÜRKİYE’NİN İLK SAĞLIK KONULU GAZETESİ: MEDİMAGAZİN". (2021), 444-464. https://doi.org/10.47107/inifedergi.889908
APA Doğruel H, YÜKSEL E (2021). TÜRKİYE’NİN İLK SAĞLIK KONULU GAZETESİ: MEDİMAGAZİN. İnönü Üniversitesi İletişim Fakültesi Elektronik Dergisi, 6(1), 444 - 464. 10.47107/inifedergi.889908
Chicago Doğruel Hilal,YÜKSEL ERKAN TÜRKİYE’NİN İLK SAĞLIK KONULU GAZETESİ: MEDİMAGAZİN. İnönü Üniversitesi İletişim Fakültesi Elektronik Dergisi 6, no.1 (2021): 444 - 464. 10.47107/inifedergi.889908
MLA Doğruel Hilal,YÜKSEL ERKAN TÜRKİYE’NİN İLK SAĞLIK KONULU GAZETESİ: MEDİMAGAZİN. İnönü Üniversitesi İletişim Fakültesi Elektronik Dergisi, vol.6, no.1, 2021, ss.444 - 464. 10.47107/inifedergi.889908
AMA Doğruel H,YÜKSEL E TÜRKİYE’NİN İLK SAĞLIK KONULU GAZETESİ: MEDİMAGAZİN. İnönü Üniversitesi İletişim Fakültesi Elektronik Dergisi. 2021; 6(1): 444 - 464. 10.47107/inifedergi.889908
Vancouver Doğruel H,YÜKSEL E TÜRKİYE’NİN İLK SAĞLIK KONULU GAZETESİ: MEDİMAGAZİN. İnönü Üniversitesi İletişim Fakültesi Elektronik Dergisi. 2021; 6(1): 444 - 464. 10.47107/inifedergi.889908
IEEE Doğruel H,YÜKSEL E "TÜRKİYE’NİN İLK SAĞLIK KONULU GAZETESİ: MEDİMAGAZİN." İnönü Üniversitesi İletişim Fakültesi Elektronik Dergisi, 6, ss.444 - 464, 2021. 10.47107/inifedergi.889908
ISNAD Doğruel, Hilal - YÜKSEL, ERKAN. "TÜRKİYE’NİN İLK SAĞLIK KONULU GAZETESİ: MEDİMAGAZİN". İnönü Üniversitesi İletişim Fakültesi Elektronik Dergisi 6/1 (2021), 444-464. https://doi.org/10.47107/inifedergi.889908